user preferences

Η βαρβαρότητα του ανθρωπισμού στα σύνορα

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Μετανάστευση / Ρατσισμός | Ανακοίνωση Τύπου author Tuesday December 29, 2015 16:38author by Πρωτοβουλία για την Ολική Άρνηση Στράτευσης Report this post to the editors

Η νέα επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης Frontex

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο δόγμα της ασφάλειας των θωρακισμένων συνόρων της Ευρώπης, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (που αντί να κλείνουν, ανοίγουν για τις «επικίνδυνες ομάδες» μεταναστών, όπως αποκαλεί το ελληνικό κράτος τους μη «προνομιούχους» μετανάστες, όλους όσοι δηλαδή δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν), στις απελάσεις και στην ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής γίνεται και επίσημα σήμερα, 28 Δεκέμβρη, με την έναρξη μιας νέας, ενισχυμένης σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό επιχείρησης, της Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» (Poseidon Rapid Intervention) του Frontex.
wpid20150821115755.jpg

Η βαρβαρότητα του ανθρωπισμού στα σύνορα

Ενημερωτικό σχόλιο για την νέα επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης του Frontex που τίθεται σε ισχύ

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο δόγμα της ασφάλειας των θωρακισμένων συνόρων της Ευρώπης, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (που αντί να κλείνουν, ανοίγουν για τις «επικίνδυνες ομάδες» μεταναστών, όπως αποκαλεί το ελληνικό κράτος τους μη «προνομιούχους» μετανάστες, όλους όσοι δηλαδή δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν), στις απελάσεις και στην ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής γίνεται και επίσημα σήμερα, 28 Δεκέμβρη, με την έναρξη μιας νέας, ενισχυμένης σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό επιχείρησης, της Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» (Poseidon Rapid Intervention) του Frontex.

Μιας επιχείρησης που έρχεται να αντικαταστήσει την τρέχουσα επιχείρηση «Ποσειδών»* και να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στους ελέγχους ασφάλειας, όπως ωμά διατυπώνει ο διακρατικός φορέας, που επιθυμεί να «σαρώσει» τα περάσματα του Αιγαίου, να κρατήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερους πληθυσμούς μετακινούμενων στις ακτές της Τουρκίας και να τους σπρώξει στα εκεί άθλια κέντρα κράτησης, εξαθλίωσης και κακοποιήσεων, όπως με μελανά χρώματα καταγγέλλεται.

Την ίδια στιγμή που κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνόδων του Δεκεμβρίου για το μεταναστευτικό δήθεν «όλα ήταν ανοιχτά και υπό διαπραγμάτευση», στα νησιά κατέφταναν νέες φουρνιές ευρωπαίων μπατσοσυνοριοφυλάκων, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης για το συντονισμό των Επιχειρήσεων στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ή αλλιώς FRONTEX), Φαμπρίτσε Λετζέρι και της Ελλάδας από τις 17 του μήνα: η ανάπτυξη της επιχείρησης θα ανέλθει βαθμιαία σε περίπου 376 στελέχη και διερμηνείς από διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν, θα συμπεριλαμβάνονται ειδικοί στη διαλογή, στη σύνταξη αναφορών, τη δακτυλοσκόπηση και τα πλαστά έγγραφα.

Τι μας λέει ο ίδιος ο Frontex: «Τα στελέχη της διαλογής παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βοήθεια των αρχών για την εξακρίβωση της εθνικότητας των εισερχόμενων μεταναστών, έτσι ώστε να ταυτοποιηθούν και να εγγραφούν. Οι ειδικοί στη σύνταξη αναφορών θα συλλέγουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες των δικτύων των παράνομων διακινητών, τις οποίες η Frontex μοιράζεται με τις εθνικές αρχές και τη Europol. Τα επιπλέον στελέχη που θα απασχοληθούν στην Ταχεία Επέμβαση “Ποσειδών” θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής. [….] Τα στελέχη θα υποστηρίζουν επίσης ελέγχους ασφαλείας μέσω συμβουλών  στις εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, συνεργαζόμενοι πλάι στους ειδικούς, στη διαλογή, τη σύνταξη αναφορών και τη δακτυλοσκόπηση».

Με τον επικοινωνιακό «εφιάλτη» της επικείμενης ακόμα μεγαλύτερης κοσμοσυρροής προς την Ευρώπη να καλλιεργείται, με τα μακεδονικά σύνορα σφραγισμένα στην Ειδομένη και τις συμφωνίες επαναπροώθησης στην Τουρκία που αναθερμάνθηκαν με το πακέτο 3 δις που της δόθηκε πρόσφατα για να παίξει το ρόλο του μαντρόσκυλου στο κακό σήριαλ με τίτλο «Τραγωδία στο Αιγαίο», η νέα Ταχεία Επέμβαση του Frontex δεν μεταφράζεται σε τίποτα άλλο από μια καλά μελετημένη επιχείρηση απώθησης-αναχαίτισης αυτών που προσπαθούν να εισέλθουν και θεσμοθετημένου ρατσισμού για τους υπόλοιπους, που μόνο στην κληρονομιά του Άουσβιτς θα μπορούσε να παραπέμπει, επαναλαμβάνοντας την ιστορία της διαλογής ανθρώπων και του εγκλεισμού σε κέντρα κράτησης -όπως αυτό της Κορίνθου- όσων «περισσεύουν» από τους σχεδιασμούς της κυριαρχίας.

Ήδη, ο Φ. Λετζέρι καλεί σε μαζικές απελάσεις και μάλιστα δηλώνει τη διαθεσιμότητα του Frontex να βοηθήσει στο … δύσκολο αυτό έργο. Μέσα στο 2015, ο Frontex οργάνωσε συνολικά 60 πτήσεις επαναπροώθησης ατόμων που διέθεταν τις προϋποθέσεις για άσυλο, ποσοστό 50% υψηλότερο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς. Ο Frontex επιθυμεί να συμβάλει με τις ανάλογες συνδρομές σε ανθρώπινο προσωπικό (με βάση τις προβλέψεις, ως το 2020 οι υπάλληλοι του Frontex αναμένεται να φτάσουν τα 1.000 άτομα) αλλά και την τεχνική κάλυψη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του φορέα, που από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησής του στο ελληνικό κράτος έχει επιδοθεί σε σκληρό dealing προϊόντων επιτήρησης της στρατιωτικής βιομηχανίας νέας γενιάς, ζητάει να θεσπιστούν νέα εργαλεία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου και έκανε γνωστό ότι ήδη από το Σεπτέμβριο έχουν θέσει σε λειτουργία δικές τους κάμερες παρακολούθησης στη Βουλγαρία, για να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις.

 Στο πλαίσιο της περαιτέρω αυτόνομης λειτουργίας της, ο Frontex, που έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των ελληνοαλβανικών συνόρων και αυτών με τη Μακεδονία, ζητά να έχει δικαίωμα επέμβασης ακόμα κι αν το κράτος-μέλος δεν το επιθυμεί. Δόγμα της διεύθυνσης: «Μια χώρα που αποτυγχάνει στη διαδικασία του μηχανισμού αξιολόγησης Σένγκεν, θα υποχρεούται να δεχτεί βοήθεια από τις έκτακτες επιχειρήσεις της Frontex». Κι ενώ με οδηγό το δόγμα της ασφάλειας προδιαγράφονται ακόμα περισσότεροι υγροί τάφοι στο Αιγαίο, ακόμα πιο σκληρή συλλογική τιμωρία για τις ανεπιθύμητες εθνικότητες με βίαιες απωθήσεις, αυτό που φαίνεται να έχει «ενοχλήσει» τα εθνικά κράτη από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η αμφισβήτηση της εθνικής τους κυριαρχίας, δηλαδή το ΠΟΙΟΣ θα είναι ο φυσικός φορέας της φυσικής βίας και της βαρβαρότητας στα σύνορα…

Τα σύνορά τους είναι πόλεμος!

Και στον πόλεμο αυτό δεν θα μείνουμε θεατές…

ΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

* Η επιχείρηση «Ποσειδών», με τη συμμετοχή 26 κρατών ΕΕ και Σένγκεν, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινή επιχείρηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, που είχε συντονίσει ποτέ η Frontex, τόσο στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά όσο και στα χερσαία, ελληνοτουρκικά, ελληνοαλβανικά και ελληνομακεδονικά σύνορα.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]