user preferences

Από την κατειλημμένη φιλοσοφική

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Αναρχικό κίνημα | Ανακοίνωση Τύπου author Sunday July 17, 2016 06:52author by Αναρχική Πολιτική Οργάνωση|Ομοσπονδία Συλλογικ Report this post to the editors

Ανακοίνωση της ΑΠΟ

Ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις του NoBorder με το διακριτό πολιτικό μας πλαίσιο. Καλούμε στην Αναρχική Συνάντηση Αγώνα ενάντια στα Σύνορα τον Πόλεμο, τον Σύγχρονο Ολοκληρωτισμό και Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
apo.logo.jpg

Ανακοίνωση της ΑΠΟ μέσα από την κατειλημμένη φιλοσοφική

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ».

Ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση εντάσσουμε το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο του ευρύτερου αγώνα ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και το σύγχρονο ολοκληρωτισμό, και αντιμετωπίζουμε την αλληλεγγύη ως σχέση αγώνα ανάμεσα στους καταπιεσμένους, αγώνα απέναντι στους κοινούς τους δυνάστες, τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Oι θέσεις μας έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω των 2 κειμένων που έχουμε εκδώσει (link 1, link 2) και αποτελούν τη βάση με την οποία αποφασίσαμε την διοργάνωση της «Αναρχικής Συνάντησης Αγώνα ενάντια στα Σύνορα τον Πόλεμο τον Σύγχρονο Ολοκληρωτισμό και Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες» τις ημέρες διεξαγωγής του NoBorderCamp στη Θεσσαλονίκη. Ο αγώνας ενάντια στα σύνορα και τα κράτη, αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, όπως και κάθε αγώνας, αποκτά τα χαρακτηριστικά που του αποδίδουν τα υποκείμενα που συμμετέχουν σε αυτόν είτε μέσα από τη σύνθεση είτε μέσα από την ανάδειξη των διαφορετικών αντιλήψεων και θέσεων.

Κατά τη διάρκεια της οργανωτικής διαδικασίας του NoBorderCamp αναπτύχθηκαν εντός της συνέλευσης αντιλήψεις και στάσεις οι οποίες θέλησαν να ηγεμονεύσουν εντός της διαδικασίας και να απομονώσουν την αυτόνομη παρουσία της ΑΠΟ στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων του NoBorder. Αντιλήψεις και στάσεις που έχουν ως αφετηρίες αφενός μία ιδιοκτησιακή θεώρηση ενός διεθνούς γεγονότος όπως το No ΒorderCamp και αφετέρου μία αντίληψη η οποία επιχειρεί να απαλείψει από τις κινηματικές διαδικασίες την πολιτική παρουσία των αναρχικών αντιμετωπίζοντας εχθρικά την διακριτή πολιτική τους παρουσία.

Δεν αγνοούμε τις πολιτικές προβληματικές που προκύπτουν ακριβώς εξαιτίας των διαφορετικών θέσεων στο πλαίσιο οργανωτικών διαδικασιών που δεν βασίζονται σε βαθιές πολιτικές συμφωνίες αλλά σε πρόσκαιρους σκοπούς. Αντιθέτως, θεωρούμε πως οι οργανωτικές δυστοκίες εδράζονται εκεί ακριβώς. Στην εγγενή διαπάλη ανάμεσα σε διαφορετικές αντιλήψεις για τον αγώνα, για την ίδια του την ύπαρξη, για το σκοπό του. Ωστόσο, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τις υπαρκτές συλλογικές διαδικασίες, στο βαθμό που βασίζονται σε μία κινηματική κουλτούρα μπορούν να αποτελέσουν συλλογικό πεδίο ζύμωσης και δημιουργίας κινήσεων, αλλά και υγιούς ανάπτυξης -σε πολιτικό πλαίσιο- των διαφωνιών και της πολιτικής διαπάλης.

Καθώς δεν αναγνωρίζουμε ότι το No Βorder έχει ιδιοκτήτες και σεβόμενοι την συλλογική διαδικασία του -στην οποία άλλωστε συμμετέχει εξαρχής η συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο, η οποία είναι μέλος της ΑΠΟ- επιλέξαμε τη συγκρότηση της κίνησής μας σε αλληλεπίδραση αλλά και υποστηρικτικά σε κινήσεις που έχουν ανακοινωθεί τις ημέρες διεξαγωγής του NoBorder, διατηρώντας την αυτονόητη για κάθε πραγματικό κίνημα δυνατότητα, τη δυνατότητα να θέτουμε τα δικά μας πολιτικά χαρακτηριστικά στην παρουσία και την κίνησή μας. Χαρακτηριστικά τα οποία συμπεριλαμβάνουν την δημιουργία ενός χώρου στα Πανεπιστήμια, ενός χώρου ο οποίος όπως αναφέρθηκε και στο Πολιτικό Κάλεσμα (link 2) θα είναι για μας ένα σημείο συνάντησης, ζύμωσης και δημιουργίας κινήσεων με άλλους συντρόφους.

Ενώ έχουμε προχωρήσει στην ανακοίνωση της παρουσίας μας στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτίριο της Φιλοσοφικής, έχοντας θέσει τόσο δημόσια όσο και στη συνέλευση της διοργάνωσης του NoBorder τα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά μας, η “Φάμπρικα Υφανετ” και η “AK Θεσσαλονίκης” επιχειρούν στην συνέλευση της διοργάνωσης να υπαγορεύσουν τους όρους της παρουσίας μας και τον τρόπο της παρέμβασής μας. Ελάχιστες μέρες πριν την διεξαγωγή του NoBorder, οι δύο αυτές συλλογικότητες, καταφανώς αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ίδια τη διοργάνωση, επέλεξαν απέναντι στην παρουσία μας ένα μικροπολιτικό τακτικισμό «άσκησης πίεσης» για την αποτροπή της πραγμάτωσής της, με τους όρους που είχαμε επιλέξει.

Έναν τακτικισμό που αποσκοπεί στην περιχαράκωση του NoBorder και την επιβολή των θέσεών τους και που μετέτρεψε ένα συλλογικό πεδίο σε αρένα επικράτησης. Απέναντι στο κάλεσμα της ΑΣΑ αναπτύχθηκε μία επιθετική ρητορική η οποία αποσκοπούσε στην αποτροπή και την υπονόμευση μίας διακριτής αναρχικής πολιτικής παρουσίας. H παρουσία της ΑΠΟ και το κάλεσμα για την ΑΣΑ στη Φιλοσοφική χαρακτηρίστηκε από τους δύο σχηματισμούς ως αντιπαραθετική (!)και επιχειρήθηκε να παρεμποδιστεί.

Η ΑΠΟ, σύμφωνα με την Α.Κ. και την ΥΦΑΝΕΤ, έπρεπε να κριθεί όπως θα κρινόταν και μία εσωτερική λειτουργική δομή του NoBorder. Xρειάζεται λοιπόν να επισημάνουμε τα αυτονόητα: Δεν είμαστε δομή του NoBorder, δεν θα αυτολογοκρίνουμε τα προτάγματά μας και φυσικά οι συλλογικές μας αποφάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να τεθούν υπό καθεστώς επιτήρησης και καθοδήγησης. Όσο ανοιχτοί είμαστε στην πολιτική διαπάλη με τις αντιλήψεις της αυτονομίας και της αμεσοδημοκρατίας άλλο τόσο κλειστοί είμαστε στην επιβολή των περιεχομένων και της μορφής τους στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό κίνημα. Επιδιώκουμε την συλλογική συνύπαρξη και την κινηματική αλληλεπίδραση και είμαστε σταθερά ενάντιοι σε προσπάθειες απάλειψης της αναρχικής πολιτικής θεώρησης και κίνησης από τις κοινωνικές και ταξικές κινητοποιήσεις.

Όταν έγινε κατανοητό ότι ως ΑΠΟ δεν πρόκειται να υπαχθούμε στην επιτροπείακανενόςκαι η συνέλευση του NoΒorder κατέληξε σε διαφωνία για το ζήτημα, οι δύο ομαδοποιήσεις, επέβαλαν την χρήση της σφραγίδας της συνέλευσης του NoBorder, για να καταγγείλουν τη συνάντησή μας ως “αντιπαραθετική” και “ξένο σώμα”,ενώ ουσιαστικά αυτοί δημιουργούν τον εν λόγω διαχωρισμό τόσο με τον ίδιο τον τίτλο της καταγγελίας “no border no nation stop separation?” όσο και ονομάζοντας την κίνησή μας ‘αντιπαραθετική’ ως προς τους σκοπούς και τα περιεχόμενα του NoBorder, αγνοώντας και παρακάμπτοντας “με το έτσι θέλω” τις διαφωνίες στη Συνέλευση. Σε ότι αφορά τους διακηρυγμένους-δημόσιους πολιτικούς σκοπούς του NoBorder αλλά και τα οργανωτικά χαρακτηριστικά του είναι προφανές από το κάλεσμά μας ότι η συγκεκριμένη καταγγελία είναι ολοφάνερα ψευδής. Η Συνάντησή μας είναι αντιπαραθετική στον κόσμο του Κράτους και του Καπιταλισμού, στα Σύνορα, τον Πόλεμο και τον Σύγχρονο Ολοκληρωτισμό, είναι μία συνάντηση Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες με οργανωτικά χαρακτηριστικά αυτοπεριφρουρούμενα και κινηματικά. Επιπλέον είναι η μοναδική δημόσια καλεσμένη κίνηση η οποία έλαβε υπόψιν της τα καλέσματα και τις δράσεις του NoBorder. Εν μέσω μίας προπαπαγανδιστικής επίθεσης απέναντι στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες από θεσμούς και ΜΜΕ, οι συγκεκριμένες ομάδες επέλεξαν να καταγγείλουν ένα αναρχικό κινηματικό γεγονός.

Μέσα από το πρωτοφανές κείμενο καταγγελίας της ΑΣΑ εξυπηρετούνται μικροπολιτικοί σκοποί ανταγωνισμού και πολιτικής αποικιοποίησης του NoBorderCamp από τις δύο ομαδοποιήσεις και όχι φυσικά η διαδικασία του ως αγωνιστικής κινητοποίησης. Εξυπηρετείται η έκφραση της εχθροπάθειας δύο συγκεκριμένων ομαδοποιήσεων απέναντι στην κίνηση και την παρουσία μας καθώς αυτή έχει οργανωμένα αναρχικά πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν τελεί υπό τον έλεγχό τους.

Ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις του NoBorder με το διακριτό πολιτικό μας πλαίσιο. Καλούμε στην Αναρχική Συνάντηση Αγώνα ενάντια στα Σύνορα τον Πόλεμο, τον Σύγχρονο Ολοκληρωτισμό και Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

TΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ, 19:00, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα: “Ο κόσμος του κράτους και των αφεντικών σε απόλυτη χρεοκοπία. Ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη – Φρούριο, τον πόλεμο και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό”

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ Διαδήλωση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγωνκαι μεταναστών στην Ξάνθη και στο Παρανέστι Δράμας

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ Διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες καιμετανάστες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ Διαδήλωση ενάντια στα σύνορα στον φράχτη του Έβρου

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση|Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Ιούλιος 2016

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]