user preferences

Ο αγώνας είναι όλα τα… λεφτά!

category Διεθνή | Διάφορα | Ανακοίνωση Τύπου author Monday June 01, 2009 21:28author by Αναρχικές κομμουνιστικές οργανώσεις - Anarkismo Report this post to the editors

Για τις Ευρωπαϊκές εκλογές

Ευρωπαϊκές εκλογές: Ο αγώνας είναι όλα τα… λεφτά! - Κοινή Ανακοίνωση αναρχικών κομμουνιστικών οργανώσεων από την Ευρώπη. [English] [Deutsch] [Français] [Italiano] [Português]

300_0___20_0_0_0_0_0_europesocial_3.jpg


Ευρωπαϊκές εκλογές: Ο αγώνας είναι όλα τα… λεφτά!


Στο διάστημα 4 με 7 Ιούνη οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες να διαλέξουν ποιος θα τους “αντιπροσωπεύσει” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως αναρχικοί κομμουνιστές, δεν πιστεύουμε ότι οι εκλογές μπορούν να φέρουν κάποια πραγματική αλλαγή, καθώς προτιμούμε την άμεση απ’ ό,τι την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Με άλλα λόγια, προτιμούμε οι αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα όλους τους εργαζόμενους να συζητούνται και να παίρνονται από αυτούς τους ίδιους συλλογικά.

Η λειτουργία και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενάντια στο μοντέλο αυτό αυτοδιεύθυνσης και άρα ενάντια στα ενδιαφέροντα των εργαζόμενων και των λαών. Οι αρχηγοί της περιφρονούν τους λαούς τόσο πολύ ώστε, αν και επιζητούν τη γνώμη τους, η μόνη απάντηση που επιτρέπεται να δώσουν (οι λαοί) είναι αυτή που είναι σύμφωνη με την πολιτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει ήδη αποφασιστεί κάπου αλλού. Η στάση της Ε.Ε. στην άρνηση μερικών λαών να μη δεχτούν την Συμφωνία για το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης αποδεικνύει αυτό το γεγονός.

Ο ρόλος των ευρωβουλευτών είναι να αποτελούν μέρος του συστήματος αυτού που υπερασπίζεται και προωθεί τα συμφέροντα της καπιταλιστικής τάξης. Στην κορυφή, οι πραγματικοί αρχηγοί της Ε.Ε. (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επικεφαλείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.) δεν υπόκεινται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο και έτσι είναι αρκετά ελεύθεροι να υπερασπίσουν τα συμφέροντα αυτά ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί με την εξοργιστική πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και στην προϋπολογιστική και χρηματιστική λιτότητα (που εισήχθη με τη Συνθήκη Μάαστριχτ).

Στην παρούσα περίοδο της κρίσης, τέτοιου είδους πολιτικές προκαλούν μόνο περισσότερα δεινά για τον κόσμο της εργατικής τάξης. Δεν υπάρχει επίσης καμία ανακούφιση από τις αυστηρές επιπτώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας με τις οποίες επιβάλλονται πολύ χαμηλά επίπεδα δημόσιου ελλείμματος. Και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπζα συμφώνησε να παρθούν κάπως ανακουφιστικά μέτρα εξαιτίας της χρηματιστικής λιτότητας, το έκανε μόνο σε αρκετά περιορισμένο επίπεδο έτσι ώστε να προωθεί την όλο και βαθύτερη ευρωπαϊκή κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολεμική μηχανή που χρησιμοποιείται ενάντια στην καταστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικά ενάντια στους μετανάστες εργάτες, μέσω της κοινωνικής τους απαξίωσης, τις διάφορες περικοπές, τον “ελεύθερο και αβίαστο ανταγωνισμό”, το κυνήγι των μεταναστών, τα κλεισίματα των συνόρων, την αστυνομική συνεργασία και πάει λέγοντας.

Έτσι, λοιπόν, η Ευρωπαϊκη΄Ένωση δεν αποτελεί έναν ουδέτερο θεσμό οι πολιτικές του οποίου θα πρέπει να “αναβαθμιστούν”, αποτελεί από μόνη της τη θεσμική εφαρμογή της καπιταλιστικής εξουσίας αφιερωμένης στην υπηρεσία των αφεντικών και των τραπεζιτών.

Η εκλογή νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση με κανέναν τρόπο.

Μόνο οι ενοποιητικοί αγώνες όλων των εργαζομένων σε ένα πανευρωπαϊκής κλίμακας κοινωνικό κίνημα μπορούν να θέσουν ένα τέλος στις πολιτικές αυτές και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μιας επαναστατικής δύναμης ενάντια στον καπιταλισμό και τους θεσμούς του, για μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία βασισμένη στα αληθινά διεθνιστικά ιδανικά, την ισότητα και την αλληλεγγύη.

Υπογράφουν:

Federazione dei Comunisti Anarchici (Ιταλία)
Alternative Libertaire (Γαλλία)
Workers Solidarity Movement (Ιρλανδία)
Liberty and Solidarity (Ενωμένο Βασίλειο)


* Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 1 Ιούνη 2009.

Related Link: http://www.anarkismo.net
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Διεθνή | Διάφορα | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Sat 29 Apr, 07:32

browse text browse image

textΝέο αντικαπιταλισ ... 19:20 Fri 30 Apr by Dissenter 0 comments

Το DissentingVoices.org είναι ένα νέο site παρόμοιο με το Indymedia που δίνει ελευθερία λόγου στους κατοίκους της Ασίας. Στο νέο site με όνομα DissentingVoices.org οι κάτοικοι της Ασίας μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για τις συνθήκες εργασίας τους, τη γνώμη τους για το καπιταλισμό, και τις προτάσεις τους για τη προστασία του φυσικου περιβάλλοντος.

textΜια Ευρώπη όλων και ... 18:22 Sat 20 Oct by Federacao Anarquista Comunista de Portugal - FACP 0 comments

Προκήρυξη της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Πορτογαλίας (Federacao Anarquista Comunista de Portugal – FACP), που μοιράστηκε σε διαδήλωση στη Λισσαβόνα στις 18 Οκτώβρη 2007.

textΤεχνικά προβλήματ ... 13:50 Thu 27 Sep by Anarkismo Editorial Group 0 comments

Το Anarkismo βρέθηκε πρόσφατα κάτω από επίθεση μεγάλης ποσότητας spam.

imageΝόμος και Εξουσία Apr 21 by Πιοτρ Κροπότκιν 0 comments

Το βιβλίο του Πιοτρ Κροπότκιν «Νόμος και Εξουσία» εκδόθηκε από τη «Διεθνή Βιβλιοθήκη» το Φεβρουάριο του 1977 και εκτός από το ομώνυμο δοκίμιο, το οποίο μεταφράστηκε από τον Γιώργο Νταλιάνη, περιέχει και άλλα 6 δοκίμια του Κροπότκιν. Η μετατροπή της πρωτότυπης μετάφρασης στο μονοτονικό σύστημα καθώς και η προσαρμογή της γλώσσας και της ορθογραφίας στα σημερινά πρότυπα έγινα από εμάς, χωρίς αλλαγές στη σύνταξη και χωρίς να υπεισέλθουμε σε έλεγχο της νοηματικής απόδοσης.

imageΆμεση Δημοκρατία: Δ&... Apr 07 by Αλέξανδρος Σχισμένος 0 comments

Αν δεν απαλλαγούμε από τα όρια του εθνικού κράτους, από το φαντασιακό της εθνικής επικράτειας δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε το πώς θα μπορούσε να αυτοκυβερνηθεί αυτή ακριβώς η επικράτεια. Με σημερινούς όρους συνόρων δεν θα μπορούσε, ακόμη και αν τα εθνοκράτη δεν κατέρρεαν, όπως καταρρέουν. Δεν έχουμε λόγο να περιοριζόμαστε σε αυτά τα όρια. Βλέπουμε σήμερα πληθυσμούς να εξεγείρονται, όχι αρνητικα μονάχα, μα με θετικό τρόπο, προχωρώντας σε τοπικές αυτοθεσμίσεις που συνδυάζουν παραδοσιακούς κοινοτιστικούς τρόπους ζωής με το σύγχρονο πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας.

imageH έννοια της φύσης στ... Jan 01 by Έλενα Νακοπούλου  0 comments

Η θεωρία του Μαρξ αποτελεί κατά βάση κριτική της πολιτικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα, την κριτική του κυρίαρχου οικονομικο-πολιτικού συστήματος της εποχής της αυξανόμενης βιομηχανίας του 19ου αιώνα. Ο βιομηχανικός κόσμος, όπως και η άνοδος του καπιταλισμού, φαίνεται ταυτόχρονα να υπόσχονται έναν αυξανόμενο τεχνολογικό και οικονομικό πλούτο, αναπτύσσοντας παράλληλα πολλές αντιθέσεις εντός της κοινωνίας. Ο Μαρξ εντοπίζει αυτές τις αντιθέσεις ως καταπιεστικές και αποξενωτικές για την ανθρώπινη φύση και θεμελιώνει μια θεωρία που προτάσσει τους όρους απελευθέρωσης του ανθρώπου από αυτές.

imageΚατανοώντας την Πρ&#... Oct 21 by Αργύρης Αργυριάδης 0 comments

Η προπαγάνδα στηρίζεται στους ψυχολογικούς μηχανισμούς της αλλαγής των στάσεων, καθώς και στη θεωρία των σχημάτων του Piaget: Οι πληροφορίες, που διαχέει, γίνονται εύκολα αποδεκτές, όταν δεν συγκρούονται με αυτές, που είναι ήδη οργανωμένες σε σχήματα και επομένως είναι ευχερέστερο να αφομοιωθούν. Τελικός στόχος η αναπροσαρμογή των σχημάτων και η αναδιάταξη των πληροφοριών που περιέχουν δεδομένου ότι αποτελούν δυναμικές οργανωσιακές δομές. Το περιεχόμενό τους είναι λογικό αλλά και συναισθηματικό και η επεξεργασία γίνεται και στα δύο επίπεδα, αν και οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν ότι τελικά επικρατεί η θυμική διάσταση.

imageΓιατρέ… θέλω να ζήσω... Oct 20 by Dmitri (republishing) 0 comments

H θηριωδία της σύγχρονης επιστήμης-ψυχιατρικής αποτυπώνεται στην πραγματικότητα που δείχνει μια πρόσφατη μελέτη που καταγράφει την επικινδυνότητα γνωστών φαρμακευτικών σκευασμάτων που δίνονται με τη σέσουλα σε παιδιά και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

more >>

textΝέο αντικαπιταλισ ... Apr 30 0 comments

Το DissentingVoices.org είναι ένα νέο site παρόμοιο με το Indymedia που δίνει ελευθερία λόγου στους κατοίκους της Ασίας. Στο νέο site με όνομα DissentingVoices.org οι κάτοικοι της Ασίας μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για τις συνθήκες εργασίας τους, τη γνώμη τους για το καπιταλισμό, και τις προτάσεις τους για τη προστασία του φυσικου περιβάλλοντος.

textΜια Ευρώπη όλων και ... Oct 20 FACP 0 comments

Προκήρυξη της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Πορτογαλίας (Federacao Anarquista Comunista de Portugal – FACP), που μοιράστηκε σε διαδήλωση στη Λισσαβόνα στις 18 Οκτώβρη 2007.

textΤεχνικά προβλήματ ... Sep 27 Anarkismo 0 comments

Το Anarkismo βρέθηκε πρόσφατα κάτω από επίθεση μεγάλης ποσότητας spam.

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]