user preferences

Εσύ πώς απέκτησες το φύλο σου;

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου author Friday July 16, 2010 17:19author by Ομάδα QueerTransauthor email contactqueertrans at espiv dot net Report this post to the editors

Το κείμενο αυτό μοιράστηκε από την ομάδα του Queertrans στην εκδήλωση-προβολή που διοργάνωσε στις 18 Απρίλη 2010 στο Nosotros.
header_1.jpg

Υπάρχει πολύ βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι τα φύλα είναι “έτσι από τη φύση τους και δεν αλλάζουν”. Ως φιλοσοφικό της υπόβαθρο έχει κάτι που ονομάζεται essentialism, ή ουσιοκρατία. Πρόκειται για μια στάση που δέχεται ότι υπάρχει μια μαγική, άυλη ουσία (essence) που κάνει έναν άνθρωπο κάτι συγκεκριμένο, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι η θεωρία που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει ότι η ομοφυλόφιλη συμπεριφορά “είναι αφύσικη”, η θεωρία που χρησιμοποιείται για να “αποδείξει” την ανωτερότητα κάποιων φυλών απέναντι σε άλλες.

Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε ανθρώπους που πιστεύουν σ’αυτή την υπόθεση ότι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στα φύλα (πέρα από τον πούτσο ή το μουνί) είναι κοινωνικές και όχι κωδικοποιημένες στα γονίδια. Ένα τρανς κορίτσι που συμπεριφέρεται «κοριτσίστικα» έχει αντιγράψει τη συμπεριφορά των γυναικών στο περιβάλλον του, τις διάφορες χειρονομίες και συμπεριφορές, και κοινωνικές δυναμικές. Τείνουμε σήμερα στις κοινωνίες μας να θεωρούμε αυτό το κορίτσι ως “τεχνητό δημιούργημα”, λέμε ότι “προσποιείται” τη γυναίκα. Το θέμα είναι πως και τα υπόλοιπα κοριτσάκια, τα μη-τρανς κοριτσάκια, επίσης αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γυναικών γύρω τους και προσποιούνται εξίσου τις γυναίκες. Αυτό ακριβώς ισχύει για τα αγόρια και τους άντρες. Τα παιδιά προσποιούνται ότι είναι γυναίκες ή άντρες, είτε είναι τρανς είτε όχι, και μ’αυτό τον τρόπο κοινωνικοποιούνται ωστε να γίνουν τελικά γυναίκες ή άντρες στην κοινωνία. Η αρρενωπότητα και η θηλυκότητα δεν είναι βιολογικά θέσφατα. Η υπόθεση ότι τα γεννητικά όργανα σε κάνουν θες δε θες άντρα ή γυναίκα, πέφτει στο επίπεδο της ουσιοκρατιας και της μαγικής, παράλογης σκέψης.

Άτομα που σ'αυτό το γαμημένο επιβεβλημένο διπολικό σύστημα έμφυλων ταυτοτήτων (ή άντρας ή γυναίκα, τελεία και παύλα) δεν ταιριάζουν είτε στο ένα είτε στο άλλο είτε σε κανένα, υφίστανται περιθωριοποίηση ακόμα και από ανθρώπους που και θεωρούν εαυτούς και εαυτές υπέρ της διαφορετικότητας και ενάντια στις διακρίσεις.

Το τρανς κίνημα δεν έχει να κάνει μόνο με την αυτοδιάθεση του σώματός μας, που η κυρίαρχη τάση της κοινωνίας (αυτό που λέμε «το Κυρίαρχο») μας την αρνείται, όποτε παρεκκλίνουμε από τη νόρμα. Έχει να κάνει και με την αυτοδιάθεση της συμπεριφοράς μας. Έχει να κάνει με το να μπορείς, χωρίς να σε πρήζουνε, να επιτελείς κοινωνικά κατασκευασμένους κοινωνικούς ρόλους: αρρενωπότητα ή/και θηλυκότητα. Δεν είναι απαραίτητο να θες να επέμβεις στο σώμα σου για να είσαι τρανς.

Φυσικά αν θέλεις όντως να επέμβεις στο σώμα σου, η αστυνόμευση είναι άμεση: «Δεν καταλαβαίνω γιατί θες να πας κόντρα στη φύση». Κι όμως παρεμβάσεις στο σώμα που εναντιώνονται στη φύση γίνονται καθημερινά χωρίς να αμφισβητείται η αναγκαιότητά τους, χωρίς να θεωρούνται ανήθικες: Πλενόμαστε με τεχνητό σαπούνι για να περιορίζουμε επιδημίες. Κάνουμε τατουάζ γιατί μας αρέσει να οικειοποιούμαστε το δέρμα μας. Κάνουμε bypass όταν η καρδιά μας δε μπορεί πια να μας συντηρήσει, οπότε μπροστά στο θάνατο μετερχόμαστε ένα τεχνητό μέσο, μια επέμβαση στο σώμα που αλλάζει τη "φυσική" ροή της ζωής μας.

Θυμόμαστε ότι το να προσθέτουμε και να αφαιρούμε στο σώμα είναι "αφύσικο" και «εγωιστικό» μόνο όταν πρόκειται για άχρηστους και ανεπιθύμητους πούτσους, βυζιά και μήτρες, και όχι όταν πρόκειται για άχρηστους και ανεπιθύμητους καρκίνους ή για επιθυμητά και ζωογόνα καινούρια νεφρά.

Αγωνιζόμαστε για μας και για εσάς, ενάντια στη μη-ανοχή, ενάντια στους αυθαίρετους κανόνες που θεσμοθετεί ο σεξισμός, οι ρατσισμοί, η πατριαρχία και η αστυνόμευση της αυτοέκφρασης και του αυτοπροσδιορισμού. Πρεσβεύουμε την ελευθερία στην έμφυλη έκφραση και την επανοικειοποίηση των σωμάτων μας.

Related Link: http://queertrans.espiv.net/

This page has not been translated into Kurdî / کوردی yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]