user preferences

Το ΝΑΤΟ εναντίον των Κούρδων

category Μέση Ανατολή / Αραβία / Ιράκ | Ιμπεριαλισμός / Πόλεμος | Γνώμη / Ανάλυση author Friday February 26, 2016 18:56author by José Antonio Gutiérrez D. - Anarkismo Report this post to the editors

Η μάχη για A’zaz

Το ΝΑΤΟ, εκπροσωπούμενο από το τουρκικό κράτος, έχει τις τελευταίες ημέρες εξαπολύσει βομβαρδισμό των κουρδικών πολιτοφυλακών του YPG που είχαν προχωρήσει προς τα βόρεια του Χαλεπίου προς τις πόλεις A'zaz και Tal Rifaat. Οι βομβιστικές επιθέσεις, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 23 άμαχοι, επικεντρώνονται γύρω από την στρατιωτική αεροπορική βάση της Menagh, η οποία καταλήφθηκε το 2013 από ένα συνασπισμό “ανταρτών”, συμπεριλαμβανομένης και της Αλ - Κάιντα (Μέτωπο Al-Nusra) και άλλων οι οποίοι αργότερα θα σχηματίσουν Ισλαμικό Κράτος. Αυτό είναι ένα σημείο-“κλειδί” για τον εφοδιασμό της "εξέγερσης", η οποία εξυπηρετεί την πετρελαιο-θεοκρατία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
460_0___30_0_0_0_0_0_cartoonerdoganisis20152_3.jpg

Το ΝΑΤΟ εναντίον των Κούρδων: Η μάχη για A’zaz

Καθώς η πολιορκία σφίγγει γύρω από τις δυνάμεις των ένοπλων φονταμενταλιστικών αντιδραστικών ομάδων στη Συρία, το καθεστώς της Άγκυρας τους έχει απλόχερα βοηθήσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας που βρίσκεται σε εξέλιξη το όλο μακελειό, ενώ η κατάσταση έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε μια υπόθεση για γερά νεύρα. Με την αναγκαστική του εξέγερση κατά του Ισλαμικού Κράτους, τη ρωσική επέμβαση και την αποφασιστική συμμετοχή των πολιτοφυλακών της Χεζμπολάχ, το κουρδικό αντάρτικο του YPG κερδίζει τη μάχη κατά της εν λόγω ετερόκλητης συμμαχίας των οπορτουνιστών και των ενόπλων φονταμενταλιστών, μοναδικός στόχος της οποίας είναι να ανατρέψει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και να συντρίψει τις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι δρουύν στο βόρειο τμήμα της χώρας, όταν σε κάθε στιγμή και σε κάθε ευκαιρία δείχνουν, ότι επιζητούν την άμεση παρέμβαση στη συριακή σύγκρουση, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής της στρατιωτικής αυτής εγκληματικής περιπέτειας, αποτέλεσμα της οποίας είναι μόνο η πρόκληση πόνου και θανάτου.

Εδώ τελικά έπεσαν οι μάσκες τους. Το ΝΑΤΟ, εκπροσωπούμενο από το τουρκικό κράτος, έχει τις τελευταίες ημέρες εξαπολύσει βομβαρδισμό των κουρδικών πολιτοφυλακών του YPG που είχαν προχωρήσει προς τα βόρεια του Χαλεπίου προς τις πόλεις A'zaz και Tal Rifaat. 1 Οι βομβιστικές επιθέσεις, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 23 άμαχοι, 2 επικεντρώνονται γύρω από την στρατιωτική αεροπορική βάση της Menagh, η οποία καταλήφθηκε το 2013 από ένα συνασπισμό “ανταρτών”, συμπεριλαμβανομένης και της Αλ - Κάιντα (Μέτωπο Al-Nusra) και άλλων οι οποίοι αργότερα θα σχηματίσουν Ισλαμικό Κράτος. Αυτό είναι ένα σημείο-“κλειδί” για τον εφοδιασμό της "εξέγερσης", η οποία εξυπηρετεί την πετρελαιο-θεοκρατία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ahmet Davutoğlu είπε ότι ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τις βομβιστικές αυτές επιθέσεις. Παρά το γεγονός, ότι ο Μπάιντεν δεν έχει εγκρίνει δημοσίως την τουρκική στρατιωτική επέμβαση, ούτε την έχει καταδικάσει ούτε έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να περιορίσει την επιθετικότητα και τις δραστηριότητες του τουρκικού κράτους, το οποίο ποτέ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την απόλυτη βεβαιότητα ότι η ΗΠΑ θα του παρείχαν την αμέριστη υποστήριξή τους.

Ας θυμηθούμε ότι το ΝΑΤΟ είχε πει, εν μέσω της κρίσης με τη Ρωσία, ότι θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια την “εδαφική ακεραιότητα” του τουρκικού κράτους, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί το καθεστώς της Άγκυρας για να δικαιολογήσει την επίθεσή του εναντίον των Κούρδων, λέγοντας ότι αποτελούν απειλή για την μονολιθική αντίληψή τους περί εθνικής ενότητας. Αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας άμεσης χερσαίας παρέμβασης των στρατευμάτων του Ερντογάν, κάτι που ήδη απείλησε ο ίδιος ότι θα κάνει, την περασμένη εβδομάδα. Το προσωπείο της δήθεν ενότητας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είναι ένα αστείο: το τουρκικό κράτος, και μαζί με αυτό το ΝΑΤΟ, στοιχηματίζουν στην αποσταθεροποίηση της Συρίας και της παράτασης του λουτρού αίματος, την ίδια στιγμή που πολεμούν εναντίον του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Στοιχηματίζοντας με τη στρατηγική του σφυριού και του αμονιού, καθώς χτυπά τους Κούρδους στο συριακό έδαφος, και παρέχει βοήθεια στις ένοπλες αντιδραστικές ομάδες για να εξοντώσουν τις πολιτοφυλακές του YPG, το τουρκικό κράτος χτυπά επίσης τους Κούρδους και στο έδαφός τους, στοχεύοντας στην καταστροφή του επαναστατικού τους ηθικού. Εδώ και μήνες έχουν επιβάλει κατάσταση πολιορκίας στην κουρδική επικράτεια του τουρκικού κράτους, με κλιμακούμενες κατασταλτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς. Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σκανδαλίζονται από την καταστροφή της πολιτιστικής, ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς σε μέρη όπως η Παλμύρα (Συρία) από το Ισλαμικό Κράτος, καταγγέλοντάς το εδώ κι εκεί, παραμένουν ωστόσο σιωπηλά για τη συστηματική καταστροφή από το τουρκικό κράτος της ανθρώπινης κληρονομιάς στην κουρδική περιοχή εντός των συνόρων της Τουρκίας: σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Ντιγιαρμπακίρ (10/12/2016), η περιφέρεια της Sur στο Ντιγιαρμπακίρ έχει βομβαρδιστεί και τα ιστορικά τείχη της, που θεωρούνται ιστορική κληρονομιά από την UNESCO, έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές. Το 70% των κτιρίων του ανατολικού τμήματος της παλιάς πόλης, επίσης, έχει επηρεαστεί, ενώ 50.000 κάτοικοι της πόλης έπρεπε να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω της κρατικής βίας και τρομοκρατίας.

Η Δύση πίστευε, ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους Κούρδους για να πολεμήσουν εναντίον των φονταμενταλιστικών ομάδων που θεωρούνται “ανεξέλεγκτες”, αλλά αυτό απέτυχε. Οι Κούρδοι είναι ένας ώριμος πολιτικός πρωταγωνιστής, με πολύ μεγάλη εμπειρία αγώνα στους γύρω λόφους για να χρησιμοποιηθεί ως απλό πιόνι από τις δυτικές δυνάμεις. Όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν τη στρατηγική της αναδιάρθρωσης της Μέσης Ανατολής, προσδοκώντας ότι τα καθεστώτα-μαριονέτες που θα προέκυπταν, καθεστώτα παρόμοια με τα θεοκρατικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου, δίνοντάς τους πρόθυμα το πετρέλαιό τους σε αντάλλαγμα σχεδόν τίποτα, δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε τους Κούρδους ούτε τα ελευθεριακά κοινωνικά τους σχέδια και τη ριζοσπαστική τους δημοκρατία. Ούτε έλαβαν υπόψη τις τεράστιες λαϊκές δυνάμεις σε βάρος των οποίων εξαπολύθηκαν οι στρατηγικές παρέμβασης εκ μέρους τους. Είναι αλήθεια ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα άνθιση στη Μέση Ανατολή του είδους αυτού της λαϊκής εξουσίας, που ξεκινώντας από το Κουρδιστάν, στη συνέχεια διαχέεται σε όλη την περιοχή, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι ΗΠΑ ήταν ανίκανες να επιβάλουν την κυριαρχία της, ενώ η ηγεμονία τους στην περιοχή ήδη διαβρώνται και οι φίλοι τους έχουν ήδη ξεγυμνωθεί. Δεν υπήρξε άλλη στιγμή κατά τις τελευταίες δεκαετίες που οι σεΐχηδες να ήταν πιο νευρικοί από ό,τι είναι τώρα. Αυτός είναι ο λόγος από τον οποίο προέρχεται η βία του χαλίφη της Άγκυρας κατά των Κούρδων.

Με τον ίδιο τρόπο κατά τον οποίο η μάχη για την Kobane ήταν ένα σημείο-“κλειδί” ώστε να επιβραδυνθει η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, έτσι σήμερα και η μάχη για την A'zaz είναι επίσης ένα σημείο-“κλειδί” για την εξάλειψη των ένοπλων φονταμενταλιστών και την άσπιση της επέκτασης, ενοποίησης, καθώς και το δικαίωμα της ύπαρξης ενός αυτόνομου, ελεύθερου και συνομοσπονδιοποιημένου Κουρδιστάν.

José Antonio Gutiérrez D.

15 Φλεβάρη 2016

Σημειώσεις
[1] http://www.aljazeera.com/news/2016/02/turkey-shells-kur....html
[2] http://aranews.net/2016/02/dozens-of-civilian-casualtie...yria/

*Μετάφραση: Felipe Asenjo (Tlaxcala). Επιμέλεια: John Catalinotto. Ελληνική μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, 26 Φλεβάρη 2016.

http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=17333

This page has not been translated into Dansk yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]