user preferences

Όταν οι φοιτητές κάνουν πρακτική

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday May 03, 2012 20:28author by Κλαδική Εκπαίδευσης Ροσινάντε Report this post to the editors

τα αφεντικά κάνουν πανηγύρι

Κείμενο που μοιράστηκε κατά την παρέμβαση της συνέλευσης της Κλαδικής Εκπαίδευσης Ροσινάντε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε για το θέμα των φοιτητικών πρακτικών.

rosinantexvj5fg.jpg

Όταν οι φοιτητές κάνουν πρακτική, τα αφεντικά κάνουν πανηγύρι

Οργανωνόμαστε στο χώρο δουλειάς και σπάμε στην πράξη την διάκριση ανάμεσα σε «μαθητευόμενους» και «κανονικούς»

Στα πλαίσια της εκπαίδευσης δια μέσου της πράξης, είναι αρκετά διαδεδομένη στο ελληνικό πανεπιστήμιο μια συνεργασία με επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν φοιτητές προκειμένου να αποκτήσουν μια επαφή με το γνωστικό τους αντικείμενο, δίνοντάς τους ένα μισθό που καλύπτει τις ανάγκες του εργαζόμενου φοιτητή. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό? Όντως, δεν είναι.

Ειδικά σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης σαν και αυτή που διανύουμε, η εργοδοσία δεν κάνει χάρες σε κανέναν. Έτσι λοιπόν, για να γίνει το πακέτο πιο ελκυστικό στους εργοδότες, μεγάλο μέρος του κόστους εργασίας των ασκούμενων φοιτητών αναλαμβάνεται απ’ το αντίστοιχο ανώτατο ή τεχνολογικό ίδρυμα ή από άλλο κρατικό οργανισμό (βλ. ΟΑΕΔ). Κατόπιν, ο φοιτητής γίνεται κανονικός εργαζόμενος που βγάζει κανονική δουλειά για την επιχείρηση, αλλά αμείβεται με χαμηλότερο ημερομίσθιο από τους υπόλοιπους, με την κάλυψη του νόμου.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αυτή η αρχή διευκόλυνσης των εργοδοτών αναβαθμίζεται σε σημείο εξαθλίωσης για τους απασχολούμενους φοιτητές. Με χρήση του προγράμματος ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας, το πανεπιστήμιο απαλλάσσει εξ ολοκλήρου τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής μισθού, παρέχοντάς τους, έτσι, δωρεάν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Οι φοιτητές, δε, υποχρεώνονται να εργάζονται χωρίς ένσημα και χωρίς κανένα πλαίσιο που να εγγυάται κατώτατη αμοιβή ή κάποιο άλλο από τα συνήθη εργασιακά δικαιώματα. Ως αποτέλεσμα, στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας οι φοιτητές για εργασία τεσσάρων 8ωρων την εβδομάδα αμείβονται με 120 ευρώ το μήνα, δηλαδή με λιγότερο από ένα ευρώ την ώρα!

Η υποβοήθηση και η νομική κάλυψη από κρατικούς οργανισμούς μιας τέτοιας εξόφθαλμης υπερεκμετάλλευσης της εργασίας των φοιτητών καταδεικνύουν το βρώμικο ρόλο του Κράτους όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του Κεφαλαίου. Άλλωστε, ο πρόσφατος νόμος που ορίζει κατά 20% μικρότερη την αμοιβή για τους νέους 18-25 καθιστά εμφανές πως το Κράτος επιλέγει να ανοίξει μέτωπο με το νέο κομμάτι της εργατικής τάξης.

Όμως οι νέοι εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι που πλήττονται από αυτό. Οι εξευτελιστικές αμοιβές της νεολαίας αποτελούν μοχλό πίεσης για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους να αποδέχονται όλο και χαμηλότερα μεροκάματα με ολοένα χειρότερους όρους εργασίας, υπό το φόβο οι εργοδότες να στραφούν στο φθηνότερο και με λιγότερα δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Έτσι, αυτό που εφαρμόζεται πειραματικά στους νέους τώρα, στο τέλος πρόκειται να επιβληθεί στο σύνολο του κόσμου της Εργασίας.

Να μην δείξουμε καμία ανοχή στην εργοδοσία ή κρατικό συνεργάτη της. Συμμετέχουμε και δημιουργούμε συνδικαλιστικά σχήματα ως αυριανοί εργαζόμενοι στους φοιτητικούς συλλόγους, και σωματειακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, αδιαμεσολάβητα και από τα κάτω. Ο δικός μας πόλεμος είναι ταξικός!

Οργανωνόμαστε στο χώρο δουλειάς και σπάμε στην πράξη την διάκριση ανάμεσα σε «μαθητευόμενους» και «κανονικούς

Κατάργηση του εξευτελιστικού μισθού μαθητείας και εξίσωση του με το μισθό που ορίζουν οι ανάγκες του εργαζομένου

Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, η συναδελφική αλληλεγγύη.

Προετοιμάζουμε από τα κάτω σε κάθε χώρο την Γενική Απεργία διαρκείας!

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

This page has not been translated into Castellano yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Issue #1 of the Newsletter of the Tokologo African Anarchist Collective

Latest News

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Thu 20 Jun, 13:51

browse text browse image

34396_457826783577_692448577_5503376_3563617_n_2.jpg imageΗ γραφειοκρατία κα&#... 07:38 Thu 16 May by Α.Π. Ροσινάντε 0 comments

34396_457826783577_692448577_5503376_3563617_n_1.jpg imageΝα τελειώνουμε με τ&... 19:40 Wed 15 May by Α.Π. Ροσινάντε 0 comments

olme004.jpg imageΓια την απεργία των ... 18:09 Tue 14 May by Αναρχική συλλογικότητα "Καθ'οδόν" 0 comments

banner_teliko.jpg imageΑν όχι τώρα, πότε; 03:38 Mon 13 May by ΕΣΕ – Αθήνας 0 comments

34396_457826783577_692448577_5503376_3563617_n.jpg imageΗ ταξική αλληλεγγύ&#... 21:46 Sat 11 May by Α.Π. Ροσινάντε 0 comments

paideia.jpg imageΠαιδεία: Σχέδια του ... 14:10 Mon 18 Mar by Candia Alternativ@ 0 comments

ekpaideusi8qxic4.jpg imageΚαμιά εκπαιδευτκή &#... 17:31 Wed 13 Mar by Κλαδική Εκπάιδευσης ΑΠ Ροσινάντε 0 comments

ekpaideusi.jpg imageΚαμία εφαρμογή του &... 18:29 Fri 08 Feb by Κλαδική Εκπαίδευσης ΑΠΡ 0 comments

e4264.jpg imageΜυστικά, Ψέματα και.... 07:15 Thu 11 Oct by Ελευθεριακή Παρέμβαση Παντείου 0 comments

ekpaideusi_2.jpg imageΠανεκπαιδευτικό Σ ... 20:09 Tue 11 Sep by Κλαδική Εκπαίδευσης της ΑΠ Ροσινάντε 0 comments

more >>

Opinion and Analysis

imageΗ απεργία των καθηγ&... May 11 by eagainst 0 comments

imageΓια την ελευθεριακ&#... Jun 06 by Συνέλευση για την ελευθεριακή παιδεία και την αυ&# 0 comments

imageΣυνελεύσεις μάχης &#... Oct 19 by Πρωτοβουλία για συνελεύσεις μάχης στην εκπαιδε` 0 comments

imageΑπό τη μιζέρια στην ... Oct 18 by Dmitri 0 comments

imageΤι έρχεται με το νέο... Sep 01 by Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού 0 comments

more >>
© 2005-2013 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]