user preferences

Education

textLa Buona Scuola 01:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 15:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 06:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 16:59 Sep 27 0 comments

imageCornelius Castoriadis – on the content of socialism (part 2) 14:24 Mar 24 0 comments

more >>

Els llibertaris tornen a la Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH)

category bolivia / peru / ecuador / chile | education | news report author Tuesday December 13, 2011 16:46author by Juan Williams - Frente de Estudiantes Libertarios Report this post to the editors

Aquesta setmana van concloure les eleccions de la Federació de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH). En ella, els llibertaris han aconseguit un històric retorn a la seva direcció després de 88 anys d’absència, quan s’era la principal força en la mítica federació dels anys 20

[Castellano] [English] [Français] [Italiano]

luchar_2.jpg

Els llibertaris tornen a la Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH)

Aquesta setmana van concloure les eleccions de la Federació de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH). En ella, els llibertaris han aconseguit un històric retorn a la seva direcció després de 88 anys d’absència, quan s’era la principal força en la mítica federació dels anys 20 [1].

Enguany, quan s’han produït les mobilitzacions estudiantils més massives i radicals de les últimes dècades, s’ha facilitat el desenvolupament de les forces de l’esquerra revolucionària en l’alumnat. Per tant, no és casual que dins de la Confederación de Estudiantes de Chile (CONFECH), el principal organisme que junt amb els secundaris ha conduït les dites mobilitzacions, aquesta esquerra hagi anat guanyant cada vegada més força. Dins d’ella, és la tendència llibertària la que s’ha anat constituint durant aquest i els anys precedents com una dels corrents més importants, ocupant cada vegada major visibilitat en càrrecs de representativitat sota la perspectiva de democratitzar les organitzacions, subvertint les lògiques de la democràcia representativa i potenciant les tendències radicals que sorgeixen en les bases perquè aquestes prenguin les regnes del moviment.

En particular, aquest 6 de desembre van concloure les eleccions en la FECH, la federació d’estudiants més gran de la CONFECH on la plataforma LUCHAR - integrada per el Frente de Estudiantes Libertarios (FEL), col·lectius com Auka Mapu i independents d’esquerra de distintes facultats - va aconseguir un important tercer lloc, amb més de 1800 vots d’un univers de 14.000 votants i entre 9 llistes en disputa.

A causa del sistema d’integració de la federació, Felipe Ramírez, militant del FEL i candidat per LUCHAR exercirà la secretaria general dins de la taula directiva de la federació. Entrar en la federació comporta un simbolisme important per al món llibertari, en haver passat 88 anys en què no es participava en la direcció de la dita instància. No obstant això, aquesta no és la primera vegada que companys del FEL participen d’alguna federació, però sí ho és en la universitat més mediatitzada [2].

Els èxits en aquestes eleccions són el reflex d’un avanç constant i significatiu per a l’esquerra revolucionària en general i per als llibertaris en particular, on el FEL ja porta més de 8 anys d’inserció social silenciosa i sustentada en treballs de base.

La integració en la taula de federació també representa grans desafiaments. LUCHAR representa una confluència de tendències d’aquesta esquerra d’intenció revolucionària dins de l’alumnat de la Universidad de Chile, la perspectiva estratègica de la qual és potenciar un moviment estudiantil que forme part d’un moviment popular més ampli i amb autonomia de classe. No obstant això, per mitjà de Felipe Ramírez, integrarà una taula on serà minoria enfront de dues organitzacions de l’esquerra reformista: “Creando izquierda” i les joventuts comunistes (JJCC), les perspectives estratègiques del qual prioritzen reformes democràtiques al sistema politicoinstitucional burgès.

Però sens dubte, el major desafiament per a l’any que ve serà donar-li continuïtat i aprofundir el procés de lluites del 2011. L’aposta llibertària està centrada a anar ampliant les bases del moviment, sumant estudiants de sectors tècnics i d’universitats privades, alhora que enforteix els seus vincles amb les organitzacions de treballadors – on certs sectors també han anat donant mostres de recomposició –, confluint en la reconstitució d’un moviment popular que aposti, per mitjà de programes de lluita comuna, a prendre la disputa política en les seves pròpies mans.

A diferència de processos àlgids com el 2006 o el 2005, el moviment no s’ha prestat a firmar la seva derrota amb acords amb el govern i ha comprés la necessitat de vincular-se amb altres sectors socials per a poder conquistar victòries reals per al poble. Per a tots aquests desafiaments, la participació en aquesta federació i en altres en què encara es debaten processos semblants, permetrà anar potenciant la perspectiva llibertària.

No hi ha dubte que els llibertaris i llibertàries es continuen obrint pas en les lluites del poble, confluint en la lluita amb altres sectors afins, sense sectarismes, però amb les conviccions clares i ferms. Amb cada nou pas s’obrin nous desafiaments. L’autocrítica fraterna i permanent continuarà sent un requisit per a continuar avançant.

Traducció: Xarxa Llibertària Ajut Mutu / Red Libertaria Apoyo Mutuo


[1] Més informació sobre la FECH de fins de la dècada de 1910 i en els anys 20, veure:
[2] Fonts:
Web del FEL: http://www.fel-chile.org

Sobre Luchar:

Related Link: http://www.anarkismo.net/article/21350

This page has not been translated into Kurdî / کوردی yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

(Bielorrusia) ¡Libertad inmediata a nuestro compañero Mikola Dziadok!

DAF’ın Referandum Üzerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Bolivia / Peru / Ecuador / Chile | Education | News Report | ca

Mon 24 Apr, 17:26

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.
Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.
Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]