user preferences

Πρόταγμα No3

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Διάφορα | Κριτική / Παρουσίαση author Monday April 02, 2012 20:36author by Dmitri - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Για την Αυτονομία και την Άμεση Δημοκρατία

Πρόταγμα – Για την Αυτονομία και την Άμεση Δημοκρατία
dtbook070412.jpg

Το περιοδικό “Πρόταγμα” είναι ένα εγχείρημα που ήρθε να διανύσει το αρχιπέλαγος του κοινωνικού ανταγωνισμού, να ερωτήσει και να απαντήσει, να αποκαλύψει και να προκαλέσει, κοντολογίς να θέσει ζητήματα και άλυτα προβλήματα επι τάπητος.

Το περιοδικό εκδίδεται από την Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία και έχει εκδώσει έως τώρα τρία τεύχη σε συχνότητα έξι μηνών περίπου (το πρώτο εμφανίστηκε τον Δεκέμβρη του 2010, το δεύτερο τον Ιούνη του 2011 και το τρίτο τον Δεκέμβρη του 2011).

Να σημειωθεί ότι η Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία προήλθε από μια άλλη ομάδα με την επωνυμία “Αυτονομία Ή Βαρβαρότητα”, η οποία στο διάστημα Δεκέμβρη 2007 με Ιούνη 2010 κυκλοφόρησε έξι τεύχη του εξαμηνιαίου περιοδικού “Μάγμα” με θεματολογία και αναζητήσεις σχεδόν παρόμοιες με το τρέχον αυτό εγχείρημα.

Το πιο πρόσφατο αυτό τεύχος που παρουσιάζουμε εδώ έρχεται σε μια συγκυρία στον ελλαδικό χώρο κατά την οποία συμπυκνώνονται ιστορικές εξελίξεις και ρωγμές που δεν είχαμε ζήσει επί δεκαετίες. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο αμεσοδημοκρατικό κίνημα των πλατειών, στο κατέβασμα χιλιάδων ανθρώπων στους δρόμους, στην ακύρωση στρατιωτικών παρελάσεων, στο σχηματισμό κυβέρνησης “εθνικής σωτηρίας”.

Και, σύμφωνα με τους εκδότες του περιοδικού, αυτό που καθίσταται απελπιστικά ανεπαρκές είναι το να μιλάμε για κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα με όρους αιτημάτων και διεκδικήσεων από τις διάφορες ολιγαρχίες. Την ώρα που ο καπιταλισμός κάνει ό,τι μπορεί για να παγιώσει την ιδια τη βαρβαρότητα, η κοινωνία καλείται να διαλύσει κάθε μύθο που είχε έως τώρα ενστερνιστεί, να οραματιστεί και να αναδύσει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο του να κάνει πολιτική και να προωθήσει η ίδια δικούς της πλέον θεσμούς και αξίες.

Στο παρόν τεύχος του περιοδικού δημοσιεύονται κείμενα τα οποία συνεισφέρουν τα μέγιστα σ’ αυτή την κατεύθυνση: κείμενα της εκδοτικής ομάδας για το κίνημα των πλατειών που συντάραξε την Ελλάδα το 2011 καθώς και για το νεοφιλεύθερο καπιταλισμό, την κρίση χρέους και την προοπτική της Αυτόνομης κοινωνίας, κείμενο του μεγάλου Έλληνα διανοητή Κορνήλιου Καστοριάδη για την άμεση δημοκρατία και την αυτονομία, κείμενο του Λίμπερο Ζουπιρολί στο οποίο κριτικάρεται το παγκόσμιο πανεπιστημιακό και σχολικό σύστημα, κείμενο του Ν. Μάλλιαρη για το πρόβλημα της εκπαίδευσης και την ανθρωπολογική κρίση του καπιταλισμού, κείμενο του Χαράλαμπου Μαγουλά για το Σύνταγμα του 2011, κείμενο του Νίκου Κασφίκη για κάποιες μικρές παρεκκλίσεις στο τουριστικό τοπίο της Κέρκυρας, κείμενο του εμβληματικού ιδεολόγου και συγγραφέα του διεθνούς ανταγωνιστικού κινήματος, διανοητή Ιβάν Ιλλίτς, με τίτλο “Η ανάκτηση του δικαίου” καθώς και η καθιερωμένη κριτική-βιβλιοπαρουσίαση.

Η Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία διαθέτει ιστολόγιο στη διεύθυνση http://protagma.wordpress.com στο οποίο δημοσιεύονται πολιτικές διακηρύξεις της ομάδας, μεταφράσεις κειμένων, σχόλια και άλλα, ενώ όποιος/α ήθελε να προμηθευτεί το περιοδικό ή να γράψει για τον ένα ή άλλο λόγο στην ομάδα μπορεί να το κάνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση protagma@yahoo.gr

Η τιμή του περιοδικού είναι 7 ευρώ και η φωτογραφία του εξωφύλλου του παρόντος τεύχους είναι απόο πρόσφατη κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

This page has not been translated into Kreyòl ayisyen yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]