user preferences

Στο φράχτη του Έβρου,

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday September 23, 2015 19:47author by Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης Report this post to the editors

στον πάτο του Αιγαίου…

Στο φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου…
Στηρίζουμε τη διαδήλωση του No Lager Θεσσαλονίκης ΠΕΜΠΤΗ 24/9, 19:00, ΚΑΜΑΡΑ

Τους τελευταίες μήνες οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως από την μαζική μετακίνηση πληθυσμών από την Συρία προς την Ευρώπη. Λόγω της κτηνωδίας του Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη που ελέγχει, λόγω των εμπόλεμων συνθηκών που έχουν επιβάλει άμεσα ή έμμεσα τα Δυτικά κράτη ή λόγω της φτώχειας, άνθρωποι από μία σειρά χώρες της Ασίας και της Αφρικής συνεχίζουν εδώ και χρόνια να εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε αναζήτηση στοιχειωδώς ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.
yellow_black_mikri.jpg

Στο φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου…
Στηρίζουμε τη διαδήλωση του No Lager Θεσσαλονίκης ΠΕΜΠΤΗ 24/9, 19:00, ΚΑΜΑΡΑ

Τους τελευταίες μήνες οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως από την μαζική μετακίνηση πληθυσμών από την Συρία προς την Ευρώπη. Λόγω της κτηνωδίας του Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη που ελέγχει, λόγω των εμπόλεμων συνθηκών που έχουν επιβάλει άμεσα ή έμμεσα τα Δυτικά κράτη ή λόγω της φτώχειας, άνθρωποι από μία σειρά χώρες της Ασίας και της Αφρικής συνεχίζουν εδώ και χρόνια να εγκαταλείπουν τις εστίες τους σε αναζήτηση στοιχειωδώς ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.
Όμως τα καράβια που φτάνουν προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, πλημμυρισμένα από πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα του πολέμου ή της φτώχειας, βυθίζονται είτε από τα κύματα και την αδιαφορία των εκάστοτε λιμενικών αρχών, είτε και σκόπιμα από τους δουλεμπόρους ή τους λιμενικούς.

Εκατοντάδες πτώματα προσφύγων και μεταναστών ξεβράζονται στις ακτές των νησιών, «λερώνοντας» την εικόνα της «πολιτισμένης» Ευρώπης. Σαν να μην έφτανε η μέχρι τα ελληνικά παράλια διαδρομή, με τα δουλεμπορικά φουσκωτά των προσφύγων και των μεταναστών, ορισμένοι ντόπιοι βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το αθάνατο ελληνικό επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.

Φόρτιση κινητών επί πληρωμή, δεκαπλασιασμός τιμών όταν πρόκειται για μετανάστες, ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης, στήσιμο καντινών και αυτοσχέδιων καταστημάτων που πουλάν είδη που οι άνθρωποι έχυν ανάγκη για το ταξίδι τους, οτιδήποτε μπορούσε να επιφέρει κέρδος από την εκμετάλλευση τους μπήκε σε εφαρμογή από ντόπια, μικρά και μεγάλα αφεντικά, με ειδική μνεία να αξίζει στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων των πλοίων στα 60 € που επιφέρουν στις ναυτικές εταιρίες χιλιάδες ευρώ ανά καραβιά και η γνωστή πλέον σε όλους κλοτσοπατινάδα για τις μηχανές των φουσκωτών, που ξαναστέλνονται στην Τουρκία.

Τα συγκεκριμένα καθίκια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους άλλοτε μαυραγορίτες της κατοχής. Θα τους ευχόμασταν ολόψυχα να έχουν και τη μοίρα των τελευταίων.

Τα ευρωπαϊκά κράτη, πίστα σκυλιά των ανά την Ευρώπη αφεντικών, ανοίγουν και κλείνουν τη στρόφιγγα της εισροής των μεταναστών ανάλογα με την ανάγκη σε εργατικό δυναμικό. Διευκολύνοντας και δυσχεραίνοντας την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στις Ευρωπαϊκές χώρες, πνίγοντας περισσότερους ή λιγότερους στη μεσόγειο, αυξομειώνουν τον αριθμό αυτών που καταφέρνουν να φτάσουν στον πολυπόθητο προορισμό τους, δηλαδή της χώρες της «ανεπτυγμένης» Δύσης. Κρατώντας τους σε καθεστώς παρανομίας, καταφέρνουν να έχουν πάντα έναν εναλλασσόμενο στρατό φτηνών, αναλώσιμων εργατών, χωρίς δικαιώματα και «αόρατων» απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία και επίθεση. Χτίζοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους πειθαρχούν και ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα σε όλη την τάξη μας.

Όσο υπάρχει καπιταλισμός, όσο υπάρχουν πολεμικές και οικονομικές επεμβάσεις οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να μεταναστεύουν και τα κράτη των «προηγμένων» χωρών θα προσαρμόζουν τις (αντι)μεταναστευτικές πολιτικές τους στις ανάγκες σε εργατικά χέρια, θα υποκινούν στους από τα κάτω την φιλανθρωπία όταν τους χρειάζονται, θα φυτεύουν και θα θεριεύουν το ρατσισμό όταν τους είναι περιττοί.

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε την πρώτη συνθήκη, με τη Γερμανία να είναι η πρώτη στη λίστα για να δεχθεί το πάμφθηνο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό της μέχρι χθες ανεπτυγμένης Συρίας. Το προσφυγικό ζήτημα έχει μπει στην κεντρική πολιτική ατζέντα ολόκληρης της Ευρώπης, τα κανάλια έχουν γεμίσει με εικόνες ανθρώπων που πνίγονται στη μεσόγειο, στοιβάζονται στα ελληνικά νησιά, περνάν τα σύνορα προς την Μακεδονία κατά εκατοντάδες, φρακάρουν στα σύνορα της ακροδεξιάς Ουγγαρίας, δέχονται πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Παράλληλα, εκστρατείες συλλογής ειδών και χρημάτων ξεπηδούν από παντού, celebrities και λοιποί όψιμοι ανθρωπιστές καλούν στη στήριξη των προσφύγων και διαδηλώσεις με το σύνθημα «refugees welcome» γίνονται σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Πίσω όμως από την αλληλεγγύη του κόσμου, πίσω από την ειλικρινή προσπάθεια όλων όσων με ποικίλους τρόπους προσπαθούν να στηρίξουν τους μετακινούμενους προς τις βόρειες χώρες πρόσφυγες, βλέπουμε και την τακτική της κυριαρχίας. Η λέξη «πρόσφυγας» -που για πρώτη φορά αντικαθιστά το «λαθρομετανάστης» στα χείλη πολιτικών και δημοσιογράφων- νοηματοδοτείται θετικά από τους από τα πάνω, ακριβώς για να ορίσει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ των «προσφύγων» που «θέλουμε» και των «λαθρομεταναστών» που «μας είναι περιττοί».

Αυτών που τα αφεντικά θα καλοδεχθούν για να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί, απλά γιατί δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε, και αυτών που θα συνεχίσουμε να κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να απελαύνονται, να πνίγονται στη μεσόγειο, να ανατινάζονται στα ναρκοπέδια, να ζουν χωρίς χαρτιά , «αόρατοι». Και αν μέχρι χτες αυτό ήταν ρητορεία, σήμερα έγινε κιόλας πολιτική, με τις κινητές υπηρεσίες ασύλου που θα διασφαλίζουν ότι μόνο οι «πρόσφυγες» (οι χρήσιμοι δηλαδή) θα περνάν τα σύνορα.

Για εμάς όμως, τους εργάτες ανεξαρτήτου εθνικότητας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, τα θύματα του πολέμου και της φτώχιας, δεν είναι αντικείμενο διαχείρισης κρατικών μηχανισμών και οικονομικών ελίτ. Δεν ανεχόμαστε η ανθρώπινη ζωή να εξαρτάται από αποφάσεις των διακρατικών οργανισμών, όπως η ΕΕ και η frontex, των εθνικών κρατών και των αναγκών της οικονομίας. Η εξουσία, που από τα γεννοφάσκια της αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή κι ευτελίζει την αξιοπρέπεια, βγάζει τη μάσκα της δημοκρατίας και αποκαλύπτει το τέρας του φασισμού. Αυτό το ίδιο τέρας που, απογυμνωμένο εκφράζεται μέσω των ναζί-σκουληκιών της Χρυσής Αυγής –που άρχισαν και πάλι να κάνουν την εμφάνιση τους στα νησιά που αποτελούν σημεία εισόδου των μεταναστών- ενσαρκώνεται πλέον ως καθημερινή πρακτική των κρατικών μηχανισμών. Ενσαρκώνεται στην Μυτιλήνη, την Κω, την Ειδομένη.

Από τους δήμιους της εξουσίας, από τους υμνητές του θανάτου, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Αυτό που προτάσσουμε είναι ο μαζικός αγώνας για την ανατροπή τους και την ανατροπή όλου του πολιτικοοικονομικού συστήματος που γεννά ιεραρχίες, που εντείνει την εκμετάλλευση και που σε καιρούς κρίσης, επιστρατεύει την κατάσταση εξαίρεσης και τον φασισμό ως πολιτική πρακτική. Απέναντι σε κάθε εξουσία, εμείς, απαντάμε τώρα και πάντα με ταξική αλληλεγγύη.

Οι ταλαιπωρημένοι, οι ξυπόλητοι της εποχής μας, οι κυνηγημένοι, εξαιτίας των πολέμων και των διώξεων κάθε εξουσίας και κάθε κράτους, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, βρίσκονται στην καρδιά της αλληλεγγύης μας. Είναι ταξικά αδέρφια μας, το πιο υποτιμημένο, κακοπληρωμένο και επισφαλές μέρος της τάξης μας, βορά στα δόντια κάθε μικρού και μεγάλου αφεντικού. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά και την ελεύθερη μετακίνηση όλων των εργατών, σβήνοντας τις συνοριακές γραμμές που οι εξουσίες χάραξαν για τους υπηκόους τους αλλά όχι για τα εμπορεύματα των αφεντικών και απαιτώντας άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών.

Στο πλευρό πάντα των αδύναμων, των καταπιεσμένων, των ξεριζωμένων αυτού του κόσμου, ανεξαρτήτου χρώματος και θρησκείας, ντόπιοι και «ξένοι», μετανάστες του χτες, μετανάστες του σήμερα και του αύριο ενώνουμε τα χέρια, υψώνουμε τις γροθιές μας.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ / ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Related Link: http://libertasalonica.wordpress.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]