user preferences

New Events

Yunanistan / Türkiye / Kıbrıs

no event posted in the last week

10 Mart’ta Kara Mor İsyanımızla Kadıköy’deydik

category yunanistan / türkiye / kıbrıs | cinsiyet | news report author Thursday March 14, 2013 04:46author by Anarchist Women - kadinlarsokakta.org Report this post to the editors

10 Mart’ta Kara Mor İsyanımızla Kadıköy’deydik

10 Mart Pazar günü Kadıköy’de düzenlenen kadın mitingine Anarşist Kadınlar olarak katıldık.
kadnmitingson_1.jpg

10 Mart Pazar günü Kadıköy’de düzenlenen kadın mitingine Anarşist Kadınlar olarak katıldık. Feministlerin hemen arkasında kara mor bayraklarımızla buluşma saatimiz olan 12:00′de toplanmaya başladık. Bir yanı kara, bir yanı mor pankartımızla 13:00 sularında yürüyüşe başladık. Davullarımız, teflerimiz, düdüklerimizle hep bir ağızdan ses çıkararak isyan çığlıklarımızı yükselttik. “Gelsin Baba, Gelsin Koca, Gelsin Devlet, Gelsin Cop, İnadına İsyan İnadına Özgürlük”, “Öfkeyle İsyanla Haykır Şimdi Şu Anda”, “Tayyip Kaç Kaç Kaç Kadınlar Geliyor”, “Seviyor, Vuruyor, Öldürüyor Hayatımı Benden O Çalıyor, O Erkek O Erkek”, “Dünya Yerinden Oynar Kadınlar Özgür Olsa”, “Devlet Elini Bedenimden Çek” “İsyan, Devrim, Anarşi” sloganlarıyla yürüyüşe devam ettik. Arama noktalarına gelindiğinde pankartımızı ve bayraklarımızı toparladık ve kısa bir açıklama yaparak, üst araması yapılmasına izin vermeden, arama noktalarından geçtik. Kısa süreli bir arbede yaşansa da “Polis Elini Bedenimden Çek” sloganları eşliğinde polis barikatlarını aştık. Alana “İsyan, Devrim, Anarşi” sloganlarıyla girdik ve alandaki bütün kadınları selamladık.

Mitingde “özgürlük, barış ve direniş” vurgusu yüksekti.Alanı dolduran yaklaşık 10 bin kadın, Türkçe ve Kürtçe “Cinsiyetçi Politikalara, Savaşa, Yoksulluğa, Kadın Katliamlarına ve Emeğimizin Sömürülmesine Karşı Direnerek Örgütleniyoruz” yazılı bir pankart açtı. Kürsüye, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için üzerinde “Her gün 5 kadın öldürülüyor” yazılı siyah bir tabut konuldu. Miting programı, tüm kadınların alana girmesinin ardından Arapça, Hemşince, Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Lazca başta olmak üzere çok dilli selamlama ile başladı. İstanbul 8 Mart Kadın Platformu tarafından hazırlanan metnin Türkçe’sini Karadenizli sanatçı Ayşenur Kolivar okudu. Kolivar, “Kadınlar olarak erkek egemen sistemin bütün kurumlarını yerle bir edene kadar bu mücadelemiz sürecek” dedi.

Kadına yönelik şiddetin eril devlet politikalarından destek alarak devam ettiğini söyleyen Kolivar, erkek egemen sistemin temsilcisi politikacıların kadın bedenine, kimliğine sözlü, fiziksel ve psikolojik saldırısının sürdüğünü söyledi. Kolivar, “Kimsenin bedenimiz üzerinden politika yapmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Ermeni kadınlara yönelik saldırıları hatırlatan Kolivar, “Ermeni kadınların katledilmesine yol açan devlet politikalarını ve zihniyeti mahkum ediyoruz” dedi. Coğrafyamızda yıllardır Kürtlere karşı devlet tarafından bir savaş yürütüldüğünü söyleyen Kolivar, bu savaştan en ağır şekilde etkilenenlerin ise Kürt kadınları olduğunu söyledi. “Kürt kadınlarına dönük saldırıları kınıyor ve yaşanan katliamların faillerinin açığa çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.
AKP’nin çıkardığı yasaların kadını değil aileyi koruduğunu dil getiren Kolivar, özerk kadın odaklı, devlet tarafından finanse edilen kadın örgütlerinin denetiminde ulaşılabilir yeterli sayıda sığınmaevi istediklerini söyledi. Kolivar, “Bedenimiz bizimdir ve kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz. Kürtajı yasaklayarak daha fazla adının ölümüne yol açmanıza izin vermeyeceğiz.
Kolivar, “Bizi açlığa, yoksulluğa iten erkek egemen sistemden sömürülen emeğimizi geri alacağız” diye konuştu.
Kürtçe metni ise Rugeş Kırıcı okudu.Demokratik Özgür Kadın Hareketi adına konuşan ve mitinge ulusal kıyafetiyle katılan İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, 8 Mart’ın resmi tatil olmadığını hatırlatarak, bu günü gelecek yıl 8 Mart’ta kutlamak istediklerini söyledi.Kadın cinayetlerinin kader olmadığını ifade eden Tuncel, erkek egemen sistemden kaynaklanan cinayetlere izin vermeyeceklerini söyledi ve ekledi. “Artık tabut taşımak istemiyoruz, artık kadınların mezarı başında ağlamak istemiyoruz” dedi.
Tuncel’in ardından söz alan Kadın kapısı’ndan Şevval Kılıç, trans kadınlara yönelik şiddetin arttığını, trans kadınların seks işçiliğine ve itildiğini barınma haklarının ellerinden alındığını söyledi. Avcılar MEİS Sitesi’nden atılan bir trans kadının dün otoban kenarında öldürüldüğünü söyleyen Kılıç, “Münevver Karabulut ve Ayşe Paşalı’yı öldürenlerin zihniyeti, trans kadınları öldürenlerle aynı” dedi.

Mitingde direnişteki THY işçisi Deniz Eralp ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı protesto ederken gözaltına alınan ve Sirkeci Karakolu’nda arkadaşlarıyla birlikte işkenceye maruz kalan Merve Karadaban da konuştu.

Miting, kadınlardan oluşan “Dalepa Nena”‘nın Lazca, Zelal Gökçe’nin Kürtçe ve BGST Kadın Komisyonu’ndan Feryal Öney’in şarkılarıyla son buldu.

Related Link: http://kadinlarsokakta.org/a/?p=1467

This page has not been translated into 中文 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]