user preferences

New Events

Balkans Region

no event posted in the last week

Anarkhisticka Platforma

category balkans region | anarchist movement | feature author Thursday March 10, 2005 21:15author by Several - Anarchist Platform list Report this post to the editors

Tacke anrhisticke platforme proizasle su od diskusije izmedju Pokreta Solidarnosti Irskih Radnika (Irish Workers Soldiraty Movement -WSM) i Federacija Solidarnosti Juzno Africkih Radnika (Soth African Workers Solidarity Federation - WSF), (koja je sada raspustena).

Tacke anrhisticke platforme proizasle su od diskusije izmedju Pokreta Solidarnosti Irskih Radnika (Irish Workers Soldiraty Movement -WSM) i Federacija Solidarnosti Juzno Africkih Radnika (Soth African Workers Solidarity Federation - WSF), (koja je sada raspustena).

Anarkhisticka Platforma


Pozivamo vas da pogledate tacke "Anarhisticke Platforme" iznete dole, i ako se sa njima slazete mozete se pretplatiti na nasu novu internacionalnu anarhisticku mailing listu Anarchist_Platform. Ukoliko otkrijete da se ne slazete sa svim iznesenim tackama, ali se parcijalno slazete sa neke, pozivamo vas da se pretplatite na Ap_Discuss, gde ima tekucu diskusiju o njima.

Tacke anarhisticke platforme nalaze se dole, pridruzene sa uputsvima kako se pretplatiti na te liste, a postoji i protokol sazdan kako bi reducirao protok na listi na minimum.

Predgovor:

Tacke anrhisticke platforme proizasle su od diskusije izmedju Pokreta Solidarnosti Irskih Radnika (Irish Workers Soldiraty Movement -WSM) i Federacija Solidarnosti Juzno Africkih Radnika (Soth African Workers Solidarity Federation - WSF), (koja je sada raspustena). Zbog ovakve pozadine, tacke pretpostavljaju zajednicku suglasnost oko toga sta je ustvari anarhizam. Verovatno knjiga "Anarchism " - Daniela Guerina, sadrzi najdetaljnije objasnjenje anarhisticke istorije i teorije iz ove perspektive.

Nakon raspustanja WSF-a, WSM je odlucio da iskoristi dogovorene tacke da istakne e-mail listu Anarhisticka Platforma. Cilj ove liste je da sakupi na jednom mestu anarhiste koji se slazu sa iznesenim tackama, zbog medjusobne razmene informacija, ali isto i sa nadom da ce se oni naci na listi sa drugima iz njihovog geografskog regiona i mozda angazirati u zajednickoj aktivnosti. Od takvih se clanova na listi ocekuje da aktivno podsticaju ovu zalozbu, a ne da su samo prisutni (stalni slucaj kod ostalih lista).

---------------Anarhisticka Platforma--------------

Mi sebe identifikujemo kao anarhiste sa "Platformsku" tradiciju anarhizma sto ukljucuje grupe i publikacije poput: "The Organisational Platform of the Libertarian Communists " (Organizacijska Platforma Slobodarskih Komunista), "Friends of Durruti" (Prijatelji Durutija) i "Manifesto of the Libertarian Communism" (Manifest Slobodarskog Komunizma). Mi se siroko identifikujemo sa organizacionom praktikom dokazana od strane ove tradicije, ali ne i nuzno sa sve drugo sto su oni uradili ili rekli. To znaci, ovo je samo pocetna tacka nase politike, ali ne i krajna tacka.

Sustinske ideje ove tradicije sa kojima se identifikujemo jeste potreba za anarhistcke organizacije koje se trude da razviju:

  • Ideolosko Jedinstvo
  • Takticko Jedinstvo
  • Kolektivna Akcija i Disciplina
  • Federalizam

Anarhizam ce biti stvoren preko klasne borbe izmedju ogromne vecine drustva (radnicke klase) i sicusne manjine koja sada ima vlast. Uspesnost revolucije trazi da anarhisticke ideje postanu vodece ideje u radnickoj klasi. Ovo se nece desiti spontano. Nas zadatak je da napravimo anarhisticke ideje vodece, ili kako se to cesto kaze - da postanu "vodstvo ideja". Mi delujemo unutar sindikalnih udruzenja, kao glavni fokus nase aktivnosti, gde je ovo moguce. Stoga, mi odbijamo gledista koja odbacuju aktivnost unutar sindikata. Unutar njih, mi se borimo za demokratske strukture tipicne za anarho-sindikalisticke unije nalik CNT-a iz 1930.

Ma kakva bila radnicka udruzenja, bez obzira koliko revolucionarna, one ne mogu da zamene potrebu od anarhisticke(u) politicke(u) organizacije(u).

Isto talo vitalno za nas vidimo angaziranje u sukobima koji se desavaju izvan sindikata / radnih mesta. Tu spadaju sukobi protiv odredjenih tlacenja, imperijalizma, i ustvari, u borbi radnicke klase za pristojno mesto I okolinu za zivot. Nas generalni pristup ka tome, kao i nas pristup prema sindikatima je da se sami umesamo tamo gde se nalazi najveci broj, i da preko ovog pokreta promoviramo anarhisticke metode organizacije, uvedujuci direktnu demokratiju.

Aktivno se suprotstavljamo svakom manifestiranju predrasuda unutar radnickog pokreta, i vidimo akltivnost zajedno sa onima koje se bore protiv rasizma, seksizma, (religijskog) sektarijanstva i homofobije kao prioritet. Uspeh revolucije i uspeh eliminiranja ovih ugneta, nakon odredjivanja revolucije, vidimo u gradjenju vakvog otpora u pred-revolucionarnom periodu.

Suprotstavljamo se imperijalizmu, ali stavljmao anarhizam kao alternativni cilj nacionalizmu. Branimo 'grassroot' anti-imperijalisticke pokrete, ali se zalazemo za anarhisticku umesto nacionalnu strategiju.

Uocavamo potrebu za federaciju sa anarhistickim organizacijama koje se slazu sa ovim principima, na internacionalnom nivou. Ali ipak, verujemo da moguci stepen federacije i kolicina napora ulozenih u nju moraju biti odredjeni uspehom gradjenja nacionalnih organizacija koji ce biti sposobne da naprave tu internacionalnu suradnju realnost, a ne samo suradnju slogana.

-----------------------------

Anarhisticka Platforma

Kako bi se prikljucili ovoj listi, molimo vas da posaljete e-mail poruku na wsm_ireland@yahoo.com Vas e-mail bi trebalo kao subject da sadrzi 'Anarchist Platform', i da sadrzi jos sledece:

1. Izjava da se slazete sa tackama i zelite da se pretplatite na listu.

2. Kratko objasnjenje poslano na listi, a koje sadrzi informacije odakle ste, i koje, ukoliko ima, ste organizacije clan.

3. Tacno odredite dali zelite da se pretplatite na listu ili na rezime (digest). Rezime (digest) znaci da cete dobivati samo po jedan mail na svaka tri dana, koji ce sadrzati postu od celog tog perioda, pa mozda je to i bolje za vas ukoliko imate ogranicen e-mail pristup.

Ap_Discuss (Ap_Diskusija)

Posaljite e-mail na ap_discuss-subscribe@yahoogroups.com Kad se pretplatite, posaljite kratku upoznavajucu poruku sa naznakom u cemu se ne slazete sa "Anarhistickom Platformom".

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]