user preferences

Recent articles by Dmitri Okrest
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία Καταστολή / Φυλακές

Αλληλεγγύη μ ... Jun 13 18 by Workers Solidarity Movement

(Bielorussia) Libertà immediata per il nostro compagno Mikola Dziadok! Apr 17 17 by Revolución Internacional / World Revolution

Belarus : Liberté immédiate pour notre camarade Mikola Dziadok! Apr 17 17 by Revolución Internacional / World Revolution

Στα ίχνη της Κριμαίας

category Ρωσία / Ουκρανία / Λευκορωσία | Καταστολή / Φυλακές | Γνώμη / Ανάλυση author Monday June 01, 2015 22:11author by Dmitri Okrest Report this post to the editors

Η καταστολή των αναρχικών στη αυτονομημένη περι

Εδώ και πολύ καιρό η Ρωσία εμφανίζεται στα τρέχοντα γεωπολιτικά σενάρια παρέα με την Ουκρανία. Αυτό το κείμενο επικεντρώνεται στις κινητοποιήσεις και στην καταστολή του αναρχικού κινήματος στην Κριμαία. Η προσάρτηση της Κριμαίας και οι πολεμικές δράσεις στο νοτιοανατολικό τομέα της Ουκρανίας ράγισαν το Ρωσικό πολιτικό πεδίο. Δυστυχώς οι αριστεροί δεν οργάνωσαν σε τοπικό επίπεδο ομάδες μάχης. Το Ρωσικό αριστερό κίνημα επίσης κόπηκε στα δύο. Μόνο οι αναρχικοί ήταν σαφώς ενάντια στην προσάρτηση. Οι περισσότεροι κομμουνιστές και σοσιαλιστές έχουνε χάψει το παραμύθι με το αντιφασιστικό κάλεσμα του Κρεμλίνου, το οποίο κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία στο όνομα του αγώνα ενάντια στο φασισμό.
1.jpg

Εδώ και πολύ καιρό η Ρωσία εμφανίζεται στα τρέχοντα γεωπολιτικά σενάρια παρέα με την Ουκρανία. Αυτό το κείμενο επικεντρώνεται στις κινητοποιήσεις και στην καταστολή του αναρχικού κινήματος στην Κριμαία. Η προσάρτηση της Κριμαίας και οι πολεμικές δράσεις στο νοτιοανατολικό τομέα της Ουκρανίας ράγισαν το Ρωσικό πολιτικό πεδίο. Δυστυχώς οι αριστεροί δεν οργάνωσαν σε τοπικό επίπεδο ομάδες μάχης. Το Ρωσικό αριστερό κίνημα επίσης κόπηκε στα δύο. Μόνο οι αναρχικοί ήταν σαφώς ενάντια στην προσάρτηση. Οι περισσότεροι κομμουνιστές και σοσιαλιστές έχουνε χάψει το παραμύθι με το αντιφασιστικό κάλεσμα του Κρεμλίνου, το οποίο κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία στο όνομα του αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Η “Αυτόνομη Εργατική Ένωση”, η μεγαλύτερη αναρχική οργάνωση στην Ουκρανία γράφει:

“Στην εξελισσόμενη σύγκρουση δεν υποστηρίζουμε ούτε την Ουκρανική κυβέρνηση, ούτε τις φράξιες υπέρ της Ρωσίας που εγκαθίδρυσαν την εξουσία τους στις επαρχίες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ. Η εργατική τάξη (δηλαδή όποιος δεν έχει ούτε εξουσία, ούτε κεφάλαιο), είναι εξίσου απομακρυσμένη και από την έννοια της ενιαίας Ουκρανίας είτε στην ιδέα της “ομοσπονδοποίησης” ή στη δημιουργία νέων κρατών. Αυτά είναι απλά τα παιχνίδια των πολιτικών που πίνουν το αίμα των καθημερινών ανθρώπων. Εμείς, η αριστερά και οι αναρχικοί, πρέπει καταρχήν να αγωνιστούμε για τις ανάγκες της εργατικής τάξης στις σπαραγμένες από τον πόλεμο περιοχές της Ουκρανίας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους”.

Ο Alexey Polikhovich και ο Aleksei Gkaskarov από τη Μόσχα καταδικάστηκαν σε τριάμισι χρόνια φυλακή. Κατηγορήθηκαν για διευκόλυνση απόδρασης συλληφθέντα και ότι τράβηξαν από το χέρι έναν φαντάρο και μέλη των ΜΑΤ στην πλατεία Bolotnaya[1] στη Μόσχα στις 6 Μάη 2012. Αυτές ήταν οι πιο μαζικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας τα τελευταία 20 χρόνια. Οι περισσότεροι κομμουνιστές έχουν ξεγελαστεί από το αντιφασιστικό κάλεσμα του Κρεμλίνου το οποίο κήρυξε τον πόλεμο και καλά ενάντια στον Φασισμό. Σε ένα από τα τελευταία γράμματα του ο Alexey Polikhovich γράφει από τις φυλακές σχετικά με αυτό:

“Ο σημερινός μοδάτος αντιφασισμός και η ιμπεριαλιστική μαστούρα μου προκαλούν εμετό. Εγώ δεν τους θυμάμαι στις πορείες πολλών χιλιάδων ατόμων μετά τον φόνο του δικηγόρου Markelov και της δημοσιογράφου Baburova[2], δεν θυμάμαι να φωνάζουν μαζί με τους συντρόφους αντίφα και με τους μετανάστες στην Μόσχα. Γενικά δεν έδιναν δεκάρα τσακιστή μέχρι που οι ναζιστές σήκωσαν χέρι ενάντια στο κρατικό σύστημα. Οι ακροδεξιοί δεν υπάρχουν μόνο στην Ουκρανία, αλλά είναι πρόβλημα σε όλη την ανατολική Ευρώπη.”

Οι κιτρινόμαυρες και κιτρινόλευκες σημαίες του ρωσικού ιμπεριαλισμού εμφανίζονται στις παρελάσεις στα γήπεδα. Όλοι ξέρουν ποιοι είναι πίσω από αυτές τις σημαίες. Οι ίδιες σημαίες υπήρχαν και στις πορείες για την Κριμαία στη Μόσχα δίπλα σε πανό που έγραφαν “Ό φασισμός δεν θα περάσει” και δίπλα σε εμβλήματα της πόλης του Ντονιέτσκ. Σχετικά με αυτό το θέμα ο Polikhovich τσακώθηκε ακόμη και με τον αριστερό δικηγόρο του, τον Dimitriy Agranovskiy, γιατί αυτός υποστηρίζει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Τον ίδιο καιρό περιμένει τη δική του δίκη ο Aleksei Gkaskarov ο οποίος είχε αναλάβει συχνά τον ρόλο του δημόσιου ομιλητή του αντιφασιστικού κινήματος.

Ο Gkaskarov γράφει από τις φυλακές:

“Συχνά συζητούσαμε με τους φύλακες για τα σημερινά πολιτικά γεγονότα και ακόμη και αυτοί παραδεχόταν ότι τα προβλήματα της πρόνοιας είναι κοινά μεταξύ όλων των ανθρώπων στη χώρα. Με την ένωση της Κριμαίας η κατάσταση άλλαξε καθολικά. Ο Πούτιν σαν να κατέκτησε τις καρδιές αυτών των ανθρώπων... Ειλικρινά ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ τίποτα. Ακόμη και το “βαγόνι με τα διάφορα επιδόματα για τους ανθρώπους με τις σαρδέλες στους ώμους (στρατιωτικοί), έχει φύγει σε κάποιο άγνωστο και μακρινό ντεπό”. Και πράγματι, σε συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους τα προβλήματα της πρόνοιας έχουν φύγει σε δεύτερο πλάνο”.

Αξίζει να προσέξουμε ότι με την ένωση της Κριμαίας αυξήθηκαν και οι παράγραφοι στους καινούριους τρομονόμους. Τώρα, για οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση η οποία τοποθετείται ενάντια στις νέες γεωγραφικές επεκτάσεις της χώρας και ειδικά για το θέμα προσάρτησης της Κριμαίας, οι δικαστές υπόσχονται μέχρι και τρία χρόνια κράτησης στη στενή. Υπάρχουν μάλιστα και νέα παραδείγματα καταστολής στην Κριμαία.

Στην διάρκεια της άνοιξης σε δεκάδες πόλεις είχαν οργανωθεί αντιμιλιταριστικές πορείες με αποτέλεσμα προσαγωγές και πρόστιμα. Κάποιοι μοίραζαν φυλλάδια που έγραφαν “ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ”. Με την προσάρτηση της Κριμαίας η δημοφιλία του Πούτιν έχει ανεβεί κατακόρυφα. Ο περισσότερος πληθυσμός θεωρεί την Κριμαία ως γη που χάθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης. Η Ρωσία αποκτά και πάλι νέα σύνορα και αυτό ευχαριστεί μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της, γι αυτό και ο κάθε σκεπτικισμός ενάντια στο Ρωσικό κράτος αντιμετωπίζεται πολύ αρνητικά.
Ο κριμαϊκής καταγωγής αναρχικός Alexander "Tundra" Kolchenko συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB) της Συμφερούπολης στα μέσα του Μάη του 14.

Εντωμεταξύ, συνελήφθησαν επίσης ο γνωστός σκηνοθέτης Oleg Sentsov, ο κοινωνικός αγωνιστής Genadoy Afanasyev και ο Alexey Chirningo. Όλοι αυτοί οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της FSB, συμμετείχαν στον “Δεξιό Τομέα” [3] και σχεδίαζαν “σαμποτάζ και τρομοκρατικές επιθέσεις στις πόλεις Γιάλτα, Συμφερούπολη και Σεβαστούπολη, με σκοπό την καταστροφή ζωτικών εγκαταστάσεων, γεφυρών και ηλεκτρικών δικτύων”. Πέρα από τις κατηγορίες για τρομοκρατία καταδικάστηκαν για την απόπειρα εμπρησμού των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος “Ενωμένη Ρωσία” (Еди́ная Росси́я).

Ο ισχυρισμός ότι ο Alexander Kolchenko είναι μέλος του “Δεξιού τομέα” είναι προφανές ψέμα. Ο Kolchenko είναι ένας συνεπής αντιφασίστας, ένας από τους διοργανωτές προβολών σχετικά με τις υποθέσεις των αντιφασιστών Anastasia Baburova και Ivan Khutorskiy[4] στην Κριμαία. Εξάλλου έχει δεχτεί πάμπολλες φορές επιθέσεις από τους ντόπιους νεοναζί. Αμέσως μετά την σύλληψή του ο Alexander Kolchenko έστειλε ένα γράμμα στους φίλους του σχετικά με τις κατηγορίες που του προσάπτουν αρνούμενος κάθε κατηγορία. Ο σύντροφος Alexander Kolchenko είναι ένας αλληλέγγυος στις εργατικές και οικολογικές οργανώσεις που εναντιώνονται στην κατασκευή μεγαλύτερου λιμανιού στην περιοχή.

Η μπατσομηχανή λοιπόν κλήθηκε να σβήσει κάθε φωνή αντίδρασης με αποτέλεσμα τώρα ο Kolchenko και οι λοιποί συλληφθέντες να είναι στις ειδικές φυλακές της FSB στη Μόσχα και να έχουν υποστεί εξευτελισμούς και βασανιστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι αυτοί οι συλληφθέντες απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια. Αυτή την στιγμή τρέχει καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα [5].

Ο Kolchenko είναι ένας από τους λίγους που εναντιώνονται στην ανοργανωσιά του ουκρανικού πολιτικού πεδίου και την παρουσία πολιτικών μαριονετών. Παρόλα αυτά, το κλίμα διαφθοράς της κρατικής μηχανής έχει δώσει μεγαλύτερo περιθώριο αριστερών παρεμβάσεων. Με την είσοδό τους όμως στη ρωσική ομοσπονδία οι κάτοικοι της Κριμαίας συνάντησαν μια νέα πολιτική κουλτούρα καταστολής με πιέσεις στα ελεύθερα ΜΜΕ και τρομοκράτηση των ακτιβιστών.

Το θέμα των πολιτικών κρατουμένων αναδεικνύει τον κατασταλτικό χαρακτήρα του σημερινού καθεστώτος το οποίο δεν ανέχεται οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης στην Κριμαία. Όπως λένε και οι ίδιοι οι μπάτσοι, κάθε μορφή κριτικής στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας πρέπει να παταχθεί.

Οι αναρχικοί στην Κριμαία έχουν πέσει θύματα βίαιης καταστολής σε ιδιαίτερο βαθμό, καθώς είναι ταυτόχρονα ενάντιοι στο Euromaidan αλλά και στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Σημειώσεις:
[1] Η υπόθεση της πλατείας Bolotnaya: Μετά από μαζικότατη πορεία χιλιάδων διαδηλωτών στην Μόσχα στις 6/05/2012, 27 άτομα συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ταραχές και βία ενάντια στην αστυνομία. Από τους συλληφθέντες, ένας αυτοκτόνησε, δύο καταδικάστηκαν, 18 τέθηκαν υπό κράτηση με τους έξι να αναμένουν δίκη στη Ρωσία, ενώ ένας διέφυγε στο εξωτερικό. Η υπόθεση είναι γνωστή για τις πάμπολλες παραβιάσεις του Ρωσικού Δικαίου.

[2] Στις 19/01/2009 ένας οπλισμένος άνδρας, ο οποίος φορούσε μάσκα του σκι, εκτελεί τον 34χρονο δικηγόρο Stanislav Markelov πυροβολώντας τον μετά από από μια συνέντευξη τύπου που έδωσε νωρίτερα. Η δημοσιογράφος της ανεξάρτητης εφημερίδας “Novaya Gazeta”,Anastasiya Baburova, βάδιζε δίπλα στον Markelov την ώρα της εκτέλεσής του και ο ένοπλος την εκτέλεσε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Γι αυτή την υπόθεση καταδικάστηκαν για διπλή δολοφονία στις 28/04/2011 δύο νεοναζί, ο Nikita Tikhonov και η μνηστή του Yevgeniya Khasis. Η Baburova ερευνούσε σαν δημοσιογράφος τη δράση των ρωσικών νεοναζιστικών ομάδων. Υπάρχουν πάμπολλες ενδείξεις για την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών σε αυτήν την υπόθεση.

[3]Ακροδεξιό Ουκρανικό πολιτικό κόμμα που ξεκίνησε ως παραστρατιωτική συμμαχία στις συγκρούσεις του Euromaidan στο Κίεβο.

[4] Ένα από τα πιο γνωστά μέλη της αντιφασιστικής δράσης στη Μόσχα. Εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του στις 16/11/2009. Είχε δεχτεί απειλές και φυσικές επιθέσεις από ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες, μέχρι που βρέθηκε νεκρός στην είσοδο του σπιτιού του.

[5] Στοιχεία επικοινωνίας και οικονομικής ενίσχυσης στον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό της Μόσχας εδώ: http://goo.gl/olm0dg

*Δημοσιεύτηκε στο τ.29 Μάης 2015 της εφημερίδας δρόμου "Άπατρις".

**Μετάφραση: m. a. Επιμέλεια anarres

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]