user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>
Recent articles by Συνέλευση για την ελευθεριακή παιδεία και την αυ&#
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εκπαίδευση

Για τις εκπαι&#... Jun 11 22 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Άμεση απόσυρ ... Feb 25 21 by ΕΣΕ Αθήνας

Για την νέα εκ&... Feb 03 21 by Πρωτ. Αναρχικών Α. Αναργύρων - Καματερού

Για την ελευθεριακή παιδεία

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday June 06, 2012 21:35author by Συνέλευση για την ελευθεριακή παιδεία και την αυ&# Report this post to the editors

Tο όραμά μας, εγχείρημα, στόχοι

Ας επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε λοιπόν για έναν επαναστατικό διαφωτισμό, (διαλεύκανση- κατανόηση της πραγματικότητας). Να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την απελευθέρωση του ανθρώπου και της κοινωνίας από τα δεσμά της εξουσίας και το σκοταδισμό. Και να εδραιωθεί ο νέος οικουμενικός άνθρωπος, η επανάσταση του αδύνατου και της ουτοπίας απέναντι στο τετριμμένο, στο αυτονόητο, στο μίζερο παρόν. Για το μέλλον που ανήκει στην αταξική οικουμενικότητα.
226546_2030504644689_1306294966_2450239_7548135_n.jpg

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η γνώση που παρέχεται από το αστικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι ουδέτερη, αλλά αντίθετα, ιδεολογικά καθορισμένη, παράγοντας μια στρεβλή εικόνα για την κοινωνία και την πραγματικότητα(την ιδιώτευση ως ελευθερία, τους διαχωρισμούς και την ανισότητα ως φυσικούς, τη δημοκρατία της αλλοτρίωσης ως έκφραση του κοινωνικού συνόλου). Το εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί άτομα πειθήνια, άμεσα ελεγχόμενα από τα γρανάζια της εξουσίας και καταστρέφει τη φαντασία, την εμπιστοσύνη του ατόμου στις δικές του δυνάμεις, την κριτική σκέψη και τη δυνατότητα για ελεύθερες, απεριχαράκωτες επιλογές αναπαράγοντας τον ανταγωνισμό και την ιεραρχία μέσα από σχέσεις- ρόλους (όπως δάσκαλος μαθητής) οι οποίες αναγνωρίζονται ως, φύσει, εξουσιαστικές αν όχι και ψυχαναγκαστικές, υποτάσσοντας έτσι τα ελεύθερα μυαλά των ανθρώπων σε εθνικά, θρησκευτικά και όποια άλλα εξουσιαστικά δόγματα.

Το όραμά μας, πρόταγμά μας

Θέλουμε συνειδητά να υπερβούμε αυτή τη βάρβαρη συνθήκη, δηλαδή την υποδούλωση και τη διαφθορά του ανθρώπου από την εξουσία και το κράτος, που περιφρουρεί την ιδιοκτησία των λίγων ισχυρών- πλουσίων, καθώς και τη διαχωρισμένη εξουσία πάσης φύσεως που επιβάλλεται ως ξένο σώμα στην κοινωνία, είτε με βία είτε με συναίνεση μέσω της κυρίαρχης ιδεολογίας της. Το όραμά μας, το πρόταγμα μας είναι η αναρχία, ένα ιδανικό επειδή μόνο τα ιδανικά είναι γνήσια πυξίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Και επειδή ακριβώς η αναρχία είναι η ουτοπία μας είμαστε ανοιχτοί σε αυτό που θα έρθει και δεν θέλουμε να το περιορίσουμε εκ των προτέρων σε παραδοσιακές λέξεις και ορισμούς, σε εύκολα καλούπια και στερεότυπα.

Θέλουμε μία «παιδεία» κοινωνική επαναστατική που θα απελευθερώνει και θα ριζοσπαστικοποιεί τις ατομικές και συλλογικές συνειδήσεις και θα συμβάλει καθοριστικά στο χτίσιμο της νέας αταξικής κοινωνίας χωρίς εξουσία.

Εγχείρημα

Επιδιώκουμε την παραγωγή πραγματικού λόγου, που όμως να μη μένει απλά στο «αντί» αλλά να συνθέτει μία νέα δημιουργική αντιπρόταση για την κοινωνία. Νέες έννοιες, αλλά και επανακαθορισμός των αλλοτριωμένων από την εξουσία εννοιών, σημαίνει νέα θεώρηση, νέα γωνία θέασης, εξάλειψη των υποδιαιρέσεων και του κατακερματισμού της γνώσης που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Για μια κοινωνία που προσανατολίζεται με βάση τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Σε ένα εγχείρημα για την ελευθεριακή παιδεία θεωρία και πράξη θα πρέπει να είναι αδιαχώριστες. Έτσι, η θεωρητική γνώση συνδέεται και με την πρακτική γνώση- κατάρτιση. Απώτερος στόχος, ο ολοκληρωμένος και πολύπλευρος άνθρωπος. Η πρακτική γνώση έχει να κάνει με την εξοικείωση και την αρμονική σχέση με το περιβάλλον, και τελικά πραγματώνει την αυτάρκεια- αυτοδιάθεση των κοινωνιών από τις επιταγές και τα συμφέροντα της εξουσίας.

Απαγκιστρώνοντας έτσι τη δυνατότητα για ζωή(και όχι επιβίωση) από τις εξουσιαστικές δομές, και την επανάκτησή της από την αυτοοργανωμένη και αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία.

Επιθυμούμε λοιπόν σε αυτό το χειραφετικό εγχείρημα να συμβάλουν άνθρωποι που θέλουν να μάθουν και να πράξουν, άνθρωποι με τις δεξιότητές τους, με τις γνώσεις και τη θεωρία τους, στην ανάπτυξη της νέας επιστημονικής γνώσης και της επαναστατικής θεωρίας και πράξης.

Στόχοι

Έτσι έχοντας κατά νου όλα αυτά, θεωρούμε ότι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα με την ακόλουθη στοχοθέτηση αποτελεί επιτακτική κινηματική αναγκαιότητα:

· Δημιουργία υποδομών που να υποστηρίζουν υλικοτεχνικά ομάδες αυτομόρφωσης είτε εγχειρημάτων που ήδη υπάρχουν είτε άλλων που θα δημιουργηθούν μελλοντικά.

· Δικτύωση και οργανωτική δυνατότητα αυτών των ομάδων αυτομορφωσης μεταξύ τους, αλλά και με άλλα πολιτικά εγχειρήματα.

· Δημιουργία νέων ομάδων αυτομόρφωσης με σκοπό την κοινωνική έρευνα από τα κάτω για τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών και τη δημιουργία δομών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ρήγματα στη λειτουργία του συστήματος.

· Μετάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές με σκοπό την απελευθέρωση του ατόμου από τη φαντασιακή θέσμιση της σημερινής εξουσιαστικής κοινωνίας. Αναζητούμε την καλλιέργεια και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και μοναδικότητα του ατόμου, τη μετάδοση της κατακτημένης γνώσης χωρίς τα στεγανά του αποκλεισμού, την εμπέδωση του συλλογικού πνεύματος, αλλά και της ατομικής υπευθυνότητας. Θέλουμε νέες έννοιες και αναλυτικά εργαλεία για να περιγράψουμε και να απελευθερώσουμε την πραγματικότητα και τη ζωή μας.

· Ανάπτυξη των ποικίλων δυνατοτήτων του ατόμου μέσα από διαφορετικούς και ποικίλους τρόπους έκφρασης όπως τέχνες, γλώσσες, κατασκευές κλπ

· Αντίσταση στην αλλοτρίωση της παιδείας και στον περιορισμό μετάδοσης της γνώσης που επιχειρεί το κράτος μέσω της συρρίκνωσης και της περαιτέρω εξαθλίωσης του σημερινού άθλιου εκπαιδευτικού συστήματος.

· Η αναβάθμιση της ατομικής συνείδησης και κατ’ επέκταση η έλευση της κοινωνικής συνείδησης μέσα από ανοιχτές οριζόντιες διαδικασίες που διέπονται απ’ την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό των μελών τους, καταργώντας διαχωρισμούς όπως μαθητής και δάσκαλος και να εμφυσήσει σε όλους μας τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αυτοογάνωσης και της αντίστασης στην ιεραρχία, στο ρατσισμό, στον κρατισμό, στο σεξισμό, στην κάθε θρησκευτική πίστη, στην εξουσία σε όλες τις μορφές της. Να εμπνεύσει στο άτομο στις αξίες του σεβασμού στο διαφορετικό, του διεθνισμού, της επιμονής στην αναζήτηση της αλήθειας και εν τέλει το όραμα μιας αταξικής κοινωνίας.

Πάνω σε αυτή τη βάση καλούμε άτομα και αυτοοργανωμένες συλλογικότητες-εγχειρήματα για τη σύνθεση- συνδιαμόρφωση ιδεών και το συντονισμό των δράσεών μας.

Ας επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε λοιπόν για έναν επαναστατικό διαφωτισμό, (διαλεύκανση- κατανόηση της πραγματικότητας). Να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την απελευθέρωση του ανθρώπου και της κοινωνίας από τα δεσμά της εξουσίας και το σκοταδισμό. Και να εδραιωθεί ο νέος οικουμενικός άνθρωπος, η επανάσταση του αδύνατου και της ουτοπίας απέναντι στο τετριμμένο, στο αυτονόητο, στο μίζερο παρόν. Για το μέλλον που ανήκει στην αταξική οικουμενικότητα.

Συνέλευση για την ελευθεριακή παιδεία και την αυτομόρφωση

*Η Συνελευση για την ελευθεριακή παιδεία και την αυτομόρφωση γίνεται στο Πολυτεχνείο (αιθ. Γκίνη) κάθε Κυριακή 20:00

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]