user preferences

Οι μισθοί στην Αυστραλία

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Ιστορία (γενική) | Κριτική / Παρουσίαση author Monday August 03, 2009 20:41author by Dmitri (MACG - personal capacity) - Anarkismoauthor email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Συνοπτική παρουσίαση-χρονικό

Αυστραλιανή Εργατική-Κοινωνική Ιστορία Νο 4

1896: Η Victorian Wages Board (Επιτροπή Μισθών της Βικτώριας) καθορίζει κατώτερο μισθό στους κλάδους του ρουχισμού, της αρτοποιίας και της κατασκευής επίπλων.

1904: Δημιουργείται το Victorian Wages Board το οποίο έχει δικαιοδοσία στα Federal Awards και τις εργατικές διαμάχες που επεκτείνονται πέρα από την Πολιτεία.

1907: Ο δικαστής Higgins παρεμβαίνει στην υπόθεση της απεργίας στο Harvester, καθορίζοντας την αρχή του «δίκαιου και λογικού μισθού», δηλαδή τον κατώτερο μισθό που πρέπει να παίρνει ένας εργαζόμενος για να ικανοποιεί τις ανάγκες της οικογενείας του σε περιόδους κρίσης. Έτσι, δημιουργείται ο βασικός μισθός στον οποίο θα στηριχτεί το σύστημα μισθοδοσίας τα επόμενα 60 χρόνια. Με την ίδια νομοθεσία καθορίζεται και ο μισθός των γυναικών.

1920: Τροποποιείται ο Arbitration Act, επιτρέποντας τη διαφοροποίηση των αποζημιώσεων στη διάρκεια της κρίσης.

1921: Δημιουργείται το κόστος ζωής σύμφωνα με το βασικό μισθό (quarterly cost of living adjustments to the basic wage – δηλαδή η τιμαριθμοποίηση, όταν ο μισθός προσαρμόζεται στο πραγματικό κόστος ζωής).

1930: Εισάγεται το Metal Trades Award με 154 υποκατηγορίες (ταξινομήσεις) Γίνεται benchmark award.

1950: Ο κατώτερος μισθός των γυναικών καθορίζεται στο 75% του μισθού των ανδρών.

1953: Εγκαταλείπεται το quarterly cost of living adjustments.

1967: Επιτροπή καταργεί το Βασικό Μισθό και τις κοινοπολιτειακές αποζημιώσεις και τα αντικαθιστά με έναν ενιαίο συνολικό μισθό. Τα συνδικάτα αντιστέκονται στην αλλαγή.

1969: Αναγνωρίζεται ο ίσος μισθός για ίση εργασία.

1974: Εξισώνεται ο μισθός των γυναικών με αυτόν των ανδρών.

1975: Επανεισάγεται το quarterly wage indexation (τιμαριθμοποίηση).

1981: Εγκαταλείπεται οριστικά η τιμαριθμοποίηση.

1982-19883: Πτώση μισθών κατά 9%.

* Από το 1983 αρχίζουν τα Accord Mark (5 τον αριθμό) μετά από συνεννοήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ACTU με έμφαση στο σουπερανιουέσιον και το WorkSafe, το Family Allowance Supplement και άλλες διευκολύνσεις.

# Σε μελλοντικό κείμενο θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με το ζήτημα. Τα στοιχεία για τη σύντομη αυτή παρουσίαση-χρονικό πάρθηκαν από τις ιστοσελίδες των αυστραλιανών συνδικάτων (ACTU και Victorian Trades Hall, δηλαδή Εργατικό Κέντρο Μελβούρνης).

This page has not been translated into Polski yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]