user preferences

Η εξέλιξη της μορφής του αντι-CPE κινήματος

category Γαλλία / Βέλγιο / Λουξεμβούργο | Λαϊκοί Αγώνες | Γνώμη / Ανάλυση author Sunday March 26, 2006 12:19author by unknown Report this post to the editors

Oι ταραχές δεν περιορίστηκαν στα παρισινά προάστ&#

Ένα πράγμα δεν έχει, ωστόσο, αλλάξει: αυτό που ενώνει τους νέους είναι η αντίθεση στην απειλή της εργασιακής ανασφάλειας και στο CPE.

Μέχρι μόλις πριν δέκα μέρες, τα καθεστωτικά μέσα συνέκριναν αυτή την εξέγερση με το 1968. Tης έβαλαν την ταμπέλα ‘η εξέγερση της μεσαίας τάξης’, και από τη δεξιά προέρχονταν κριτικές που καταδίκαζαν τους φοιτητές ως εγωιστές, γιατί, όπως ισχυρίζονταν, προσπαθούσαν να εμποδίσουν ένα νόμο που θα βοηθούσε τους αποκλεισμένους νέους των προαστίων.

Από τότε, η μορφή του κινήματος έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Σήμερα, οι κινητοποιήσεις προέρχονται από τους μαθητές όλων των τάξεων. Τη δευτέρα, 313 σχολεία έκλεισαν σαν αποτέλεσμα αποκλεισμών, απεργιών ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, για λόγους ασφαλείας. Την τρίτη, ο αριθμός αυτός είχε τριπλασιαστεί, με τη συμμετοχή 814 σχολείων. Επρόκειτο για το 19% των σχολείων (ή το 24%, σύμφωνα με την FIDL –μαθητική ένωση).

Το Σάββατο, οι Financial Times είχαν στείλει απεσταλμένους στα προάστια, για να διαπιστώσουν τι πραγματικά πιστεύουν σχετικά με το CPE οι άνθρωποι στο 93 (το διαμέρισμα που συνδέεται περισσότερο με τους κοινωνικά αποκλεισμένους νέους που εξεγέρθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο). Η επικεφαλίδα τους τα λέει όλα: «Οι φτωχοί γάλλοι και οι φοιτητές δεν είναι διατεθειμένοι να αποτελέσουν τη ‘γενιά του Κleenex’».

Τη Δευτέρα το απόγευμα, 500 μαθητές δημιούργησαν ταραχές στο Drancy, στο Seine-saint-Dennis. Την Τρίτη, ταραχές αναφέρονταν στο Courneuve, στο Raincy, στο Saint-Ouen, στο Lilas, στο Bobigny και στο Clichy-sous-Bois. Την Τετάρτη, αναφέρθηκαν ταραχές στο Noisy-le-Sec και στο Villepinte. Η Independent έγραφε ότι «200-300 μαθητές έριξαν πέτρες στους αστυνομικούς και έσπασαν παράθυρα αυτοκινήτων μετά την προσπάθειά τους να σταματήσουν τα μαθήματα σε ένα λύκειο στο Blanc-Mesnil, διαμέρισμα του Seine-Saint-Denis, στα βόρεια του Παρισιού».

Εξάλλου, οι ταραχές δεν περιορίστηκαν στα παρισινά προάστια. Στην Κορσική, ξέσπασαν συγκρούσεις τη δευτέρα, όταν ο Σαρκοζί επισκέφτηκε το νησί. Χτες, εκατοντάδες προκάλεσαν ταραχές έξω από τη Σορβόννη. Και, βέβαια, το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν ταραχές στη Ρεν, στην Τουρ, στη Λιλ και στην Νάντη, ενώ στο Παρίσι εκατοντάδες συγκρούστηκαν με τα CRS στην ‘πλατεία του έθνους’. Πριν από αυτά, ταραχές διεξάγονταν για πολλές μέρες στην περιοχή της σορβόννης, μετά την εκκένωση του πανεπιστημίου από τους καταληψίες πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ένα κίνημα που ξεκίνησε βασικά από τα κατειλημμένα πανεπιστήμια έχει μορφοποιηθεί σε μια διαμαρτυρία που περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους νέους της Γαλλίας. Ένα πράγμα δεν έχει, ωστόσο, αλλάξει: αυτό που ενώνει τους νέους είναι η αντίθεση στην απειλή της εργασιακής ανασφάλειας και στο CPE. Τουλάχιστον μέχρι αυτό το στάδιο των εξελίξεων, οι νέοι δε ζητούν τίποτα περισσότερο (και τίποτα λιγότερο) από την απόσυρση του CPE.

Μετάφραση: Χ. και Τζ.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]