user preferences

New Events

Balkans Region

no event posted in the last week

Saopštenje povodom optužbi na račun uhapšenih drugova

category balkans region | repression / prisoners | press release author Monday September 07, 2009 00:07author by SK ASI-MUR - Anarhosindikalistička inicijativa Report this post to the editors

Dana 4. 9. 2009. po odluci istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu izrečen je tridesetodnevni pritvor uhapšenim članovima ASI-ja. Naši drugovi osumnjičeni su za delo međunarodnog terorizma.


Saopštenje povodom optužbi na račun uhapšenih drugova


Dana 4. 9. 2009. po odluci istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu izrečen je tridesetodnevni pritvor uhapšenim članovima ASI-ja. Naši drugovi osumnjičeni su za delo međunarodnog terorizma.

Sindikalna konfederacija „Anarhosindikalistička inicijativa“ je za delo napada na grčku ambasadu i organizaciju koja je preuzela odgovornost za taj akt saznala iz medija.

Ovom prilikom još jednom podsećamo javnost da ovakvi metodi individualne političke borbe nisu metodi anarhosindikalizma, naprotiv — mi ispoljavamo svoje politčke stavove javno i svojim delovanjem težimo da omasovimo sidnikalni pokret i sve slobodarske i progresivne organizacije.

Želeći da se brutalno obračuna sa svojim oštrim kritičarima, država kroz svoje mehanizme represije deluje krajnje banalnom logikom te mapira kao jedine osumnjičene one koji su eksplicitno ispoljavali svoja slobodarska uverenja i zatvarajući ih okončava slučaj i daje lažnu sliku u javnosti o svojoj ekspeditivnosti.

Beskrupulozni postupak organa režima očitava se od prvog koraka hapšenja, bespravnog pretresa stanova, zastrašivanja članova porodica, do izricanja ekstremne optužbe za međunarodni terorizam. Iako ne podržavamo metode rada famozne anarhističke grupe „Crni Ilija“ ne možemo da okarakterišemo ovaj događaj kao akt međunarodnog terorizma, jer terorizam po definiciji podrazumeva ugrožavanje života civila, dok u ovom slučaju nema povređenih i načinjena je samo simbolična materijalna šteta.

Jasno je da je ova farsa u produkciji države samo jedan od vidova zastraživanja svakoga ko odluči da ukaže na nepravdu i beznađe savremenog družtva.

U vremenu opšte društvene bezosećajnosti, pojedinci posežu i za najneverovatnijim, čak i autodestruktivnim postupcima ne bi li probili medijsku blokadu i svoj slučaj stavili u centar pažnje — setimo se radnika koji odsecaju sopstvene prste ili na primer onog nesrećnog čoveka koji je pretio da će aktivirati bombu u Predsedništvu Srbije — dakle, pokušavajući da svoje probleme osvetle na širem društvenom planu.

Ne dozvolimo da nas ubede da se jedan simbolički akt solidarnosti, iako u zacelo pogrešnoj formi iskazan, kao i svaki drugi čin pobune obespravljenih tretira kao terorističko i antidruštveno delovanje.

Pokazujemo solidarnost sa uhapšenima i njihovim porodicama i tražimo istinu o ovom slučaju!

Pozivamo vas na protestno okupljanje u znak solidarnosti sa uhapšenim anarhosindikalistima koje će se održati sutra 06. 09. 2009. u 17h na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

SLOBODA ZA ANARHOSINDIKALISTE!

Related Link: http://inicijativa.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]