user preferences

Εργατικά «ατυχήματα» 2005

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Saturday November 12, 2005 08:39author by solidarios Report this post to the editors

Η δουλειά δεν τρώει τον αφέντη, τον εργάτη τρώει

Από την αναρχική ιστοσελίδα solidarios. Πάρθηκε από το Athens Ιndymedia όπου δημοσιεύτηκε στις 6 Νοέμβρη 2005

Ο όρος «εργατικό ατύχημα» αποτελεί την πλήρη συγκάλυψη από τη μεριά των αφεντικών μιας δολοφονίας που οι ίδιοι διέπραξαν...

9 Γενάρη 2005: Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, το πρώτο που καταγράφεται από την έναρξη του 2005, έγινε σε εργοτάξιο της νέας Εγνατίας Οδού, όταν 40χρονος εργάτης στην υπό κατασκευή σήραγγα στο Ανήλιο Μετσόβου, καταπλακώθηκε από μεγάλο βράχο που αποκολλήθηκε από την οροφή. Πρόκειται για τον εργάτη Μάρκο Ντούλια από την Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας.

17 Γενάρη 2005: Εφτά ναυτικοί χάθηκαν στα κύματα και μόνο τρεις σώθηκαν από το πλήρωμα (10 Αιγύπτιοι και ένας Λιβανέζος) του πλοίου “LADY Ο” που ναυάγησε ανοιχτά των Ψαρών. Το 39χρονο πλοίο έφυγε από τη Χαλκίδα για την Ισταμπούλ, φορτωμένο με 732 τόνους σίδηρο, ενώ στη θάλασσα έπνεαν άνεμοι 11 μποφόρ. Ο απόπλους εμπορικού πλοίου δεν απαγορεύεται ό,τι καιρό κι αν κάνει, όσο επικίνδυνο κι αν είναι το φορτίο του. Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και οι ναυτικοί έπεσαν στη θάλασσα με σωστικές λέμβους. Το επόμενο πρωί άρχισαν να ανασύρονται τα πρώτα πτώματα, καθώς όλη τη νύχτα ελληνικές και τουρκικές αρχές, στέλνοντας πολεμικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και φρεγάτες ασχολούνταν με το ζήτημα της δικαιοδοσίας στα θαλάσσια σύνορα...

Την ίδια μέρα, ο Κωνσταντίνος Χουλιαράς, συνοδηγός εκχιονιστικού μηχανήματος της Νομαρχίας Εύβοιας, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Την ώρα που το μηχάνημα έριχνε αλάτι στο 35ο χλμ της εθνικής οδού Χαλκίδας-Αιδηψού, ο τριαντάχρονος εργάτης αντιλήφθηκε στο δρόμο πεσμένο καλώδιο και χωρίς να αντιληφθεί πως πρόκειται για κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ προσπάθησε να το απομακρύνει. Μόλις πάτησε όμως τη βρεγμένη άσφαλτο, κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα.

23 Φλεβάρη: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, το τέταρτο κατά σειρά από το 2000 που σημειώνεται στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, αυτή τη φορά στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αγ. Δημητρίου. Νεκρός είναι ο 62χρονος εργάτης Κώστας Ευθυμιάδης ο οποίος εργαζόταν στον καθαρισμό των ταινιόδρομων μεταφοράς του λιγνίτη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο εργάτης παρασύρθηκε από τον ταινιόδρομο στον οποίο εργαζόταν και τραυματίστηκε θανάσιμα.

25 Φεβρουαρίου: Τρεις εργάτες που βρίσκονταν στο χώρο των θεμελίων του υπό αναπαλαίωση διώροφου δημοτικού κτιρίου του Καπνομάγαζου Αλεξανδρούπολης θάφτηκαν στα συντρίμμια, όταν τμήμα της οροφής και του τοίχου κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των εργασιών και τους καταπλάκωσε. Τα ονόματα των τριών νεκρών εργατών δεν έχουν γίνει γνωστά. Το έργο είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία Γεωργακόπουλου - Μπαρμπόπουλου, ενώ την επίβλεψή του είχε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην ιδιοκτησία του οποίου ήταν το ιστορικό καπνομάγαζο, το οποίο προοριζόταν για βιβλιοθήκη.

Την ίδια μέρα στον Πειραιά, ο 45χρονος Αβραάμ Σαλβαρίδης μέλος συνεργείου χρωματισμού - καθαρισμού έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια εργασιών βαφής στο πρωραίο στεγανό συγκρούσεως του Ε/Γ - Ο/Γ πλοίου «ΚΡΗΤΗ Ι» της εταιρείας ΑΝΕΚ, στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

9 Μάρτη: O εργάτης Θεοφάνης Τσιώπος καταπλακώθηκε από βαγόνι αμαξοστοιχίας έργων του ΟΣΕ, το οποίο εκτροχιάστηκε και τον καταπλάκωσε την ώρα που ο 45χρονος εργάτης βρισκόταν στο σκαλοπάτι του βαγονιού και έριχνε χαλίκια στις σιδηροδρομικές γραμμές, στη στάση Παντείχι, στη διαδρομή μεταξύ Οινόης-Χαλκίδας. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι γιατροί ακρωτηρίασαν το αριστερό του πόδι.

11 Απρίλη: Ο Λάζαρος Κασαράκης, 34 χρονών, πέθανε την ώρα που δούλευε στη ΔΕΗ Κοζάνης, μέσα στο λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς, στη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα. Ο εργάτης δούλευε σε συνεργείο εργολάβου (Κακάρογλου) που ανέλαβε από τη ΔΕΗ την εργολαβία συντήρησης του λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς. Δούλευε μέσα σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, καθαρίζοντας το λέβητα όπου γίνεται η καύση και απελευθερώνεται η τέφρα. Οπως λένε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι μάσκες που τους δίνουν να φορούν αχρηστεύονται σε διάρκεια ελάχιστων λεπτών από τη μεγάλη ποσότητα σκόνης που αναγκάζονται να εισπνέουν.

5/5/05: Ο 20χρονος Αλβανός εργάτης Γ. Σπύρο σκοτώθηκε πέφτοντας από το φωταγωγό οικοδομής στη Σαρωνίδα κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού.

28 Μάη 2005: Ένας ακόμη εργάτης έπεσε νεκρός στο βωμό του κέρδους: O 18χρονος Γιάννης Χαυδατούρης, σπουδαστής στο τμήμα ηλεκτρολογίας του ΤΕΕ Βόλου και εργαζόμενος ως βοηθός ηλεκτρολόγου σε ιδιωτική επιχείρηση αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, βρήκε ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία, την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε εγκατάσταση στην περιοχή Γεραδίστρας του Δήμου Αισωνίας.

8/7/05: Σε οικοδομή στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων, 30χρονος χειριστής γερανού σκοτώθηκε όταν ο γερανός ήρθε σε επαφή με καλώδιο της ΔΕΗ.

9/7/05: Άλλος ένας εργάτης, Πολωνός στην καταγωγή, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία σε οικοδομή στο Παγκράτι όταν ο εργολάβος τον έβαλε στο λάκκο της οικοδομής να ενεργοποιήσει την αντλία νερού για να τραβήξει τα νερά της οικοδομής. Το ρεύμα ερχόταν από διπλανή πολυκατοικία, από πίνακα του υπογείου που δεν είχε ρελέ ασφαλείας.

20/7/05: Ο 48χρονος τεχνίτης του ΟΣΕ Μιλτιάδης Σώτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με διαλυμένη τη λεκάνη και άλλα σοβαρά τραύματα. Το «ατύχημα» συνέβη όταν εγκλωβίστηκε σε μια στενή είσοδο του κεντρικού εργοστασίου του ΟΣΕ στον Πειραιά και πιέστηκε από φορείο μηχανής που έβγαινε ρυμουλκούμενο από το χώρο του εργοστασίου.

22 Ιούλη 2005: Ένας Πολωνός εργάτης, που δούλευε σε σιδηροκατασκευές σε αναγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή Γλύφα Χαλκίδας, έπαθε ηλεκτροπληξία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Την ίδια μέρα, ένας 20χρονος αλβανός εργάτης, στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει βλάβη σε κολώνα της ΔΕΗ στη Σαλαμίνα έπαθε ηλεκτροπληξία και στη συνέχεια κρεμάστηκε από το σκοινί που τον προστάτευε πάνω στο στύλο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

29 Αυγούστου 2005: Ο 22χρονος εργάτης Αναστάσιος Κιτσαντής, οδηγός υδροφόρου οχήματος στα λατομεία του Νάστα και του Ευθυμίου στην Πρέβεζα, έχασε το ένα του πόδι όταν το όχημα που οδηγούσε ανατράπηκε.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]