user preferences

Ο αναρχισμός είναι αγώνας!

category Κεντρική Αμερική / Καραϊβική | Αναρχικό κίνημα | Συνέντευξη author Saturday November 05, 2005 10:13author by Coletivo por Organizahgo em Goiasauthor email proorganarquista_go at riseup dot net Report this post to the editors

Η Coletivo Zumbi dos Palmares (CAZP)

Translation in Greek of «Interview with the Coletivo Zumbi dos Palmares»

1) Πώς και πότε συγκροτήθηκε η CAZP;

Η ομάδα μας διαμορφώθηκε στα μέσα Μαρτίου του 2002 από μερικούς φοιτητές, μερικοί από τους οποίους ήταν ήδη αγωνιστές του φοιτητικού κινήματος, αλλά και διάφορους άλλους που πλησίασαν τους πρώτους. Από την αρχή η ιδέα ήταν η ομάδα να αγωνιστεί μέσα στα κοινωνικά κινήματα, αν και οι περισσότεροι από μας είχαν διαβάσει ελάχιστα. Αλλά σήμερα είμαστε πολύ πιο σίγουροι όσον αφορά τους στόχους μας.

2) Ποιες είναι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της CAZP;

Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση της ομάδας, λόγω των περιστάσεων, όχι λόγω των αρχών μας, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές μας είναι κυρίως η συμμετοχή μας στο φοιτητικό κίνημα, αλλά προσπαθούμε να παρέμβουμε και σε άλλους τομείς. Μετά από το 3ο Φόρουμ Οργανωμένου Αναρχισμού (FAO), αρχίσαμε μια συνεχή διαδικασία εκ νέου συζήτησης παραμέτρων της μαχητικότητάς μας καθώς επίσης και ορισμένων ζητημάτων σχετικά με την οργάνωση της ομάδας μας που απεικονίζει την αντίληψή μας για την αναρχική οργάνωση, πράγματα που δεν τονίζονταν παρά ελάχιστα στη Διακήρυξη Αρχών μας, όπως η ενότητα στη δράση, οι μέοδοι λήψης αποφάσεων και τα κριτήρια προσχώρησης νέων μελών στην ομάδα. Θεωρούμε ύψιστης σημασίας καθήκον το να εργαστούμε για την οικοδόμηση του Φόρουμ Οργανωμένου Αναρχισμού (FAO), ειδικά στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, έτσι ώστε οι περισσότερες ομάδες ή/και άτομα να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

3) Πώς βλέπουν οι σύντροφοι την πολιτική κρίση που διέρχεται η Βραζιλία αυτή τη στιγμή;

Έχει αποδειχθεί ότι οποιαδήποτε σύνδεση του αγώνα με εκλογικά τερτίπια τερματίζεται με μια προοδευτική ρήξη - ή αποξένωση - (σ.τ.μ.: estrangement στο αγγλικό κείμενο) από τα σοσιαλιστικά ιδανικά καθώς και μια υποταγή στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι (διαφθορά). Από τη στιγμή που κάποιοι καθορίζονται διαφορετικά από τον «πραγματικό σοσιαλισμό», αλλά παραμένουν μέσα στα όρια του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» χωρίς να σπάζουν κάθε δεσμό με το κράτος, οι περισσότεροι από αυτούς θα καταλήξουν μια εναλλαγή στη Δεξιά. Αυτή είναι η ιστορία του Εργατικού Κόμματος (PT – σ.τ.μ.: του κόμματος που στηρίζει τον Λούλα) και τόσων άλλων σε όλο τον κόσμο. Εμείς οι αναρχικοί πρέπει να συνδέσουμε τις μεθόδους και τις ιδέες μας με τους λαϊκούς αγώνες, τους αγώνες της βάσης, επειδή μόνο αυτή η σύνδεση μπορεί να βελτιώσει αρκετά τη ζωή των εργαζομένων. Οποιαδήποτε παραχώρηση στην αστική πολιτική (συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών ως κίνηση τακτικής) είναι ένα βήμα προς το ρεφορμισμό. Ο σωστός τρόπος πρέπει να είναι η ενθάρρυνση επαναστατικών μεθόδων και η λαϊκή οργάνωση που εγγυάται την ίδια και άμεση συμμετοχή των ανθρώπων στον αγώνα.

4) Λίγα λόγια για την εμπειρία της CAZP στους κοινωνικούς αγώνες.

Όπως εξηγήσαμε ήδη, η παρέμβασή μας επικεντρώνεται σήμερα στο φοιτητικό κίνημα και πιο συγκεκριμένα στην «Comuna Estudantil» («Κοινότητα Σπουδαστών» - μια ομάδα γενικά επαναστατικών σοσιαλιστών) και επίσης στα κινήματα βάσης. Συμμετείχαμε στη Vila Emater, που βρίσκεται δίπλα στο χώρο συλλογής απορριμμάτων Maceiς, όπου αρκετοί άνθρωποι εργάζονται ως «catadores», ψάχνοντας δηλαδή στα απορρίμματα για ανακυκλώσιμα υλικά. Εισάγαμε ένα πρόγραμμα αναλφαβητισμού και βασικής εκπαίδευσης για νέους και ενήλικες που διήρκεσε 2 μήνες, αν και η επαφή μας με την εκεί τοπική κοινότητα διήρκεσε τουλάχιστον ένα χρόνο. Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτό τερματίστηκε εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων, έλλειψης δικής μας δομής και δυσκολία του να κρατήσουμε τα μέλη μας μαζί.

5) Ένα μήνυμα για τους συντρόφους μας στα άλλα μέρη της Βραζιλίας;

Καλή υγεία και καλό κέφι! Ο αναρχισμός είναι αγώνας!

* Η ταχυδρομική διεύθυνση της Coletivo Zumbi dos Palmares (CAZP) είναι Cx. Postal 136 CEP: 57020-970 Maceis-AL, Brazil. Email cazpalmares@hotmail.com

** Η συνέντευξη πάρθηκε από την Coletivo por Organizahgo em Goias email proorganarquista_go@riseup.net

# Μετάφραση στα αγγλικά από το A-Infos όπου και δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτώβρη 2005. Μετάφραση στα ελληνικά «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 2 Νοέμβρη 2005.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]