user preferences

Recent articles by Ευάγριος Αληθινός

imageΕλπίδα πουλο ... 0 comments

imageΧαράζοντας δ ... 0 comments

imageΟι λέξεις και &... 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Καταστολή / Φυλακές

Αλληλεγγύη σ ... Sep 20 17 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αλληλεγγύη σ ... Sep 15 17 by Όμικρον72

Πορεία Αλληλ ... Jun 27 17 by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Οι Ανώνυμοι δολοφονημένοι της Δημοκρατίας

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Γνώμη / Ανάλυση author Monday May 14, 2012 08:20author by Ευάγριος Αληθινόςauthor email info at apatris dot info Report this post to the editors

Μας φοβούνται και μας σκοτώνουν.
Φοβούνται τον ουρανό που κοιτάζουμε.
Φοβούνται το πεζούλι που ακουμπάμε.
Φοβούνται το αδράχτι της μητέρας μας και το αλφαβητάρι του παιδιού μας.
Φοβούνται τα χέρια σου που ξέρουν ν αγκαλιάζουν τόσο τρυφερά
και να μοχτούνε τόσο αντρίκια.
Φοβούνται τα λόγια που λέμε οι δυο μας με φωνή χαμηλωμένη.
Φοβούνται τα λόγια που θα λέμε αύριο όλοι μαζί.
Μας φοβούνται αγάπη μου κι όταν μας σκοτώνουν
Νεκρούς μας φοβούνται πιο πολύ.

(Τάσος Λειβαδίτης -Αυτό το αστέρι είναι για όλους,)

020a.jpg

Κάθε άνθρωπος έχει πρώτα απ όλα όνομα κι επώνυμο. Μπορεί να μη τα διάλεξε ο ίδιος πάντως έχει ένα όνομα κι ένα επώνυμο. Με αυτό τον γνωρίζουν,τον ξεχωρίζουν, τον φωνάζουν. Στη Κοινοβουλευτική δικτατορία που ζούμε και τους διαύλους της προπαγάνδα της, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μμε, όνομα κι επώνυμο έχουν οι καλλιτέχνες, οι λογής τηλεψωνισμένοι γελοίοι, οι πλούσιοι, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι τους. Εξού και τους αποκαλούν επώνυμους. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι ανώνυμος προφανώς για δάυτους. Μια στιγμή όμως γιατί τους αδικώ λιγάκι. Όνομα κι επώνυμο έχουν και όσοι αγωνίζονται για τη πολιτική,οικονομική,πολιτιστική ισότητα όλων μας, την κατάργηση της αδικίας,του καπιταλισμού,συνόρων και πατρίδων.

Αυτοί εκτός από ονοματεπώνυμο έχουν και πρόσωπο το οποίο δημοσιεύουν πάντα στις ίδιες πόζες, ανφάς και προφίλ και πάντα στο ίδιο ντεκόρ, έναν χάρακα που μετρά το ύψος πίσω τους. Μόνο που στη περίπτωση τους αυτοί οι τελευταίοι έχουν και τα ίδια παρατσούκλια όπως τρομοκράτης ή κουκουλοφόρος ή ταραξίας. Στα ίδια μέσα μαζικής χειραγώγησης κατά καιρούς διαβάζουμε:

Αυτοκτόνησε 45χρονος. Αυτοκτόνησε 63χρονος. Αυτοκτόνησε 77χρονος και από κάτω: λόγω της κρίσης, λόγω χρεών, λόγω ανεργίας. Για τα τσιράκια της κυριαρχίας όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν όνομα κι επώνυμο . Πότε δεν το γράφουν και ας έχουν φυσικά ονοματεπώνυμο. Το πολύ πολύ να γράψουν την επαγγελματική τους ή μη ιδιότητα: έμπορος, συνταξιούχος φαρμακοποιός, άνεργος και το φύλλο τους. Τα ονόματα των συνανθρώπων μας που δολοφονούνται από την αυτοκρατορία του χρήματος-γιατί οι αυτοκτονίες λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν είναι παρά στυγνές δολοφονίες από τους κυρίαρχους- δεν υπάρχουν.

Ούτε φυσικά και τα πρόσωπα τους. Οι ίδιοι δεν είναι παρά μία αναφορά σε ένα επάγγελμα, μια ηλικία και άντρες ή γυναίκες. Οι πάνω από 2 χιλιάδες συνάνθρωποι μας που τους αυτοκτόνησαν είναι ένα απλό στατιστικό νούμερο, απρόσωποι, ανώνυμοι. Διαβάζοντας η ακούγοντας μια ανάλογη είδηση σου δημιουργείται η εντύπωση με αυτόν τον τρόπο ότι αυτός ή αυτή που αυτοκτόνησε είναι κάπου μακρυά,ότι δεν σε αφορά.

Κουνάς για λίγο το κεφάλι σου λέγοντας τον κακομοίρη και μετά γυρνάς στα προβλήματα σου ή τη νιρβάνα σου. Φυσικό είναι, δεν τον βλέπεις, δεν ξέρεις το ονοματεπώνυμο του. Δεν ξέρεις όμως και κάτι ακόμη, ότι αυτό γίνεται σκόπιμα για άλλους λόγους από αυτούς που επικαλούνται δηλαδή την προσβολή στο πρόσωπο του νεκρού ή τη προστασία της οικογενείας του. Αυτό γίνεται γιατί όταν ο άνθρωπος που λόγω της οικονομικής του κατάστασης έχει αυτοκτονήσει, αποκτήσει πρόσωπο και ονοματεπώνυμο γίνεται σαν κι εσένα. Γίνεται ο γείτονας σου ο φίλος σου,κάποιος που είχες συναντήσει στον δρόμο ανταλλάσσοντας μια καλημέρα, γίνεται εσύ ο ίδιος που περνάς τα ίδια με αυτόν. Και τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι οι ίδιοι λόγοι και τα ίδια προβλήματα που τον δολοφόνησαν οδηγώντας τον να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα ή να κρεμαστεί σε απασχολούν κι εσένα και τα έχεις κι εσύ.

Κι επειδή δεν πράττουν όλοι οδηγούμενοι από την απελπισία τους στο να φύγουν από αυτί τη ζωή οικειοθελώς, οργίζεσαι. Θέλεις να πιάσεις όλα αυτά τα καθάρματα που καταστρέφουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και να τους πατήσεις τα λαρύγγια. Για αυτούς τους λόγους (και δεκάδες ακόμη περισσότερους) οι ανώνυμοι νεκροί από τα χέρια της δημοκρατίας γίνονται επικίνδυνοι. Πολύ περισσότερο από όταν ήταν ζωντανοί. Όταν ο άτυχος 15χρονος, ο νεκρός καθηγητής, η άτυχη φοιτήτρια, γίνει Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Καλτεζάς, Νίκος Τεμπονέρας, Ματίνα Κανελοπούλου η κυριαρχία τρέμει κυριολεκτικά. Το γνωρίζει πάρα πολύ κάλα ότι οι ώρες της είναι μετρημένες και ότι έρχεται η στιγμή που πρέπει να λογοδοτήσει για τις δολοφονίες της. Γιατί ξέρει ότι η κοινωνία των καταπιεσμένων τους νεκρούς της δεν τους θάβει αλλά τους βάζει μπροστά στους αγώνες του εναντίον της. Για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης ο αυτόχειρας 77χρονος ονομαζόταν Δημήτρης Χριστούλας.

Ευάγριος Αληθινός

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Δρόμου Άπατρις Τεύχος 18

Related Link: http://apatris.info
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Employees at the Zarfati Garage in Mishur Adumim vote to strike on July 22, 2014. (Photo courtesy of Maan workers union)

Front page

Loi travail 2017 : Tout le pouvoir aux patrons !

En Allemagne et ailleurs, la rpression ne nous fera pas taire !

El acuerdo en preparacion entre la Union Europea y Libia es un crimen de lesa humanidad

Mourn the Dead, Fight Like Hell for the Living

SAFTU: The tragedy and (hopefully not) the farce

Anarchism, Ethics and Justice: The Michael Schmidt Case

Land, law and decades of devastating douchebaggery

Democracia direta j! Barrar as reformas nas ruas e construir o Poder Popular!

Resea del libro de Jos Luis Carretero Miramar Eduardo Barriobero: Las Luchas de un Jabal (Queimada Ediciones, 2017)

Anlise da crise poltica do incio da queda do governo Temer

Ds maintenant, passons de la dfiance la rsistance sociale!

17 maggio, giornata internazionale contro lomofobia.

Los Mrtires de Chicago: historia de un crimen de clase en la tierra de la democracia y la libertad

Strike in Cachoeirinha

(Bielorrusia) Libertad inmediata a nuestro compaero Mikola Dziadok!

DAFın Referandum zerine Birinci Bildirisi:

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Rordin: Playing The Big Man in America

Ns anarquistas saudamos o 8 de maro: dia internacional de luta e resistncia das mulheres!

zgrlğmz Mcadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarit avec Tho et toutes les victimes des violences policires ! Non la loi Scurit Publique !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]