user preferences

Όχι 90 Day Hire and Fire

category Νέα Ζηλανδία / Νήσοι Ειρηνικού | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday February 24, 2009 18:13author by Aotearoa Workers Solidarity Movementauthor email info at awsm dot org dot nz Report this post to the editors

Συμμετάσχετε σήμερα!

Ανακοίνωση του Aotearoa Workers Solidarity Movement για το νόμο 90 Day Hire and Fire.

Οι εργαζόμενοι των μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα θα γίνουν σε λίγο αντικείμενα νέων επιθέσεων όσον αφορά τα δικαιώματά τους στους χώρους εργασίας τους.

Ο νόμος 90 Day Hire and Fire (90 Ημέρες Πρόσληψη και Απόλυση) που προωθείται από την κυβέρνηση του National Party (Εθνικό Κόμμα – σ.τ.μ.: πρόκειται για δεξιό κόμμα που είναι η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας), που τίθεται σε ισχύ από τα τέλη Μάρτη 2009, σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος σε μια εταιρία που απασχολεί κάτω από 20 εργαζόμενους (πάνω από το 90% των εργασιακών χώρων και πάνω από το 30% των αμειβομένων εργαζόμενων σε εθνικό επίπεδο) μπορεί να απολυθεί χωρίς λόγο κατά τη διάρκεια των πρώτων 90 ημερών της εργασιακής του θητείας στην εταιρία αυτή. Το Council of Trade Unions (Συμβούλιο Συνδικάτων – σ.τ.μ.: κάτι σαν την ΓΣΕΕ της Νέας Ζηλανδίας) υπολογίζει ότι περίπου 100.000 άτομα εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή κάθε ώρα και στιγμή.

Ενώ οι εργαζόμενοι σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και εταιρίες δεν επηρεάζονται προς το παρόν, η κυβέρνηση του National Party έχει δείξει σημάδια ότι ίσως επεκτείνει και σε αυτούς το νόμο αυτό κάποια στιγμή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λόμπι των μεγάλων και δυναμικών εταιριών θα επιδιώξει αυτή τη ρύθμιση τα επόμενα χρόνια.

Τα πρόσφατα χρόνια έχει επέλθει ένταση της προσωρινής εργασίας, ταχεία εμφάνιση ανάλογων γραφείων-πρακτορείων και όλων των παρεπόμενων. Ο νόμος 90 Day Hire and Fire φέρνει απλώς αυτή την κατάσταση ένα βήμα πιο μπροστά προς την υπονόμευση της ασφάλειας εργασίας. Το μήνυμα εκ μέρους ης κυβέρνησης και των εργοδοτών είναι ξεκάθαρο: πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τις εργασίες που έχουμε και να δεχόμαστε όλα αυτά αλλιώς απολυόμαστε.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το καπιταλιστικό σύστημα – το πιο οργανωμένο σύστημα που οργανώνει την οικονομία αυτή τη στιγμή – βασίζεται σε μας τους εργάτες που πουλάμε την εργατική μας δύναμη στους εργοδότες οι οποίοι κάνουν τεράστια κέρδη από το χρόνο και τις προσπάθειές μας. Και τώρα, σε στιγμές οικονομικής κρίσης, και με πενιχρά εισοδήματα, υποτίθεται ότι οι εργάτες πρέπει να πληρώσουν για τις απώλειες των αφεντικών!

Μπορούμε να αντισταθούμε στις επιθέσεις αυτές μέσω της συλλογικής μας δράσης, με τους συντρόφους μας εργαζόμενους. Συνδεόμενοι από κοινού (σε συνδικάτα και άλλες ομαδοποιήσεις) μπορούμε να δώσουμε έμφαση στη δύναμή μας και να αγωνιστούμε για καλύτερους μισθούς και συνθήκες.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε το νόμο 90 Day Hire and Fire (και τις μελλοντικές επεκτάσεις του) είναι η άμεση δράση μας, η αλληλεγγύη στους συντρόφους μας εργαζόμενους και η υποστήριξη κάθε θύματος αυτού του νόμου. Εργοδότες που προσπαθούν να κάνουν χρήση και να επωφεληθούν από το νόμο αυτό πρέπει να στοχοποιούνται και να γίνονται αντικείμενο διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και άλλων μορφών συλλογικής δράσης ώστε να τους δώσουμε ένα μάθημα, ότι είναι οι εργάτες που έχουν τη δύναμη και όταν δρουν από κοινού μπορούν να νικήσουν!

Η Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM – σ.τ.μ.: Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης της Aotearoa) στέκεται στο πλευρό των συνδικάτων και των άλλων σχημάτων αγωνιζόμενη από κοινού ενάντια στο νόμο 90 Day Hire and Fire.

Συμμετάσχετε σήμερα!

Η Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM) είναι μια νέα οργάνωση που αγωνίζεται για μια αταξική, ακρατική κοινωνία: τον αναρχοκομμουνισμό. Απαρτίζεται από επαναστάτες αναρχικούς της ταξικής πάλης από όλη την Aotearoa (σ.τ.μ.: η ιθαγενής ονομασία της Νέας Ζηλανδίας). Προς το παρόν είναι μικρή οργάνωση με μέλη στις πόλεις Auckland, Wellington, Dunedin και άλλες. Ως αναρχικοί της ταξικής πάλης, η προτεραιότητά τους είναι η ενεργός συμμετοχή σε αγώνες στους εργασιακούς χώρους και απεργίες καθώς και σε κοινοτικές εκστρατείες στις γειτονιές. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση συμμετέχει στον αγώνα των κατοίκων του Wellington ενάντια στους μετρητές κατανάλωσης νερού, στο νόμο 90 Day Hire and Fire κ.λπ. Κυκλοφορεί ένα μηνιαίο δελτίο, το “Solidarity” (“Αλληλεγγύη”) και ετοιμάζει ένα πιο ακανόνιστο χρονικά θεωρητικό όργανο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.awsm.org.nz

Για επαφή χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση info@awsm.org.nz

* Δημοσιεύτηκε στα http://www.anarkismo.net, http://www.ainfos.ca και http://www.anarchistblackcat.org Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 23 Φλεβάρη 2009.

Related Link: http://www.awsm.org.nz
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]