user preferences

Ούτε Θεοί Ούτε Αφέντες Ούτε Περιφέρειες

category Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | Κριτική / Παρουσίαση author Thursday August 11, 2016 20:20author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Παγκόσμιοι αναρχισμοί

Οι συγγραφείς αυτής της συλλογής κειμένων απαντούν στα ζητήματα των γεωγραφικών και πολιτικών περιφερειών. Με βάση πρόσφατη έρευνα με την οποία έχει δοθεί έμφαση στις πολλαπλές προελεύσεις της αναρχικής σκέψης και πράξης, θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τις ιστορίες και τους πολιτισμούς των αντικρατικών αλληλοβοηθητικών κινημάτων του περασμένου αιώνα πέρα ​​από τα όρια μιας τεχνητά συνεκτικής Ευρώπης.

no_godsno_masters.jpg

Ούτε Θεοί Ούτε Αφέντες Ούτε Περιφέρειες - Παγκόσμιοι αναρχισμοί

No Gods No Mastrs No Peripheries * Global Anarchisms
Edited by Barry Maxwell and Raymond Craib
Institute for Comparative Modernities / PM Press
USA 2015


Ήταν μήπως ο αναρχισμός που άνθισε σε περιοχές εκτός της Ευρώπης κάτι που εισήχθηκε καθώς και ένα σενάριο προς μίμηση; Μήπως βρισκόταν διαρκώς σε αντίθεση με τα άλλα ρεύματα της Αριστεράς;

Οι συγγραφείς αυτής της συλλογής κειμένων απαντούν στα ζητήματα των γεωγραφικών και πολιτικών περιφερειών. Με βάση πρόσφατη έρευνα με την οποία έχει δοθεί έμφαση στις πολλαπλές προελεύσεις της αναρχικής σκέψης και πράξης, θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τις ιστορίες και τους πολιτισμούς των αντικρατικών αλληλοβοηθητικών κινημάτων του περασμένου αιώνα πέρα ​​από τα όρια μιας τεχνητά συνεκτικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, επανεξετάζουν τις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στον αναρχισμό και τον κομμουνισμό χωρίς να εκκινούν από τη θέση των σεχταριστικών διαφορών (π.χ., μαρξισμός έναντι αναρχισμού). Μάλλον, ρίχνουν μια αποφασιστική ματιά στο πώς διασταυρώνονται ο αναρχισμός και ο κομμουνισμός, πώς η εξεγερτική αριστερά εμφανίστηκε -και στην πραγματικότητα υπήρξε-, πολύ πιο οικουμενική, ευρύχωρη και εκλεκτική από όσο συχνά απεικονίζεται, αποκαλύπτοντας ότι μια τέτοια ευρυχωρία αποτελεί σήμα κατατεθέν της αναρχικής πρακτικής, η οποία είναι προεικόνιση της πολιτικής της και αντι-ιεραρχικής και αντιδογματικής υφής όσον αφορά την ηθική της.

Το εν λόγω βιβλίο είναι μια έκδοση που έγινε κατορθωτή σε συνεργασία με το Institute for Comparative Modernities (Ινστιτούτο Συγκριτικής Νεωτερικότητας), είναι μια συλλογή περιλαμβάνει συνεισφορές των Gavin Arnall, Mohammed Bamyeh, Bruno Bosteels, Raymond Craib, Silvia Rivera Cusicanqui, Geoffroy de Laforcade, Silvia Federici, Steven J. Hirsch, Adrienne Carey Hurley, Hilary Klein, Peter Linebaugh, Barry Maxwell, David Porter, Maia Ramnath, Penelope Rosemont και Bahia Shehab

ΕΙΠΑΝ

Με ένα ευρύ πεδίο δράσης, απλόχερα οικουμενικό στην προοπτική, τολμηρό στην προσπάθειά του να δώσει έμφαση, εκτός των πολλών νημάτων και τάσεων tensions του αναρχισμού, η συλλογή αυτή αψηφά τα σύνορα και τις κατηγοριοποιήσεις. Φωτίζει εξερευνήσεις στον παν-αναρχισμό (pan-anarchism) και προσφέρει ένα πολυπόθητο αντίδοτο στους μυωπικούς χαρακτηρισμούς που ταλανίζουν το κόκκινο και το μαύρο.
Sasha Lilley, συγγραφέας του “Capital and Its Discontents”.

Αυτή η υπέροχη συλλογή αμφισβητεί την εύνοια και το προνόμιο της Ευρώπης, ως το πρωτότυπο και φυσικό εργαστήριο στο οποίο αναπτύχθηκαν οι αντικρατικές ιδέες καθώς και την πεποίθηση ότι ο αναρχισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν να διασταυρωθούν παρά μόνο με καρποφόρους τρόπους. Αντλώντας από μη δυτικές περιοχές (από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία) οι συγγραφείς της καταδεικνύουν ότι τα αντιεξουσιαστικά κινήματα αναπτύχθηκαν τόσο σε ως τοπικά όσο και ως παγκόσμια ρεύματα για να συγκροτήσουν μια νέα χειραφετητική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι η αναρχία και ο αναρχισμός ήταν ανέκαθεν παγκόσμια.
Barry Carr, Πανεπιστήμιο La Trobe (Μελβούρνη).

Αυτή η υπέροχη συλλογή δοκιμίων συμπίπτει με μια αφύπνιση του ενδιαφέροντος για τον παγκόσμιο αναρχισμό. Μια ιδιόρρυθμη, συναρπαστική και ευφάνταστη συλλογή, η “Ούτε Θεοί Ούτε Αφέντες, Ούτε Περιφέρειες - Παγκόσμιοι αναρχισμοί”, είναι βέβαιο ότι θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος αναφοράς για τους ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς.
Andrej Grubacic, πρόεδρος του Anthropology and Social Change Department (Τμήμα Ανθρωπολογίας και Κοινωνικής Αλλαγής) του California Institute of Integral Studies.

Ξεκινώντας από Kabylie στο Όκλαντ, από το Κάιρο στο Περού, και καθ’ όλη την άνιση διάρκεια ενάμισι αιώνα, αυτά τα δοκίμια καταθέτουν μια συνεχή και συλλογική προσπάθεια για να σταματήσουμε να έχουμε μια εικόνα επαρχιωτισμού για τον αναρχισμό - ενός κινήματος εδώ και καιρό θαμμένου σε κλισέ και καρικατούρες από τους φίλους και τους εχθρούς ομοίως. Σε αυτές τις σελίδες, ο αναγνώστης θα συναντήσει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους τα όνειρα των νεκρών θα μπορούσαν να διαλύσουν τους εφιάλτες που συνεχίζουν να μαστίζουν τους εγκεφάλους της ζωής.
Alberto Toscano, Αναγνώστης Κριτικής Θεωρίας, Goldsmiths, University of London.

ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ

Ο Raymond Craib διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Cornell. Συγγραφέας του Cartographic Mexico: A History of State Fixations and Fugitive Landscapes. Στα πρόσφατα δοκίμιά του περιλαμβάνονται: “Sedentary Anarchists” στο Bert Altena and Constance Bantman, eds., Reassessing the Transnational Turn: Scales of Analysis in Anarchist and Syndicalist Studies and “The Firecracker Poet: Three Poems of José Domingo Gómez Rojas” (with original translations of Gómez Rojas’s poetry) in New Letters: A Magazine of Writing & Art.

Ο Barry Maxwell διδάσκει Comparative Literature and American Studies (Συγκριτική Λογοτεχνία και Αμερικανικές Σπουδές) στο Πανεπιστήμιο Cornell, όπου βοήθησε και στη συγκρότηση του Institute for Comparative Modernities (Ινστιτούτο Συγκριτικής Νεωτερικότητας). Έχει γράψει για τους Frederick Douglass, Walt Whitman, Kenneth Burke, Ernst Bloch, Walter Benjamin, David Hammons, Sun Ra, Miles Davis, Gwendolyn Brooks, and Nathaniel Mackey.

*Ελληνική μετάφραση “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, Αύγουστος 2016.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Red November, Black November – An Anarchist Response to the Election

Resistance at Standing Rock

1986-2016: 30° anniversario di Alternativa Libertaria/fdca

Διεθνή | Αναρχική Ιστορία | gr

Thu 30 Mar, 04:59

browse text browse image

1.jpg imageΈνα πολύ καλό βιβλί&... 12:18 Sat 24 Jan by Dmitri 0 comments

Πέτρος Πέτκας, "Δικτατορία του προλεταριάτου" και "Εργατικά συμβούλια": Ασύμβατες έννοιες Τιμή : 6 ευρώ - Σελ. 85

textΤο Διεθνές Αναρχικ&#... 08:56 Fri 30 Nov by FdCA 0 comments

Η πλέον πρόσφατη μπροσούρα της FdCA στη σειρά «Μελέτες για μια Ελευθεριακή Εναλλαγή» («Studies for a Libertarian Alternative») στην αγγλική γλώσσα είναι τώρα διαθέσιμη και στο διαδίκτυο.

sacvan_4.jpg image23 Αυγούστου 1927: Σάκο κα... 11:17 Thu 23 Aug by FdCA, WSM, AL, ZACF, OAE, AKI, MACG 0 comments

80 πριν, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δολοφόνησαν τους Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti στην ηλεκτρική καρέκλα

textΚυκλοφορεί το βιβλ&#... 17:47 Mon 21 May by M.Schmidt-Lucien van der Walt 0 comments

Μια ριζοσπαστική νέα εργασία σχετικά με την αναρχική και συνδικαλιστική θεωρία και ιστορία.

textAlcatraz – Το νησί του διαβό&#... 09:47 Fri 16 Mar by KSL 0 comments

«Experiences of a Conscientious Objector in America during the First Wolrd War» του Philip Grosser, από την KSL

textΠαρουσίαση ιστορι ... 14:36 Sat 30 Dec by Bert Altena - Lucien van der Walt 0 comments

Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε μια θεματική ενότητα για τους νέους τρόπους έρευνας για τον αναρχισμό και τον επαναστατικό συνδικαλισμό.

textΠόλεμος και Επανάσ&#... 13:14 Wed 26 Jul by KSL 0 comments

«Πόλεμος και Επανάσταση. Το Ουγγρικό αναρχικό κίνημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Κομμούνα της Βουδαπέστης (1919)». Νέα μπροσούρα της KSL.

textΑυτή η 19η Ιούλη στην ... 13:09 Fri 21 Jul by Federazione dei Comunisti Anarchici 0 comments

Το ελευθεριακό κομμουνιστικό πρόγραμμα που πρότειναν οι Ισπανοί αναρχικοί έγινε πραγματικότητα, πάνω απ’ όλα, χάρη κυρίως στις συλλογικές προσπάθειες των προλεταρίων

textPaul Avrich (1931-2006) 11:52 Fri 24 Feb by Marianne Enckell από τη CIRA 0 comments

Χωρίς αυτόν ένα μεγάλο μέρος της μνήμης του κινήματός μας θα χανόταν.

imageΟι άγνωστες περιπλ&#... Jun 10 by Solidarios 0 comments

Ένας ξαφνικός χτύπος στην πόρτα του Félix López. Η ώρα ήταν έξι το πρωί. Ήταν η αστυνομία; Όχι. Τα χτυπήματα ήταν του Pedro Nolasco Arratia, συντρόφου στις περιπέτειες της παράνομης ομάδας Φως και Δράση, και του αναρχοσυνδικαλιστή ηγέτη, Félix. Είχε φτάσει μυστικά, και έπρεπε να πάει αμέσως στα γραφεία της IWW, της οργάνωσης των Αναρχικών Εργατών του Κόσμου. Δεν έπρεπε να κάνει ερωτήσεις, είπε ο Arratia, επρόκειτο για μια υπόθεση που κανείς δεν έπρεπε να γνωρίζει το παραμικρό. Ήταν Ιούλιος, μέσα του χειμώνα, στο Σαντιάγκο της Χιλής. Η χρονιά ήταν το 1925.

imageΟ Κροπότκιν ταξικό&#... Jan 19 by Dmitri (αναδημοσίευση) 0 comments

Αυτή είναι μια έκθεση των σημειώσεων της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε το 2014 στο Λονδίνο στην Έκθεση Αναρχικού Βιβλίου. Ένα πρόσφατα μεταφρασμένο άρθρο από τον Κροπότκιν το Μάιο του 1890 («Η δράση των μαζών και το άτομο») επισυνάπτεται.

imageO λίθος και το μονοπά... Jan 04 by Evandro Couto 0 comments

Συζητάμε εδώ την πολιτική σκέψη του Καμίλλο Μπερνέρι -μιας διάσημης, αλλά και άγνωστης προσωπικότητας στους δικούς μας χρόνους του αγώνα, στη γενιά μας, ειδικά στο Πορτογαλικό κοινό- με σκοπό να δικαιώσουμε τη συμβολή του. Έχουμε έτσι την ανάσυρση από τη σκόνη της λήθης των σκέψεων και των αγώνων αυτού του αξέχαστου αναρχικού συντρόφου, ως συμβολή στον παρόντα πολιτικό λόγο καθώς και ως μια πρόκληση για τις αναρχικές τάσεις.

imageΤο φάντασμα του Ανα&... Sep 14 by Νικόλας Ασηθιανάκις 0 comments

Ο Μ.Μ δεν περιγράφει “βιωματικά” την Ισπανική επανάσταση και τον εμφύλιο,αλλά ως ερευνητής. Ως τέτοιος, θεωρητικά πάντα, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει μια πιο ψυχρή ματιά, αυτή του μελετητή. Ωστόσο, η καταγραφή του δεν περιέχει την αντικειμενικότητα του ερευνητή που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει,υπερτερώντας, όμως, ενδεχομένως από αυτούς που έζησαν και κατέγραψαν τον ηρωικό αγώνα, οπότε μοιραία έβαζαν και το συναισθηματικό στοιχείο.

imageΗ πολιτική της Διεθ&... Sep 07 by Μιχαήλ Μπακούνιν 0 comments

Από το βιβλίο «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ» των εκδόσεων «ΚΑΙΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ»

more >>

textΤο Διεθνές Αναρχικ&#... Nov 30 Anarkismo 0 comments

Η πλέον πρόσφατη μπροσούρα της FdCA στη σειρά «Μελέτες για μια Ελευθεριακή Εναλλαγή» («Studies for a Libertarian Alternative») στην αγγλική γλώσσα είναι τώρα διαθέσιμη και στο διαδίκτυο.

image23 Αυγούστου 1927: Σάκο κα... Aug 23 Anarkismo 0 comments

80 πριν, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δολοφόνησαν τους Nicola Sacco και Bartolomeo Vanzetti στην ηλεκτρική καρέκλα

textΠαρουσίαση ιστορι ... Dec 30 0 comments

Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε μια θεματική ενότητα για τους νέους τρόπους έρευνας για τον αναρχισμό και τον επαναστατικό συνδικαλισμό.

textΑυτή η 19η Ιούλη στην ... Jul 21 FdCA 0 comments

Το ελευθεριακό κομμουνιστικό πρόγραμμα που πρότειναν οι Ισπανοί αναρχικοί έγινε πραγματικότητα, πάνω απ’ όλα, χάρη κυρίως στις συλλογικές προσπάθειες των προλεταρίων

© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]