preferenze utente

cerca nell'archivio del sito Cerca cerca nell'archivio del sito


Search comments

ricerca avanzata

Articoli recenti su Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία Λαϊκοί Αγώνες

Μετάβαση στη ... Sep 02 21 by Melbourne Anarchist Communist Group

Transition to disaster Sep 01 21 by Melbourne Anarchist Communist Group

Building Popular Power In Poverty Mar 02 21 by Iswed Tiggjan

Κοινός αγώνας αγροτών και αναρχικών

category Ινδονησία / Φιλιππίνες / Αυστραλία | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Monday March 28, 2011 05:46author by various days after Segnalare questo messaggio alla redazione

Kάλεσμα για αλληλεγγύη

Iνδονησία: Κοινός αγώνας αγροτών και αναρχικών ενάντια σε σχέδια - Kάλεσμα για αλληλεγγύη από συντρόφους στην Ινδονησία
pdvd_021.jpg

Από το 2007, μια ομάδα αναρχικών συμμετέχει στον αγώνα των αγροτών στην Τζογκιακάρτα, μια «ειδική περιοχή» στην Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας. Στην παράκτια περιοχή της Kούλον Πρόγκο, οι αγρότες αντιτίθενται στην εκμετάλλευση ενός ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος και στην αυξημένη εκβιομηχάνιση που απειλούν τη γη και την ύπαρξή τους. Έχουν οργανωθεί στη PPLP-KP (Ένωση Καλλιεργητών της Παράκτιας Ζώνης-Κούλον Πρόγκο) και έχουν κερδίσει αρκετές μάχες ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα. Αρκετές φορές, χιλιάδες αγρότες ένωσαν τις δυνάμεις τους με μαχητικό τρόπο για να διώξουν από την περιοχή τους επενδυτές.

Η Τζογκιακάρτα θεωρείται ως μια ειδική περιοχή και έχει διαφορετικούς νόμους, λόγω του ιστορικού της ρόλου μέσα στο Βασίλειο της Ιάβας. Αυτή τη στιγμή η σύγκρουση μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και του κεντρικού κράτους δημιουργεί εμπόδια για την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής, δεδομένου ότι ο σουλτάνος της Τζογκιακάρτα αγωνίζεται για περισσότερη τοπική αυτονομία. Οι φιλελεύθεροι και οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί βλέπουν το σουλτάνο ως την πιο δημοκρατική από τις εξουσίες, αν και προφανώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παιχνίδι εξουσίας.

Αν κερδίσει ο σουλτάνος, θα εκμεταλλεύεται τους αγρότες με τον ίδιο τρόπο, δεδομένου ότι η τοπική εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος Magas Jogja ανήκει στην κόρη του. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία και ο στρατός δεν έχουν κάποιο κίνητρο για να καταστείλουν τον αγώνα των αγροτών με όλες τους τις δυνάμεις, επειδή κανένας δεν τους έχει δωροδοκήσει ακόμα, δεδομένου ότι η πολιτική διαμάχη δεν έχει επιλυθεί και η αντίσταση των αγροτών έχει κλονίσει ένα μεγάλο μέρος της πιθανής οικονομικής επένδυσης.

Οι μεγάλοι επενδυτές είναι κάποιες ιαπωνικές εταιρείες και μια μεγάλη αυστραλιανή εταιρεία, η Kimberly Diamond, που στην Ινδονησία ονομάζεται Indomines. Παρά την αντίσταση, τα σχέδια ανάπτυξης συνεχίζονται, διότι η εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος είναι μονάχα μια προϋπόθεση για άλλα γιγαντιαία έργα. Η περιοχή του Κουλον Προγκο θεωρείται στρατηγική από οικονομική άποψη για τη βιομηχανική ανάπτυξη και διείσδυση εταιρειών εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος σε ολόκληρη την Κεντρική Ιάβα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κράτος σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, ένα αεροδρόμιο και να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη υποδομή στην περιοχή. Όλα τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank).

Έχουν προσπαθήσει να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των αγροτών, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιβάλουν το νόμο έξω από τα δικαστήρια τους. Οι αγρότες δεν τηρούν τους νόμους και σύμφωνα με τους συντρόφους εκεί, «οι αγρότες βλέπουν όλους τους νόμους ως τη γλώσσα του εχθρού». Επίσης, δεν εμπιστεύονται τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τους αριστερούς που πάντoτε προσπαθούν να διεισδύσουν στον αγώνα τους, και πολλές φορές έχουν διώξει αριστερούς από τις συνελεύσεις τους. Με τους αναρχικούς, αντιθέτως, έχουν καλές σχέσεις.

Έχουν δημιουργήσει μαζί ένα κοινωνικό κέντρο, το Gerbong Revolusi (που έχει βιβλιοθήκη, ραδιοφωνικό σταθμό, χώρο για τα παιδιά και χώρους για συνελεύσεις και για ξεκούραση). Έχουν επίσης συντονίσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης με αναρχικούς στην Αυστραλία και έχουν δημιουργήσει ένα κοινοτικό ραδιόφωνο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά):
http://hidupbiasa.blogspot.com/2009/12/tale-of-sand.html

Τελευταία νέα:

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου: Η εξορυκτική εταιρεία προσπάθησε να ανοίξει εκ νέου τα γραφεία της και να επαναλειτουργήσει, από τον περασμένο Δεκέμβριο που οι αγρότες τα είχαν κλείσει και καταστρέψει. Απέτυχε και τα γραφεία παραμένουν κλειστά.

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου: Η εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος Magas Jogja και μερικοί ιάπωνες επενδυτές δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μία προγραμματισμένη συνάντηση.

Τετάρτη 2 Μαρτίου: Εννέα οχήματα με βαριά οπλισμένους αστυνομικούς πέρασαν από την περιοχή όπου γίνονταν έργα.

Τετάρτη 7η Μαρτίου: 31 φορτηγά της αστυνομίας, 700 της Μεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Αστυνομίας, με γουανάκο (εκτοξευτήρες ύδατος), βαν μεταφοράς κρατουμένων, με αστυνομικά σκυλιά, δακρυγόνα και στρατιωτικά όπλα, κατέλαβαν το χωριό.

Κάνουμε ένα επείγον κάλεσμα για αλληλεγγύη.

Πηγές: http://325.nostate.net/?p=1733
http://barcelona.indymedia.org.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2001-2024 Anarkismo.net. Salvo indicazioni diversi da parte dell'autore di un articolo, tutto il contenuto del sito può essere liberamente utilizzato per fini non commerciali sulla rete ed altrove. Le opinioni espresse negli articoli sono quelle dei contributori degli articoli e non sono necessariamente condivise da Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]