user preferences

New Events

Asia Centrală

no event posted in the last week

Greva lucratorilor petrolieri din Janaozen, Kazahstan

category asia centrală | workplace struggles | news report author miércoles diciembre 21, 2011 22:06author by Initiativa Anarho-Sindicalista din Romania - IASR Report this post to the editors

Cel putin 70 de morti si 700 de raniti. Se trage in continuare in oameni.
khazajstan.jpg

Incepand cu data de 17 Mai a acestui an cateva sute de angajati ai companiei petroliere KarajanbasMunai din orasul Aktau si ai filialei UzenMunaiGaz din oraselul Janaozen, ambele din provincia Mangîstau stau, sud-vestul Kazahstanului au intrat in greva cerand revizuirea grilei de salarizare si conditii decente la locul de munca. Au urmat atacuri din partea conducerii si autoritatilor, intimidari ale liderilor de sindicat, dosare penale fabricate si rafueili propriu zise – oameni batuti, amenintati, si chiar omorati. In data de 20 august 2011 a fost rapita si omorata fiica unuia dintre sindicalisti – K. Karabalaev http://socialistworld.ru/materialy/mir/czentralnaya-azi...ochix. Apoi, un grup de lucratori a intrat in greva foamei cerand autoritatilor centrale sa intervina in conflict, fara rezultate insa. Mai mult, incepand cu luna august cel putin 400-500 de grevisti au fost concediati, iar avocata lor – Natalia Socolova, a fost condamnata la 6 ani de inchisoare, legiuitorii interpretand activitatea sa de protest ca “instigare la dezordine si declansare a dezbinarii sociale”
http://rus.azattyq.org/content/natalya_sokolova_oil_wor....html

Procesul i-a fost intentat la cererea directorului general al companiei, chinezul Yuan Mu. Din decembrie 2007 KarajanbasMunai ii are ca actionari majoritari pe CITIC Group, o companie de investii de stat din China si compania kazaha de stat KazMunaiGaz.

Dupa concedierile masive si condamnarea avocatei Socolova, protestele au capatat amploare in aceasta toamna mai ales la Janaozen. Lucratorilor concediati li s-ar alaturat alte cateva sute de fosti colegi concediati, lucratori de la alte firme, dar si simpli oraseni. In ultimele 3 luni piata publica din centrul orasului a fost mai tot timpul ocupata de protestatari, acestia formuland urmatoarele revendicari (adresate in parte conducerii companiei si guvernului):

- eliberarea avocatei Nataliei Socolova, recunoasterea grevei din ultimele luni ca si legala, reangajarea fara exceptie a tuturor grevistilor concediati, retragerea acuzatiilor aduse de tribunale activistilor sindicali si lucratorilor;

- conditii mai bune de viata si munca, cresterea salariilor si a pensiilor si aplicarea coeficientilor de crestere nu doar celor din ramura petroliera, ci tuturor lucratorilor din regiunea Mangîstau;

- sanctionarea si concedierea, in urma unei anchete independente, a functionarilor si angajatorilor ale caror actiuni au dus la declansarea dezbinarilor sociale, dezordinilor, umilintelor, persecutiilor pe cale legala si interlopa, agresiunii fizice si omorarii lucratorilor sau membrilor familiilor lor;

- nationalizarea intreprinderilor din sectorul exploatarii de resurse naturale (adica reintoarcerea lor in proprietatea statului sub controlul lucratorilor): avem nevoie acum de sindicate independente si de partide politice create de noi insine, care sa ne apere pe noi si nu pe milionarii si angajatorii de astazi.
http://www.socialismkz.info/news/2011-12-14-188

Protestele s-au desfasurat pasnic si fara incidente pana vineri 16 decembrie, ziua nationala a Kazahstanului, marcand cei 20 de ani de independenta. Peste 3000 de oameni se adunasera la protestul lucratorilor in piata din centrul orasului, in apropierea scenei amenajate de autoritati cu ocazia sarbatorii. La un moment dat un microbuz UAZ al politiei a trecut de cateva ori printre oameni incercand sa-i disperseze si, cum s-a dovedit ulterior, sa-i provoace la actiuni violente. Indignati, lucratorii au atacat microbozul, rasturnandu-l si dandu-i foc. Apoi au atacat patrulele de politisti, au devastat scena din piata, au dat foc cortului amplasat de primarie cu ocazia sarbatorii, cladirilor administratiei locale, sediului companiei UzenMunaiGaz si unui hotel central. Intre timp, politistii si brigazile de interventie speciala (inclusiv din armata, flota militara) trimise din alte regiuni si din capitala au deschis focul asupra protestatarilor neinarmati, omorand cateva zeci si ranind alte cateva sute de oameni. In urma ciocnilor violente din piata, grupuri de lucratori alaturi de tineri oraseni au reusit sa preia o parte din armele politistilor prezenti la miting si sa se organizeze pentru a riposta alaturi de alti oameni care detineau arme de vanatoare.

Astfel, la marginea orasului schimburile de focuri intre civili si militari au continuat toata noaptea. Sambata dimineata, potrivit lucratorilor, bilantul era de cel putin 70 de morti si 700 de raniti (incluzand trecatori neimplicati in proteste) si cateva zeci de raniti de partea politistilor. Autoritatile au raportat insa un numar de 10-11 decedati, de altfel date preluate si de majoritatea mass mediei internationale. Potrivit activistilor sindicali si multiplelor relatari de la fata locului, actul de intimidare al politiei ce a declansat macelul nu a fost deloc unul spontan sau contextual, tinand cont de deschiderea imediata a focului si de mobilizarea masiva exemplara in mai putin de 24 de ore a fortelor armate din toata tara in regiunea Mangîstau: tactica microbuzului UAZ care intra in multime nu este decat o provocare care sa ofere prilejul reprimarii violente si defintive a unei miscari pasnice incomode de mai bine de jumatate de an. De altfel, in mediile centrale, protestarii au si aparut in aceeasi zi ca ‘huligani’, ‘teroristi’ , ‘elemente destabilizatoare’ ce au in spate forte din afara si alte ipostaze similare.

Reprimarea brutala a demonstratiei de ieri este pe cale sa produca insa, contrar asteptarilor puterii locale si capitalului chinez ce a prins radacini in zona, cea mai puternica miscare sociala din cei 20 de ani de existenta ai Kazastanului. In dupa amiaza zilei de 16 decembrie, mii de oameni din Aktau si satele din apropierea Janaozen au iesit pe strazi blocand drumuri, 2 cai ferate, pichetand si atacand cladiri administrative si mijloace de transport public. In aceeasi zi a fost declarata si Greva Generala in regiune - lucratorii tuturor companiilor petroliere din Mangîstau si-au intrerupt activitatea (pe durate diferite), cerand retragerea neconditionata a armatei de pe strazile Janaozen-ului.

Protestele vor continua si astazi 18 decembrie in toata regiunea. Oamenii sunt hotarati sa ramana in greva, desi armata ramane pe strazi, presa centrala acopera foarte sumar evenimentele, accesul la internet este limitat de catre autoritati, reteaua de telefonie mobila nefunctionala, o parte a orasului Janaozen a ramas fara curent electric, iar presedintele Nazarbaev a instituit ieri stare de urgenta in toata tara, pana la inceputul lui ianuarie 2012. Sambata dimineata fortele de ordine au fost suplimentate cu un detasament al trupelor speciale OMON din Belarus, aterizat de curand in Kazahstan.
Pe langa actiuni de solidaritate, petitii, scrisori catre reprezentantele diplomatice, lucratorii cazahi si familiile lor au nevoie si de sprijin financiar pentru asistenta medicala de urgenta, alimente, asistenta legala, etc.

Acestea sunt conturile deschise pentru ei -
Conturi pe WebMoney:
in USD: Z148927428888 in EURO: E100491771448
Contul Yandex— 41001521634137
Numarul contului bancar: 67619600 0128518694 – Сбербанк (Sberbank)

This page has not been translated into Castellano yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Contre la guerre au Kurdistan irakien, contre la traîtrise du PDK

Meurtre de Clément Méric : l’enjeu politique du procès en appel

Comunicado sobre el Paro Nacional y las Jornadas de Protesta en Colombia

The Broken Promises of Vietnam

Premier Mai : Un coup porté contre l’un·e d’entre nous est un coup porté contre nous tou·tes

Federasyon’a Çağırıyoruz!

Piştgirîye Daxuyanîya Çapemenî ji bo Êrîşek Hatîye li ser Xanîyê Mezopotamya

Les attaques fascistes ne nous arrêteront pas !

Les victoires de l'avenir naîtront des luttes du passé. Vive la Commune de Paris !

Contra la opresión patriarcal y la explotación capitalista: ¡Ninguna está sola!

100 Years Since the Kronstadt Uprising: To Remember Means to Fight!

El Rei està nu. La deriva autoritària de l’estat espanyol

Agroecology and Organized Anarchism: An Interview With the Anarchist Federation of Rio de Janeiro (FARJ)

Es Ley por la Lucha de Las de Abajo

Covid19 Değil Akp19 Yasakları: 14 Maddede Akp19 Krizi

Declaración conjunta internacionalista por la libertad de las y los presos politicos de la revuelta social de la región chilena

[Perú] Crónica de una vacancia anunciada o disputa interburguesa en Perú

Nigeria and the Hope of the #EndSARS Protests

How Do We Stop a Coup?

Aλληλεγγύη στους 51 αντιφασίστες της Θεσσαλονίκης

No war on China

Women under lockdown all around the world

Solidarity with the Struggle of North American People!

A libertarian socialist view of the capitalist and health crisis in the Americas

© 2005-2021 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]