Anarkismo.net     http://www.anarkismo.net

Κοινοτική οικονομία στην Rojava

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Λαϊκοί Αγώνες | Νέα author Wednesday August 05, 2015 21:38author by Dmitri (republishing) - MACG (personal capacity)

Αναπτύσεται παρά τον πόλεμο

Η Rojava γίνεται γρήγορα ένα κέντρο εμπορίου και παραγωγής, παρά τις ελλείψεις και τα δεινά που προκαλούνται από το συνεχιζόμενο πόλεμο. Η οικονομική ανάπτυξη σημειώνεται κατά μήκος των γραμμών που ορίζονται από την ηγεσία του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας, και η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από τις πρόσφατα οικοδομημένες κοινότητες, επιτροπές, συνδικάτα και πολιτικές οργάνωσεις, ως μέρος του δημοκρατικού προτύπου της οικονομίας.
efrineconomy.jpg

Η Rojava γίνεται γρήγορα ένα κέντρο εμπορίου και παραγωγής, παρά τις ελλείψεις και τα δεινά που προκαλούνται από το συνεχιζόμενο πόλεμο.


Η οικονομική ανάπτυξη  σημειώνεται κατά μήκος των γραμμών που ορίζονται από την ηγεσία του Κουρδικού Κινήματος Ελευθερίας, και η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη καθοδηγείται από τις πρόσφατα οικοδομημένες κοινότητες, επιτροπές, συνδικάτα και  πολιτικές οργάνωσεις, ως μέρος του δημοκρατικού προτύπου της οικονομίας.


Μόνο στο καντόνι της Efrīn, όπου μετά βίας υπήρχε ένα εργαστήριο στη εποχή της κυριαρχίας του καθεστώτος Μπάαθ, ένα νέο 84,000 τετραγωνικών μέτρων βιομηχανικό πάρκο κοντά στη γειτονιά Eşefiyź είναι τώρα το σπίτι για τουλάχιστον 800 βιοτεχνίες που παρέχουν τα αναγκαία για την επιβίωση των 5.000 οικογενειών που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία.

Η ανάπτυξη αυτή έχει καταστεί δυνατή εν μέρει χάρη στο έργο των δυνάμεων των YPG και YPJ στο καντόνι που έχουν κρατήσει την Efrīn ως ένα μέρος  ειρήνης και  ασφάλειας, παρά τον πόλεμο που μαίνεται στην υπόλοιπη χώρα. Παρά το γεγονός ότι πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό  περίπου 200 χιλιάδες, σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που κατοικούν στο καντόνι. Το νέο βιομηχανικό πάρκο βοηθά να απασχολούν χιλιάδες άνθρωποι.

Όλες οι εργασίες στο βιομηχανικό πάρκο οργανώνονται από τις επιτροπές, τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις  των πολιτών που συνδέονται με τις τοπικές κοινότητες.


Ο Selah Misto, ένας από τους διαχειριστές της βιομηχανικής ένωσης, εξηγεί ότι οι διαδικασίες έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεό ότι το έργο προχωρά με μεθοδευμένο τρόπο και ότι όλες οι εργασίες οργανώνονται από επιτροπές που συνδέονται με τις κοινότητες της παραγωγής. Πρόσθεσε ότι κομμούνες παραγωγής έχουν ήδη συσταθεί για την κατασκευή  και επεξεργασία αγαθών όπως τα προϊόντα σιδήρου, τις μπαταρίες και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Ο συντονισμός μεταξύ των κομμούνων έχει βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την παραγωγή και οι νεοσύστατες επιτροπές εργάζονται για να παρέχουν τεχνογνωσία και  εποπτεία, προσθέτοντας τέλος ότι η οικονομία αναπτύσσετε ως αναπόσπαστο μέρος του έργου της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης και ότι  άλλο ένα ανάλογο έργο βρίσκεται στον δρόμο της τελικής του υλοποίησης που θα εξασφαλήσει χώρο για 150 νέες βιοτεχνίες.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

http://www.anarkismo.net/article/28400

Anarkismo.net is a international anarchist-communist news service