user preferences

Πολιτική Ανακοίνωση

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Ανακοίνωση Τύπου author Monday July 01, 2013 21:54author by Πολιτική Ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλ Report this post to the editors

Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης

Πολιτική Ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης
gxkmvurgeo51cb29cb8c8c1.jpg

Η όξυνση των ολοκληρωτικών πολιτικών επιλογών από μεριάς κράτους και εξουσίας, εκφράζουν την θέληση του κεφαλαίου να ανασυγκροτηθεί διαλύοντας τις δυνάμεις της εργασίας, καταστέλλοντας τις κοινωνικές αντιστάσεις. Η εξουσία θέλοντας να επιτεθεί στα πολιτικά δικαιώματα διαστέλλει το πλαίσιο της αστικής «νομιμότητας» ώστε αυτό να παίρνει τη μορφή της «τάξης» όπως εννοείται στην στρατιωτική της χρήση. Το πείραμα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Ο αναρχικός Κ. Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου προσπαθώντας να σπάσει στην πράξη αυτό ακριβώς το πλαίσιο, στεκόμαστε πλάι του απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του. Η εξουσία εκδικείται, βρίσκει «παραθυράκια» για να διαιωνίζει την αιχμαλωσία των πολέμιών της, ξεφτιλίζοντας τους ίδιους τους φενακισμένους όρους «δημοκρατικής» συμπεριφοράς. Όσοι δεν μπόρεσαν να ακούσουν αυτό το μήνυμα που εξέπεμψε η σρατιωτικοποιούμενη καπιταλιστική διαχείριση ήρθαν αντιμέτωποι με την επιστράτευση ναυτεργατών, των δασκάλων και άλλων κλάδων εργαζομένων. Την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση, για να διαλυθούν και οι τελευταίες υποψίες, περί μελλοντικής διαχείρισης ρίχνει απροειδοποίητα τον πομπό της ΕΡΤ και πετά 2.600 εργαζόμενους του δημοσίου στο δρόμο. Κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει κράτος, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Ο Σαμαράς παίζοντας ένα περίπλοκο παιχνίδι, προσπαθεί να καταστήσει ολικά συνιστώσες της ΝΔ τα εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στέλνει μήνυμα στη Χρυσή Αυγή να συνταχτεί πίσω από το επίσημο ακροδεξιό κράτος, αφήνοντας της παράλληλα χώρο δράσης ως προστατευόμενο παρακράτος. Επιχειρηματολογεί με το κλασσικό πια παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού, η κατάσταση εξαίρεσης, ρητορεύει με τα λόγια της κοινωνικής δυσφήμισης που θυμίζει τις πιο ολοκληρωτικές εκδοχές συλλογικής ευθύνης. Η συνθήκες είναι δυναμικές, οι πολιτικές της κυβέρνησης διαμορφώνουν το πεδίο του ταξικού πολέμου. Το κλείσιμο της ΕΡΤ σηματοδοτεί τις επικείμενες σφαγές των εργαζομένων με την ανατροπή της ζωής τους είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Οι κοινωνικές αντιστάσεις όμως είναι εδώ. Ο Κ. Σακκάς και οι Τούρκοι εξεγερμένοι πονταάρουν άμεσα τη ζωή τους, για να διεκδικήσουν το ίδιο πράγμα, ελευθερία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σπάσουν τις γέφυρες με την παλιά κατάσταση και να βγουν σε θέσεις μάχης. Τα οδοφράγματα της Τουρκίας δείχνουν το δρόμο. Η εξέγερση αποτελεί εκείνη την πολιτική συνθήκη που είναι απαραίτητη για την συμπύκνωση του χαμένου χρόνου των κοινωνικών αντιστάσεων. Οι εξέγερση όμως δεν μπορεί να είναι τυφλή. Η πείρα που έχει συσσωρεύσει και το αναρχικό κίνημα πρέπει να εκφραστεί.

Οι αντιδομές πρέπει να στηθούν από σήμερα για να μπορέσουν να δώσουν ένα σταθερό σήμα απελευθέρωσης. Η αυτοδιαχείριση στην ΕΡΤ είναι ο σκοπός και όχι το μέσο για να επανέλθει η δημόσια τηλεόραση στην αγκαλιά του κράτους δηλαδή στην αγκαλιά της κυβέρνησης -όποια κι αν είναι αυτή- και του κεφαλαίου. Μια τέτοια τηλεόραση δεν είναι υπερασπίσιμη από την κοινωνία που αγωνίζεται γιατί την αποκλείει θεσμικά. Η ανατροπή του μαύρου στην τηλεόραση όπως και του μαύρου στις ζωές μας, μπορεί να νοηθεί μόνο μέσα από τους αγώνες που θα δώσει η κοινωνία που συμμετέχει στον αγώνα και στα μέσα της αυτοδιαχείρισης.

Η προκήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας μπορεί να δώσει το σήμα για το γενικό ξεσηκωμό. Η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει με εργατικό έλεγχο και κοινωνική εποπτεία, καθήκον δε του κινήματος αλληλεγγύης και αντίστασης αν θέλει να μετεξελιχθεί σε κίνημα ανατροπής και όχι σε ιμάντα διεκπεραίωσης κομματικής εναλλαγής είναι να οργανώσει αποφασιστικά την περιφρούρηση της ΕΡΤ και να αναπτύξει το κύμα των καταλήψεων και της αυτοδιαχείρισης, όταν η κυβέρνηση είτε πατώντας σε «νέες σταθερές βάσεις συμφωνίας» είτε τρεκλίζοντας αποστείλει τους μισθοφόρους και υποτακτικούς να καταστείλουν τη φωνή των αποκλεισμένων. Ότι έχουμε πόλεμο το γνωρίζαμε, ότι ήρθε ο καιρός να αναμετρηθούμε πρέπει να το φωνάξουμε.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

17.6.2013

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com/

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]