Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Διεθνή

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Kommende Veranstaltungen

Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες

Keine kommenden Veranstaltungen veröffentlicht
Recent articles by filistina

imageEπιστολή από Σ&... 0 comments

imageThe war in Mali 0 comments

imageΟ πόλεμος στο &... 0 comments

Recent Articles about Διεθνή Εργατικοί Αγώνες

Σημειώσεις γ ... Okt 21 20 by Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία

May Day 2020 Mai 01 20 by Melbourne Anarchist Communist Group

Γιατί η ταξικ&#... Apr 18 20 by Melbourne Anarchist Communist Group

Παλαιστίνιοι εργάτες σε ισραηλινούς οικισμούς

category Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες | Νέα author Sonntag Januar 20, 2013 20:23author by filistinaauthor email filistina48 at gmail dot comauthor address -author phone - Report this post to the editors

Εργάτες χωρίς δικαιώματα

Η πολιτική πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής δεν επιτρέπει στους παλαιστίνιους εργάτες να κάνουν μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή για την επιβίωσή τους. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε εποικισμούς, δεδομένου ότι η οικονομία τους είναι κατεστραμμένη μετά από 45 χρόνια ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής.
Οι Παλαιστίνιοι εργάτες περνάνε καθημερινά από &#9
Οι Παλαιστίνιοι εργάτες περνάνε καθημερινά από

Ιανουάριος 2013

Οι ισραηλινές και διεθνείς εταιρείες που επικρίνονται για τις δραστηριότητές τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προσπαθούν συχνά να νομιμοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους στους εποικισμούς με τον ισχυρισμό ότι παρέχουν εργασία στους Παλαιστίνιους εργαζόμενους.. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι καταφανείς προσπάθειες για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ισραηλινή κατοχή. Η οργάνωση Who Profits αποκαλύπτει τα γεγονότα που καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Για να εργαστούν στους εποικισμούς, οι Παλαιστίνιοι, πρέπει να αποκτήσουν άδεια εργασίας από την ισραηλινή πολιτική διοίκηση, η οποία συνεπάγεται, επίσης, την έγκριση της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας (Σιν Μπετ ). Η άδεια αυτή μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή προσπαθούν να συνδικαλιστούν, ή αν (ένα από τα μέλη της οικογένειάς τους) προβεί σε κάθε είδους πολιτική δραστηριότητα. Η κατάσταση αυτή εκθέτει τους Παλαιστίνιους εργάτες στους εκβιασμούς της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας. Οι κατάφωρες παραβιάσεις των εργατικών δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη είναι πολύ συχνές επειδή οι κανόνες εργασίας του Ισραήλ, που ισχύουν για τις επιχειρήσεις αυτές, σπανίως τηρούνται στα κατεχόμενα εδάφη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να απαιτήσουν τα δικαιώματα τους από φόβο μήπως χάσουν τις άδειες τους. Επιπλέον, οι ισραηλινοί εργοδότες συχνά προσλαμβάνουν εργαζόμενους μέσω Παλαιστινίων εργολάβων εργασίας, που καθιστούν τους εργαζόμενους πιο ευάλωτους στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια επιχείρηση που λειτουργεί παράνομα δεν μπορεί να απαιτεί τη νομιμότητα εκ μέρους των εργαζομένων και σε βάρος τους. Η περίπτωση των επιχειρήσεων - κάτεργων είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με την παροχή εργασίας για εκείνους που έχουν ανάγκη. Όπως συμβαίνει και με τις εταιρείες των εποικισμών, οι φορείς εκμετάλλευσης των κάτεργων κατασκευάζουν τα προϊόντα τους σε χαμηλόμισθες κοινωνίες, αναζητώντας χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Οι ισραηλινοί εργοδότες των Παλαιστινίων στους εποικισμούς έχουν ένα σαφές οικονομικό συμφέρον διατηρώντας την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την εκμετάλλευση των πόρων. Οι εταιρείες δημιουργούν εργοστάσια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως για να απολαύσουν τα οικονομικά οφέλη που παρέχονται από την ισραηλινή κυβέρνηση-καθώς και για να έχουν πρόσβαση σε φθηνό εργατικό Παλαιστινίων - αλλά και τα έμμεσα οφέλη της λειτουργίας σε βιομηχανικές ζώνες με χαμηλή ασφάλεια και περιβαλλοντικά πρότυπα και με πολύ χαλαρή παρακολούθηση και επιβολή.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Majid Sbeih από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των
Εργατών του Πανεπιστημίου Al-Quds, στην Παλαιστίνη, το 82% των Παλαιστινίων εργατών έχουν την επιθυμία και την προθυμία να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους μέσα στους εποικισμούς, με την προϋπόθεση ότι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση είναι διαθέσιμη. Ωστόσο, οι κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις δεν πρόκειται να βρεθούν όσο η παλαιστινιακή οικονομία είναι υπό κατοχή.

Οι εταιρείες των εποικισμών είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά τους και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι εργοδότες δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα και τη θέση των Παλαιστινίων εργαζομένων με οποιονδήποτε τρόπο. Στην πραγματικότητα, όλα τα παλαιστινιακά συνδικάτα και τα εργατικά συνδικάτα και σχεδόν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων, πρέπει να υποστηρίξουν την Παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ και κυρώσεις (BDS), όπως έχει διατυπωθεί από την Εθνική Επιτροπή BDS (BNC).

Η πολιτική πραγματικότητα της κατοχής δεν επιτρέπει στους παλαιστίνιους εργάτες να κάνουν μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή για την επιβίωσή τους. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε εποικισμούς, δεδομένου ότι η οικονομία τους είναι κατεστραμμένη μετά από 45 χρόνια ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής. Το Πρωτόκολλο των Παρισίων - το οικονομικό παράρτημα του Όσλο - τοποθετεί το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κάτω από ένα κοινό φάκελο φορολογίας, το ίδιο νόμισμα (Νέο Σέκελ Ισραήλ), και επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στην κατασκευή, την εξαγωγή και την εισαγωγή προϊόντων από και προς τα κατεχόμενα εδάφη. Αυτή η εμπορική συμφωνία δεν προωθεί πραγματικά το ελεύθερο εμπόριο, αλλά, αντίθετα, επιδιώκει την προστασία του Ισραήλ και των πολυεθνικών εταιρειών από τον ανταγωνισμό των τοπικών βιομηχανιών. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή εμποδίζει την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης παλαιστινιακής οικονομίας και την κρατά δεσμευμένη στο Ισραήλ και τις διεθνείς εταιρείες.

Οι Παλαιστίνιοι εργάτες έχασαν τη γη και τα προς το ζην τους λόγω της ισραηλινής κατοχής. Το 11% των Παλαιστινίων εργαζομένων στους εποικισμούς εργάζονται για τα κατασχεμένα εδάφη που αρχικά ανήκαν στις οικογένειές τους ή σε έναν από τους συγγενείς τους. Με το να παρέχονται θέσεις εργασίας στους Παλαιστίνιους στη δική τους κλεμμένη από το Ισραήλ γη, είναι μια άλλη ταπεινωτική προσβολή που είναι αναγκασμένοι να αντέξουν για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Τα έσοδα της βιομηχανίας των εποικισμών είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της αναίσχυντης εκμετάλλευσης της παλαιστινιακής γης, της εργασίας και των πόρων. Η ύπαρξη της βιομηχανίας των κατεχόμενων εδαφών επιτρέπει, βαθαίνει και διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή.

Verwandter Link: http://whoprofits.org/sites/default/files/palestinian_workers_in_settlements_wp_position_paper.pdf

pw2.jpg

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
George Floyd: one death too many in the “land of the free”

Διεθνή | Εργατικοί Αγώνες | Νέα | gr

So 25 Okt, 04:36

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageΣημειώσεις για την &... Okt 21 by Κινήσεις για την Ταξική Αυτονομία 0 comments

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας είναι οι αλλαγές στον τρόπο που οργανώνεται και παρέχεται η εργασία. Παράδειγμα αποτελεί και η εργασία από απόσταση, κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων τηλεπικοινωνίας. Η τηλεργασία, παρόλο που δεν είχε υιοθετηθεί στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα, υπήρχε κατά καιρούς σαν θέμα στα διάφορα ειδησεογραφικά μέσα. Γιατί όμως τα αφεντικά προωθούσαν - έστω και ακαδημαϊκά - τόσο πολύ την συγκεκριμένη μορφή εργασίας; Τι έχουν να κερδίσουν από αυτήν;

imageΓιατί η ταξική πάλη; Apr 18 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

Αλλά αν δεν πάρουμε τους χώρους εργασίας από τους καπιταλιστές, δεν θα τους νικήσουμε ποτέ. Οι νίκες μας θα είναι μερικές και αναστρέψιμες. Οι αγώνες μας εκτός των χώρων εργασίας πρέπει επίσης να κατευθύνονται προς την οικοδόμηση μιας τέτοιας δύναμης που μπορεί να επιβάλει ένα άλλο είδος πολιτικής. Μόνο η πολυφυλετική, πολυπολιτισμική και διαφορετικής φύσης εργατική τάξη μπορεί να απαλλαγεί από τον κόσμο του καπιταλισμού.

imageΗ εργατική τάξη Okt 24 by Melbourne Anarchist Communist Group 0 comments

Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον αγώνα ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, το θρησκευτικό φανατισμό, το μίσος κατά των τρανς ή οποιαδήποτε άλλη καταπίεση “μετά την Επανάσταση”. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε το ότι η Επανάσταση δεν θα έρθει ποτέ. Αντίθετα, πρέπει να επιστρέψουμε στη θεμελιώδη αρχή με βάση την οποία δημιουργήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα - Touch One, Touch All (Η επίθεση στον ένα είναι επίθεση σε όλους). Όλες οι μορφές καταπίεσης, εντός και εκτός χώρων εργασίας, αποτελούν επίθεση στην αλληλεγγύη μας και, επομένως, στην εργατική τάξη στο σύνολό της.

image«Προλετάριοι όλων τ&... Mär 10 by Σωτήρης Λυκουργιώτης 0 comments

Ο εργάτης αισθάνεται ότι είναι ο εαυτός του έξω από την εργασία του, και όταν εργάζεται αισθάνεται έξω από τον εαυτό του. Νιώθει άνετα όταν δεν εργάζεται. Κι όταν εργάζεται δεν νιώθει άνετα. Κατά συνέπεια, η εργασία του δεν είναι εθελοντική, αλλά καταναγκαστική. Και η καταναγκαστική εργασία δεν είναι η ικανοποίηση μιας ανάγκης, αλλά μονάχα ένα μέσο για να ικανοποιήσει ανάγκες εκτός της εργασίας. Ο αλλότριος χαρακτήρας της φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι μόλις πάψει να υπάρχει σωματικός ή άλλος εξαναγκασμός η εργασία αποφεύγεται σαν πανούκλα.
Καρλ Μαρξ

imageΕίναι επαναστατικ ... Jan 08 by Zaher Baher 0 comments

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια πολύ σύντομη άποψη για την εργατική τάξη, είτε ως μια επαναστατική τάξη συνολικά που μας οδηγεί σε μια αταξική και μη ιεραρχική κοινωνία είτε όχι. Εξηγεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, το ίδιο και η εργατική τάξη, αναφέρεται στην πραγματικότητα και την πραγματική ζωή αντί να βασίζεται στα κείμενα των παλαιών και “ιερών” βιβλίων.

more >>

imageΟι ταξικοί αγώνες δ&... Apr 30 0 comments

Η ΕΣΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της FAU Γερμανίας σε όλα τα άτομα, τις πρωτοβουλίες, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα βάσης, για μια διεθνή μέρα δράσης για την “Εργασία και τη Μετανάστευση” καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση – πορεία της 1ης Μάη στο Πολυτεχνείο Πατησίων και Στουρνάρα 11πμ με κεντρικό σύνθημα: Οι ταξικοί αγώνες δεν γνωρίζουν σύνορα!

imageΓια την 31 Μάρτη Mär 24 0 comments

Κείμενο της ΕΣΕ Αθήνας για την πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στον καιταλισμό (Μ31)

textΓράμμα των Πολωνών &... Jul 01 MACG (personal capacity) 0 comments

Mια απόπειρα διεθνούς συντονισμού εργαζομένων βιομηχανικού κολοσσού. Γράφτηκε την προηγούμενη του δημοψηφίσματος, που δεν είχε θετική κατάληξη για τους εργαζόμενους. Αν και παλιό πλέον (13 Ιούνη 2010), αξίζει η καταγραφή του..

imageΜήνυμα για την 1η Μάη... Mai 01 Anarkismo 0 comments

Για την ειρήνη, την τροφή και τη στέγαση για όλους, για σταθερή και ασφαλή εργασία Προς μια ελευθεριακή εναλλαγή

textΔιεθνές Συνέδριο Sep 11 0 comments

Διεθνές Συνέδριο συνδικαλισμού της βάσης και απαρχής κοινωνικών δεσμών των χωρών της Ευρώπης και των χωρών του Maghreb. Μάλαγα 28- 30 Σεπτέμβρη 2007.

more >>
© 2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]