user preferences

Για την εξέγερση στην Ελλάδα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday December 13, 2008 19:27author by Kevin S.author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Λίγα λόγια

Λίγα λόγια για την εξέγερση στην Ελλάδα [English] [Polski]

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βία στην Ελλάδα, ειδικά αυτή με τη μορφή δολοφονιών από τις δυνάμεις καταστολής του Κράτους και τους “πολίτες” συμμάχους τους, αλλά ακόμα και αυτή η βία η οποία δεν κάνει εξαιρέσεις όσον αφορά μερικές αυταπάτες, έχουν οδηγηθεί σε μια τραγωδία. Αλλά παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πιο σπουδαία νέα για μας από την εποχή του Μάη του 1968. Συγκεκριμένα, τα νέα αυτά είναι ενθαρρυντικά μετά τη δημόσια δυσφήμηση σε βάρος μας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο συνέδριο των Δημοκρατικών (στις ΗΠΑ).

Η εξέγερση αυτή καθιστά ξανά τον αναρχισμό ένα σημαντικό διεθνές κοινωνικό και πολιτικό κίνημα. Δεν ισχυριζόμαστε ότι από μόνη της η εξέγερση αυτή θα οδηγήσει στο να γίνει ο αναρχισμός λαϊκό κίνημα οπουδήποτε αλλού, αλλά τουλάχιστον δεν οδηγεί σε μια κατάσταση δημόσιας γελοιοποίησης όπου διαδηλώνεται η δύναμη ενός λαϊκού αναρχικού κινήματος που αντιστέκεται στο αστικό Κράτος.

Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστούν μερικά ακόμα κρίσιμα σημεία.

Η κοινωνική εξέγερση στην Ελλάδα εμπεριέχει όλες εκείνες τις εκρηκτικές πιθανότητες για μια επανάσταση. Αλλά μια εξέγερση από μόνη της δεν συνιστά επανάσταση. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειάζεται πειθαρχία ώστε ο αγώνας να διατηρηθεί και ενδυναμωθεί – όχι η πειθαρχία της αναμονής, αλλά η πειθαρχία της δράσης, η πειθαρχία αυτή που οδηγεί πιο γρήγορα τον αγώνα ένα βήμα παραπέρα πριν μπορέσουν οι όποιες εξουσίες να τον ελέγξουν.

Κάτι παραπάνω από αυτό: απαιτείται ένα πιο σαφές κοινωνικό περιεχόμενο απ’ ότι του να μαχόμαστε μόνο ενάντια στην αστυνομία και σπάζοντας τράπεζες. Εξεγέρσεις που αποτυγχάνουν να εμβαθύνουν και να ενταθούν αναπόφευκτα καταλήγουν σε άμυνα και τότε είτε καταβάλλονται από το Κράτος είτε απλώς μαραζώνουν. Χωρίς πειθαρχία και κατεύθυνση, η εξέγερση αυτή θα αποτύχει να εμβαθύνει και να ενταθεί.

Λέγοντας εμβαθύνει εννοώ να μεταπηδήσει από την άμεση σύγκρουση με την αστυνομία και τις άλλες δυνάμεις του Κράτους στην κατάληψη της κρατικής και καπιταλιστικής ιδιοκτησίας καθώς και την ανάγκη κοινωνικής αυτο-οργάνωσης του κόσμου, πιο συγκεκριμένα των επαναστατών εργατών και των αντιεξουσιαστών μαθητών και φοιτητών. Να πώς η εξέγερση μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατικό αγώνα.

Οι αναρχικοί και οι υπόλοιποι εξεγερμένοι στην Ελλάδα έχουν ήδη δείξει ότι ξέρουν πώς να αγωνίζονται, ότι γνωρίζουν πώς να προπαγανδίζουν και να οργανώνονται αρκετά ικανοποιητικά ώστε να αντιστέκονται αποτελεσματικά στο Κράτος. Είναι απίθανο ότι ακόμα και αν οι πιο καλές ενέργειές τους οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη επανάσταση, αλλά με μια πειθαρχημένη, ενοχρηστρωμένη προσπάθεια να μπορέσουν να επιτύχουν πραγματικά επαναστατικές κατακτήσεις.
Επιπλέον, οι εξεγέρσεις αυτές στην Ελλάδα δείχνουν το δρόμο προς μια πιο πλατιά αναρχική προπαγάνδα και συμμετοχή στους λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες για την αντίσταση στους κατασταλτικύς μηχανισμούς του Κράτους.

Οι αναρχικές ομάδες και οργανώσεις πρέπει να υποστηρίξουν ανοιχτά την εξέγερση στην Ελλάδα και να καταβάλλουν καάθε δυνατή προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τις επιτυχίες των Ελλήνων συντρόφων μας.

Την ίδια στιγμή, πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί για τα παλαιά λάθη μας του να εξομειώσουμε την εξέγερση με την επανάσταση, τις προηγούμενες αποτυχίες του κινήματός μας επιτρέποντας τη σύγχυση και την ανοργανωσιά να μας αποτρέψουν από το να είμαστε η εμπροσθοφυλακή των κοινωνικών αγώνων και του να στρέψουμε την εξέγερση σε κοινωνική επανάσταση.

* Γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στο http://www.anarkismo.net Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 13 Δεκέμβρη 2008.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Reflexiones sobre la situación de Afganistán

Αυτοοργάνωση ή Χάος

South Africa: Historic rupture or warring brothers again?

Declaración Anarquista Internacional: A 85 Años De La Revolución Española. Sus Enseñanzas Y Su Legado.

Death or Renewal: Is the Climate Crisis the Final Crisis?

Gleichheit und Freiheit stehen nicht zur Debatte!

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]