user preferences

Για τα γεγονότα στην Οαχάκα

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Λαϊκοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday June 23, 2016 06:20author by αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” Report this post to the editors

Εδώ και αρκετό καιρό, στη νότια πολιτεία του Μεξικού, Οαχάκα, διεξάγεται από τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, ένας σκληρός και ανένδοτος αγώνας αμφισβήτησης των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και της νέας διαδικασίας αξιολόγησης και πρόσληψης δασκάλων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι κομμάτι της ριζικής αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος που επιχειρείται την τελευταία δεκαετία στο Μεξικό και στόχο έχει την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
nochixtlanpolicebarricade696x391.jpg

Κείμενο για τα γεγονότα στην Οαχάκα του Μεξικού

“Παρακολουθήσαμε την πορεία των εκπαιδευτικών. Δεν ήταν μόνο άντρες, υπήρχαν και πολλές γυναίκες εκπαιδευτικοί. Η καταραμένη η αστυνομία τους επιτέθηκε και μάλιστα επιτέθηκε ακόμα και στους ανθρώπους που απλά βρίσκονταν τριγύρω. Χτύπησαν μέχρι και παιδιά. Αργότερα είδαμε ένα σύνθημα γραμμένο σε τοίχο, που έλεγε «Αστυνομία: Τόσο σκληροί απέναντι στον λαό, τόσο αδερφές απέναντι στους ναρκεμπόρους». Διαπιστώσαμε πως οι εκπαιδευτικοί ήταν χαρούμενοι κατά τη διάρκεια της πορείας τους. Λες και δεν τους ένοιαζε που τους χτυπούσαν και τους τραβολογούσαν και τους ψέκαζαν με εκείνο το αέριο που δεν σε αφήνει να ανασάνεις. Οι δάσκαλοι (άντρες και γυναίκες) απλά συνέχιζαν την πορεία τους, μαζί με μερικές από τις μητέρες και τους πατέρες των παιδιών από τα σχολεία και τις οικογένειες που υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς. Ήταν εμφανές πως κανείς δεν τους ανάγκαζε να προχωρούν, μα αντιθέτως πως βρίσκονταν εκεί επειδή οι ίδιοι το επιθυμούσαν. Ήταν ενθουσιασμένοι. Και ο κόσμος από τα σπίτια κατά μήκος των δρόμων εξέφραζε φωναχτά την υποστήριξή του σε αυτούς’’

“Οι μάχες που δίνουν οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες δεν λήγουν μαζί με τον Μάη. Είναι μόνο η αρχή μηνών ολόκληρων από αγώνες που θα ακολουθήσουν, και όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς. Στους τόπους και στα ημερολόγια που έπονται, η ιστορία δεν συμβαίνει απλά, φτιάχνεται’’.

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση με τίτλο “Μάης: Μεταξύ απολυταρχίας και αντίστασης” που εκδόθηκε από το Ζαπατιστικό Στρατό για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN) ενάντια στη βία, την καταστολή και τον αυταρχισμό του περασμένου μήνα στο Μεξικό και υποστήριξης της αντίστασης και της εξέγερσης του λαού

Εδώ και αρκετό καιρό, στη νότια πολιτεία του Μεξικού, Οαχάκα, διεξάγεται από τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, ένας σκληρός και ανένδοτος αγώνας αμφισβήτησης των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και της νέας διαδικασίας αξιολόγησης και πρόσληψης δασκάλων. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι κομμάτι της ριζικής αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος που επιχειρείται την τελευταία δεκαετία στο Μεξικό και στόχο έχει την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Η Οαχάκα είναι μαζί με την Τσιάπας και το Γκερέρο οι πολιτείες του νότιου Μεξικού με τη μεγαλύτερη φτώχεια, κακοποίηση γυναικών, διαφθορά και μετανάστευση, αλλά και το μεγαλύτερο πλούτο σε φυσικούς πόρους, πολιτιστικές παραδόσεις και κοινωνικούς αγώνες. Τα 2/3 της περιοχης κατοικούνται από ινδιάνικους λαούς, ενώ στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι υποσιτίζονται και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά για την επιβίωση αγαθά. Πρόκειται για την ίδια περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο του παγκόσμιου καπιταλισμού εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητας και του πολύτιμου υπεδάφους που βρίσκονται κυρίως στα μέρη όπου κατοικούν ινδιάνικοι λαοί. Τόσο μεγάλα είναι τα συμφέροντα των αφεντικών εκεί ώστε ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή αποτελεί στρατιωτικοποιημένη ζώνη για να διεξάγεται απρόσκοπτα η λεηλασία της, ενώ παράλληα να συντελείται η γενοκτονία, η πολιτική, οικονομική και πολιτισμική εξόντωση των ιθαγενικών λαών στο όνομα της “ανάπτυξης”.

Πριν δέκα χρόνια, τον Μάιο του 2006, οι δάσκαλοι της πολιτείας της Οαχάκα κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στην υποχρηματοδότηση της παιδείας με αίτημα το κράτος να παρέχει στους ξυπόλυτους και υποσιτισμένους μαθητές παπούτσια ώστε να μπορούν να διασχίσουν τα βουνά για να φτάσουν στο σχολείο, ενώ παράλληλα διεκδικούσαν ένα γεύμα ώστε να μην ζαλίζονταν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, και μια αύξηση στον πενιχρό μισθό τους. Αυτός ο αγώνας εξελίχθηκε σε γενικευμένη εξέγερση που κράτησε για περισσότερο από 5 μήνες και υποχώρησε μόνο μετά την βίαιη καταστολή από την αστυνομία που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και εξαφανισμένους.

Τις τελευταίες μέρες, ο αγώνας έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, με τους εκπαιδευτικούς (CNTE: Εθνικός Συντονισμός Δασκάλων) να μπλοκάρουν δεκάδες εθνικούς δρόμους, αλλά και διυλιστήρια, απαιτώντας -πέραν από την απόσυρση του νομοσχεδίου- και την απελευθέρωση συναδέλφων τους που έχουν συλληφθεί.

Η απάντηση του Μεξικανικού κράτους ήταν η άμεση καταστολή των διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα τις δολοφονίες 8 διαδηλωτών, των τραυματισμό εκατοντάδων, αλλά και την “εξαφάνιση’’ αρκετών δεκάδων ακόμα.

Όπως αναφέρουν σύντροφοι από την αναρχική ομοσπονδία του Μεξικού: “Η κατάσταση τώρα είναι κρίσιμη, ειδικά στην πολιτεία της Οαχάκα, όπου έχουν ανεγερθεί μια σειρά από οδοφράγματα και πού οι σύντροφοι του AMZ (Alianza Magonista Zapatista) αντιστέκονται εξίσου. Μας λένε ότι υπάρχει μια σύγκρουση με την ομοσπονδιακή αστυνομία σε διάφορα μέρη της πολιτείας, όπου υπάρχουν ήδη νεκροί και αγνοούμενοι σύντροφοι αυτή τη στιγμή. Επειδή ο αγώνας διεξαγόταν κατά μέτωπο και η ένοπλη αστυνομία άρχισε να πυροβολεί τους ανθρώπους και τους εκπαιδευτικούς, μερικά οδοφράγματα αναδιατάσσονται, αλλά η κατάσταση στα κεντρικά και νότια της χώρας είναι ακόμα τεταμένη”.

(Απόσπασμα της ανακοίνωσης της αναρχικής ομοσπονδίας του Μεξικού της 19ης Ιούνη ’16)

Ως αναρχικοί στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και φοιτήτριες που με ιδιαίτερο σθένος παλεύουν ενάντια στην επιχειρούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την κρατική καταστολή. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εξεγερμένους της Οαχάκα που με σθένος, αποφασιστικότητα και πείσμα ορθώνουν ανάστημα απέναντι στη δολοφονική κρατική καταστολή, στήνοντας οδοφράγματα αντίστασης ενάντια στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Από το Μεξικό μέχρι την Τουρκία κι από την Ελλάδα μέχρι τις φτωχογειτονιές της Γαλλίας, φωνάζουμε στα ταξικά μας αδέρφια πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως κανείς καταπιεσμένος δεν είναι μόνος του όσο υπάρχει αντίσταση και αγώνας. Για να πάρουμε τις ζωές στα χεριά μας, να αναλάβουμε την ευθύνη να ορίσουμε το παρόν και το μέλλον, χτίζοντας μια νέα χειραφετημένη κοινωνία με βάση την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την αλληλεγγύη στα συντρίμμια του κόσμου της εξουσίας, του κράτους και του κεφαλαίου.

“Λέμε στην CNTE ότι δεν είναι μόνη, ότι γνωρίζουμε ότι το δίκιο και η αλήθεια είναι με το μέρος της, ότι η συλλογική αξιοπρέπεια με την οποία μιλά η αντίστασή της δεν μπορεί να χρεοκοπήσει και αυτό είναι το κυριότερο όπλο όσων είμαστε από κάτω”.

ανακοίνωση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και του Εθνικοαπελευθερωτικού Ζαπατιστικού στρατού (EZLN)

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΣΙΝΙΑΛΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Αναρχική Ομάδα “δυσήνιος ίππος”
Μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

http://ipposd.wordpress.com

*Σύνθημα της εξέγερσης του 2006 στην Οαχακα

Related Link: http://apo.squathost.com/κείμενο-για-τα-γεγονότα-...959;/

This page has not been translated into Esperanto yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]