user preferences

Εκπαίδευση

textProgettifici e dittatori scolastici 23:09 Jul 05 0 comments

textLa Buona Scuola 02:50 Oct 05 0 comments

textLa Buona Scuola 16:04 Sep 09 0 comments

textEducar para la bobada 07:32 Jan 08 0 comments

textAteismo diventa materia scolastica in Irlanda 17:59 Sep 27 0 comments

more >>
Recent articles by Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό- Μαύρ
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος Εκπαίδευση

Για τις εκπαι&#... Jun 11 22 by Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Άμεση απόσυρ ... Feb 25 21 by ΕΣΕ Αθήνας

Για την νέα εκ&... Feb 03 21 by Πρωτ. Αναρχικών Α. Αναργύρων - Καματερού

Θεσσαλονίκη: Γεγονότα Τετάρτης, 5 Νοεμβρίου

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εκπαίδευση | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday November 11, 2014 19:08author by Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό- Μαύρ author email mauro-kokkino at hotmail dot com Report this post to the editors

Τα γεγονότα της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη στενή συνεργασία κράτους και παρακράτους ενάντια σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται σε μηχανισμούς που θρέφουν φασιστικές ιδεολογίες. Συγκεκριμένα, εκείνη τη μέρα, πραγματοποιούνταν εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλογικό τμήμα για τη δυτική Θεσσαλονίκη είχε οριστεί το 11ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου.
imagehandler1702x336.jpg

Τα γεγονότα της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη στενή συνεργασία κράτους και παρακράτους ενάντια σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται σε μηχανισμούς που θρέφουν φασιστικές ιδεολογίες. Συγκεκριμένα, εκείνη τη μέρα, πραγματοποιούνταν εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκλογικό τμήμα για τη δυτική Θεσσαλονίκη είχε οριστεί το 11ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου.

Στο χώρο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας παρευρίσκονταν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τον ελευθεριακό χώρο όπως επίσης αντιφασίστες εκπαιδευτικοί και μέλη σωματείων βάσης. Στον ίδιο χώρο παρευρίσκονταν και υψηλόβαθμα στελέχη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής όπως επίσης και δυο ναζιστές "εκπαιδευτικοί", οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί υποψήφιοι του φασιστικού ψηφοδελτίου του "Εθνικιστικού Μετώπου Εκπαιδευτικών".

Μόλις οι υπόλοιποι παριστάμενοι αντιλήφθηκαν την παρουσία των ναζιστών απαίτησαν να απομακρυνθεί το φασιστικό πανό εκτός του χώρου, για να απαντήσουν αυτοί με προκλήσεις. Οι μαγκιές όπως ήταν φυσικό δεν έγιναν ανεκτές και είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή διαμονή 1-2 από αυτούς σε νοσοκομείο της πόλης. Είναι ανήκουστο οι απολογητές των ες-ες να μιλούν για «τάγματα εφόδου» εννοώντας τους αντιφασίστες εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστές. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ποια πραγματικά είναι τα ναζιστικά τάγματα εφόδου που δολοφονούν οικονομικούς μετανάστες όπως ο Σαχζάτ Λούκμαν και αντιφασίστες μουσικούς όπως ο Παύλος Φύσσας.

Μέλη της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία, η οποία σε συντονισμό με τους Χρυσαυγίτες και τον παριστάμενο εκεί (όλως περιέργως) δικηγόρο τους προσήγαγαν στη τύχη 6 άτομα μέχρι κι ένα χιλιόμετρο μακριά από το χώρο του συμβάντος στην περιοχή της Σταυρούπολης.

Οι προσαχθέντες αφού κρατήθηκαν για περισσότερες από 12 ώρες χωρίς να τους έχει γίνει η παραμικρή ενημέρωση τους ανακοινώθηκε η σύλληψή τους στη 1 το πρωί. Είχε προηγηθεί μια αναγνώριση-παρωδία που οργάνωσαν από κοινού οι μπάτσοι με τους Χρυσαυγίτες, κατά την οποία οι ναζί «αναγνώρισαν» δήθεν λίγο-πολύ όλους τους προσαχθέντες οι οποίοι φορούσαν χειροπέδες καθ' όλη τη διάρκεια της προσαγωγής και της αναγνώρισης, μαζί δε με αυτούς «αναγνώρισαν» και δύο ακόμη άτομα που τοποθέτησαν οι μπάτσοι χωρίς χειροπέδες ανάμεσα στους υπόλοιπους προσαχθέντες (!). Έπειτα αυτή η "άβολη" για τους μπάτσους «αναγνώριση» σβήστηκε από τη δικογραφία. Δύο εκ των προσαχθέντων κατέθεσαν εκείνη την στιγμή μήνυση ενάντια σε όσους χρυσαυγίτες τους αναγνώρισαν για ψευδή καταμήνυση ενώ ένας ακόμη κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες εναντίον ενός άλλου ατόμου. Και ενώ οι κατηγορούμενοι πλέον χρυσαυγίτες θα έπρεπε να κρατηθούν και να περάσουν από αυτόφωρο με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο ίδιος εισαγγελέας διέταξε την αυτεπάγγελτη δίωξη των προσαχθέντων αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες σε "επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία" χωρίς να υπάρχει ακόμη καν ιατροδικαστική έκθεση περί της κατάστασης των τραυματιών. Παρεμπιπτόντως, οι εξετάσεις τους ήταν καθαρές και ήδη από το απόγευμα κατέφθασαν όλοι στη ΓΑΔΘ για να συμμετέχουν στο θίασο της «αναγνώρισης». Την επόμενη μέρα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, η δίκη όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της απουσίας όλων των μαρτύρων κατηγορίας παίρνοντας αναβολή για την Πέμπτη 13 Νοέμβρη. Οι δικηγόροι των χρυσαυγιτών αν και παρευρέθηκαν αρχικά στο δικαστήριο, αποχώρησαν στη συνέχεια μετά και από παραινέσεις των μπάτσων, λόγω της μεγάλης παρουσίας αλληλέγγυων που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο των δικαστηρίων.

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ένα ανοιχτό πεδίο διαμόρφωσης αντιλήψεων και συνειδήσεων, όπου πρέπει να υπερασπίζονται αξίες όπως αυτές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας και όπου οι φασιστικές ιδέες και αντιλήψεις δεν έχουν καμία θέση. Οι αριστερές παρατάξεις γνώριζαν ότι πρόκειται να κατέλθει ναζιστικό ψηφοδέλτιο εδώ και πάνω από ένα μήνα και δεν έκαναν παρά χλιαρές καταγγελίες. Το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ δε κατήγγειλε για προβοκάτορες όσους επιδίωξαν την εκδίωξη των φασιστών από το σχολείο. Οι Παρεμβάσεις απλά έθεσαν ζήτημα απαγόρευσης του ψηφοδελτίου των ναζί περιμένοντας το υπουργείο να ακυρώσει την συμμετοχή τους.

Ο αρχιφασίστας Λοβέρδος, ως υπουργός των διαπομπεύσεων των οροθετικών γυναικών, όχι μόνο δεν απαγόρευσε φυσικά τους ναζί να χύσουν το δηλητήριο τους στα δημοτικά, αλλά επιδόθηκε σε νέο κυνήγι αυτή τη φορά των μαθητών που καταλαμβάνουν τα σχολεία τους και βγαίνουν στους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε σε "εθελοντική εργασία" τους άνεργους δασκάλους πριμοδοτώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, μετατρέποντας την εργασία σε χόμπι.

Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να απαντάει στις φασιστικές και ναζιστικές προκλήσεις και όχι απλά να περιμένει τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και φυλακίσεις των δολοφόνων γιατί θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Δεν αρκεί να οχυρώνεται πίσω από το "αντιφασιστικό" καταστατικό της ΔΟΕ. Οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος δεν λειτουργούν άπαξ διαπαντός ανανεώνονται μέσα από τους μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων. Εμείς οι αναρχικοί αγωνιστές δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο του κράτους, των υπουργείων των θεσμών και της αστυνομίας που κάνει πλάτες στους φασίστες και τους υποδεικνύει αγωνιστές προς «αναγνώριση», όπως προσφάτως τον Γρηγόρη Τσιλιμαντό, του οποίου η χαλκευμένη δίωξη δεν κατόρθωσε να φτάσει ούτε καν στο ακροατήριο, καθώς κατέπεσαν οι κατηγορίες. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν κερδίζεται με προσευχές και ότι ο φασισμός δεν νικιέται με καταγγελίες. Γι' αυτό τσακίζουμε τον φασισμό όπου πάει να σηκώσει κεφάλι εδώ και τώρα, εντείνουμε την κοινωνική δράση μέσα σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους και γειτονιές.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης Πέμπτη 13/11 στις 11.00 π.μ. στα δικαστήρια

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]