user preferences

New Events

Ierland / Groot-Brittannië

no event posted in the last week

[Ierland] Raytheon: deze keer zijn het 9 Derry vrouwen!

category ierland / groot-brittannië | imperialisme / oorlog | news report author Monday March 30, 2009 17:31author by Shane O'Curry - Workers Solidarity Movement Report this post to the editors

Workers Solidarity, No. 108

Er hing het wolkje van iets in de lucht van Derry. De constante toename van burgerdoden in Gaza had in de straten van Derry al de zelfde uitingen van woede veroorzaakt als in de hele wereld. Duizenden handtekeningen waren verzameld onder een oproep om Raytheon tegen te werken, terwijl steeds grotere menigtes zich voor wakes hadden verzameld bij de gedenktekens, marsen door de stad, demonstraties bij de Guildhall en bij een geweldloze blokkade van Raytheon zelf. Nu werden meer en meer van ons vastbesloten dat we niet hoeven toe te geven aan gevoelens van hulpeloosheid ten aanzien van Israel's oorlogsmisdaden. Onze brandende woede bracht iets positiefs teweeg.

Er hing het wolkje van iets in de lucht van Derry. De constante toename van burgerdoden in Gaza had in de straten van Derry al de zelfde uitingen van woede veroorzaakt als in de hele wereld. Duizenden handtekeningen waren verzameld onder een oproep om Raytheon tegen te werken, terwijl steeds grotere menigtes zich voor wakes hadden verzameld bij de gedenktekens, marsen door de stad, demonstraties bij de Guildhall en bij een geweldloze blokkade van Raytheon zelf. Nu werden meer en meer van ons vastbesloten dat we niet hoeven toe te geven aan gevoelens van hulpeloosheid ten aanzien van Israel's oorlogsmisdaden. Onze brandende woede bracht iets positiefs teweeg.

Er was duidelijk de geur van iets zeer goeds onder degenen die naar de laatste Derry Anti War Coalition bijeenkomst waren geweest. Er was geroezemoes over de avond er voor toen een bericht rond ging waarin mensen werden gevraagd de volgende dag bijeen te komen op een plek niet ver van de Raytheon fabriek. Iets serieus zou worden gedaan, en er waren veel meer van ons die het deze keer wilden doen. We maakten allemaal plannen om daar naar toe te gaan om te zien of we iets konden ondersteunen, of misschien meer te doen.

Ik was de volgende dag net bezig mijn schoenen aan te trekken toen het volgende tekstbericht rond ging. "9 vrouwen van de Derry Anti War Coalition hebben toegang gekregen tot het gebouw van Raytheon Systems. Kom alsjeblieft naar Raytheon om ze te ondersteunen". Dit werd gevolgd door "9 vrouwen samen geketend tussen deuren in Raytheon, ga er heen als je kunt". Ongelooflijk! Ik rende naar buiten en sprong in de auto van mijn vriend terwijl ik de tekst naar zo veel mogelijk mensen door stuurde, mijn schoenveters waren nog los.

Een van de mensen waar ik de tekst naar toe stuurde was Helen Deery, die had gevraagd geïnformeerd te blijven over protesten. Helen was zeer verheugd geweest om te horen over de "Raytheon 9" die Raytheon 3 jaar geleden hadden gesaboteerd, en was blij toen de jury in Belfast ze vrij sprak omdat het hun verdediging accepteerde, dat het werd gedaan om te voorkomen dat nog meer oorlogsmisdaden zouden worden gepleegd.

Helen weet wat dingen over krachtige militaire machines die ongewapende burgers vermoorden. In mei 1972 werd haar 15-jarige broer Manus door het Britse leger vermoord terwijl hij een zak chips at, met wat vrienden in de Bogside. Zoals gebruikelijk in zulke gevallen "onderzocht" de staat zichzelf en sprak zichzelf vrij. Helen zou goed inzien hoe het voor gewone mensen voelt om te worden behandeld als verwaarloosbare sub-mensen.

Ze weet ook dat de staat niet gerechtigheid toekent vanwege het goed zijn van diens hart. Voor gerechtigheid moet door gewone mensen hard worden gevochten. Ik wist dat ze blij zou zijn met het nieuws van de bezetting. En ik was blij over mezelf om in staat te zijn deze informatie door te geven.

Op dat moment was ik buiten Raytheon, waar een grote menigte zich had verzameld, ter ondersteuning van de vrouwen binnen. De politie, gefrustreerd dat de 9 vrouwen ze te slim af waren geweest, probeerde de autoriteit te herstellen door grof op te treden. Toen ging mijn telefoon af. Het was Helen Deery "Ik ben hier binnen!" De 9 vrouwen binnen waren niet de gebruikelijke verdachten; het waren 9 gewone arbeidersklasse vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende politieke ervaring!

Buiten arresteerde de politie 5 mensen, waarbij een zwangere vrouw werd aangevallen. De media zouden hun gebruikelijke werk doen, door de nadruk te leggen op de arrestaties in plaats van op de bezetting of de redenen voor de bezetting. Na 5 uur verschenen de 9 vrouwen uiteindelijk, wat leidde tot applaus van de menigte, maar slechts nadat met de politie een akkoord was gesloten dat ze niet zouden worden gearresteerd of aangeklaagd, en dat de politie in plaats daarvan onderzoek zou doen naar Raytheon, vanwege diens medeplichtigheid aan Israelische oorlogsmisdaden.

Niemand gelooft serieus dat de politie daarmee ver zal gaan, maar het liet de vrouwen toe het punt te maken dat Raytheon en hun soortgenoten van de Israelische staat in deze wereld de echte criminelen zijn, niet de gewone mensen die terugvechten. Niet slecht voor een middag werk en een niet geplande actie door 9 vrouwen, zei ik. Dat is niet zo, zei Goretti Horgan van de DAWC. "We hadden het met opzet gepland als 9 vrouwen, als een soort vervolg op de Raytheon 9, die allemaal mannen waren, om te laten zien dat vrouwen van alle soorten ook directe actie kunnen ondernemen".

Sindsdien is de 9 vrouwen door de smerissen verteld dat een bestand is gestuurd naar het openbaar ministerie, met een gezichtspunt om aanklachten in te dienen vanwege "overval, criminele schade en aanval (!)", maar allen zijn ze goed voorbereid om daar tegen te strijden, zoals de Raytheon 9 streden en de aanklachten tegen hen wisten te verwijderen. Een grootse dag dus voor directe actie, voor vrouwenstrijd, voor antimilitarisme, en voor arbeidersklasse politiek. Meer hiervan graag!


Door Shane O'Curry

Dit artikel komt uit Workers Solidarity 108, dat is gepubliceerd in maart 2009.
De rest van WS 108 kan online worden gelezen of gedownload als een PDF bestand
http://www.wsm.ie/story/5322

Archief van eerdere nummers van Workers Solidarity
http://www.wsm.ie/All the issues of Workers Solidarity

Vertaling door a-infos-nl

Related Link: http://www.wsm.ie
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]