user preferences

Χαρτογράφηση του Επαναστατικού Αναρχισμού

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Monday August 19, 2013 20:29author by Dmitri - MACG (personal capacity)author email ngnm55 at gmail dot com Report this post to the editors

Cartography of Revolutionary Anarchism

Michael Schmidt, Cartography of Revolutionary Anarchism (Χαρτογράφηση του Επαναστατικού Αναρχισμού), AK Press 2013
cartography.jpg

Μια συνοπτική ιστορία για τη σημασία και την παγκόσμια εμβέλεια του μαζικού οργανωμένου αναρχισμού, την ανίχνευση της συνδικαλιστικής του προέλευσης στο Μεξικό το 1869, μετά στην Ισπανία, περαιτέρω στην εξάπλωσή του στην Αίγυπτο και την Ουρουγουάη από το 1872, στη συνέχεια στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1883, την κατακόρυφη άνοδό του στα εργατικά κινήματα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, και την επιρροή του στις ριζοσπαστικές μειονότητες στην Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ωκεανία και την Αφρική νοτίως της Σαχάρας.

Ο ιστορικός Michael Schmidt εντοπίζει πέντε «κύματα» μαχητικού εργατικού κινήματος που καθορίζουν την αναρχική οργάνωση τα τελευταία 150 χρόνια, εξηγώντας τα κεντρικά χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά. Ερευνά, επίσης, τις οικονομικές και κοινωνικές βάσεις του αναρχισμού / συνδικαλισμού, και κατά τη διάρκεια του καθενός από τα «κύματα», μέσω ντοκουμέντων-“κλειδιών” συζητά της ζωτικής σημασίας σχέση μεταξύ της μαχητικής μειονότητας των αγωνιστών και των εργατικών και φτωχών μαζών.

”Εν μέρει ιστορία, εν μέρει μανιφέστο, η ‘Χαρτογράφηση του Επαναστατικού Αναρχισμού’ είναι μια περιεκτική και διορατική πολεμική. Ο Michael Schmidt χρησιμοποιεί μια τεράστια βιβλιογραφία για να αποδείξει ότι ο αναρχισμός είναι ένα ιστορικό κίνημα με βαθιές ρίζες στην εργατική τάξη και συνέχεια στο παρόν. Το βιβλίο είναι μια ζωντανή αφήγηση, με ρεαλιστική κρίση και ελπίδα. Είναι απλό αλλά και δυναμικό και προσεγμένο. Οι ακτιβιστές και οι επιστήμονες εκείνοι που ενδιαφέρονται για τον αναρχισμό θα βρουν πολλά να συλλογιστούν και να συζητήσουν από καρδιάς” λέει ο Mark Leier, συγγραφέας του βιβλίου “Bakunin: A Biography” (Thomas Dunne Books, 2006, New York).

Ο Michael Schmidt είναι εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Προχωρημένης Δημοσιογραφίας και διοικητικός γραμματέας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Δημοσιογράφων Νότιας Αφρικής. Συμμετέχει ενεργά στο διεθνές αναρχικό κίνημα, ερευνητής δημοσιογράφος, ιστορικός, ερασιτέχνης στιχουργός τραγουδιών και ακούραστος υπέρμαχος της δημοσιογραφικής ελευθερίας. Με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Lucien van der Walt, είναι οι συγγραφείς του βιβλίου Black Flame: The Revolutionary Class Politics of Anarchism and Syndicalism (Μαύρη Φλόγα: Η επαναστατική ταξική πολιτική του αναρχισμού και του συνδικαλισμού), που κυκλοφόρησε το 2009 από την AK Press (ο δεύτερος τόμος του οποίου αναμένεται από τον ίδιο εκδοτικό οίκο μάλλον στο 2014). Ζει και εργάζεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
*Μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, Αύγουστος 2013.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]