user preferences

Ίδρυση της Federação Anarquista de São Paulo

category Βραζιλία / Γουιάνα / Σουρινάμ / Γαλ. Γουιάνα | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday November 28, 2009 14:13author by Federação Anarquista de São Paulo (FASP) - Anarkismo Report this post to the editors

(FASP - Αναρχική Ομοσπονδία του Σάο Πάολο)

Η Federação Anarquista de São Paulo (FASP) ιδρύθηκε στις 18 Νοέμβρη 2009. Αν και ήταν εδώ και ένα χρόνο δραστηριοποιημένη με το όνομα Pro-FASP, η οργάνωση ιδρύθηκε επίσημα σε μια Συνέλευση το περασμένο Σαββατοκύριακο στην οποία συναντήθηκαν μέλη της FASP με μέλη της Federação Anarquista do Rio de Janeiro (FARJ - Αναρχική Ομοσπονδία του Ρίο ντε Τζανέϊρο).

Η Federação Anarquista de São Paulo (FASP) ιδρύθηκε στις 18 Νοέμβρη 2009. Αν και ήταν εδώ και ένα χρόνο δραστηριοποιημένη με το όνομα Pro-FASP, η οργάνωση ιδρύθηκε επίσημα σε μια Συνέλευση το περασμένο Σαββατοκύριακο στην οποία συναντήθηκαν μέλη της FASP με μέλη της Federação Anarquista do Rio de Janeiro (FARJ - Αναρχική Ομοσπονδία του Ρίο ντε Τζανέϊρο). Κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε το Ιδρυτικό Μανιφέστο της οργάνωσης, προβλήθηκε βίντεο σχετικά με την θεωρητική και πρακτική δουλειά των μελών της Pro-FASP τον τελευταίο χρόνο και διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τις FARJ, Organização Resistência Libertária (ORL - Οργάνωση Ελευθεριακή Αντίσταση), Federación Anarquista Uruguaya (FAU - Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης), Federação Anarquista Gaúcha (FAG - Αναρχική Ομοσπονδία Gaúcha), Rusga Libertária και μεμονωμένους συντρόφους. Παρόντες ήσαν, επίσης, σύντροφοι από την ομάδα Ativismo ABC και το κοινωνικό κέντρο "Ay Carmela". Στη Συνέλευση παρουσιάστηκε το ιστορικό και καλοσωρίστηκε η νέα οργάνωση και τα μέλη της. Ακολούθησε πάρτι με φαγητό και ποτά.

Ιδρυτικό Μανιφέστο της Federação Anarquista de São Paulo (FASP)

Σύντροφοι,

Μετά από έναν και πλέον χρόνο από τη στιγμή που απευθύναμε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ειδικής (especifista) αναρχικής οργάνωσης στην περιοχή του Σάο Πάολο, συναντιόμαστε σήμερα ώστε να φέρουμε το στάδιο της Pró-Federação Anarquista de SãoPaulo σε ένα τέλος. Ακριβώς 20 μήνες πριν, ελάχιστοι σύντροφοι - κινούμενοι από την εμπειρία του οργανωμένου αναρχισμού στη Βραζιλία και έχοντας συνειδητοποιήσει την ανάγκη για μια οργανωμένη δραστηριότητα των αναρχικών στα λαϊκά κινήματα - αποφάσισαν να αρχίσουν συζητήσεις με στόχο τη συγκρότηση μιας ειδικής αναρχικής οργάνωσης. Οι συζητήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση της 1ης Pró-FASP Συνάντησης τον Ιούλη του 2008 και της 2ης Συνάντησης τον Ιούλη του 2009, η οποία ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα από άποψη ενδιαφέροντος και προτάσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συγκροτήσαμε μια οργάνωση αγωνιστών και μια ομάδα υποστηρικτών οι οποίες συναντιόνταν τακτικά και έχουν ήδη οργανώσει ή συμμετάσχει σε πρακτική δουλειά.

Σήμερα οι κοινωνικές δραστηριότητες της Pró-FASP κατευθύνονται προς δυο μέτωπα: το αγροτικό και το μέτωπο των ιθαγενών, όπου συνεργαζόμαστε σε τακτική βάση με το MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra - Κίνημα των Χωρίς Γη Εργατών) και τα ιθαγενικά κινήματα, και το μέτωπο της γειτονιάς όπου συνεργαζόμαστε άμεσα με το MNCR (Movimento Nacional dos Catadores de Material Reciclável - Κίνημα Συλλεκτών Ανακυκλώσιμων Αντικειμένων).

Στο εσωτερικό της χώρας έχουμε άμεσες σχέσεις με μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις ενώ έχουμε ήδη αρχίσει την εφαρμογή προγράμματος ενδο-οργανωτικής πολιτικής εκπαίδευσης. Μετά από αμέτρητες ώρες συνελεύσεων και δράσεων, αισθανόμαστε τώρα ότι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και να πάμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η ίδρυση της οργάνωσής μας.

Η FASP αποτελεί μέρος μιας παράδοσης η οποία ανέκαθεν αντιπροσώπευσε την πλειοψηφία στο ελευθεριακό στρατόπεδο, αυτή του "κοινωνικού αναρχισμού" ή του "αναρχισμού των μαζών", παράδοση η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάδυση και ανάπτυξη συγκεκριμένων φαινομένων μεγάλης σημασίας όπως ο επαναστατικός συνδικαλισμός.

Ωστόσο, παρά τις απόψεις μας ότι είναι ανάγκη ο αναρχισμός να δράσει μέσα στα λαϊκά κινήματα, αυτό που μερικοί έχουν αποκαλέσει "φορέα του κοινωνικού αναρχισμού" - πιστεύουμε ότι για να το επιτύχουμε αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ειδική αναρχική οργάνωση, μια άποψη η οποία δεν ήταν πάντα η πλειοψηφική. Όμως, ας αναλογισθούμε ότι η άποψη, αλλά και παράδοση αυτή, εμφανίστηκε σχεδόν αμέσως με την εμφάνιση του αναρχισμού και προωθήθηκε από τον Μπακούνιν (Συμμαχία για τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία), τον Μαλατέστα και ακόμα τον Κροπότκιν σε συγκεκριμένες στιγμές, καθώς και από τους Ρώσους αναρχικούς κομμουνιστές της ομάδας “Delo Truda” και την Ομοσπονδία Αναρχικών Κομμουνιστών Βουλγαρίας (FAKB).

Στη Λατινική Αμερική υπάρχουν σημαντικές ανάλογες εμπειρίες όπως το Partido Liberal Mexicano (Μεξικάνικο Ελευθεριακό Κόμμα), η Federación Anarquista Uruguaya (Αναρχική Ομοσπονδία Ουρουγουάης) και η Resistência Libertária (Ελευθεριακή Αντίσταση) της Αργεντινής.

Στη Βραζιλία, η μαζική αυτή παράδοση του κοινωνικού αναρχισμού υπάρχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια και ήταν υπεύθυνη για τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις που ήταν τόσο σημαντικές στις αρχές του 20ού αιώνα. Ήταν σύντροφοι από αυτή την παράδοση που οργάνωσαν τη βραζιλιάνικη εργατική τάξη και άρχισαν τους αγώνες με τους οποίους αποκτήθηκαν πράγματα όπως το 8ωρο κ.λπ. Αυτοί ήσαν που ενέπνευσαν μεγάλες απεργίες όπως αυτή του 1917 στην οποία η αναρχική συμμετοχή ήταν αρκετά σημαντική.

Όσον αφορά τις ειδικές αναρχικές οργανώσεις, υπήρξαν πάντα ομάδες που προσπάθησαν να οργανώσουν διάφορους αγωνιστές, με όχι μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι αυτή την εποχή στον αναρχισμό της Βραζιλίας - όπως και αλλού άλλωστε - ήταν ηγεμονική μαι στενά συνδικαλιστική τάση η οποία δεν έβλεπε ως σημαντική τη συγκρότηση αναρχικών οργανώσεων παράλληλα με τα συνδικάτα. Παραδείγματα τέτοιων οργανώσεων είναι το πρώτο Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα (που ιδρύθηκε το 1918), η Αναρχική Συμμαχία του Ρίο ντε Τζανέϊρο και ομάδες στο Σάο Πάολο που σχηματίστηκαν γύρω από εφημερίδες την ίδια εποχή και οι οποίες είχαν διάφορες δραστηριότητες – η αναρχική οργάνωση και τα λαϊκά κινήματα γνωστά ως “οργανωτικός δυισμός”. Ο ρόλος του αναρχισμού ήταν σημαντικός και ενεργός στην ταξική πάλη στη Βραζιλία μέχρι τη δεκεατία του 1939 όταν μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων τον έκαναν να χάσει έδαφος, κάτι που ευνόησε τα συνδικάτα, έγινε ανίκανος να ανακαλύψει νέα επίπεδα δράσης στους αγώνες που ξετυλίχθηκαν τις επόμενες δεκαετίες. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των πολιτιστικών κέντρων , των ελευθεριακών ομάδων μελέτης και αναρχικών ομάδων οι οποίες αν και, από μια πλευρά, ήσαν έξω από την ταξική πάλη, αποδείχτηκαν, από την άλλη πλευρά, χρήσιμες στη διατήρηση του αναρχικού ιδανικού ζωντανού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το 1980 ήταν μια σπουδαία χρονιά από πολιτική άποψη εξαιτίας της επανασυγκρότησης του Centro de Cultura Social de São Paulo (CCS-SP – Κέντρο Κοινωνικής Κουλτούρας Σάο Πάολο), το οποίο είχε πρωτο-ιδρυθεί το 1933. Η αναγέννηση του CCS-SP και η κινητοποίηση για τις δραστηιότητές του είχαν σημαντική σπουδαιότητα στην αναγέννηση του αναρχισμού στο μεταδικτατορικό Σάο Πάολο. Δόθηκαν ομιλίες και οργανώθηκαν διάφορες συζητήσεις για διάφορα θέματα, μια διαδικασία που οδήγησε σε ευρύτερη συμμετοχή κόσμου ενώ εκδηλώθηκε και μια προσπάθεια να υπάρξει και παρέμβαση στα συνδικάτα, με στόχο την επανίδρυση της COB (Confederação Operária Brasileira – Βραζιλιάνικη Εργατική Συνομοσπονδία).

Επίσης, πρέπει να αποδώσουμε φόρο τιμής στο CCS-SP γιατί από εκεί ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1990 οι διαδικασίες που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή ίδρυση της FASP. Η στενή επαφή μας με παλαιότερους αγωνιστές όπως οι Jaime Cubero, Antônio Martinez και José Carlos Morel απέβη τόσο σπουδαία για την πολιτική μας εκπαίδευση. Μαζί με αυτούς πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία και στον Plínio A. Coêlho, τα έργα του οποίου εκδόθηκαν από το εκδοτικό Novos Tempos/Imaginário. Η ανάπτυξη του αναρχισμού στις δεκαετίες 19990 και 2000 μάς έχει διδάξει πολλά. Είμαστε πολύ κοντά σε οργανώσεις όπως οι Federação Anarquista Gaúcha και Federação Anarquista do Rio de Janeiro καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη διαδικασία οικοδόμησης ενός αναρχικού κινήματος εδώ στο Σάο Πάολο. Ταυτόχρονα, στη διάρκεια αυτών των χρόνων, μερικοί απο μας δραστηριοποιήθηκαν στα λαϊκά κινήματα, ειδικά στις λαϊκές κινητοποιήσεις στην πόλη, τα αγροτικά κινήματα, το κίνημα των αστέγων κ.ά.

Επιπλέον, συμμετείχαμε και στο “παγκόσμιο κίνημα αντιστασης” και σε αναρίθμητες διαδηλώσεις, καταλήψεις και άλλες μορφές άμεσης δράσης.
Αυτό που έχουμε διδαχθεί και από τις θετικές και από τις αρνητικές πλευρές όλων αυτών των εμπειριών, μάς οδήγησε στη σιγουριά μερικών πραγμάτων:

* Τα κινήματα βάσης στα οποία αυτο-οργανώνονται οι εκμεταλλευόμενες τάξεις είναι κατά τη γνώμη μας το μόνο μέσο για να επιτύχουμε έναν επαναστατικόι μετασχηματισμό της κοινωνίας για να οικοδομήσουμε τον σοσιαλισμό.

* Γι’ αυτό οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρώνονται στην οικοδόμηση και συμμετοχή στα κινήματα αυτά.

* Στη διαδικασία αυτή οικοδόμησης και συμμετοχής δεν είναι αρκετό μόνο το να είμαστε μέρος των κινημάτων αυτών σε ατομικό επίπεδο και με έναν αποδιοργανωμένο τρόπο. Είναι απαραίτητο να συμμετέχουμε με ένα πρόγραμμα και σε μια οργανωμένη μορφή.

* Πρέπει να δώσουμε ειδική προσοχή στις σχέσεις ανάμεσα στην αναρχική οργάνωση και τα λαϊκά κινήματα έτσι ώστε να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος: δηλαδή ούτε να είμαστε πίσω από τα κινήματα, αγόμενοι και φερόμενοι από αυτά, ούτε και να είμαστε η εμπροσθοφυλακή τους επιζητώντας να δράσουμε σαν ένα κόμμα πρωτοπορίας.

* Για να το επιτύχουμε αυτό δεν είναι μόνο αρκετό το να χαρακτηριζόμαστε ως αναρχικοί, γενικά και αόριστα, αλλά να το κάνουμε με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Χρειάζεται ένα οργανωτικό μοντέλο που να λαμβάνει υπόψη του τους στόχους που έχουμε θέσει να επιτύχουμε.

* Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας μιας ειδικής αναρχικής οργάνωσης αποτελούμενης από εκείνους που μέσω της ενότητας στη θεωρία και την πράξη μπορούν να γίνουν υπεύθυνοι αγωνιστές να συνενωθούν με βάση μια κοινή στρατηγική η οποία να προσδώσει τη συνοχή αυτή που απαιτεί η όλη δουλειά μας.

Έτσι αυτή είναι η σημερινή μας ελπίδα. Βάζουμε ένα άλλο σπόρο για τον αναρχιμσό στη λατινική αυτή χώρα και θα εργαστούμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε την άνθησή του. Ας επωφεληθούμε από τα διδάγματα που μάθαμε στο παρελθόν, ώστε να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε το μέλλον. Και διαμέσου του παραδείγματός μας αυτού να προσελκύσουμε νέους αγωνιστές στην υπόθεσή μας.

Η ημερομηνία που διαλέξαμε για την ίδρυση της οργάνωσής μας αντιπροσωπεύει μια στιγμή-“κλειδί” στην ιστορία του αναρχισμού στη Βραζιλία. Στις 18 Νοέμβρη 1918 οι αναρχικοί άρχισαν μια εξέγερση στο Ρίο ντε Τζανέϊρο με στόχο τη δημιουργία του πρώτου Σοβιέτ στη χώρα. Αν και ηττήθηκαν, η εμπειρία παραμένει σε μας ως αντιπροσωπεευτική στιγμή της συμμετοχής του αναρχιμσμού στα λαϊκά κινήματα, με ένα σπουδαίο αγωνιστικό πνεύμα στον αγώνα για την κοιννωνική επανάσταση.

Κι εμείς επίσης υιοθετούμε συνθήματα άλλων οργανώσεων για να κάνουμε γνωστή την ίδρυση της Federação Anarquista de São Paulo!

Ética, compromisso, liberdade! - Ηθική, καθήκοντα, ελευθερία!

Não tá morto quem peleia! - Αυτοί που αγωνίζονται θα νικήσουν!

Arriba los que luchan! - Στο πλευρό όσων αγωνίζονται

Viva o anarquismo! - Ζήτω ο αναρχισμός!

Viva a FASP! - Ζήτω η FASP!

Federação Anarquista de São Paulo (FASP)

18 Νοέμβρη 2009

* Αγγλική μετάφραση Διεθνείς Σχέσεις της ιταλικής FdCA. Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης” 28 Νοέμβρη 2009.

Related Link: http://www.anarquismosp.org
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]