user preferences

New Events

Iberia

no event posted in the last week

Upcoming Events

Iberia | Economie

No upcoming events.

Opstand in de periferie

category iberia | economie | news report author Monday June 20, 2011 21:37author by Paul - Workers Solidarity Movement Report this post to the editors

Spaanse plein bezetting beweging daagt bezuinigingen en onzinnige verkiezingen uit

Sinds de demonstraties van afgelopen zondag zijn de centrale pleinen van steden in heel Spanje bezet door kampen van activisten, woedend vanwege de bezuinigingen en de overbodigheid van al de politici en de onzinnigheid van de locale verkiezingen van komende zondag. [English] [Italiano]
sol5.jpg


Opstand in de periferie:
Spaanse plein bezetting beweging daagt bezuinigingen en onzinnige verkiezingen uit


Sinds de demonstraties van afgelopen zondag zijn de centrale pleinen van steden in heel Spanje bezet door kampen van activisten, woedend vanwege de bezuinigingen en de overbodigheid van al de politici en de onzinnigheid van de locale verkiezingen van komende zondag.

De beweging bestaat voornamelijk uit jonge mensen, zowel studenten als werklozen of jonge arbeiders met precaire banen, die namen gebruiken als Juventud Sin Futuro (Jongeren Zonder Toekomst) en DemocraciaRealYa! (Echte Democratie Nu!). Ze hebben de bestaande organisaties gepasseerd, of het nu politieke partijen of vakbonden zijn, de activisten hebben zich via Facebook en Twitter georganiseerd, op de manier van de Tunesische en Egyptische activisten van de Arabische Lente.

Het kamp op het centrale Puerta del Sol plein in Madrid werd door een brutale politie aanval in de eerste nacht van de bezetting, afgelopen zondag, ontruimd.

Maar dit zette slechts grotere aantallen mensen aan om te komen en het plein de volgende dag opnieuw in te nemen. De beweging, die zichzelf nu de 15 Mei beweging noemt - na het begin van afgelopen zondag - heeft kampen op pleinen in heel Spanje, waaronder Barcelona, Grenada, Sevilla, Valencia en veel andere steden.

Na de mislukking van de politie aanval op het kamp in Madrid heeft de staat gereageerd met nieuwe dreigingen van repressie. Afgelopen nacht besloot de verkiezingscommissie dat de bezettingen illegaal waren vanwege de locale verkiezingen op zondag, en mensen zouden onmiddellijk moeten vertrekken. Het nieuws werd, toen het afgelopen nacht bekend werd gemaakt, tegemoet getreden met boe-geroep en een afwijzing door de bijeen gekomen activisten die weigerden tot zwijgen te worden gebracht en als vee te worden behandeld, waarvan wordt verwacht dat het in stilte lijdt onder de economische ellende van hun levens en gemeenschappen, voor de winsten van de banken en de Euro bazen.

Woedend over de forse werkloosheid en een politiek systeem dat hen niets anders biedt dan twee hoofdpartijen die elkaar slechts beconcurreren over de hoogte van de bezuinigingen die ze voorstellen, hebben de activisten opgeroepen tot een boycot van de beide belangrijkste politieke partijen bij de verkiezingen. Verder scheppen ze hun agenda door middel van massale bijeenkomsten, waarbij ze horizontale - en basisdemocratische methodes gebruiken. De burgerlijke media zijn volledig in de war doordat ze niet in staat zijn leiders te vinden onder de bewegingen en de wildste van de samenzweringstheorieen over wie "er achter zou kunnen zitten" komen in hun verslagen voor. Maar de activisten zelf zijn volledig verenigd in hun vastbeslotenheid om zichzelf uit te drukken en mee te doen aan het direct scheppen van verandering, zonder behoefte aan vertegenwoordigers of tussenpersonen.

Solidariteit demonstraties hebben plaatsgevonden in andere delen van Europa, in Italië en in Berlijn. Vandaag hebben Spaanse mensen die in Ierland wonen voor RTE aangekondigd dat ze zullen bijeen komen aan The Spire aan Dublin's O'Connell Street, morgen om 2 uur, om zich aan te sluiten bij een stil protest ter ondersteuning van de eisen van de 15 Mei beweging.


Vertaling naar het Nederlands door a-infos-nl

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”
© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]