user preferences

Σερβία: Σύλληψη αναρχικών

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Νέα author Sunday September 06, 2009 03:38author by Λευτέρης Αλφάδης Report this post to the editors

με κατηγορίες «διεθνούς τρομοκρατίας»

Η Σερβική αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη μελών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας (ASI) ως υπόπτους για συνδέσεις με την ομάδα Μαύρος Ηλίας (Crni Ilija) που έχουν πάρει την ευθύνη για επιθέσεις με μολότοφ εναντίων της Ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.
Το σήμα της ASI
Το σήμα της ASI

Ανακοίνωση

της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας

ASI (Anarchosyndicalist Initiative):

Σας ενημερώνουμε πως μέλη της Ενωτικής Συνομοσπονδίας «Αναρχο-συνδικαλιστική πρωτοβουλία» (Union Confederation “Anarcho-syndicalist initiative”), [και συγκεκριμένα οι] Ratibor Trivunac (που είναι αυτό το καιρό εξουσιοδοτημένος στα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της IWA-AIT), Tadej Kurepa, και Ivan Vulovic συνελλήφθησαν σήμερα (3 Σεπτεμβρίου) με κατασκευασμένες κατηγορίες οτι «δημιουργούσαν γενικό δημόσιο κίνδυνο» (“causing general public danger”), αφότου η αστυνομία τους πήρε με τη βία για ανάκριση. Ακόμη είναι ανεπιβεβαίωτο εάν και άλλοι σύντροφοι συνελλήφθησαν.

Εμείς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους δικηγόρους τους για να μάθουμε τί ακριβώς κατηγορίες τους προσάπτουν καθώς και τη νομική τους κατάσταση. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για νέες εξελίξεις.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραμματέα της IWA στη συνηθισμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και αριθμό τηλεφώνου.

Γραμματέας του IWA-AIT,

Βελιγράδι, 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ΜΜΕ λένε πως οι συλληφθέντες είναι οι Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić και Nikola Mitrović. Ο δικαστής θα τους ακούσει σήμερα, και επίσης θα αποφασίσει σχετικά με τις κατηγορίες, και ο κυβερνητικός δικηγόρος (state attorney) ζητάει να κατηγορηθούν για την ποινική πράξη (criminal act) της «διεθνούς τρομοκρατίας» (3 – 15 χρόνια στη φυλακή).

Μετάφραση από Αγγλικά: Αλφάδης, 4 Σεπτεμβρίου. Η μετάφραση είναι ανεξάρτητη. Πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_...74607

Προσθήκες του μεταφραστή:

Ο ιστοχώρος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας είναι http://www.inicijativa.org/

Μια περιγραφή της Πρωτοβουλίας στα Αγγλικά υπάρχει εδώ: http://www.inicijativa.org/tiki/tiki-index.php?page=ASI...glish

Μεταφράζω μερικά από τη περιγραφή παραπάνω:

«Παλεύουμε για μια κοινωνία βασισμένη στην ατομική και συλλογική ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, μια κοινωνία απελευθερωμένη από κάθε μορφή καταπίεσης, ιεραρχίας ή εξουσίας πάνω σε άλλους ανθρώπους. Πιστεύουμε πως η πραγματοποίηση των ιδεών μας απαιτεί από εμάς να αποκυρήξουμε κάθε μορφή εξουσιαστικής οργάνωσης. Λόγω όλων αυτών, έχουμε οργανωθεί με βάση τις αρχές της μη-ιεραρχικής αμεσοδημοκρατίας στους χώρους εργασίες, τις σχολές, και γενικά σε κάθε μέρος όπου μας εξευτελίζουν και μας εκμεταλεύονται. Ο κόσμος είναι χωρισμένος σε δυο τάξεις: τη τάξη των εκμεταλευτών και τη τάξη [των θυμάτων τους]· άρα πιστεύουμε πως όλοι όσοι θέλουνε να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση (το status quo) είναι εχθροί της ελευθερίας. Στη μάχη μας για μια αταξική κοινωνία, παλεύουμε εναντίων του Κράτους – εναντίων της δομής που μοναδικό σκοπό έχει τη προστασία των σημφερώντων της άρχουσας τάξης και των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων, με τις οποίες ο καπιταλιστής ζει με πλεονασματικό πλούτο (surplus value) – [δηλαδή] την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας μας επίσης είναι εναντίων όλων των αρνητικών επιπτώσεων μιας τέτοιας κοινωνίας: όλες τις μορφές εθνικισμού, ρατσισμού [στο πρωτότυπο: ράτσας] και σεξισμού [στο πρωτότυπο: φύλο] καθώς και διακρίσεις με βάση σεξουαλικές προτιμήσεις· και εναντίων της εκκλησίας – το θεσμό που βγάζει τη συντηριτηκότητά της και το μίσος της εναντίων της ελευθερίας. Είναι ξεκάθαρο για εμάς πως η πραγματοποίηση των σκοπών μας (η απελευθέρωση της εργατικής τάξης και κάθε ατόμου που ανήκει σε αυτήν, η κατάργηση του Κράτους και του καπιταλιστικού συστήματος) είναι σε άμεση αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των πολιτικών και των αφεντικών, και λόγω αυτού, εκτός από τους καθημερινούς αγώνες για βελτίωση των συνθηκών ζωής στους χώρους εργασίας μας, είμαστε συνειδητοί για την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής απόσπασης από τη σημερινή κοινωνία και την ανάγκη για επαναστατική αλλαγή.»

Μια είδηση (προερχόμενη από ΜΜΕ) σχετικά με την επίθεση με μολότοφ μπορείτε να βρείτε εδω: http://inicijativa.org/grcka/node/102

Μεταφράζω εν συντομία τα κυριότερα σημεία της είδησης παραπάνω (προερχόμενης από το ραδιοφωνικό σταθμό B92):

«ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 – Μια ομάδα νεαρών ανδρών εχτές το βράδυ πέταξε δύο μολότοφ εναντίων του κτιρίου της Ελληνικής πρεσβείας. Κανείς δεν έπαθε τίποτε. Ένα παράθυρο έσπασε. Οι φλόγες έκαναν μικρές ζημιές στο εξωτερικό του κριτίου, και το εσωτερικό δεν έπαθε κάτι. Αυτόπτες μάρτυρες είπανε πως η επίθεση έγινε από πέντε άνδρες. Μετά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία περπάτησε φεύγοντας και η άλλη πήρε ένα ταξί. Τη Τρίτη το απόγευμα μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Crni Ilija (Μαύρος Ηλίας) ανέλαβε την ευθύνη. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι αναρχικοί του Βελιγραδίου απαιτούν την απελευθέρωση του Θοδωρή Ηλιόπουλου. Η ανακοίνωση στάλθηκε με e-mail σε ΜΜΕ του Βελιγραδίου και αναφερόταν και στην απεργεία πείνας [του Ηλιόπουλου]. Επίσης έλεγε πως οι αναρχικοί του Βελιγραδίου αποφάσισαν να ενωθούν με τους συντρόφους τους στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο, που κάνουν πράξεις σε αλληλεγγύη με τον Ηλιόπουλο και απαιτούν να ελευθερωθεί. [έγραψαν πως] Γι’ αυτό το λόγο μέλη μας επιτέθηκαν με μια μολότοφ στην Ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι. [η ανακοίνωση τελειώνει λέγοντας] Θα συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις μέχρι να απελευθερωθεί ο Ηλιόπουλος.»

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]