user preferences

Πενήντα αποχρώσεις του καφέ

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Wednesday March 12, 2014 19:07author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Ουκρανοί αναρχικοί για τις τελευταίες εξελίξει`

Η ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Γιανουκόβιτς σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει για εμάς το τέλος του αγώνα μας. Νέοι δικτάτορες σπεύδουν να πάρουν τη θέση του Κόμματος των Περιφερειών. Δεν θα διστάσουν να βασιστούν όχι μόνο στις αρκετά αποδυναμωμένες υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και στους ακροδεξιούς ακτιβιστές επίσης. Το καθεστώς των αστυνομικών και εισαγγελικών αυθαιρεσιών άξιζε την ανατροπή του άνευ όρων, αλλά τώρα μπορεί να έρθει η στιγμή για ένα νέο τρόμο που θα δικαιολογείται ιδεολογικά.
460_0___30_0_0_0_0_0_ukraineprotests123.jpg

Πενήντα αποχρώσεις του καφέ: Οι Ουκρανοί αναρχικοί για τις τελευταίες εξελίξεις στηχώρα

Η ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Γιανουκόβιτς σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει για εμάς το τέλος του αγώνα μας. Νέοι δικτάτορες σπεύδουν να πάρουν τη θέση του Κόμματος των Περιφερειών. Δεν θα διστάσουν να βασιστούν όχι μόνο στις αρκετάαποδυναμωμένες υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και στους ακροδεξιούς ακτιβιστές επίσης. Το καθεστώς των αστυνομικών και εισαγγελικών αυθαιρεσιών άξιζε την ανατροπή του άνευ όρων, αλλά τώρα μπορεί να έρθειη στιγμή για ένα νέο τρόμο που θα δικαιολογείται ιδεολογικά.

Αυτή τη στιγμή, η κύρια δύναμη είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του κόμματος τηςαντιπολίτευσης Batkivshchyna (Πατρίδα),που έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα σημαντικό μέρος της άρχουσας τάξης.Η ηγέτιδάτου, πουαπελευθερώθηκε πρόσφατα από τη φυλακή Γιούλια Τιμοσένκο, έχει προφανείς προεδρικές φιλοδοξίες. Δεν πρέπει να λησμονείται όμως, ότι όταν ανακοινώθηκεη ποινή τηςΤιμοσένκο, το συλλαλητήριο για την υποστήριξη της στο Κίεβο δενσυγκέντρωσε περισσότερα από πέντε χιλιάδες άτομα, και όλες οι μαζικές διαδηλώσεις αυτού του κόμματος έπρεπε να χρησιμοποιούν πληρωμένους για επιπλέον. Το Batkivshchyna καθώς επίσηςκαι το Κόμμα των Περιφερειών δεν έχει σχεδόν καμία σημαντική υποστηρικτική ή ακτιβιστική βάση, αλλά έχει αρκετά μεγάλους υλικούς πόρους.

Προκειμένουνα παραμείνει στην εξουσία, η ομάδα της Γιούλια Τιμοσένκο θα πρέπει να κατευνάσει τους ακροδεξιούς, το Δεξιό Τομέα ειδικότερα. Δύο τέτοιες προσπάθειες έχουν ήδη γίνει οι φασίστες που είχαν φυλακιστεί σε περιπτώσεις που δεν σχετίζονταν με το Μεϊντάναπελευθερώθηκαν μετά τη θέσπισητου σύμφωνουνόμου στο Κοινοβούλιο. Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ έχει υποσχεθεί να εισάγειαντιπροσώπους τουΔΤστο υπουργείο του. Τώρα θα είμαστε σε θέση να αποκαλούμε τους μπάτσους Ναζί μεμια καλή δικαιολογία. Αλλά τοBatkivshchyna σαφώς φοβάται τέτοιο πάθος και ανεξέλεγκτο στοιχείο στην εξουσία. Έτσι θα προσπαθήσει νααγκιστρώσει την ακροδεξιά, με τοκαρότο και το μαστίγιο.OΔεξιόςΤομέας ονειρεύεταινα διευθετήσειπαλιούς λογαριασμούς με αντι-φασίστες, έτσι προσεκτικάεφοδιάζονται μετην Υπηρεσία Ασφαλείας ή μετους φακέλους τηςαστυνομίας που περιέχουν προσωπικά δεδομένα. Πιθανώς στο εγγύς μέλλον οι αρχές θα κλείσουν τα μάτια τους απέναντισε πράξεις βίας κατά αριστερών ή ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά θα τις θυμηθούν λίγους μήνες αργότερα, όταν θα χρειαστούν μια δικαιολογία για να κυριαρχήσουν στους άβολους συμμάχους.

Ο ΔεξιόςΤομέαςπαίζει το δικό του παιχνίδι, καιτο παίζει για αρκετό καιρό. Σήμερα ο ηγέτης τουΝτμίτρι Γιάρος διεκδικεί τηνείσοδο στην εξουσία σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρθηκε από το δημοσιογράφο Mustafa Nayem, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στην Προεδρική Διοίκηση, οΓιάρος είχε επικοινωνία με τον Γιανουκόβιτς ήτους εκπροσώπους του στις 20 Φεβρουαρίου. Ακόμη και πριν από αυτό, στις 28 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δεξιού Τομέα και τηςΥπηρεσίας Ασφαλείας / Υπουργείο Εσωτερικών. Μια ημέρα αργότερα αντιπρόσωποιτης δεξιάςάφησαν αυτό το γεγονός να ξεγλιστρήσει, δηλώνοντας την επιθυμία να συμμετάσχουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πιθανώςτέτοιες διαπραγματεύσεις έχουν πράγματι λάβει χώρα από πολύ νωρίτερα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το υπόβαθρο όλων των οργανισμών που ήταν ένα μέρος του Δεξιού Τομέα: Tryzub (Τρίαινα) καθώς και τοSNA, καιBely Molot (Λευκό Σφυρί) έχουν σε διάφορες μορφές ενεργά αλληλεπιδράσει με τους πολιτικούς και από τα δύοσυστημικά κόμματα, καθώς και με τις δυνάμεις ασφαλείας από τη δεκαετία του 90 00.

Το ΚόμμαSvoboda (Ελευθερία) είναι ένας ανταγωνιστής τόσοτου Batkivshchyna όσοκαι του ΔΤ εξίσου.Το τελευταίο θα παραβιάζει ενεργά το εκλογικό σώμα τουSvoboda και τη στιγμή της εκλογήςη αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των πολιτικών δυνάμεων θα κλιμακωθεί. Τώρα τοSvobodaκατέχει μια θέσηστο γραφείο του εισαγγελέα. Είναι συμβολικό, επειδή οι αστυνομικοί και εισαγγελείς πάντα συνεργάζονται στενά και ταυτόχρονα μισούν ο ένας τον άλλο τα συμφέροντά τους είναι πολύ παρόμοια, αλλά μερικές φορές έρχονται σε σύγκρουση. Αυτό είναι το είδος της σχέσης που υπάρχει μεταξύ Svoboda καιΔεξιού Τομέα.

Οι υπηρεσίες Ασφαλείας διευθύνονται από τονNalivaychenko που ήδη κατείχε το αξίωμα υπό τον Πρόεδρο Γιούσενκο. Ο Διευθύνων σύμβουλος ασφαλείας της χώρας είναι διάσημος όχι μόνο για τη μεταθανάτια δίωξη του Ιωσήφ Στάλιν για το Γολοντομόρ [Σ.τ.μ. ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας, συνέπεια της οικονομικής πολιτικής της ΕΣΣΔ](που μοιάζει ιδιαίτερα μεμαύρο χιούμορ), αλλά επίσηςγιατον αγώνα εναντίον τουKremlin-sponsored terrorist organization Antifa.Αφού έχασε τη δουλειά του, οNalivaychenko συνεργάστηκε με την ακροδεξιά (συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού ακτιβιστή τουSvoboda Eugene Karas, γνωστός με το ψευδώνυμο Vortex), προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κίνημα Otpor, αλλά το έργο αυτό δεν ήταν επιτυχές.

Την ίδια στιγμή, στις περιοχές που δεν έχουν ακόμηυποβληθεί στη νέα κυβέρνηση, αλλά αποκηρύσσουντον Γιανουκόβιτς, τα δικά τους φασιστικάαισθήματα ωριμάζουν. Οι αντιπρόσωποι του Κόμματοςτων Περιφερειών,που απέτυχαν να ενταχθούν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία,εγκαθίδρυσαντμήματα με φιλο-Ρωσικούς ακροδεξιούς και σταλινικούς. Ιμπεριαλιστές και Σταλινικοί, Κοζάκοι και Ορθόδοξοι φανατικοί όλοι μαζίμάχονται εναντίοντων συχνά φανταστικών Banderovites, εν τω μεταξύ χτυπώντας δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το καφέ κέντροαντιμετωπίζεται τουλάχιστονόπως οικαφέ περιφέρειες. Η μόνη διαφορά είναι η ιστορική παράδοση την οποία επικαλούνται. Όλοι τους θα επικεντρωθούν στη μάχη για τις παραδοσιακές αξίες τους, κάνονταςέκκληση για κοινωνική συνεργασίακαι ταυτόχρονα περικόπτοντας κοινωνικές δαπάνες.

Δεν παίρνουμε καμία πλευρά στη σύγκρουση μεταξύ τωνΟυκρανών και Ρώσων εθνικιστών. Αλλά πολλοί διαδηλωτές που είναιενάντια στο καθεστώς του Γιανουκόβιτς θα είναι δυσαρεστημένοι τόσο με τη ληστρική πολιτική του Batkivshchyna,που θα χτυπήσει την τσέπη των εργατών, όσοκαι μετην εθνική επανάσταση του Δεξιού Τομέα και τουSvoboda,που θα προσπαθήσουν νααφαιρέσουν τα απομεινάρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι αυτοί οι άνθρωποι πουείναι αδιάφοροι για την ακροδεξιά και επικριτικοίτηςαντιπολίτευσης τουσυστήματος,τα δυσαρεστημένα μέλη του Μεϊντάν,που μπορεί σύντομα να συμπληρώσουν τις τάξεις της αριστεράς και τωναναρχικών.

AWU-Κίεβο, 24.02.2014

[Mετ;aφραση: aixmi]

Related Link: http://avtonomia.net/2014/02/27/fifty-shades-brown/
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
Neste 8 de Maro, levantamos mais uma vez a nossa voz e os nossos punhos pela vida das mulheres!
2005-2020 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]