user preferences

Σοκολάτες απ' τους εργάτες

category Αργεντινή / Ουρουγουάη / Παραγουάη | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Saturday March 14, 2009 18:41author by A las barricadas Report this post to the editors

Αυτοδιαχείριση στην Αργεντινή

Αργεντινή: Σοκολάτες από την αυτοδιαχείριση των εργατών

Από τις 5 Γενάρη του 2009 περίπου 50 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο σοκολάτας στην Αργεντινή έμειναν χωρίς δουλειά όταν οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου το εγκατέλειψαν. Ε λοιπόν, το πήραν οι εργάτες.

Στις 5 Γενάρη, όταν οι εργαζόμενοι έφτασαν στη δουλειά τους, βρήκαν ένα σημείωμα στην πόρτα του εργοστασίου που έλεγε: "Σας γνωρίζουμε ότι για λόγους αυστηρά οικονομικούς δεν στάθηκε δυνατόν να καλύψουμε τις πληρωμές σας για τις υπηρεσίες σας, για τον ίδιο λόγο το εργοστάσιο κλείνει.

Συνεπώς ζητάμε από τους εργαζόμενους να μην έρχονται πια στο εργοστάσιο μέχρι να ξαναρχίσουμε να το λειτουργούμε" με υπογραφή της προέδρου της εταιρίας. Με αυτόν τον ξεδιάντροπο τρόπο η εταιρία ανακοίνωσε την απόλυση των εργαζόμενων στους οποίους χρωστούσαν πληρωμές 10 μηνών.

Αλλά εκείνη τη μέρα οι εργάτες δεν γύρισαν στα σπίτια τους, έμειναν εκεί φτιάχνοντας μια μόνιμη συνέλευση και κατέλαβαν το εργοστάσιο με σκοπό να το επαναλειτουργήσουν με βάση την αυτοδιαχείριση των εργατών. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν αυτόν τον αγώνα και έρχονται σε επαφή με συλλογικότητες δίνοντας ένα αληθινό μάθημα τόσο την καθεστωτική αριστερά όσο και στον συνδικαλισμό που κοιτάνε από μακριά.

Υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες αυτή η προσπάθεια να συμπληρωθεί μαζί με άλλες παρόμοιες εμπειρίες εργατικής αυτοδιαχείρισης και κατηλειμμένα εργοστάσια από τις εργαζόμενες και εργαζόμενους, όπως ακριβώς έγινε με το εργοστάσιο κεραμικών Zanon.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Arrufat τα μηχανήματα είναι άθικτα και το μόνο που χρειάζεται είναι να επανασυνδεθεί το ρεύμα που είχε κόψει η επιχείρηση ηλεκτρισμού αφού οι ιδιοκτήτες δεν το είχαν πληρώσει.

Η είδηση από το A las barricadas

author by κάποιοςpublication date Sun Mar 15, 2009 18:07author address author phone Report this post to the editors

Και βρίσκεται εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_...99193
Είναι ακατανόητο που αρνείστε πεισματικά να παραθέσετε τις πηγές σας.

 
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]