Anarkismo.net     http://www.anarkismo.net

Anarsist Platform

category yunanistan / türkiye / kıbrıs | anarşist hareketin | feature author Thursday March 10, 2005 21:33author by Various - WSM + WSF

Anarsist Platform asagida ana hatlariyla verilen amaclari kabul eden ve bu amaclarla uyumlu sekilde yerel orgutlenmeler olusturmak icin calismaya gonullu anarsistler icin hazirlanmis bir elektronik posta listesidir. su anda dunyanin tum kitalarindan uyeleri vardir ve bir cok dile tercume edilmistir.

Anarsist Platform asagida ana hatlariyla verilen amaclari kabul eden ve bu amaclarla uyumlu sekilde yerel orgutlenmeler olusturmak icin calismaya gonullu anarsistler icin hazirlanmis bir elektronik posta listesidir. su anda dunyanin tum kitalarindan uyeleri vardir ve bir cok dile tercume edilmistir.

Anarsist Platform asagida ana hatlariyla verilen amaclari kabul eden ve bu amaclarla uyumlu sekilde yerel orgutlenmeler olusturmak icin calismaya gonullu anarsistler icin hazirlanmis bir elektronik posta listesidir. su anda dunyanin tum kitalarindan uyeleri vardir ve bir cok dile tercume edilmistir.

Bizim kendimizi ozdeslestirdigimiz bu gelenegin temel fikirleri, sunlari gelistirmeyi hedefleyen anarsist orgutlerin gerekliligidir:



Sizi asagidaki "Anarsist Platform" amaçlarini incelemeye ve eger onlari kabul ediyorsaniz uluslararasi anarsist elektonik posta listesi Anarsist_Platform'a uye olmaya davet ediyoruz. Eger hepsini degil de bir kismini kabul ediyorsaniz, sizi devam eden tartismalar icin hazirlanmis AP_Discuss'a uye olmaya davet ediyoruz.

Anarsist Platformun amaçlarini listeye nasil uye olacaginiza dair bilgiler takip etmektedir; ayrica listedeki trafigi asgari seviyede tutmak için hazirlanmis bir protokol yer almaktadir.

Listeye katilan herkesin zaten anarsizmi anladigi ve kabul ettigi varsayilmaktadir --liste anarsizme yeni baslayanlar icin hazirlanan egitsel bir liste degildir. Eger anarsizme yeniyseniz oncelikle asagidaki AP_discuss listesine katilmanizi ve Anarsizm hakkinda okumaya baslamanizi oneririz. Biz What is anarchism? ve Thinking about anarchism'e bakmanizi tavsiye eder ve bu yazilari okuduktan sonra sorularinizi AP_discuss' yazmanizi oneririz.

Anarsist Platform listesi, anarsistlerin anarsizm hakkinda genel tartismalar yapmasi amaciyla da hazirlanmamistir. Eger boyle bir seyi arzuluyorsaniz size Organize list'i ve daha az oncelikli olarak AP_discuss'i tavsiye ediyoruz.

Anarsist Platform'da belirtilen dokumanlari okumadiysaniz, listeye katilmadan once bunlari okumaniz onemlidir. Bunlar anarsist hareketin tarihinde oldukca tartismali dokumanlardir, onlara dair sorularinizi AP_discuss'ta sorabilirsiniz.


Asagidaki yaki su dillerde de mevcuttur
[Almanca][Felemenkce][Fransizca][Ibranice][Italyanca]
[Ispanyolca][Sirp-Hirvatca][Makedonca][Fince]
[Portekizce][Rusca][Slovakca]

[Cevirerek bize gonderebilirmisiniz?]

Onsoz:

Anarsist Platformun amaclari Irlanda Isci Dayanisma Hareketi (WSM) ile (su anda dagilmis bulunan) Guney Afrika Isci Dayanisma Federasyonu (WSF) arasindaki tartismalardan ortaya cikmistir. Bu arka plani nedeniyle, [asagida belirtilen] amaclar anarsizmin ne olduguna dair genel bir anlayisin [oldugunu] varsayar. Muhtemelen Daniel Guerin'in "Anarsizm" adli kitabi, anarsist tarih ve kuramin bu acidan en ayrintili aciklamasini icermektedir.

WSF dagildiktan sonra, WSM bu kabul edilmis amaclari Anarsist-Platform elektronik posta listesini baslatmakta kullanmaya karar verdi. Bu listesinin amaci bu amaclari kabul eden anarsistler arasinda hem bilgi degisimini saglamak, hem de kendi cografik bolgelerindeki diger liste uyeleriyle tanisarak ortak bir calisma icine girmeleri umududur. Bu nedenle liste uyelerinin (diger listelerin genel bir ozelligi olan) sadece pasif bir katilimci olmayarak, gundemi aktif bir sekilde takip etmesi beklenmektedir.


ANARSIST PLATFORM

Biz kendimizi anarsist olarak, ve "Liberter Komunistlerin Orgutsel Platformu", "Durruti'nin Dostlari" ve "Liberter Komunizmin Manifestosu" gibi grup ve yayinlari iceren anarsizm icindeki "Platformist" gelenekle tanimliyoruz. Biz bu gelenek tarafindan one surulen orgutlenme pratigini genel olarak kabul ediyoruz, ama bu demek degildir ki onlarin yaptigi veya soyledigi herseyi kabul ediyoruz.

Bizim kendimizi ozdeslestirdigimiz bu gelenegin temel fikirleri, sunlari gelistirmeyi hedefleyen anarsist orgutlerin gerekliligidir:

Anarsizm, toplumun buyuk cogunlugu (isci sinifi) ile bugun yonetimde bulunan kucuk bir azinlik arasindaki sinif mucadelesi ile yaratilacaktir. Basarili bir devrim, anarsist fikirlerin isci sinifi icinde onde giden fikirler olmasini gerektirecektir. Bu kendiliginden olmayacaktir. Bizim rolumuz anarsist fikirleri onde giden fikirler yapmak veya bazen ifade edildigi uzere "fikirlerin onderligini" yapmaktir.

Mumkun oldugu yerlerde faaliyetlerimizin ana odagi olarak sendikalar icinde calisiriz. Bu nedenle sendikalar icinde faaliyet gostermeyi dislayan gorusleri reddediyoruz. Sendikalarin icinde, --1930'larin CNT'si gibi-- anarko-sendikalist demokratik yapilar icin mucadele ederiz. Ama sendikalar ne kadar devrimci olursa olsunlar, anarsist politik organizasyon(lar)in gerekliliginin yerini dolduramaz.

Biz ayni zamanda sendikalarin/isyerlerinin disinda olan mucadelelerde de calismanin hayati oldugunun farkindayiz. Bunlar belirli baskilara, emperyalizme karsi olan mucadeleleri; ve isci sinifinin yasayacaklari nezih bir yer ve cevre icin yaptigi mucadeleleri icermektedir. Aynen sendikalara olan yaklasimimizda oldugu gibi, bunlardaki genel yaklasimimiz da en cok sayinin bulundugu yerde kendimizi isin icine dahil etmek, ve bu hareket icinde dogrudan demokrasiyi icerecek anarsist orgutlenme metodlarini gelistirmektir.

Biz isci hareketi icindeki tum onyargilarin gorungulerine karsi aktif bir sekilde karsi cikiyoruz; ve irkciliga, cinsiyetcilige, [dinsel] sekteryanliga ve homofobiye karsi mucadele edenlerle birlikte calismayi bir oncelik olarak tanimliyoruz. Biz devrimin ve devrimden sonra tum bu baskilarin ortadan kaldirilmasi basarisinin, devrim oncesi donemde bu tip mucadelelerin olusturulmasina bagli oldugunun farkindayiz.

Biz emperyalizme karsiyiz, ulusculuk eregine alternatif olarak anarsizmi one cikariyoruz. Biz ulusalcidan ziyade anarsist bir stretejiyi savunurken, tabandan olusan antiemperyalist hareketleri savunuyoruz.

Bu ilkeler cercevesinde uluslararasi temelde federe olmayi kabul eden anarsist orgutlerin gerekliligini teshis ediyoruz. Ama federasyon olasiliginin derecesinin ve bunun icin ortaya konacak cabanin miktarinin, bu tip bir uluslarasi calismayi sloganlarin otesinde bir gercek haline getirecek yetiye sahip ulusal orgutlerin basarisi tarafindan belirlenecegine inaniyoruz.



Anarsist Platform Listesine Katilim

Bu listeye katilmak icin lutfen wsm_ireland@yahoo.com adresine bir elektronik mesaj gonderiniz. Elektronik mesajiniz "Anarchist Platform" basligini tasimalidir ve su asagidakileri icermelidir:
1. Ilkeleri kabul ettiginizi ve listeye uye olmayi istediginizi belirten bir beyanat.
2. Eger varsa iliskili oldugunuz orgut ve nereden oldugunuza dair, listeye sunulacak kisa bir giris.
3. Listeye mi, ozete mi abone olmak istediginizi belirtiniz. ozetin anlami, eger kisitli elektronik posta ulasimina sahipseniz sizin icin daha iyi olacak sekilde uc gunde bir bu sure zarfinda gonderilen mesajlari icerecek tek bir mesaj almanizdir.

AP_discuss

Anarsist Platformun ve anarsizmin unsurlarinin tartisildigi bir liste. Eger anarsizme yeniyseniz veya Platformun unsurlari hakkinda emin degilseniz, lutfen once bu listeye katiliniz ve sorular sorunuz / yorumlarda bulununuz.

ap_discuss_subscribe@onelist.com'a bir elektronik mesaj atiniz. Listeye uye oldugunuzda, "Anarsist Platform"a nerede katilmadiginizi belirten kisa bir giris mesaji yaziniz.


Anarsist Platform listesi ile ilgili olan anarsist guruplarin listesi. 

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

http://www.anarkismo.net/article/166

Anarkismo.net is a international anarchist-communist news service