user preferences

Recent articles by Queertrans Group
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Φύλο

Παρεμβάσεις ... Jun 30 22 by καρακ(Α)ηδόνες

Nα καταστρέψε&#... Mar 08 22 by Several anarchist organisations

Έμφυλα οδοφρ ... Dec 14 21 by Enantia...

Φτιάχνοντας κινήματα, οργανώνοντας κοινότητες

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Φύλο | Ανακοίνωση Τύπου author Friday December 03, 2010 06:55author by Queertrans Group - Queertrans Group Report this post to the editors

Εισήγηση της ομάδας queertrans για την ομώνυμη συζήτηση στο "What Queer Fest?", Νοέμβριος 2010
queertrans
queertrans


"ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ"

Εισήγηση της ομάδας queertrans για τη συζήτηση στο "What Queer Fest?", Νοέμβριος 2010

Λίγα λόγια για την ομάδα μας

Η ομάδα μας αποτελείται από τρανς άτομα, και σύμμαχες. Μας εμπνέουν η queer θεωρία, οι φεμινιστικές και τρανσφεμινιστικές θεωρίες και πρακτικές, οι αντιιεραρχικές αρχές οργάνωσης και ο ακτιβισμός.

Με εκκίνηση ένα ελευθεριακό ήθος προσπαθούμε να μεταδώσουμε στην κοινωνία το μήνυμα οτι οι ισχύουσες έμφυλες, ερωτικές, και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δεν συνδράμουν νομοτελειακά στην ευτυχία τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά περιοριστικές. Μας ενώνει το όραμα μιας υπεύθυνης απελευθέρωσης που όχι απλά ανέχεται την ατομική διαφορετικότητα αλλά την ενσωματώνει στο καθημερινό βίωμα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ελευθεριότητας.

Ειμαστε μια ομάδα, μια συλλογικότητα, γιατί πιστεύουμε πως αυτή η ελευθερία μπορεί να πραγματωθεί πρωτίστως μέσα από την αυτο-οργάνωση, την αλληλοβοήθεια, τον αλληλοσεβασμό αλλά και τη συνειδητοποίηση πως ως υπεύθυνα άτομα είναι στο χέρι της καθεμιάς και καθενός μας ξεχωριστά να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε εκείνες τις συνθήκες που μπορούν να γεννήσουν αρμονικές διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις απαλαγμένες από τις αγκυλώσεις που προσπαθεί να επιβάλει το κατεστημένο της ετεροκανονικότητας.

Η ομάδα δεν έχει "ξερούς" "άκαμπτους" κανόνες αλλά μια διαδραστική ζωντανή κουλτούρα που σχηματίζεται απο τα ίδια τα μέλη της, βασίζεται πάνω στην αρχή της οικειοθελούς εθελοντικής συμμετοχής, και είναι ανοιχτή σε όλα τα άτομα που δεν είναι τρανσφοβικά και γενικώς δεν απειλούν το ήθος της συλλογικής υπεύθυνης ελευθεριότητας, δηλαδή το δικαίωμα κάθε ατόμου να ζει όπως θέλει χωρίς να κυριαρχεί και να ενοχλεί άλλα άτομα. Η ομάδα προς το παρόν συγκεντρώνει άτομα κυρίως από την Αθήνα και την Πάτρα και πραγματοποιεί ανοιχτές τακτικές συναντήσεις στην Αθήνα κάθε μήνα. Είμαστε άτομα από διαφορετικά background, διαφορετικές εμπειρίες στη ζωή, διαφορετική πραγμάτωση της queer ή τρανς υποκειμενικότητας (αλλαγές στο σώμα, ταυτότητα φύλου, έμφυλη έκφραση, αυτοκαθορισμό, κλπ). Μας συνδέουν όμως οι ελευθεριακές μας αρχές, η ανάγκη μας να αντιμετωπίσουμε μια εχθρική ετεροκανονικότητα, καθώς και η επιθυμία μας να προωθήσουμε το όραμά μας με μεθόδους και τρόπους που κινούνται μέσα στο πλαίσιο αυτών των αρχών.

Επίσης είμαστε ομάδα αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης, γιατί στην καθημερινή πρακτική η ελεύθερη έμφυλη έκφραση ως κάποιο φύλο του φάσματος άρρεν/θήλυ ή ως κανένα φύλο, δημιουργούν πρακτικά προβλήματα και συγκρούσεις με το περιβάλλον που μπορούν να συζητηθούν και να λυθούν μόνο με συλλογική δουλειά.

Η ομάδα, που κλείνει ήδη ένα χρόνο σχεδόν, έχει πάρει πρωτοβουλία για δράσεις, εχει οργανώσει εκδήλωση με προβολή ταινίας, έχει δημιουργήσει φόρουμ συζητήσεων στο διαδίκτυο και διοργανώνει τακτικές μηνιαίες συνελεύσεις/συναντήσεις στην Αθήνα. Στεγαζόμαστε διαδικτυακά στον κινηματικό server της espiv.net Το φόρουμ μας είναι ανοικτό και οι συνελεύσεις μας είναι επίσης ανοικτές σε τρανς και queer άτομα καθώς και σε οποιονδήποτε είναι φιλική προς εμάς μπορεί να έρθει, να βγει απ’το καβούκι της, να γνωρίσει καινούριες ανθρώπους, και να μοιραστεί πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν. Οι συζητήσεις για τα μελλοντικά μας σχέδια είναι πολλές και σας καλούμε να συμμετάσχετε στις ανοιχτές συνελεύσεις της ομάδας αφού γνωριστείτε μαζί μας στο φόρουμ:

http://queertrans.espiv.net/forum/

Για τις κοινότητες και τα κινηματα

Θέλουμε να υπάρξει τρανς κοινότητα και πέρα από ορισμένες περιχαρακωμένες κοινωνικά καταστάσεις της Συγγρού. Θέλουμε να υπάρχει η τρανς κοινότητα στις συνοικίες αλλά και στην επαρχία. Θέλουμε οι τρανς άνθρωποι να μπορούμε να υπάρχουμε παντού και πολύ πέρα από τα αρνητικά στερεότυπα μιας δήθεν ταύτισης μας με το αγοραίο σεξ ή την ψυχοπαθολογία. Θέλουμε να έχουμε παρουσία σε όλους τους χώρους κοινωνικούς, εργασιακούς, κινηματικούς κλπ και να μπορούμε να είμαστε out σε όλους τους χώρους αυτούς χωρίς να αντιμετωπιζόμαστε με προκατάληψη.

Θέλουμε μια τρανς κουλτούρα που θα είναι ενδυναμωτική για εμάς και δεν θα μας οδηγεί και αυτή σε περιχαρακώσεις και περιθωριοποίηση.

Θέλουμε αυτή η τρανς κοινότητα που θα υπάρξει να είναι κατά το δυνατόν ανοικτή και προς την ευρύτερη κοινωνία αλλά και προς τον ατομικό αυτοκαθαρισμό και την αυτοπραγμάτωση της καθεμιάς-ενός μας. Θέλουμε δηλαδή μια τρανς κουλτούρα, μια τρανς κοινότητα, που δε θα είναι εγκλωβισμένη σε έναν έμφυλο ιεραρχικό δυϊσμό... "πόσο γυναίκα ή πόσο άνδρας είσαι ή μοιάζεις, τόσα πιάνεις"... Δεν θέλουμε να αναπαράγει τέτοιες ιεραρχίες. Θέλουμε να αμφισβητήσουμε όλες τις μικρές και μεγάλες εξουσίες που μας ελεγχουν και μας καταπιέζουν και να συζητάμε επί ίσων όρων, με την ιατρική και την ψυχιατρική από τις οποίες χρειαζόμαστε πρακτική βοήθεια για την αυτοπραγμάτωσή μας

Η queer θεωρία και επιχειρηματολογία, μας εκφράζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Οι εξουσιαστικές δομές ιδωμένες μέσα από την queer οπτική βγάζουν ξαφνικά καινούριο νόημα. Οι φεμινιστικές, τρανσφεμινιστικές και queer κριτικές στην ετεροκανονικότητα, την επιστήμη, την πατριαρχία, την υποχρεωτική ετεροφυλοφυλία και έμφυλη έκφραση, μας φαίνονται καίριες, αιχμηρές και επίκαιρες. Γι'αυτό και θέλουμε ο αναρχικός-αυτόνομος-αντιεξουσιαστικός χώρος και η αριστερά να υποβάλλουν τις ιδέες τους σ'αυτό το πρίσμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μας ενδιαφέρει και άλλοι πολιτικοί χώροι να είναι ανοικτοί στην κουλτούρα αυτή. Μόνο που ως κίνημα το queer το νιώθουμε ενταγμένο σε ένα γενικότερο κίνημα ανθρώπινης απελευθέρωσης το οποίο ιστορικά είναι συνδεδεμένο με εκείνη τη πλευρά του πολιτικού φάσματος.

Το σώμα, η εμφάνιση, η αρτιμέλεια, η κοινωνική συμπεριφορά, η έμφυλη ταυτότητα και έμφυλη έκφραση, όλα υπόκεινται σε συνεχή και καταπιεστική ρύθμιση, με κυρώσεις, με κανόνες, με ιεραρχία. Πόσο αδιανόητο είναι για τα media να παρουσιάσουν ένα τρανς άτομο ως ισότιμο και ισοδύναμο με ένα μη-τρανς άτομο, ή ακόμα και ένα άτομο που επιτελεί θηλυκότητες σε σχέση με ένα άτομο που επιτελεί αρρενωπότητες. Πόσο εύκολο είναι για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας να βάλουν "άκυρο" σε έναν άνθρωπο που είναι διαφορετικό, ανάπηρο, αλλόθρησκο, ανδρόγυνο.

Προσπαθούμε να βλέπουμε τις τρανς ταυτότητες ως πολιτικές ταυτότητες, και όχι ως αυθύπαρκτες ταμπέλες πίσω απ'τις οποίες περιχαρακωνώμαστε. Αυτοπροσδιοριζόμαστε όπως θέλουμε και όπως μας βολεύει, και όπως μας βγάζει νόημα. Το "τρανς" είναι κατασκευή, μια χρήσιμη πολιτική ταυτότητα για να εκφέρουμε επιχειρηματολογία. Ούτε "γεννηθήκαμε τρανς", ούτε "σταματάμε να είμαστε τρανς", ούτε υπάρχει το "είμαι πιο τρανς από σένα, γιατί έχω το τάδε χαρακτηριστικό". Η αντιιεραρχία δεν είναι εύκολη, αλλά προσπαθούμε να την αγκαλιάζουμε.

Αν και θεωρούμε τον εαυτό μας, ως Queertrans, συλλογικότητα που συγκροτείται πολύ περισσότερο γύρω από κοινωνικές αναφορές, παρά από πολιτικές, δεν μπορούμε, παρόλα αυτά, να δούμε την απελευθέρωση μας ως τρανς υποκείμενα ξέχωρη από την απελευθέρωση και όλων των υπόλοιπων καταπιεσμένων κοινωνικών υποκειμένων. Παλεύουμε για την χειραφέτηση όλων των ανθρώπων από κάθε ιεραρχία, καταπίεση και αλλοτρίωση των ζωών και των επιθυμιών τους.

Θέλουμε ένα κίνημα προσανατολισμένο στην ανοικτότητα, την γόνιμη συνυπαρξη και την συνδιαμόρφωση. Θέλουμε οι συλλογικότητες αλλά και τα άτομα που θα συναποτελούν αυτό το κίνημα να διαδρούν μεταξύ τους, να οσμώνονται, με βασικό σκοπό την εξέλιξη και την ανάπτυξη του κινηματος. Έχοντας αυτό στο μυαλό, βρισκόμαστε και σήμερα εδώ, ευελπιστώντας ότι ο μεταξύ μας διάλογος και επικοινωνία θα μπορέσει να λειτουργήσει προωθητικά για το κίνημα.

Related Link: http://queertrans.espiv.net/forum/

This page has not been translated into العربية yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]