user preferences

Δολοφονία 20χρονου αναρχικού

category Διεθνή | Αντιφασισμός | Νέα author Tuesday November 22, 2005 13:58author by Ρώσοι αναρχικοί Report this post to the editors

Από νεοναζί στη Ρωσία

Πάρθηκε από το Athens Indymedia

Περίπου στις 6.30 το απόγευμα της 13ης Νοέμβρη 2005, ο αντιφασίστας ακτιβιστής, αναρχικός, μουσικός και φίλος Timur Kacharava, δολοφονήθηκε από νεοναζί στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.

Μετά από μια δραστηριότητα της ομάδας FOOD NOT BOMBS (όπου μοιράζεται δωρεάν ζεστό vegan φαγητό σε άστεγους) έξω από το σταθμό Vladimirskaya, ο Timur, ο Maxim Zgibai και μερικοί ακόμη φίλοι, έκαναν μια βόλτα στην πόλη, καταλήγοντας σε βιβλιοπωλείο της περιοχής Ligovsky. Ο Timur και ο Max έμειναν έξω, για να τελειώσουν μια μπύρα, ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν μέσα. Λίγο μετά, επιτέθηκαν ξαφνικά και βίαια στον Timur και τον Max ομάδα 8-10 νεοναζί, φωνάζοντας «αντι-αντιφα».

Ο Timur δέχτηκε πολλές μαχαιριές στο σώμα και στο λαιμό και κόπηκε η καρωτίδα του. Ο Max μαχαιρώθηκε πέντε φορές στο στήθος και την πλάτη, ενώ του άνοιξαν το κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης, που κράτησε ένα λεπτό, ο Max κατάφερε να ζητήσει από τον υπάλληλο security που βρισκόταν εντός του βιβλιοπωλείου, να καλέσει ασθενοφόρο. Όταν ο Max προσπάθησε να βοηθήσει τον Timur, δεν μπορούσε να αισθανθεί τον παλμό του. Είχε ασπρίσει και ξαπλωμένος στη λίμνη του αίματός του.

Ήταν ήδη νεκρός. Οι φίλοι του δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τον σώσουν.

Ο Max είναι στο νοσοκομείο, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Έχει τις αισθήσεις του, αλλά έχει υποστεί μεγάλο σοκ. Είναι απίστευτο το ότι καμία μαχαιριά δεν πέτυχε τα βασικά του όργανα και δεν έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Είναι απίστευτα τυχερός που γλίτωσε.

Το ασθενοφόρο και η αστυνομία έφτασαν δέκα λεπτά μετά την επίθεση. Αυτή είναι η «γρήγορη» αντίδρασή τους σε ένα επείγον περιστατικό. Λάβετε υπόψη ότι η επίθεση έγινε απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αγίας Πετρούπολης. Η ομάδα των νεοναζί διέφυγε και κανείς δεν έχει ακόμη συλληφθεί από την αστυνομία. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Timur, ο Max και οι φίλοι τους, παρακολουθούνταν μετά τη δραστηριότητα της ομάδας FOOD NOT BOMBS. Νεοναζί είχαν επιτεθεί ξανά στον Timur στις 9 Οκτώβρη 2005, οπότε ήξεραν το όνομα και το πρόσωπό του.

Παρόμοιες επιθέσεις από νεοναζί συμβαίνουν συχνά στη Ρωσία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένα ισχυρό υπόγειο φασιστικό κίνημα στη χώρα, συνδεδεμένο με κόμματα όπως τα Partiya Svobody (Κόμμα της Ελευθερίας), RNE (Ρωσική Εθνική Ενότητα) και DPNI (Κίνημα Ενάντια στην Παράνομη Μετανάστευση). Τα κόμματα αυτά διοργανώνουν πορείες στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, με τη συμμετοχή νεοναζί. Πιστεύουμε ότι στις 13 Νοέμβρη η νεοναζιστική ομάδα ακολούθησε τους φίλους μας με πρόθεση να σκοτώσει. Η ταχύτητα της επίθεσης, η ετοιμότητά τους στη χρήση των μαχαιριών, το γεγονός ότι όλοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και μη διακριτά ρούχα καθώς και η ταχύτητα διαφυγής τους, συνηγορούν υπέρ αυτού.

Ο Τιμούρ ήταν μόλις 20 χρονών και το μόνο παιδί της οικογενείας του. Ήταν συνιδρυτής, κιθαρίστας και στιχουργός του τοπικού πολιτικού hardcore συγκροτήματος «Sandinista!», ενώ πρόσφατα είχε μπει και στο punk γκρουπ «Distress». Εκτός από μουσική δραστηριότητα, ο Timur συμμετείχε ενεργά στο αντιφασιστικό και αναρχικό κίνημα της Αγίας Πετρούπολης. Συμμετείχε στην ομάδα FOOD NOT BOMBS, από την αρχή, τον Γενάρη της περασμένης χρονιάς. Συμμετείχε, επίσης, στο στέκι «EPICENTRE», τις ποδηλατοδρομίες CRITICAL MASS και στις αναρχικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην πόλη. Ο Timur ήταν τεταρτοετής φοιτητής φιλοσοφίας στο St. Petersburg State University. Θα τον θυμόμαστε ως έναν παθιασμένο, καλόκαρδο, ευφυή και ιδεαλιστή φίλο και ταλαντούχο μουσικό. Έναν αγαπημένο μοναχογιό και σύντροφο. Ο ξαφνικός και βίαιος θάνατός του έχει καταθλίψει την τοπική κοινότητα της Αγίας Πετρούπολης και έχει ραγίσει τις καρδιές φίλων και συντρόφων σε όλο τον κόσμο - σε Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία... Δεν σκότωσαν μονάχα τον Timur. Σκότωσαν ένα κομμάτι από τον καθένα και την καθεμιά μας.

Επί του παρόντος διενεργείται αστυνομική έρευνα, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι η ρωσική αστυνομία δεν βιάζεται να αντιμετωπίσει εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα. Διάφορες πολιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις φασιστών έχουν περάσει ατιμώρητες στο παρελθόν. Ο δήμαρχος και τα κυρίαρχα ΜΜΕ της Αγίας Πετρούπολης υποστηρίζουν πως ο Τιμούρ δολοφονήθηκε από τυχαίους χούλιγκαν και ότι η δολοφονία του δεν είχε πολιτικά κίνητρα. Δεν είναι βολικό για τις αρχές να δεχτούν ως γεγονός την άνοδο του φασισμού στη Ρωσία, καθώς και το ότι συχνά αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν τους έχοντες την εξουσία.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα αφήσουμε να περάσει έτσι. Είναι αμαύρωμα της μνήμης του Timur ο ισχυρισμός ότι η δολοφονία του είχε κίνητρα άλλα από πολιτικά. Ο Timur δολοφονήθηκε εξαιτίας των ιδεών του για ισότητα και ελευθερία και δε μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό. Επειδή δεν μπορούμε να αποδεχτούμε δολοφονίες στο δρόμο, επειδή πιστεύουμε στην ελευθερία και επειδή αγαπούσαμε τόσο το φίλο μας Timur, οργανώνουμε μια σειρά από συναυλίες ενίσχυσης ανά τον κόσμο. Όσα χρήματα συγκεντρωθούν θα πάνε απευθείας στην κάλυψη της περίθαλψης του Maxim Zgibai και άλλων θυμάτων πρόσφατων νεοναζιστικών επιθέσεων, στην προσπάθεια να βρεθούν οι δολοφόνοι του Timur, αλλά και στο να δοθεί ένα τέλος στην άνοδο του φασισμού στη Ρωσία.

Timur, θα σε θυμόμαστε πάντα!

Μια ιστοσελίδα με πληροφορίες στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά και Λιθουανικά έχει στηθεί από φίλους για να καταγράψει το χρονικό αυτής της τραγωδίας (περιλαμβάνονται όλες οι νεότερες πληροφορίες): www.stop-it.narod.ru/eng stop-it (at) yandex.ru Επίσης πληροφορίες και mp3s του γκρουπ «Sandinista!» υπάρχουν και στα www.myspace.com/sandinistaxspbhc

Άρθρα εφημερίδων (στα αγγλικά) για τις επιθέσεις στον Timur και τον Max καθώς και για την άνοδο του φασισμού στη Ρωσία στις ιστοσελίδες www.sptimes.ru/story/16136, www.sptimes.ru/story/16155 και www.sptimes.ru/story/16097

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]