user preferences

Search author name words: Aotearoa Workers Solidarity Movement

AWSM Αρχές και Στόχοι

category Νέα Ζηλανδία / Νήσοι Ειρηνικού | Αναρχικό κίνημα | Επίσημα Κείμενα author Sunday March 08, 2009 19:32author by Aotearoa Workers Solidarity Movementauthor email info at awsm dot org dot nz Report this post to the editors
Το Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM – Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης της Aotearoa) είναι μια οργάνωση που αγωνίζεται για μια αταξική, ακρατική κοινωνία: τον αναρχικό κομμουνισμό. Αποτελούμαστε από επαναστάτες αναρχικούς της ταξικής πάλης απ’ όλη τη Νέα Ζηλανδία/ Aotearoa.

1. Το Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM – Κίνημα Εργατικής Αλληλεγγύης της Aotearoa) είναι μια οργάνωση που αγωνίζεται για μια αταξική, ακρατική κοινωνία: τον αναρχικό κομμουνισμό. Αποτελούμαστε από επαναστάτες αναρχικούς της ταξικής πάλης απ’ όλη τη Νέα Ζηλανδία/ Aotearoa.

2. Ο καπιταλισμός βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από την κυρίαρχη τάξη. Αλλά η ανισότητα και η εκμετάλλευση εκφράζονται επίσης και μέσω της ράτσας, του φύλου, της σεξουαλικότητας, της ικανότητας, της ηλικίας κ.λπ. και με αυτούς τους τρόπους και μορφές ένα μέρος της εργατικής τάξης καταπιέζει το άλλο. Αυτό μας διαχωρίζει, προκαλώντας έλλειψη ταξικής ενότητας στον αγώνα, κάτι από το οποίο επωφελείται η κυρίαρχη τάξη. Οι καταπιεσμένες ομάδες ενδυναμώνονται μέσω του αυτόνομου αγώνα ο οποίος αντιτίθεται στις κοινωνικές και οικονομικές εξουσιαστικές σχέσεις. Για να επιτύχουμε το στόχο μας πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξουσία του ενός πάνω στον άλλον τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

3. Πιστεύουμε ότι το να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης είναι σημαντικό. Ο Αναρχικός Κομμουνισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί ενώ ο σεξισμός και ο ρατσισμός θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Για να είναι αποτελεσματικές στον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεσή τους και μέσα στην κοινωνία και μέσα στην εργατική τάξη, οι καταπιεζόμενες ομάδες ίσως χρειαστεί μερικές φορές να οργανωθούν ανεξάρτητα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει μόνο με την εργατική τάξη, καθώς τα δια-ταξικά κινήματα αποκρύπτουν τις πραγματικές ταξικές διαφορές τους και λίγα επιτυγχάνονται έτσι από τις καταπιεζόμενες ομάδες. Η πλήρης χειραφέτηση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την κατάργηση του καπιταλισμού.

4. Υποστηρίζουμε το κίνημα (των ιθαγενών) Tino Rangatiratanga και είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα των ιθαγενών από τη βάση, ενώ δεν υποστηρίζουμε τον καπιταλισμό και συντεχνιασμό των Μάορι (παραδεχόμαστε βέβαια την έλλειψη αναρχικής θεωρίας στους ιθαγενείς αγώνες στη Νέα Ζηλανδία/Aotearoa και είμαστε σε διαδικασία διερεύνησης, συζήτησης και ανάλυσης για μια πιο λεπτομερή μας θέση στο ζήτημα αυτό).

5. Ενώ τα συνδικάτα δεν μπορούν ποτέ να είναι επαναστατικά, αναγνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των συλλογικών εργατικών αγώνων σήμερα εξελίσσεται μέσα στα συνδικάτα και γι’ αυτό τα μέλη μας πρέπει να γίνουν μέλη των συνδικάτων όπου αυτά υπάρχουν στους εργασιακούς τους χώρους, ενώ βρισκόμαστε σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αποπειρών των συνδικαλιστών γραφειοκρατών να καταπνίξουν τους αγώνες της βάσης. Όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να βοηθήσουν με τους συναδέλφους τους στην ανάληψη συλλογικής εργατικής δράσης.

6. Αναγνωρίζουμε ότι η γενική απεργία είναι ένα από τα πλέον δυναμικά όπλα της εργατικής τάξης και αντιτιθόμαστε σε κάθε περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων όσον αφορά την ανάληψη συλλογικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων και των απεργιών.

7. Αν και οι εκμεταλλευόμενοι και καταπιεζόμενοι είναι η πλειοψηφία σε όλο τον κόσμο, ο καπιταλισμός απειλεί τον πλανήτη μέσω των πολέμων και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

8. Δεν είναι δυνατόν να καταργήσουμε τον καπιταλισμό χωρίς επανάσταση, η οποία θα έλθει από τον ταξικό αγώνα. Η κυρίαρχη τάξη πρέπει να ανατραπεί ολοκληρωτικά ώστε να επιτευχθεί ο αναρχικός κομμουνισμός. Επειδή η κυρίαρχη τάξη δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την εξουσία της χωρίς να χρησιμοποιήσει την ένοπλη δύναμή της, η επανάσταση αυτή θα είναι ώρα βίας αλλά και ώρα απελευθέρωσης.

9. Αναγνωρίζουμε ότι με την εφαρμογή του οργανωτικού μέρους της Οργανωτικής Πλατφόρμας των Ελευθεριακών Κομμουνιστών – θεωρητική ενότητα, τακτική ενότητα, συλλογική υπεθυνότητα και ομοσπονδιοποίηση – θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ικανοί να προχωρήσουμε στην προώθηση των αρχών και στόχων μας ως Aotearoa Workers Solidarirty Movement.

Για επικοινωνία: info@awsm.org.nz

Για περισσότερες πληρφορίες: http://www.awsm.org.nz

* Δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του Δελτίου της Aotearoa Workers Solidarirty Movement “Solidarity” (Φλεβάρης 2009) καθώς και στα http://www.anarkismo.net και http://www.ainfos.ca Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 7 Μάρτη 2009.

Related Link: http://www.awsm.org.nz
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]