user preferences

Ο κομμουνισμός είναι μια αδιάκοπη κίνηση

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Τοπικές Επαφές | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Saturday February 18, 2006 12:57author by blaumachenauthor email info at blaumachen dot gr Report this post to the editors

Η πολιτική ομάδα Blaumachen

Η πολιτική ομάδα Blaumachen δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2005.

Η πολιτική ομάδα Blaumachen δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2005. Η λέξη blaumachen αποτελεί ένα στίγμα των προλεταριακών αγώνων πάνω στη γερμανική γλώσσα και καθιερώθηκε να σημαίνει: την κάνω κοπάνα από τη δουλειά.

Αυτοί που απαρτίζουμε το Blaumachen βρεθήκαμε μαζί τα τελευταία χρόνια στους κοινωνικούς αγώνες και από το Γενάρη του 2004 στη συλλογικότητα TRiSTERO. Η πρακτική αναγκαιότητα της κοινωνικής ανατροπής, της άρνησης του κεφαλαίου, μας οδήγησε πέρα από το TRiSTERO.

Ως υποκείμενα, που βρισκόμαστε αντιμέτωπα με την αντικειμενική πραγματικότητα του καπιταλισμού, ξεκινάμε από την προϋπόθεση ότι η εργασία, η αξία και το κέρδος αποτελούν τους ουσιώδεις καθοριστικούς παράγοντες της ζωής σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε τον καπιταλισμό ως κοινωνική σχέση και θεωρούμε ότι μόνο μέσα από την ταξική ανάγνωση του υπάρχοντος μπορούμε να συνεισφέρουμε πρακτικά στον κοινωνικό αγώνα.

Η θεωρία, ως συνολική κριτική του κόσμου, είναι ένα όπλο στον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο και είναι πρακτική στο βαθμό που πιστεύουμε ότι η μόνη πρακτική λύση των προβλημάτων μας είναι η καταστροφή του κεφαλαίου. Το κεφάλαιο είναι η σύγχρονη μορφή ταξικής κυριαρχίας. Είναι μια αντιφατική κοινωνική σχέση που βρίσκεταιδιαρκώς σε κρίση λόγω των προλεταριακών αγώνων. Μέχρι σήμερα οι ίδιοι αγώνες που βυθίζουν το κεφάλαιο σε κρίση είναι αυτοί που, από τη στιγμή που δεν ξεπερνάνε τα όριά τους, δίνουν τις απαντήσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ξεπερνά πρόσκαιρα τις κρίσεις του.

Η ταξική σύγκρουση είναι ο κινητήρας της ιστορίας και μετασχηματίζει αδιάκοπα το κεφάλαιο. Η προλεταριακή πραγματικότητα είναι αντιφατική. Για το κεφάλαιο, δεν είμαστε, ως προλετάριοι, παρά ύλη προς εκμετάλλευση. Είμαστε ταυτόχρονα όμως η εν δυνάμει άρνηση του κόσμου του κεφαλαίου, η επαναστατική τάξη. Το κεφάλαιο είναι μια μεταβατική μορφή των κοινωνικών σχέσεων η οποία θα διαλυθεί. Η προλεταριακή επανάσταση, η υποκειμενική δύναμη της τάξης θα τη φέρει σε θέση να καταργήσει τον εαυτό της, να σπάσει όλα τα δεσμά της, να κάνει την έφοδο στον ουρανό.

Η επαναστατική κίνηση του προλεταριάτου προς την καταστροφή του κεφαλαίου είναι ο κομμουνισμός. Ο κομμουνισμός είναι μια αδιάκοπη κίνηση, η συνεχής προσπάθεια για το ξεπέρασμα όλων των ορίων των αγώνων μας, όλων των διαχωρισμών μεταξύ μας. Ο κομμουνισμός δεν είναι μια δίκαιη οικονομική οργάνωση της κοινωνίας, είναι σχέσεις και πράξεις που φέρουν την τάση προς την ανθρώπινη κοινότητα. Κατ’ αυτή την έννοια ονομάζουμε τους εαυτούς μας κομμουνιστές και κομμουνίστριες.

Related Link: http://www.blaumachen.gr/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]