user preferences

Για την κατάσταση στην Ελλάδα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | oικονομία | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday August 04, 2011 07:16author by CGT (μόνιμη γραμματεία) Report this post to the editors

Ένα κείμενο της ισπανικής CGT

Ο πλήρης τίτλος του κειμένου είναι: "Διάσωση της Ελλάδας και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: δύο όψεις του ίδιου πλαστού νομίσματος για να εξαπατήσουν το λαό" και το ισπανικό πρωτότυπο μπορεί να βρεθεί εδώ http://www.anarkismo.net/article/20176
cgt.jpg

Η CGT εργάζεται για την οικοδόμηση ενός χώρου κινητοποιήσεων και αγώνα, διαμορφωμένου από ολόκληρο το συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα, που θα βρίσκεται εκτός των ορίων της πολιτικής αυτών που υπέγραψαν το «κοινωνικό σύμφωνο», και που θα είναι ικανός να προκαλέσει μια κοινωνική διέξοδο στην κρίση.

Αυτές οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, ως κοινωνία, συμμετείχαμε απαθείς στο τσίρκο των πολιτικών θεσμών, που είχε στόχο από τη μια πλευρά να περάσουν στο ισπανικό κοινοβούλιο τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και παράλληλα, τη διάσωση του ελληνικού χρέους. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντα ο λαός βγαίνει χαμένος, για να βγουν κερδισμένες οι τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα μεγάλα αφεντικά.

Ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε στις 21 Ιουλίου και η δημόσια στήριξη των 182.000 εκατ. ευρώ για τη διάσωση του χρέους στην Ελλάδα, υπακούν στα ίδια ιδεολογικά κελεύσματα του χρηματιστικού κεφαλαίου και το κάνουν με πλήρη ατιμωρησία:

- Με 5 εκατομμύρια ανέργους, απαιτείται από ολόκληρο τον πληθυσμό να εργάζεται περισσότερα χρόνια (έως τα 67).

- Με περισσότερο από το 70% των ατόμων να λαμβάνουν συντάξεις που δεν φθάνουν το κατώτατο μισθό και με περισσότερα από 11 εκατομμύρια εργαζόμενους με μισθό που δεν φτάνει τα 1.000 ευρώ το μήνα, οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώνονται στη μείωση του ποσού των συντάξεων τους, παρατείνοντας την περίοδο υπολογισμού τους μέχρι και 25 χρόνια, ενώ υποχρεώνονται να κολλάνε ένσημα έως και 37 χρόνια. Με λίγα λόγια, μαζεύουμε λεφτά για τις τράπεζες: θα δουλεύουμε περισσότερα χρόνια και θα παίρνουμε μικρότερες συντάξεις όσο αφορά στο ποσό και στο χρόνο.

Η CGT πιστεύει πως δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχίζεται η υποβάθμιση του Δημοσίου προς όφελος της καπιταλιστικής λογικής των κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών αγορών, δεν μπορεί να συνεχίσει η κλοπή του κοινωνικού εισοδήματος, στην κατεύθυνση της οικειοποίησης του από το ιδιωτικό Κεφάλαιο, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη συνέχιση της εξαπάτησης με πλαστά τεχνικά στοιχεία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση τρόμου και συναγερμού στην κοινωνία σχετικά με τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι άνθρωποι θα γίνουμε και να αντιμετωπιζόμαστε απλώς ως παράγοντας κόστους, οδηγώντας μας να μεταφέρουμε τα λιγοστά μας έσοδα σε ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης, καταδικάζοντας μας να δουλεύουμε μέχρι τα 70, θεσπίζοντας αυστηρότερα προαπαιτούμενα για την πρόσβαση στην ιδιότητα του συνταξιούχου ή ακόμα τροποποιώντας τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης σε όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου.

Για ακόμα μία φορά, οι "πολιτικοί εκπρόσωποι" λειτουργούν με κριτήρια αντικοινωνικά και μη αλληλέγγυα, ακολουθώντας αποκλειστικά και μόνο τα κριτήρια του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Από την άλλη, τα μέτρα που ενέκριναν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ στις 21 Ιουλίου για τη διάσωση του χρέους της Ελλάδας, δεν έχουν σα στόχο την ευημερία του λαού, αλλά τη διασφάλιση των κερδών των επενδυτικών κεφαλαίων, του Κεφαλαίου, των κερδοσκόπων, των τοκογλύφων.

Το εξοργιστικό με αυτές τις πολιτικές εστιάζεται σε δύο μεγάλα ψέματα. Το πρώτο είναι ότι η λιτότητα και οι κοινωνικές περικοπές δεν συγκρατούν την κρίση αλλά την επιδεινώνουν. Οι αποκαλούμενες διασώσεις, αντί να επιτρέπουν οι οικονομίες των πληγεισών χωρών να παράγουν επαρκείς πόρους για όλον τον πληθυσμό, αυτό που κάνουν είναι να εξασφαλίζουν τη μεταφορά του κοινωνικού πλούτου, εξασφαλίζοντας δηλαδή τα κέρδη και τα συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τις περικοπές των μισθών, για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τον επαναπροσδιορισμό των συντάξεων, την αντιμεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, των συντάξεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ανακοινώσεις και για άλλες αντιμεταρρυθμίσεις που θα επηρεάσουν την Υγεία ή την προστασία από την ανεργία, το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν την όρεξη των «αγορών» και να κάνουν χρόνια τη φτώχεια και εξαθλίωση των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα στριμώχνουν ακόμα ολοένα και περισσότερο τις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν κατακλείδι, δεν πρόκειται για την «προστασία των χωρών και των λαών τους», πρόκειται για την προστασία των τραπεζών. Οι μισθωτοί και οι λαϊκές τάξεις θα πληρώσουμε τις καταχρήσεις τους, τα κέρδη τους, τις σπατάλες τους, το δικό τους μοντέλο εκμετάλλευσης.

Η CGT εκτιμά ότι έχει στριμωχτεί η εργατική τάξη, στραγγαλίζονται οι πιο επισφαλείς κοινωνικές ομάδες, έχουν πάρει το μέλλον της νεολαίας, εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι, και όλα αυτά προς όφελος μιας κοινωνικής μειοψηφία πλουσίων και προνομιούχων, από την οποία πρέπει να απαιτήσουμε να δώσει εξηγήσεις στην κοινωνία για να δώσει πίσω στην κοινωνία αυτό που της κλέβει ατιμώρητα.

Η CGT εργάζεται για την οικοδόμηση ενός χώρου κινητοποιήσεων και αγώνα, διαμορφωμένου από ολόκληρο το συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα, που θα βρίσκεται εκτός της πολιτικής αυτών που υπέγραψαν το «κοινωνικό σύμφωνο», και που θα είναι ικανός να προκαλέσει μια κοινωνική διέξοδο στην κρίση.

Το φθινόπωρο του 2011 είναι μια εξαιρετική στιγμή για τη συνέχιση της κινητοποίησης και την επανάκτηση της αξιοπρέπειας του λαού.

ΜΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Related Link: http://www.anarkismo.net/article/20176
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]