user preferences

[İtalya] Cenova: 10 Yıl Üzerine

category uluslararası | repression / prisoners | press release author Monday August 01, 2011 05:04author by Federazione dei Comunisti Anarchici - FdCAauthor email internazionale at fdca dot it Report this post to the editors

2001 yılında İtalya'da düzenlenen G8 toplantılarını protesto eden on binlerce insandan sadece birisi olan Carlo Giuliani'nin protestolar esnasında polis kurşunuyla öldürülmesinin üzerinden 10 yıl geçti. Aşağıda (Federazione dei Comunisti Anarchici) Anarşist Komünist Federasyonunun aradan geçen on yıla istinaden kısa bir durum değerlendirmesi niyetindeki bildiri metninin çevirisi bulunmaktadır. [Italiano]
genova_g8.jpg


Cenova: 10 Yıl Üzerine


10 yıl geçti. Carlo’nun anne ve babası ile birlikte, Temmuz 2001’in bu trajik olaylarından sonraki her gün, bizler Piazza Alimondi’de yerde yatan beden için hakikat ve adaleti talep ettik. Bu genç hayat, ‘’yasa ve düzen’’ koruyucuları olarak varsayılan kişiler tarafından ateşlenen tabancadan çıkan iki kurşunla son buldu. Bizler ayrıca Cenova’da bu günler içerisinde, yasa ve düzen koruyucuları olduğu varsayılan kişiler tarafından kötü muameleye maruz kalan, dövülen ve aşağılanan yüzlerce kadın ve erkek için hakikat ve adaleti istedik.

On yıl geçti, ancak biz hala gerçeği çok az biliyoruz, bu ise sadece alternatif medya kaynakları sayesinde olmuştur. Hala adaleti görebilmiş değiliz. Şaşırtıcı olmasa da, – faili meçhul katliamlarda dünya çapında bilinen- bu ülkede şunu düşünmek acıdır ki yapmış oldukları şeyler için hesap vermek zorunda olmayan, üniformalarını giymeye devam eden ve gerçekten de birçok durumda terfi eden devlet yetkilileri, savunmasız vatandaşları kötüye kullanmadan suçlu buldu; bu bizi öfkeyle doldurur ama yasa ve düzen güçlerinin ellerindeki güpegündüz sokaklarda öldürmeler, duruşmanın ipucu bile olmaksızın örtbas edildiği bu talihsiz ülkede bizi hiç de şaşırtmaz. Cenova’da o günlerde siyasi olarak silahlı kuvvetlerin faaliyetlerini yürüten, devletin en yüksek konumlarından biriyle parlamentonun bir üyesi olan kişide olduğu gibi bu kimseyi şaşırtmadı. ‘’Sol’’un bazı alanlarındaki birisi bile güvenilir bir siyasi ortak olarak görülür!

İtalya, fakirden gittikçe daha fazla çalınan ve zengine verilen bütçelerin olduğu, iş kazalarından ölenlerin artık haberlerinin yapılmadığı, çalışma hayatını bir geçici sözleşmeden diğer bir geçici sözleşmeye geçerek harcamanın ve sorunlarında bir Cumhuriyet Bakanı tarafından alay edercesine tavır alınmanın çok kolay olduğu, daha iyi bir yaşam isteyen yabancıların suç işlediğinde sınır dışı edildiği ( ya da hala denizdelerken ateş edildiği ), ortak malların ( yani tüm vatandaşlara ait olan mallar ) satıldığı veya sadece sermayeye verildiği bir ülkedir. Politik sınıflarının tamamen neo-liberal ideolojiye adapte olduğu ve ırkçı ve yabancı düşmanlığı anlamlarıyla onu harmanladığı bir ülkedir. 10 yıl önce Cenova’da G8’e ev sahipliği yapan İtalya, bu günden veya geçmişten çok farklı değildi. Ortak çıkarlara hizmet eden sorunları tartışmak, neo-liberal ekonomik politikalara karşı durduklarını haykırmak için başka bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek isteyen tüm dünyadan on binlerce insanla karşı karşıya kalan devlet, her zaman ne yapabiliyorsa onu yaptı: zırhlı araçlar, provokasyon, baskı, durum için kurulan bazı tel örgüler ve kırmızı bir bölgeyi hazırladı. Başka bir deyişle, geniş, çeşitli, akıllıca ve kararlı halk hareketinin taleplerini basit bir kamu düzenine indirgemek için çalıştı.

Ancak bu dünya çapında, zamanla çevre tahribatı, ortak malların özelleştirilmesi, kişilerin serbest dolaşım hakkı, savaş ve askeri harcamalara karşı duruş, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşıtlık, iş yerlerinde itibar ve güvenlik için, çalışma hakları için ve sözleşmesiz çalışmalara karşı ve dünyadaki tüm South ( daha az endüstrileşmiş ve ekonomik yönden gelişmemiş ülkelerin ) kurtuluşu için mücadele eden kişiler tarafından bir kez daha kabul edilen 2001 yılında Carlo ile Cenova’da ölen vizyoner hareket sosyal ve politik vasiyetnamesini terk etti.

Biz anarşist komünistler, biz özgürlükçüler savunmak ve barbarlığın karşısında insanlığın ilerlemesine izin vermeye ihtiyaç duyduğumuz her yerde her zaman mevcut olduğumuz gibi, 2001 yılında Cenova’da da oradaydık. Biz hala bugün buradayız ve ideallerimizi, görüşlerimizi ve fikirlerimizi bize getiren sosyal, siyasi ve emek mücadelelerinde yarın da burada olacağız.

‘’Yüreğimizde yeni bir dünya taşıyoruz.’’

Federazione dei Comunisti Anarchici

Anarşist komünist federasyonu

21 Temmuz 2011

Çeviri: Arıza Keçiler
http://www.ahaligazetesi.org/2011/07/cenova-10-yil-uzerine/

Related Link: http://www.fdca.it/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]