Anarkismo.net     http://www.anarkismo.net

Ενάντια στις αυξήσεις στον ΟΑΣΘ

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday February 18, 2015 17:33author by «Μαύρο & Κόκκινο»author email mauro-kokkino at hotmail dot com

Κείμενο ενάντια στις αυξήσεις τους αποκλεισμούς του ΟΑΣΘ που μοιράζεται σε στάσεις του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.
engine.feed.gr.jpeg

ΑΜΕΣΗ ΠΑΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ & ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

Τα Μ.Μ.Μ. πρωτοεμφανίσθηκαν την εποχή της πρώτης Βιομαχανικής Επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα, παράλληλα με την έντονη εκβιομηχάνιση των αστικών κέντρων. Η ανάγκη για τα Μ.Μ.Μ. προέκυψε με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων βιομηχανικών εργατών παραμένοντας ανέκαθεν μέσα προορισμένα για τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Πιο συγκεκριμένα το 1957 πραγματοποιείται η σκανδαλώδης ίδρυση του Ο.Α.Σ.Θ. παράλληλα με την κατάργηση του τραμ, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «αναχρονιστικό». Ο Ο.Α.Σ.Θ είναι η πρώτη και μοναδική εταιρία πανευρωπαϊκά, που κατέχει μονοπώλιο υπηρεσίας κοινής ωφέλειας με κρατική επιχορήγηση (για τη διατήρηση των κομίστρων σε χαμηλό επίπεδο) χωρίς να είναι υπόλογος για τις πρακτικές του στο κράτος. Οι μεγαλομέτοχοι του Ο.Α.Σ.Θ. είναι ταυτόχρονα μισθωτές και εκμισθωτές του και σε αρκετές περιπτώσεις και υπάλληλοι του ίδιου του οργανισμού με τεράστια κέρδη σε βάρος του και σε βάρος των κρατικών επιχορηγήσεων (οι μεγαλομέτοχοι είναι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Σ.Θ και τις επινοικιάζουν στον οργανισμό). Η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται από το εκάστοτε Υπουργείο Μεταφορών και ο οργανισμός υποχρεούται σε εφαρμογή της (η επιχορήγηση επικυρώνεται με Κ.Υ.Π.). Ενδεικτικά το ετήσιο λειτουργικό κόστος ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα στα 60 εκ. και το αντιστάθμισμα καλείται να καταβληθεί από το κράτος (ο Ο.Α.Σ.Θ. λαμβάνει τετραπλάσια κρατική επιχορήγηση συγκριτικά με τον Ο.Α.Σ.Α.).

Τα τελευταία χρόνια ο Ο.Α.Σ.Θ. έχει προβεί σε δικαστικές διαμάχες με το κράτος, ώστε να μην του επιβληθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων, ενώ παράλληλα διατηρεί πελατειακά συστήματα (μίζες, βίσματα) σε κοινό προσανατολισμό με το κράτος. Μέσα στην ερχόμενη τριετία η κρατική επιχορήγηση θα πέσει σταδιακά κάτω από το υποδιπλάσιο (από 102 εκατομμυρια ετησίως σε 44) και τη μείωση των επιχορηγήσεων θα κληθούν παραδοσιακά να την πληρώσουν οι επιβάτες. Αναφορικά από το 2001 μέχρι σήμερα, η αύξηση των κομίστρων ανέρχεται στο 400% (από 0,30 €/100 δραχμές σε 1,20 € για δύο μετακινήσεις). Συν τοις άλλοις, όποιος δεν καταβάλλει το προβλεπόμενο κόμιστρο και εντοπιστεί από ελεγκτή, καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 80 €, το οποίο σε διάστημα μερικών μηνών (αν δεν αποπληρωθεί εγκαίρως) σχεδόν πενταπλασιάζεται και μπαίνει στον Τειρεσία.

Ο Ο.Α.Σ.Θ. ακολουθώντας τα χνάρια του κράτους προβαίνει σε παθητική και ενεργητική έμμεση και άμεση τρομοκρατία των επιβατών (έμμεσα βομβαρδίζει τον επιβάτη με οπτικοαουστικά μηνύματα για την επικύρωση εισιτηρίου και πιθανότητα ελέγχου, ενώ άμεσα οι ελεγκτές και ενίοτε οι οδηγοί παίζουν το ρόλο του μπάτσου). Σε περιπτώσεις που ο επιβάτης δεν κατέχει νόμιμο επικυρωμένο εισιτήριο και αρνείται να επιδείξει τα στοιχεία του, παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης παρακράτησης του επιβάτη, όπως και περιπτώσεις κοινωνικού, φυλετικού κ.λπ. ρατσισμού. Από πλευράς των σεκουριτάδων-ελεγκτών-οδηγών παρατηρείται εξαναγκαστική αποβίβαση του παραβάτη (Θανάσης Καναούτης 19χρονος νεκρός σε τρόλεϊ της Αθήνας). Στα πλαίσια αυτής της τρομοκρατίας, παρατηρείται κοινωνικός κανιβαλισμός μεταξύ των επιβατών (από ρουφιανέματα μέχρι επίκριση, κατάδειξη και εξύβριση). Στα πλαίσια του καπιταλισμού και στο σύγχρονο νεοφιλελευθερισμό, καλείται και πάλι να πληρώσει τη νύφη ο κόσμος της εργασίας. Ιδιαίτερα σε μία πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά, προσθέτοντας σε όλα αυτά την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φορολογίας. Ουσιαστικά οι αυξήσεις των εισιτηρίων και το σύστημα ελέγχου του Ο.Α.Σ.Θ. οδηγούν σε κοινωνικούς αποκλεισμούς και κοινωνικό δαρβινισμό.

Να βάλουμε φρένο στα σχέδια κράτους-κυβέρνησης και των αφεντικών του ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες δεν αντέχουν το βάρος του κόστους μετακίνησης.

Να συλλογικοποιήσουμε τις αρνήσεις να οργανώσουμε την αντίσταση. Εδώ και τώρα να μειωθούν τα κόμιστρα σε αντιστοιχία με την πραγματική κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Να απελευθερωθεί η μετακίνηση για τις κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες, (μαθητες/φοιτητές, χαμηλόμισθοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α., συνταξιούχοι κλπ). Κατάργηση των ελέγχων και της εταιρικής τρομοκρατίας.

Οι συνεπιβάτες/αγωνιστές προωθούμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης και της εξάλειψης του κοινωνικού κανιβαλισμού. Έξω οι σεκιουριτάδες από τα λεωφορεία, καμία κράτηση επιβάτη. Να τιμωρήσουμε τους δολοφόνους του Θ. Καναούτη που τον «αποβίβασαν» από τη ζωή για 1,30Ε.

Οι μεταφορές, όπως και άλλες υπηρεσίες (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, παιδεία, υγεία) είναι δημόσια αγαθά, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι επικερδείς επιχειρήσεις στα χέρια λίγων και εκλεκτών, οι οποίοι θα εντείνουν τους αποκλεισμούς των κοινωνικά αδύναμων.

Οριστική λύση στο ζήτημα των μεταφορών μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την πάλη ώστε αυτές να γίνουν πραγματικά δημόσιες συγκοινωνίες.

Η ίδρυση ενός δημόσιου φορέα μετακίνησης που θα περάσει εξολοκλήρου στους εργαζόμενους, με κοινωνική εποπτεία, οι συγκοινωνίες στο σύνολό τους να κοινωνικοποιηθούν ώστε να καλύψουν την βασική τους λειτουργία την εξυπηρέτηση δηλαδή των κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των εργολάβων της μετακίνησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΥΡΙΟ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»

Related Link: http://maurokokkino1936.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

http://www.anarkismo.net/article/27903

Anarkismo.net is a international anarchist-communist news service