user preferences

Search author name words: @

Οι Αναρχικοί είναι queer και περήφανοι!

category Νότια Αφρική (Περιφέρεια) | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου author Saturday May 15, 2010 14:53author by @ Report this post to the editors

Ελληνική μετάφραση αγγλικής ανακοίνωσης νοτιοαφρικάνισης αναρχικής οργάνωσης για άτομα που είναι λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, intersex και queer.


Οι Αναρχικοί είναι queer και περήφανοι!

Ο αναρχισμός είναι μια ιδεολογία που μάχεται ενάντια στην εκμετάλευση και κάθε μορφή καταπίεσης. Παλεύουμε για ένα κόσμο όπου οι γυναίκες θα είναι ίσες με τους άντρες, ένα κόσμο χωρίς ρατσισμό και χωρίς ταξικές ανισότητες, ένα κόσμο όπου τα queer και LGBTI άτομα θα ασθάνονται ασφαλή και θα τα σέβονται. Αυτοί οι αγώνες είναι μέρος του αναρχικού αγώνα εναντίων κάθε μορφής ιεραρχίας και ανισότητας, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας.

(ΣτΜ: LGBTI σημαίνει Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual, Intersex και αναφαίρεται σε λεσβίες, άντρες ομοφιλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφιλικά άτομα, και άτομα με σώμα διαφορετικό και από το γυναικείο και από το αντρικό που παλιότερα τα ονόμαζαν ερμαφρόδιτα μα σήμερα αυτή η λέξη είναι υβριστική. Στα Ελληνικά το LGBT αποδίδεται ως ΛΟΑΤ από το Λεσβίες-Ομοφιλόφιλοι-Αμφί-Τρανς αλλά δεν είμαι σίγουρη πώς λέμε το LGBTI, έτσι θα το μεταφράζω σαν "ΛΟΑΤ και intersex". Όσο για το queer σημαίνει περίεργος και αναφαίρεται σε οποιοδήποτε άτομο έξω από τα επιτρεπόμενα πλαίσια εκδήλωσης φύλου και σεξουαλικότητας, αλλά το αφήνω αμετάφραστο. Προφέρεται κουήρ.).

Οι αναρχικοί πάντα ήταν στη πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στις διακρίσεις ενάντια στα ΛΟΑΤ και intersex άτομα.

Από την αρχή της αναρχικής ιδεολογίας, ο αναρχισμός ήταν η πρώτη ιδεολογία που ενεργά υποστήριξε τα ΛΟΑΤ και intersex άτομα πολύ πριν από άλλες ιδεολογίες. Πιστεύεται πως ένας από τους σημαντικότερους αναρχικούς θεωρητικούς και επαναστάτες, ο Μιχαήλ Μπακούνιν, ίσως να ήταν ομοφυλόφιλος και οτι αυτός ήταν ένας από τους πολλούς λόγους που ο Καρλ Μαρξ τον πέταξε έξω από τη Πρώτη Διεθνή, κάτι που προκάλεσε το ρήγμα μεταξύ του εξουσιαστικού κομμουνισμού και του αναρχισμού.

Επίσης, ο Oscar Wilde, που αυτο-προσδιοριζόταν ως αναρχικός, άσκησε κριτική στον Μαρξ. Η διάσημη δίκη και καταδίκη του για ομοφυλοφιλία το 1895 έκανε τους αναρχικούς της εποχής να αρχίσουν να ερευνούν τις κοινωνικές, ηθικές, και νομικές πλευρές της ομοφυλοφιλίας. Οι προσπάθειες της διάσημης αναρχικής και φεμινίστριας Emma Goldman (που ήταν η πρώτη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ) και άλλοι αναρχικοί για λογαριασμό του Wilde είναι η πρώτη μορφή ομοφυλοφιλικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Μετά τη δίκη του, ο Wilde έγινε ένα σύμβολο τοτέμ για τους αναρχικούς, και αυτό σε μια εποχή που οι αμερικανικές εκδόσεις των θεατρικών έργων του Wilde απαγοεύονταν και οι βιβλιοθήκες αφερούσαν τα βιβλία του από τα ράφια, ενώ τα αναρχικά περιοδικά της εποχής τύπωναν τα κείμενά του και τα ποίηματά του.

Χάρη στους αμερικανούς αναρχικούς και προπαγανδιστές ο ακτιβισμός για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων πέρασε και στην Ευρώπη - κι αυτό σε μια εποχή που κανένα άλλο πολιτικό κίνημα ή διάσημος στις ΗΠΑ δεν ασχολιούνταν με τον ομοφυλοφιλικό ερωτισμό και αγάπη.

Ο αναρχισμός υποστηρίζει την ελεύθερη αγάπη (free love)

Από το τέλος του 19ου αιώνα ο αναρχισμός υποστηρίζει την ελεύθερη αγάπη (free love) και έχει παλέψει για αυτή, από την Emma Goldman και τον Alexander Berkman, που έγραψε για τις ομοφυλοφιλικές του εμπειρίες στο βιβλίο του "Μνήμες από τη Φυλακή" (Prison Memoirs), μέχρι τις ελεύθερες γυναίκες της Ισπανίες κατά την Ισπανική Επανάσταση του 1936, και στις σημερινές φεμινίστριες και τους αναρχικούς queer σε όλο το κόσμο. Οι Queer αναρχικοί ήταν μέρος των εξεγέρσεων του Stonewall riots, ήταν στη πρώτη γραμμή του Queer Nation (που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1990) και πολλές άλλες ομάδες απελευθέρωσης των ομοφυλοφίλων.

Η οργάνωσή μας, Zabalaza Anarchist Communist Front (ZACF - Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Ζαμπαλάζα, ΣτΜ: οργάνωση από τη Νότια Αφρική) μένει σε αυτή τη παράδοση. Ξέρουμε πως οι ομοφιλόφιλοι στη Νότια Αφρική έχουν περισσότερα νομικά δικαιώματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη. Αλλά επίσης γνωρίζουμε οτι το σύνταγμα απο μόνο του δεν είναι αρκετό για να σταματήσει το σωβινισμό που υπάρχει στη χώρα μας. Τα εγκλήματα εναντίων ΛΟΑΤ και intersex ατόμων γίνεται συχνά.

Το προηγούμενο έτος διαμαρτυρηθήκαμε για το θυμό μας από τις δολοφονίες γκέι και λεσβιών ( http://www.anarkismo.net/article/9140 ). Αυτό το χρόνο διαμαρτυρούμαστε το θυμό μας για τις διακρίσεις εναντίων της Caster Semenya που πιστεύεται οτι είναι intersex, ή τουλάχιστον όχι τόσο γυναίκα όσο πολλοί άνθρωποι θα την ήθελαν να είναι. Οι διακρίσεις εναντίων των ατόμων intersex, πολύ συνηθισμένες στο αθλητικό κόσμο, πάντα έρχεται στη δημοσιότητα όταν οι γυναίκες τα καταφέρνουν πολύ καλά στα αθλήματα. Αυτό δείχνει όχι μόνο σεξισμό αλλά και ετεροσεξισμό. Αρρωσταίνουμε από το γεγονός οτι στο κόσμο μας οι άνθρωποι πρέπει να χωράνε σε δυο ξεχωριστές κατηγορίες φύλου. Πρέπει να σταματήσουμε να ρωτάμε αν η Caster Semenya είναι γυναίκα ή άντρας, αλλά να δεχτούμε τη διαφορετικότητα που είναι τόσο φυσική για όλα τα ζωντανά πλάσματα σε αυτό το πλανήτη (όπως και η ομοφυλοφιλία, και πολύ περισσότερη η αμφιφυλοφιλία). Κάθε φορά που συμπληρώνουμε κάποιο επίσημο έγγραφο όπου το κράτος ή κάποια εταιρία μας ρωτά αν είμαστε αρσενικοί ή θυληκοί, και στη Νότια Αφρική ακόμα πρέπει να απαντάμε αν είμαστε μαύροι, λευκοί, Ινδιάνοι, ή "έγχρωμοι". Πολλά άτομα δεν χωράσε σε αυτές τις κατηγορίες, και άλλοι δεν θέλουν να χωρέσουν. Πολλοί άνθρωποι δεν ταιριάζουν καν με τις κατηγορίες γκέι. λεσβία και αμφί κλπ. Το διαδικό φύλο (gender binary) είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα συγκεκριμένων κοινωνιών και δεν υπάρχει σε άλλα μέρη του πλανήτη. Στην Ινδία, πχ, υπάρχουν τρία φύλα (ΣτΜ: hijra). Σε άλλα μέρη υπάρχουν τέσσερα (ΣτΜ: και πέντε). Δίνουμε την αλληλεγγύη μας στην Semenya, άσχετα με το αν είναι intersex ή βιολογικά θυληκή. Αισθανόμαστε λύπη από τις διακρίσεις εις βάρος της. Υποστηρίζουμε την απελευθέρωση των intersex ανθρώπων και δεν δεχόμαστε το δυαδικό φύλο.

Ενώ υποστηρίζουμε τη πάλη ενάντια στη καταπάτηση των ΛΟΑΤ και intersex ατόμων, θέλουμε να ζητήσουμε από τους συντρόφους να ξανασκεφτούν μερικές από τις στρατηγικές τους. Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την αστυνομία, το σύνταγμα, ή τα δικαστήρια. Το να ρίχνουμε τους εγκληματίες σε πολυπληθείς φυλακές όπου βιάζονται από άλλους φυλακισμένους και τους βασανίζουν οι φύλακες δεν θα λύσει τα προβλήματά μας. Οι φυλακές πρέπει να καταργηθούν, δεν αλλάζουν τους ανθρώπους, τους καταστρέφουν. Πρέπει να χτίσουμε ένα κόσμο οπου το έγκλημα δεν θα έχει λόγο να γίνει. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να καταργήσουμε την ανισότητα και την ιεραρχία. Η δημιουργία περισσότερων νόμων απλά δημιουργεί μεγαλύτερες γραφειοκρατίες, όχι έναν ελεύθερο και ίσο κόσμο.

Η καταπάτηση των ανθρώπων έχει να κάνει με τις κοινωνικές τάξεις

Ο αγώνας μας πρέπει επίσης να είναι ενωμένος. Δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί με βάση τη ράτσα ή το φύλο μέσα στο κίνημα των ΛΟΑΤ και intersex ατόμων. Ούτε θα πρέπει η εργατική τάξη να χωρίζεται με το φύλο, τη σεξουαλικότητα, ή τη ράτσα. Όλοι οι άνθρωποι που καταπιέζονται και τους εκμεταλεύονται πρέπει να ενωθούν και να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο κόσμο. Η καταπίεση των ανθρώπων έχει να κάνει με τη κοινωνική τάξη. Αν είσαι φτωχός δεν μπορείς να έχεις ασφάλεια από τη καταπίεση. Γι'αυτό τα φτωχά ΛΟΑΤ και intersex άτομα είναι τα κύρια θύματα της ομοφοβικής κλπ βίας. Αν είσαι τρανς αλλά φτωχός/η δεν έχεις να πληρώσεις για τις ορμόνες και τις εγχειρήσεις που θέλεις (ΣτΜ: και χρειάζεσε) τόσο πολύ. Τα περισσότερα ΛΟΑΤ και intersex άτομα είναι φτωχά και εργαζόμενοι. Ως τάξη μας καταπιέζει το κράτος που υποστηρίζει μόνο τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Αυτή η καταπίεση, από το κράτος και το καπιταλισμό, είναι κάτι που μας ενώνει ως τάξη πέρα από τις διφορές μας με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα, πέρα από το χρώμα, τις εθνικότητες, τις ικανότητες, και την ηλικία. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ενωμένος, αντικαπιταλιστικός, διεθνιστικός, και πρέπει να είναι εναντίων της ιεραρχίας γενικά.

Δεν έχουμε δει μόνο μια αύξηση στα εγκλήματα αλλά επίσης και στους βιασμούς και άλλα σωβινιστικά εγκλήματα. Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη παγκόσμια οικονομική κρίση και την αύξηση της ανισότητας. Αυτή η αύξηση των εγκλημάτων επίσης μας λέει οτι έχει να κάνει και με πιο γενικές καταστάσεις, όπως η φτώχεια και η έλλειψη βασικών υπηρεσιών (ΣτΜ: πρέπει να εννοεί τα σπίτια χωρίς νερό ή χωρίς ηλεκτρικό) που οδηγεί σε θυμό ο οποίος βγαίνει εναντίων των πιο αδυνάμων της κοινωνίας. Αντί να πολεμούν το σύστημα που δημιουργεί τη φτώχεια και ταΐζει τους πλούσιους, οι φτωχοί στοχοποιούν άλλους φτωχούς ή τη μεσαία τάξη επειδή δεν έχουν ελπίδα. Έτσι παλεύουμε όλοι εναντίων όλων αντί να ενωθούμε εναντίων του κοινού εχθρού. Αν θέλουμε να σταματήσουμε κάθε μορφή εγκλήματος πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην ανισότητα. Ο αγώνας ενάντια στο σεξισμό και τον ετεροσεξισμό είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα της εργατικής τάξης, που αποτελείται στη πλοιοψηφία από γυναίκες και περιέχει και τα περισσότερα άτομα που είναι ΛΟΑΤ και intersex.

Οι αναρχικοί παλεύουν για ένα κόσμο χωρίς καταπίεση και διακρίσεις

Οι αναρχικοί παλεύουν για ένα κόσμο χωρίς σεξισμό, ομοφοβία, διακρίσεις εναντίων ατόμων με ειδικές ανάγκες (ableism), ρατσισμό, και άλλες μορφές καταπίεσης. Υποστηρίζουμε τα κινήματα των ανθρώπων που αντιμάχονται τη καταπίεση με βάση τις συγκεκριμένες ταυτότητές τους, μα πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να δουλεύουν μαζί και να υποστηρίζονται από πιο πλατιά κοινωνικά κινήματα σε ένα πιο γενικό αγώνα επειδή πιστεύουμε πως πολλές μορφές καταπίεσης έχουν τη ρίζα τους στο καπιταλισμό και το κράτος. Αυτό σημαίνει πως πιστεύουμε οτι όσο υπάρχει καπιταλισμός και τάξεις, τα ΛΟΑΤ και intersex άτομα, ιδιαίτερα από τα φτωχά κοινωνικά στρώμματα, θα αντιμετωπίζουν διακρίσεις εις βάρος τους.

Η μάχη για την απελευθέρωση των λεσβιών και των γκέι, όπως επίσης και οι μάχες εναντίων του ρατσισμού και του σεξισμού πρέπει να έχουν ως βάση τη ταξική πάλη - μόνο η εργατική τάξη, ως η τάξη που την εκμεταλεύονται, έχει τα πάντα να κερδίσει και τίποτε να χάσει από μια μάχη εναντίων στη καταπίεση. Οι καταπιεζόμενοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν μάχες για περισσότερα δικαιώματα μα μόνο η εργατική τάξη μπορεί να φέρει μια επανάσταση με μια γενική απεργεία και μέσα από μαζικές δράσεις. Αλλά μόνο μια εργατική τάξη που παλεύει και για την απελευθέρωση των γυναικών, των ΛΟΑΤ και intersex ατόμων και άλλων καταπιεσμένων ομάδων μπορεί σοβαρά να δημιουργήσει έναν ίσο και ελεύθερο κόσμο.

Μάχη για μια κοινωνική επανάσταση

Δεν μπορούμε να περιμένουμε το σύνταγμα ή την αστυνομία να μας βοηθήσει, πρέπει να οργανωθούμε μόνοι μας και να αλλάξουμε τις ιδέες των ανθρώπων και τη συμπεριφορά τους διδάσκοντάς τους. Δεν είναι αρκετό να παλεύουμε για περισσότερα νόμιμα δικαιώματα. Πρέπει να παλέψουμε για έναν εντελώς νέο και καλύτερο κόσμο. Μόνο μια κοινωνική επανάσταση μπορεί να φέρει ένα τέτοιο κόσμο. Δεν θα πρέπει να μαχώμαστε μόνο για τη νομιμοποίηση των γάμων των λεσβιών και των ομοφυλοφίλων, αλλά και να μαχώμαστε εναντίων του θεσμού του γάμου, έτσι ώστε οι άνθρωποι που ζουν μαζί, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους, να μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς κάποια νομιμοποίηση από το κράτος. Δεν είμαστε εναντίων του συντάγματος ή των περισσότερων νομικών δικαιωμάτων. Πρέπει να παλέψουμε για κάθε κέρδος που μπορούμε να έχουμε τώρα. Αλλά αυτό πρέπει να είναι απλά ένα μέρος του αγώνα μας. Πρέπει να μιλάμε εναντίων των παραδοσιακών ρόλων των φύλων, της πυρηνικής οικογένειας, του γάμου, της καταναγκαστικής μονογαμίας και τη μορφή πολυγαμίας όπου μόνο οι άντρες μπορούν να έχουν πολλές γυναίκες ενώ οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν πολλούς άντρες, που έχουν σα ρίζα τη πατριαρχία, το καπιταλισμό, και τις συντηρητικές θρησκευτικές αξίες. Οι αναρχικοί έχουν μια μακρά παράδωση επιθέσεων σε αυτούς τους θεσμούς.

Οι κίνδυνοι από τη μεγάλη εμπιστοσύνη στο σύνταγμα φαίνονται από τις πρόσφατες ενέργειες του Προέδρου Jacob Zuma. Ο Zuma είναι γνωστός για τις σεξιστικές και ομοφοβικές του απόψεις, και αυτό ενώ ισχυρίζεται οτι είναι "προοδευτικός" και "φίλος της εργατικής τάξης", κάτι που είναι ψέμμα. Αφότου έγινε πρόεδρος, αυτός και οι φίλοι του χτίζουν συμμαχίες με δεξιές εκκλησίες που θέλουν να απαγορέψουν τα δικαιώματα στην έκτρωση και τον ομοφιλοφυλικό γάμο. Με τις συνδέσεις τους με το κράτος, και με τη μεγάλη υποστήριξη αυτών των απόψεων, είναι μια μεγάλη απειλή. Αυτές οι συντηριτηκές απόψεις χωρίζουν τους καταπιεζόμενους ανθρώπους, τη μεγάλη πλοιοψηφία, σε ομάδες. Κάνουν κακό στην εργατική τάξη κάνοντας ευκολότερη τη καταπίεση όλων από το κράτος. Και είναι μια άμεση απειλή για τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤ και intersex άτομα. Πρέπει να αμυνθούμε, με όλα τα μέσα που είναι αναγκαία. Πρέπει να μεταχειριστούμε το σύνταγμα, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αυτό, γιατί μπορεί να το αλλάξουν εναντίων μας. Κάτι που μας δίνει το κράτος, μπορεί να το ξαναπάρει πίσω, αλλά αυτό που εξαναγκάζουμε το κράτος να μας δώσει είναι πραγματικά δικό μας. Οι αναρχικοί καλούνε την εργατική τάξη να ενωθεί για να προστατέψει τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤ και intersex ατόμων.

Ο αναρχισμός είναι να πάρουμε πίσω όλη μας την ανθρωπιά από το καπιταλισμό και το κράτος. Η κοινωνική μας επανάσταση είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου μπορούμε να ζήσουμε ως άνθρωποι, όχι ως εργάτες ή μαύροι ή γυναίκες, ή ως οποιαδήποτε άλλη κοινωνικά κατασκευασμένη κατηγορία. Το να δεχόμαστε τη πολυμορφία στη κοινωνία, τη κουλτούρα και τη σεξουαλικότητα είναι αναγκαίο για την απελευθέρωση του ανθρώπου, που είναι ο σκοπός του αναρχισμού.

Δυο από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι η αγάπη καιτο σεξ. Πρέπει να παλέψουμε για ένα κόσμο που οι άνθρωποι να μπορούν να αγαπήσουν όποιον θέλουν και να κάνουν έρωτα με όποιον θέλουν, αρκεί να συμφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες. Αυτό εμπεριέχει μη-μονογαμικές σχέσεις και άλλες μορφές σεξουαλικής ικανοποίησης.

Η νοτιαφρικανική και παγκόσμια κοινότητα ΛΟΑΤ και intersex ατόμων, στην οποία μετέχουμε πολλοί από εμάς, πάντα θα έχει την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας.

Ο αναρχισμός μπορεί να πραγματοποιηυεί μόνο με την απελευθέρωση των queer, και η απελευθέρωση των queer μπορεί να γίνει πλήρης μόνο με τον αναρχισμό. Ας παλέψουμε μαζί για την απελευθέρωση των queer και για τον αναρχισμό.

Υψώνουμε τις μαύρες και ροζ σημαίες μας με υπερηφάνεια!

Zabalaza Anarchist Communist Front

Αναρχικό Κομμουνιστικό Μέτωπο Ζαμπαλάζα

http://www.zabalaza.net/leaflets&talks/zacf_pride_state...t.htm

http://www.zabalaza.net/

Related Link: http://www.zabalaza.net/leaflets&talks/zacf_pride_statement.htm
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]