user preferences

Recent articles by Dmitri (republishing)

imageΑλληλεγγύη σ ... 0 comments

imageΚώστας Δεσπο ... 0 comments

imageΧρήσιμες βυζ ... 0 comments

Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Καταστολή / Φυλακές

Η αλληλεγγύη &#... Mar 14 17 by Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

Αντιστεκόμα`... Mar 13 17 by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

"Κορκονέας" Κο&... Mar 02 17 by Αναρχική Ομοσπονδία

Επιτήρηση και Φυλάκιση

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | Γνώμη / Ανάλυση author Saturday March 29, 2014 18:36author by Dmitri (republishing) Report this post to the editors

Η σύντομη ιστορία της πειθαρχίας

Επιτήρηση και Φυλάκιση. Η σύντομη ιστορία της πειθαρχίας
Εισήγηση για τον κύκλο προβολών στο κοινωνικό κέντρο Πάτρας

image110.jpg

"Ένας αρχαιολογικός χώρος και ένας χώρος περιπάτου, στην ουσία έχει παραδοθεί στο παραεμπόριο και από αυτό έχει παραδοθεί στην παράνομη μετανάστευση και στη φοροδιαφυγή. Χρειάζεται άμεσα αυτό το φαινόμενο να τερματιστεί. Να υπάρχει ουσιαστική χωροθέτηση και πάταξη του παραεμπορίου. Καθετί άλλο δυστυχώς όχι απλώς δεν βοηθά αλλά επισημοποιεί την παρανομία." Άρης Σπηλιωτόπουλος ( Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων) 2/3/2014

Λίγη ιστορία για την Ελλάδα Την τελευταία δεκαετία οι έγκλειστοι σε φυλακές της Ελλάδας αυξάνονται κατά 50%. Η διαρκής κινητοποίηση των κρατούμενων με στόχο την ικανοποίηση εύλογων αιτημάτων όπως η αύξηση των αδειών, η μείωση των ποινών, η μείωση των πειθαρχικών ποινών κατά την κράτηση, η επαρκής νοσηλεία κ.ά κρίνεται υπερβολική και παράλογη και δημοσιεύεται ως ‘’πρόβλημα υπερπληθώρας κρατουμένων’’. Ακολουθεί η εφαρμογή της κοινωνικής μηχανικής, με την ανακοίνωση της κατασκευής νέων κτιρίων το 2008.Καθώς αυτά κατασκευάζονται, η αναμέτρηση των εξεγερμένων με τις κυβερνήσεις προκαλεί τελικά μια αλυσίδα αντιδραστικών μέτρων. Στα καταδικαστικά για τις εξεγέρσεις μέτρα, συμπεριλαμβάνεται η μείωση των αδειών των κρατουμένων κατά το μισό (κατά το 2013) και στα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα, περί φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου-Γ). Οι φυλακές τύπου-Γ προορίζονται για τους πολιτικούς κρατούμενους και όσους θεωρούνται "επικίνδυνοι για την κοινωνία".

Ας μεταφερθούμε λίγο πίσω στο χρόνο .Το 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πλέξει ένα σύνολο διατάξεων που ονομάζεται δεύτερος ( μετά το 1978) «αντιτρομοκρατικός» νόμος «για την προστασία της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα», και κάνει το πρώτο μεταπολιτευτικό μεγάλο ‘’άνοιγμα’’, για την καθιέρωση του νέου εσωτερικού εχθρού, μετά τη διάβρωση του παλαιού δαίμονα με το παρατσούκλι: ‘’Κομμουνιστικός κίνδυνος’’. Το 1992 η Ελλάδα υπογράφει τη Συμφωνία του Σένγκεν και δεσμεύεται να διατυπώσει στο εσωτερικό της το νέο στερεότυπο, του ‘’Μετανάστη εγκληματία’’. Εκείνη την περίοδο τα ΜΜΕ καθιερώνουν μία νέα λέξη στο καθημερινό υβρεολόγιο: τη λέξη ‘’Αλβανός’’, και δαιμονοποιούν το πιο υποτιμημένο τμήμα του εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, με περίσσεια ευλάβεια, εγκληματοποιείται το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας, με την επινόηση διαφόρων ειδών πολέμων όπως ο ‘’πόλεμος κατά των ναρκωτικών’’, ο ‘’πόλεμος κατά της πορνείας’’, ο ‘’πόλεμος κατά του εγκλήματος’’. Δεν εγείρεται πλέον το παραδοσιακό εθνοτικό μίσος, αλλά τα αντανακλαστικά απέναντι στον κίνδυνο τόσο της σωματικής ασφάλειας, όσο και της ασφάλειας της ιδιοκτησίας .Το κράτος ανακηρύσσεται προστάτης της ατομικής ασφάλειας στην καθημερινή πρακτική. Διαχωρίζεται έτσι ο πληθυσμός σε ‘’καλούς και κακούς’’. Στην κατηγορία των «κακών» ανήκουν όλο και περισσότεροι.

Το 2012 καταμετρούνται και χαρακτηρίζονται λαθραίοι 76.878 άνθρωποι. Η Συμφωνία του Σένγκεν εφαρμόζεται κατά γράμμα. Δεκάδες χώροι κράτησης μεταναστών λειτουργούν τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό των πόλεων και στην ύπαιθρο. Είναι από κρατητήρια των Α.Τ μέχρι κτίρια του στρατού ή ειδικά διαμορφωμένες φυλακές μεταναστών. Ενεργοποιείται το λαϊκιστικό ρητορικό οπλοστάσιο των πιο σαχλών κολαούζων του κράτους. Διαφημίζεται η ανάγκη για αστυνόμευση, συνήθως μέσω αισχρής επίκλησης στο συναίσθημα (ως παράδειγμα υποτιθέμενου θύματος μπαίνει το παιδί, ο ηλικιωμένος, ο οικογενειάρχης κλπ). Ενώ φτωχοποιείται μεγάλο μέρος του «ντόπιου» πληθυσμού, εμφανίζεται ένα ακόμα πιο χαμηλό σκαλοπάτι στον κοινωνικό πάτο και μια προσφυγική προλεταριακή ρεζέρβα, απόλυτα απαξιωμένη και κλεισμένη σε κάγκελα.

Λίγη ιστορία για τη φυλάκιση

Παρόλο που οι πρακτικές επιτήρησης και φυλάκισης είναι πλέον παγκόσμια διαδεδομένες ως οι μοναδικές πρακτικές, ως τακτικές αποτελούν ένα πολύ σύντομο, αλλά σημαντικό κομμάτι στη μακρά ιστορία της τιμωρίας. Σύντομο γιατί δεν ξεπερνούν τα 200 χρόνια, και σημαντικό γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία βλέπουμε να αντανακλάται η δομή ολόκληρης της κοινωνίας στις ίδιες τις τιμωρητικές της πρακτικές. Αυτή η παρατήρηση προκύπτει από τις ιστορικοκοινωνικές μελέτες του Μ. Φουκώ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η τιμωρία και η φυλακή δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απλά ως κατασταλτικοί μηχανισμοί, αλλά ως περίπλοκες κοινωνικές λειτουργίες. Για να κατανοήσουμε αυτή την αντιστοιχία θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία της καταστολής, όπως την θέτει ο Φουκώ, και να εξετάσουμε τη σχέση των θεσμών με την παρανομία όπως αυτή εντυπώνεται στο ανθρώπινο σώμα και το κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας, ένας από τους τρόπος ανάδειξης της υπεροχής του βασιλιά ήταν το τελετουργικό του βασανιστηρίου. Εδώ δεν τίθεται ακόμα θέμα αντιμετώπισης του εγκλήματος, αλλά χρησιμοποίησης της παράνομης πράξης ως αδυναμία του υπηκόου απέναντι στο πρόσωπο που συγκεντρώνει την εξουσία, τον βασιλιά. Το βασανιστήριο αποτελεί ένα πολιτικό τελετουργικό, όπου ο παραβάτης έπρεπε να τιμωρηθεί δημόσια και απέναντι στον κυρίαρχο, έτσι ώστε η συντριβή του να φανεί ως θριαμβευτική νίκη της εξουσίας απέναντι στον παράνομο. Το σώμα του παραβάτη αναγκάζεται να φέρει πάνω του την τιμωρία μέσω του πόνου, αλλά η άσκηση αυτού του πόνου δεν θα εξαρτηθεί από τον βασιλιά, αλλά από στους θεατές, οι οποίοι αλληλεπιδρούν με την πράξη της τιμωρίας. Ο όχλος μπορεί με τον ίδιο τρόπο να επιβραβεύσει την τιμωρία και να καταδικάσει το έγκλημα και την παρανομία, αλλά και να εκδικηθεί, αν η εκτέλεση θεωρηθεί άδικη. Έτσι, πέρα από το γεγονός ότι ο σκοπός της τιμωρίας σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος αλλά η εξάπλωση του φόβητρου απέναντι στην εξουσία, η κάθε εξουσία που το ασκεί εδώ κινδυνεύει να ανατραπεί και να ανασυσταθεί.

Την εποχή της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνισης κατέστη αναγκαία μια νέα πειθαρχία, και συνάμα, η εγκληματοποίηση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Ο εξορθολογισμός της παραγωγής και της διοίκησης, σε συνδυασμό με την επιρροή των ουμανιστών φιλοσόφων προέτρεπε σε νέες μορφές μαζικής αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Οι ουμανιστές μεταρρυθμιστές, αντιπαραβάλλοντας τη νέα ιδέα των αστικών θεσμών στην παλαιότερη υπερεξουσία του ηγεμόνα, πολέμησαν τις προηγούμενες τιμωρητικές πρακτικές χαρακτηρίζοντάς τις ως υπερβολικά δαπανηρές και βίαιες αλλά και ανίκανες να υποτάξουν την παρανομία, η οποία στην πραγματικότητα ήταν ανεκτή. Έχουμε, σύμφωνα με τον Φουκώ, μια νέα οικονομία συνέχειας και μονιμότητας η οποία έρχεται να αντικαταστήσει μια παλαιότερη σπατάλης και υπερβολής. Η θεωρητική βάση αυτής της νέας οικονομίας είναι το γνωστό «Κοινωνικό Συμβόλαιο» και θύμα, αλλά και τιμωρός του εγκλήματος είναι τώρα η ίδια η κοινωνία. Η ιδέα του εγκλήματος δεν είναι πια γοητευτική και ριψοκίνδυνη, αλλά αποτελεί μειονέκτημα της ορθής κοινωνικής λειτουργίας. Εδώ αυτό που πλήγεται με το έγκλημα αλλά και προτάσσεται διαρκώς ως δεσμός κοινωνικής συνοχής, είναι το «ανθρώπινο στοιχείο». Η τιμωρία δεν είναι οδυνηρή, αλλά κυριαρχεί περισσότερο με την ιδέα ενός πόνου που δεν βλέπουμε και για τον ίδιο λόγο δεν είναι πλέον παραδειγματική: κάθε έγκλημα τιμωρείται.

Για αυτούς τους λόγους οι μεταρρυθμιστές θεωρούσαν ιδανική μορφή τιμωρίας τα δημόσια έργα. Ο εγκληματίας με αυτόν τον τρόπο τιμωρείται από την κοινωνία συνεισφέροντας σε αυτή μέσω της εργασίας του και το γεγονός ότι εγκλιμάτισε είναι ορατό σε όλη την υπόλοιπη τη χώρα. Όσο υπάρχουν θέσεις εργασίας θα υπάρχουν και παραβάτες που τιμωρούνται και το αντίστροφο, και με αυτόν τον τρόπο η εξουσία δηλώνει ότι κάθε έγκλημα τιμωρείται, οπότε όλοι θα πρέπει να υπακούνε στους κανόνες. Εδώ τιμωρείται ο παραβάτης, αλλά η τιμωρία δεν εγγράφεται τόσο στο σώμα του, όσο στο πνεύμα όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Στις «καινοτομίες» αυτής της εποχής, βλέπουμε να προεικονίζονται οι στρατηγικές καθυπόταξης και επιτήρησης που κυριαρχούν σήμερα. Η διαφορά όμως είναι πως το αναπτυσσόμενο αστικό κράτος του διαφωτισμού επιλέγει σαν τιμωρητική του πρακτική τα καταναγκαστικά έργα, ενώ η εξέλιξή του, οι σημερινοί καπιταλιστικοί θεσμοί, επιλέγουν να εγκλείουν και να απομονώνουν τα «προβληματικά» κομμάτια της κοινωνίας. Γιατί όμως επιλέχθηκε η κράτηση ως η κατεξοχήν μορφή τιμωρίας;

Η επινόηση σωφρονιστηρίων με φυλακισμένους-εργαζόμενους δεν αποτελεί μόνο πολιτικο-κοινωνική επιταγή, αλλά και οικονομική επιταγή. Οι φυλακισμένοι εργάζονται όσο χρειάζεται να παραχθούν εργάτες. Σήμερα το κράτος χειρίζεται αλλιώς το θέμα της εργασίας, όπως και της τιμωρίας και της απομόνωσης. Σήμερα η πειθαρχία και η παραγωγή ενός «πειθήνιου σώματος» είναι πιο σημαντική από την παραγωγή ενός «χρήσιμου» σώματος. Η τιμωρία θα λαμβάνει χώρα μυστικά και ο ρόλος της δεν θα είναι παρά να μετασχηματίζει το πλήθος σε πειθαρχημένα άτομα. Ο σημερινός τύπος τιμωρίας, ο εγκλεισμός, έχει τις ρίζες του στις «καινοτομίες» των άγγλων μεταρρυθμιστών οι οποίοι, πιστοί στη νέα προτεσταντική ηθική, θα μετασχηματίσουν την τιμωρία από δημόσια και παραδειγματική σε μια κρυφή πράξη μεταμέλειας. Αυτός ο μετασχηματισμός της τιμωρητικής πρακτικής είναι πολύ σημαντικός γιατί έρχεται παράλληλα με την εποχή της θεμελίωσης του καπιταλισμού και θέτει τις βάσεις αυτού που ζούμε σήμερα. Από την «καινοτομία» του εγκλεισμού και ύστερα βλέπουμε τα δομικά χαρακτηριστικά τιμωρίας και κοινωνικής ζωής όλο και περισσότερο να ταυτίζονται: έλεγχος, επιτήρηση, μυστικότητα, «σχετική αυτονομία»: Στη νέα εποχή της κοινωνικοποίησης που διανύουμε, η εξατομικευμένη τιμωρία με χρήση εργαλείων έχει δώσει τη θέση της στο εξορθολογισμένο μοντέλο μαζικού εγκλεισμού. Ο εγκλεισμός, αντί για τα εργαλεία των βασανιστηρίων, χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές κατασκευές και νόμους. Τα άτομα -στη φυλακή αλλά και στην κοινωνία- οργανώνονται σε συγκεκριμένους χώρους όπου και επιτηρούνται. Ο εκάστοτε χώρος μπορεί να λέγεται ψυχιατρείο, σχολείο, στρατόπεδο συγκέντρωσης, ή όποιο «δημόσιο» κτίριο. Σκοπός δεν είναι ποιός και γιατί θα περιοριστεί και θα εγκλειστεί, αλλά η εξουσία να είναι παντού ορατή ως φόβητρο, αλλά και παράλληλα να καθίσταται περιττή όσο το δυνατόν η άσκησή της. Ο «κρατούμενος» υποτάσσεται σε μια εξουσία που βρίσκεται πλέον γύρω του χωρίς βία, αλλά επειδή η ζωή του έχει συνηθίσει να υπακούει σε μια εσωτερικευμένη πλέον σχέση επιτήρησης.

Για την ιστορία μας, εντός και εκτός των τειχών

Τα σύρματα, τα κάγκελα, ο πανοπτικός έλεγχος, οι κάμερες, η καθολική επιτήρηση, δεν είναι αναγκαία κακά. Είναι αποτελέσματα πολιτικής απόφασης. Τα λογικοφανή επιχειρήματα για τη μείωση της εγκληματικότητας προσκρούουν στην απλή χρήση της κοινής λογικής. Για κάθε άνθρωπο που φυλακίζεται μένει μια κενή θέση εργασίας στα "παράνομα επαγγέλματα" (το 1/3 των έγκλειστων αντιμετωπίζουν ποινές του νόμου των ναρκωτικών). Το κράτος εξαγγέλλει την επιβολή λιτότητας ταυτόχρονα με την αύξηση της δυναμικότητας των φυλακών. Έχει με αυτόν τον τρόπο, εκ των πραγμάτων προβλέψει και εκτιμήσει την παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Μια αέναη ακολουθία "παρανομίας", πετά ένα κομμάτι του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού, στα κελιά του υποτιθέμενου σωφρονισμού.

Ας μην διατηρούμε αυταπάτες. Το κράτος προδικάζει τις λεγόμενες «εγκληματικές πράξεις», ελέγχοντας το πλεονασματικό ανθρώπινο δυναμικό με την κτηνώδη αυτοματοποιημένη λειτουργία της μηχανής. Κατά τον 18ο αιώνα, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων ήταν τόσο βαθύ, που ο ληστής πολλές φορές ήταν ήρωας κατά του καθεστώτος. Σήμερα η εξουσία κάνει ακόμα πιο διακριτό το ρόλο της καθιστώντας τον παράνομο εχθρό όλης της κοινωνίας. ‘Οποιος απεκδύεται το πέπλο της νομιμοφροσύνης κατατάσσεται στους εχθρούς.

Λίγα λόγια για τον κινηματογράφο και την ιστορία

Ο κινηματογράφος είναι φορέας της εποχής που τον παράγει και αυτό τον κάνει ντοκουμέντο της. Πίσω από την ματιά του δημιουργού, τις δυνατότητες της τεχνολογίας και την επιρροή της κυρίαρχης κουλτούρας κρύβεται ένας πλούτος πληροφοριών. Οι ταινιες αποκαλύπτουν μέσω των αισθητικών επιλογων, της γλώσσας και των ιδεών που διαπραγματεύονται, το ιστορικό υπόβαθρο τους.
Ο δεύτερος κύκλος προβολών στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας περιλαμβάνει ταινίες που "βλέπουν" το ζήτημα του εγκλεισμού από διαφορετικές σκοπιές, ενώ προέρχονται από διαφορετικές χώρες και περιόδους. Σας καλούμε να τις παρακολουθήσουμε μαζί και να συζητήσουμε ενδεχομένως για την ιστορία του εγκλεισμού με αφορμή την κινηματογραφική αναπαράσταση του.

Related Link: http://eleftheriaki.gr/index.php/2013-02-02-11-44-46/9-....html
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Cajamarca, Tolima: consulta popular y disputa por el territorio

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Red November, Black November – An Anarchist Response to the Election

Resistance at Standing Rock

Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Καταστολή / Φυλακές | gr

Fri 31 Mar, 04:37

browse text browse image

vilazografou.jpg imageΗ αλληλεγγύη δεν εκ&... 15:15 Tue 14 Mar by Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας 0 comments

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου, 130 δικοί μας άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν ακούσια από την κατάληψη φιλοξενίας, στο μέχρι τότε και για παραπάνω από ένα χρόνο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Δρακοπούλειου κέντρου αιμοδοσίας στην Αλικβιάδου 9, στο οποίο είχαν επιλέξει εκούσια να μείνουν εκεί. Στέλνουμε δε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συλληφθέντες της κατάληψης της Βίλας Ζωγράφου, έναν τοπικό ακηδεμόνευτο χώρο που επίσης εκκενώθηκε σήμερα. Είναι φανερό ότι το σύγχρονο «αριστερό» υπόδειγμα είναι αυτό της επιτηρούμενης κατασταλτικά συνοδείας και της θεσμικής κηδεμονίας, απέναντι σε ότι είναι ακηδεμόνευτο και αυτοργανωμένο όπως οι δυο καταλήψεις που εκκενώθηκαν σήμερα.

ekkenosialkiviadou.jpg imageΑντιστεκόμαστε - υπ&... 20:02 Mon 13 Mar by Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε 0 comments

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε ένα κρεσέντο κρατικού αυταρχισμού, πραγματοποιώντας μπαράζ επιθέσεων σε κατειλημμένους αυτοοργανωμένους χώρους στις γειτονίες της Αθήνας, συνεπικουρούμενη από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, από τις 6:30 το πρωί η κατάληψη στέγης προσφύγων Δρακοπούλειο στην οδό Αλκιβιάδου, η κατάληψη της Βίλλας Ζωγράφου και της Gare (Kαλλιδρομίου) βρίσκονται υπό κρατική κατοχή, μετά από εισβολή των δυνάμεων κατοχής.

lamia2.jpg image"Κορκονέας" Κορκονέ&... 15:04 Thu 02 Mar by Αναρχική Ομοσπονδία 0 comments

Την απονομή του δικαίου δεν μπορεί να την κάνει ο θύτης. Το κράτος και η αστυνομία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από έναν "καμένο χαρτί" εντολοδόχο τους. Είναι η ίδια η φύση αυτής της δίκης που εμείς οφείλουμε να αμφισβητήσουμε. Ο Κορκονέας είναι ένοχος για όλους εμάς, είναι ένοχος με το δίκαιο της ταξικής μας θέσης. Το κράτος είναι ένοχο μέσω αυτού. Το κράτος, όμως, δικάζεται και καταδικάζεται μόνο στους δρόμους.

turkeysolidarity1.jpg imageΑλληλεγγύη στους λ&#... 15:00 Thu 23 Feb by Πρωτοβουλία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου 0 comments

Σύντροφοι και συντρόφισσες, από αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη παρακολουθούμε το θαρραλέο αγώνα σας. Οι λαοί της Τουρκίας έχουν μακρά και ένδοξη ιστορία στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, που στιγμή δεν έχει αφήσει να ανασάνουν ελεύθερα τα όμορφα μέρη σας και τις γειτονιές σας. Γνωρίζουμε ότι όχι μόνο αντιμετωπίζετε θαρραλέα την καταστολή, αλλά οικοδομείτε καινούριους κόσμους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αντλούμε έμπνευση και κουράγιο από τον αγώνα σας. Ξέρουμε ότι με τον αξιοπρεπή αγώνα που δίνετε δεν θα επιτρέψετε να περάσει αυτό το κοινωνικό πείραμα. Σας στέλνουμε την πιο ζεστή αγκαλιά μας.

16299229_408924822783881_4386184309798283658_n.jpg imageΑλληλεγγύη στους α&#... 17:36 Thu 26 Jan by Αναρχική Πολιτική Οργάνωση 0 comments

Από τους δρόμους της Ελλάδας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αναρχικούς συντρόφους της DAF (Αναρχική Επαναστατική Δράση) και στην εφημερίδα Meydan, καθώς και σε όσους αγωνίζονται στην Τουρκία ενάντια στον κρατικό ολοκληρωτισμό, κρατώντας ζωντανό το όραμα για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

umutsilbuyuk768x496_1.jpg imageΟ σύντροφος Umut Firat δεν ε&#... 06:51 Sat 21 Jan by Devrimci Anarşist Faaliyet 0 comments

Οι συνθήκες στις οποίες κρατείται ο επαναστάτης αναρχικός κρατούμενος Umut Firat Suvariogullari οι οποίες έρχονται σήμερα στην επιφάνεια, είναι οι συνθήκες στις οποίες κρατούνται όλοι οι επαναστάτες κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ο Umut Firat Suvariogullari, που βρίσκεται στην 39 ημέρα απεργίας πείνας για να υπερασπιστεί την ταυτότητά του ως επαναστάτη αναρχικού και να δημιουργήσει βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης, συνεχίζει τον αγώνα του, ενάντια σε όλες αυτές τις συνθήκες, και για να απελευθερωθεί με τον αγώνα του. [Türkçe] [English] [Italiano]

15781152_10154861268587497_6335987580449105012_n.jpg imageΕίμαστε όλοι διακι&#... 09:58 Fri 30 Dec by Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση 0 comments

Η ενέργεια των δύο Βάσκων αγωνιστών, μια ρωγμή αμφισβήτησης του ρατσιστικού συνοριακού καθεστώτος της ΕΕ, αποτελεί παράδειγμα αξιοπρέπειας κι έμπρακτης αλληλεγγύης, σε μια εποχή όπου η Ευρώπη μοιάζει όλο και περισσότερο με σκοτεινή ήπειρο. Οι παλιοί και νέοι φράχτες, οι αποκλεισμοί, η αναβάθμιση της επιτήρησης μέσω του τεχνολογικού λόμπι της ασφάλειας, η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι η ουσία της Ευρώπης-Φρούριο.

cysaq4mxgaevjyx.jpg imageΗ Lola Gutiérrez για σύλληψή τη`... 17:52 Tue 27 Dec by Dmitri (republishing) 0 comments

Στις 25 Νοεμβρίου ταξιδεύω στην Αθήνα με πρόθεση να βοηθήσω έναν νέο Κούρδο (τον “Α”) που έχει χάσει ένα μέρος της οικογένειάς του και χρειάζεται να φτάσει στη Γερμανία, όπου ζει ένας θείος του. Γνωρίζοντας ότι το ταξίδι από την Ελλάδα στη Γερμανία έχει παραπάνω δυσκολίες, αποφασίζω να του διευκολύνω τη διαδικασία για να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη, όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τον βοηθήσουν να φτάσει στον προορισμό του.

2.jpg imageΕνημέρωση για δράσ&#... 15:24 Mon 26 Dec by Αναρχική Ομοσπονδία - Περιφέρεια Αθήνας 0 comments

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, η Αναρχική Ομοσπονδία καλούσε σε δράσεις σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία) σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων του Κολαστηρίου. Στηρίζουμε τα αιτήματα των κρατουμένων για ένταξη του Άγιου Παύλου στο ΕΣΥ (δηλαδή η μετεξέλιξη του σε -έστω και στοιχειωδώς- νοσοκομείο) και την κανονικοποίηση της αποφυλάκισης λόγω υγείας, που τώρα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην αυθαίρετη διάθεση της «δικαιοσύνης» με αποτέλεσμα να πεθαίνει, με σχεδόν σταθερό ρυθμό, ένας άνθρωπος τον μήνα.

15673043_391468774529486_2701436708791953805_n.jpg imageΦυλάκιση για τον αρ&... 10:13 Sat 24 Dec by Devrimci Anarşist Faaliyet - DAF 0 comments

Μια έρευνα ξεκίνησε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης σχετικά με την εφημερίδα μας, σε σχέση με τα άρθρα "Τόσο η άφιξη όσο και η αναχώρηση του κράτους είναι από το φόβο", “Απαγόρευση μέχρι νεωτέρας διαταγής" και “Αναδημιουργώντας τη ζωή”, που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 30 της εφημερίδας μας τον Δεκέμβρη του 2015 με τη λεζάντα «Απαγορεύοντας τα πάντα". [English] [Castellano] [Türkçe] [Italiano]

more >>

imageΤα χίλια πρόσωπα το&... Apr 16 by Άνθος του Κακού 0 comments

Ο "μέσος πολίτης" λέει για τον Καρέλι: "καλά του κάνανε" και τον σκότωσαν γιατί δολοφόνησε έναν άνθρωπο στα "καλά καθούμενα". Μάλιστα, αντιλαμβανόμαστε αυτή την πρόταση πάνω σε δυο άξονες, το φόβο και την εκδίκηση. Ο "μέσος πολίτης" φοβάται τον όποιο Καρέλι γιατί είναι "κακούργος", "ληστής", "φονιάς" κλπ.

imageΕνάντια στη στέρησ&#... Apr 15 by Eagainst.com & EATPS 0 comments

Κείμενο υποστήριξης και αλληλεγγύης στα κατεσταλμένα μέσα Athens Indymedia και 98 FM - Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης.

imageΕνάντια στην Ψυχολ&#... Feb 11 by Αργύρης Αργυριάδης* 0 comments

Ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι ούτε αποκλίνων, ούτε οργισμένος, ούτε μπορεί να προσδιοριθεί με όρους ψυχοπαθολογικής διαταραχής. Όπως επίσης δεν είναι ένας απλός παραβατικός ληστής τραπέζης. Ο Νίκος είναι κάτι πολύ παραπάνω: Ένας ενήλικας 20 ετών που επέλεξε να αγωνιστεί ενάντια στο σύστημα εξουσίας και στο σημερινό καθεστώς. Είναι πολιτικός κρατούμενος και αιχμάλωτος πολέμου διότι κατά δήλωση του οι πράξεις του έχουν πολιτικά κίνητρα και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις ιδέες ή την μέθοδο του αγώνα αυτό αποτελεί άλλη συζήτηση.

imageΟι Ανώνυμοι δολοφο&#... May 14 by Ευάγριος Αληθινός 0 comments

Μας φοβούνται και μας σκοτώνουν.
Φοβούνται τον ουρανό που κοιτάζουμε.
Φοβούνται το πεζούλι που ακουμπάμε.
Φοβούνται το αδράχτι της μητέρας μας και το αλφαβητάρι του παιδιού μας.
Φοβούνται τα χέρια σου που ξέρουν ν αγκαλιάζουν τόσο τρυφερά
και να μοχτούνε τόσο αντρίκια.
Φοβούνται τα λόγια που λέμε οι δυο μας με φωνή χαμηλωμένη.
Φοβούνται τα λόγια που θα λέμε αύριο όλοι μαζί.
Μας φοβούνται αγάπη μου κι όταν μας σκοτώνουν…
Νεκρούς μας φοβούνται πιο πολύ.

(Τάσος Λειβαδίτης -Αυτό το αστέρι είναι για όλους,)

textΗ χαμένη τιμή της Φα... Jan 17 by Κώστας Δεσποινιάδης 0 comments

Στο μυθιστορηματικό σύμπαν του Μπελ, η κάθαρση επέρχεται έστω και δια του στρεβλού τρόπου της αυτοδικίας. Στην πραγματική ζωή, παρακολουθούμε καθημερινά τον ταχύ εκφασισμό της κοινωνίας, την εφιαλτική αστυνομο-δικαϊκή οχύρωση και αυθαιρεσία των κρατών (που μπορούν άνετα να ομολογούν ότι προσήγαγαν και ξυλοκόπησαν κάποιον επειδή έμοιαζε με κάποιον άλλον, όπως συνέβη αυτές τις μέρες με το μέλος του Σύριζα Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο) και την, σε ρόλο μαέστρου, εξαλλοσύνη των ΜΜΕ που ποδοπατούν ατιμώρητα οποιονδήποτε.

more >>

imageΗ αλληλεγγύη δεν εκ&... Mar 14 0 comments

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου, 130 δικοί μας άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν ακούσια από την κατάληψη φιλοξενίας, στο μέχρι τότε και για παραπάνω από ένα χρόνο εγκαταλελειμμένο κτίριο του Δρακοπούλειου κέντρου αιμοδοσίας στην Αλικβιάδου 9, στο οποίο είχαν επιλέξει εκούσια να μείνουν εκεί. Στέλνουμε δε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συλληφθέντες της κατάληψης της Βίλας Ζωγράφου, έναν τοπικό ακηδεμόνευτο χώρο που επίσης εκκενώθηκε σήμερα. Είναι φανερό ότι το σύγχρονο «αριστερό» υπόδειγμα είναι αυτό της επιτηρούμενης κατασταλτικά συνοδείας και της θεσμικής κηδεμονίας, απέναντι σε ότι είναι ακηδεμόνευτο και αυτοργανωμένο όπως οι δυο καταλήψεις που εκκενώθηκαν σήμερα.

imageΑντιστεκόμαστε - υπ&... Mar 13 0 comments

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε ένα κρεσέντο κρατικού αυταρχισμού, πραγματοποιώντας μπαράζ επιθέσεων σε κατειλημμένους αυτοοργανωμένους χώρους στις γειτονίες της Αθήνας, συνεπικουρούμενη από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, από τις 6:30 το πρωί η κατάληψη στέγης προσφύγων Δρακοπούλειο στην οδό Αλκιβιάδου, η κατάληψη της Βίλλας Ζωγράφου και της Gare (Kαλλιδρομίου) βρίσκονται υπό κρατική κατοχή, μετά από εισβολή των δυνάμεων κατοχής.

image"Κορκονέας" Κορκονέ&... Mar 02 0 comments

Την απονομή του δικαίου δεν μπορεί να την κάνει ο θύτης. Το κράτος και η αστυνομία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από έναν "καμένο χαρτί" εντολοδόχο τους. Είναι η ίδια η φύση αυτής της δίκης που εμείς οφείλουμε να αμφισβητήσουμε. Ο Κορκονέας είναι ένοχος για όλους εμάς, είναι ένοχος με το δίκαιο της ταξικής μας θέσης. Το κράτος είναι ένοχο μέσω αυτού. Το κράτος, όμως, δικάζεται και καταδικάζεται μόνο στους δρόμους.

imageΑλληλεγγύη στους λ&#... Feb 23 0 comments

Σύντροφοι και συντρόφισσες, από αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη παρακολουθούμε το θαρραλέο αγώνα σας. Οι λαοί της Τουρκίας έχουν μακρά και ένδοξη ιστορία στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, που στιγμή δεν έχει αφήσει να ανασάνουν ελεύθερα τα όμορφα μέρη σας και τις γειτονιές σας. Γνωρίζουμε ότι όχι μόνο αντιμετωπίζετε θαρραλέα την καταστολή, αλλά οικοδομείτε καινούριους κόσμους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αντλούμε έμπνευση και κουράγιο από τον αγώνα σας. Ξέρουμε ότι με τον αξιοπρεπή αγώνα που δίνετε δεν θα επιτρέψετε να περάσει αυτό το κοινωνικό πείραμα. Σας στέλνουμε την πιο ζεστή αγκαλιά μας.

imageΑλληλεγγύη στους α&#... Jan 26 0 comments

Από τους δρόμους της Ελλάδας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αναρχικούς συντρόφους της DAF (Αναρχική Επαναστατική Δράση) και στην εφημερίδα Meydan, καθώς και σε όσους αγωνίζονται στην Τουρκία ενάντια στον κρατικό ολοκληρωτισμό, κρατώντας ζωντανό το όραμα για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]