user preferences

Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επανάσταση

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Λοιπός Ελευθεριακός Τύπος author Monday September 02, 2013 22:21author by Darth Nader Report this post to the editors

Στη Συρία

Ένας Σύρος αναρχικός για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συριακή επανάσταση
syriacoffin.gif

Η συριακή επανάσταση είναι μια επανάσταση που ξεκίνησε ως ένας αγώνας για αυτοδιάθεση. Ο συριακός λαός απαίτησε να αποφασίζει ο ίδιος για τη μοίρα του. Και για περισσότερο από δύο χρόνια, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, και παρά τη μαζική καταστολή και την καταστροφή των πάντων από το καθεστώς Άσαντ, επέμεινε.

Κατά τη διάρκεια της επαναστατικής διαδικασίας, πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν επίσης εμφανιστεί στη σκηνή για να εργαστούν κατά του αγώνα για αυτοδιάθεση. Το Ιράν και οι πολιτοφυλακές της, με την υποστήριξη της Ρωσίας, ήρθε για την ενίσχυση του καθεστώτος, για να διασφαλίσει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί στο συριακό λαό το δικαίωμα αυτό. Οι τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, οι Sham και άλλοι, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης του καθεστώτος Άσαντ», λειτούργησαν επίσης εις βάρος αυτού του δικαιώματος. Και αισθάνομαι με τον ίδιο τρόπο για κάθε δυτική επέμβαση.

Μερικοί θα υποστήριζαν ίσως ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από εδώ, ότι ο αγώνας δεν γίνεται καν για αυτοδιάθεση πια, αλλά μάλλον, απλώς για να σταματήσουν οι σκοτωμοί. Αυτή είναι μια θέση που δεν μπορώ να την υποστηρίξω . Αν ήταν απλώς και μόνο για να σταματήσουν οι δολοφονίες, τότε θα μπορούσα να υποστήριξω τους τζιχαντιστές, όταν ήρθαν, γιατί κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν πιο καλύτερα εξοπλισμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν το καθεστώς Άσαντ. Αλλά δεν το έκανα, και πολλοί άλλοι δεν το έκαναν, γιατί ξέραμε ότι παρά την ικανότητά τους να αμφισβητήσουν το καθεστώς, ωστόσο, δεν συμμερίζονται τους στόχους του συριακού λαού.

Ήθελαν να ελέγχουν το λαό της Συρίας και να καταπνίξει την ικανότητά του να αποφασίζει για τη μοίρα του. Εξαιτίας αυτού ήσαν αντεπαναστάτες, ακόμη και αν πολεμούσαν εναντίον του καθεστώτος.

Και τώρα, ενόψει μιας πιθανής δυτικής επέμβασης στη Συρία διατηρώ την ίδια θέση. Πολλοί θα έλεγαν ότι είμαι ιδεολόγος και ότι θα πρέπει να επικεντρώνομαι μόνο στη διακοπή των δολοφονιών. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι αγνοούν ότι, ακόμη και με ρεαλιστικούς όρους και εντός του συλλογισμού με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, το επιχείρημά τους δεν στέκεται καν, μετά από τιις επίμονες, επανειλημμένες επικλήσεις των ΗΠΑ ότι "αυτό θα είναι μόνο ένα τιμωρητικό χτύπημα" και ότι "δεν έχουν την πρόθεση να ανατρέψουν το καθεστώς". Ποια ένδειξη υπάρχει ότι τα χτυπήματα αυτά θα κάνουν κάτι για να σταματήσει η αιματοχυσία ή θα «επιλυθεί» η κρίση στη Συρία;

Δε με νοιάζει η εθνική κυριαρχία. Η Συρία έχει γίνει μια χώρα για όλους, αλλά όχι για τους Σύρους στις μέρες μας. Ο μύθος της συριακής κυριαρχίας δεν είναι ο λόγος που αντιτίθεμαι στη δυτική επέμβαση. Ούτε είναι η προοπτική καταστροφής της Συρίας, γιατί έχει ήδη καταστραφεί από αυτό το εγκληματικό καθεστώς. Αντιτίθεμαι στη δυτική επέμβαση διότι θα λειτουργήσει ενάντια στον αγώνα για αυτοδιάθεση, δηλαδή, κατά της συριακής επανάστασης.

Ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα ενάντια στο λαό του. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η συριακή αντίσταση βοηθιόταν στην πραγματικότητα με όπλα που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα την ανατροπή της ισορροπίας ενάντια στο καθεστώς. Αλλά οι ξένες δυνάμεις σταύρωσαν τα χέρια τους, δεν θέλουν να βγει νικηφόρος ο Άσαντ, αλλά δεν θέλουν και η αντίσταση να κερδίσει. Δεν θα μπορούσαν να δώσουν όπλα στο συριακό λαό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως είπαν, γιατί ποιος ξέρει σε ποιου τα χέρια θα μπορούσαν να καταλήξουν μετά; Θα μπορούσαν να καταλήξουν κατά λάθος, ας πούμε, στα χέρια των Σύρων που ήθελαν να αποφασίζουν για τη μοίρα τους, παρά τα ξένα συμφέροντα!

Έτσι βρισκόμαστε σε έναν πλήρη κύκλο. Κανείς δεν όπλισε τη συριακή αντίσταση, έτσι σκοτώθηκαν από το καθεστώς ή αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τη διείσδυση της Τζιχάντ. Έτσι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των Σύρων και η Δύση θέλει να ανταποκριθεί για να διδάξει στον Άσαντ ένα μάθημα, μια απάντηση που εξακολουθεί να εγγυάται ότι οι Σύροι δεν έχουν λόγο στο ζήτημα του μέλλοντός τους. Και το καθεστώς μάλλον θα επιζήσει μέσα από οποιαδήποτε "τιμωρητική" δυτική επέμβαση και οι θάνατοι πιθανώς δεν θα σταματήσεουν.

Αλλά παρ' όλα αυτά , η συριακή επανάσταση και στην καρδιά του, ο αγώνας του συριακού λαού για την απελευθέρωση και για να αποφασίζει για τη μοίρα του, θα ζήσει.

Από το http://darthnader.net Εμείς το πήραμε από το http://www.wsm.ie/c/syrian-anarchist-imperialist-interv...ution Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 2 Σεπτέμβρη 2013.

Related Link: http://www.wsm.ie/c/syrian-anarchist-imperialist-interventions-syrian-revolution

This page has not been translated into 한국어 yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]