user preferences

«Δεν μ’ αναγνωρίζετε γιατί έλειπα καιρό»

category Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | Γνώμη / Ανάλυση author Tuesday August 23, 2016 17:27author by Dmitri (republishing) - MACG (personal capacity) Report this post to the editors

Αν ένα επαναστατικό σχέδιο κατατίθεται με σκοπό να πραγματωθεί, οφείλει να επιλέξει μέσα μαζικής απεύθυνσης και ισχυρής αποτελεσματικότητας. Δεν έχω αυταπάτες λοιπόν πως ένα επαναστατικό πρόγραμμα οφείλει να χρησιμοποιήσει σύγχρονα μέσα προπαγάνδας και δράσης, ώστε το μήνυμα και οι στόχοι του να φτάσουν σε κάθε σπίτι. Ώστε οι ιδέες του να ακουστούν και να γίνουν κυρίαρχες σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Ώστε οι δομές του να αγκαλιαστούν και να θωρακιστούν από την πλατιά κοινωνικά κομμάτια.

markrothkoblackonmaroonmuralsection31959fromtheseagrammurals1344895841_b.jpg

«Δεν μ’ αναγνωρίζετε γιατί έλειπα καιρό»

Με αυτόν τον στίχο ξεκινά ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ένα τραγούδι αναφοράς στον αναρχικό ήρωα της ταινίας των αδελφών Ταβιάνι Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκκορα. Στην ταινία οι Ταβιάνι επιχειρούν να αφηγηθούν την ιστορία του Τζούλιο Μανιέρι, ενός φλογισμένου επαναστάτη, που μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα κολλεκτιβοποίησης σε ένα χωριό, οδηγείται στην ισόβια απομόνωση. Όταν μετά από δέκα χρόνια έρχεται σε επαφή με νέους αγωνιστές διαπιστώνει πως τόσο ο ίδιος όσο και οι ιδέες τους έχουν πια ξεχαστεί. Η ιστορία του Τζούλιο μοιάζει λίγο με τη μοίρα των αναρχικών στην Ελλάδα.

Η Άνοιξη των Λαών του 1848, που συγκλόνισε τις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης και οδήγησε τους Μαρξ και Ένγκελς να γράψουν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, είχε και κάποιες παράπλευρες συνέπειες που αφορούν την ελληνική κοινωνία. Μετά την καταστολή των εξεγέρσεων στις Ιταλικές πόλεις μεγάλος αριθμός καταδιωκόμενων ριζοσπαστών καταφεύγει στην ελληνική επικράτεια. Έτσι, την εποχή που ο Μπακούνιν στήνει οδοφράγματα στην Δρέσδη, μερικοί ομοϊδεάτες του ξεκινούν το έργο των σοσιαλιστικών ιδεών στην ελληνική κοινωνία. Για μερικές δεκαετίες, και παρά την πρωτοφανή καταστολή, οι αναρχικοί πρωταγωνιστούν τόσο στους κοινωνικούς αγώνες (σταφιδική κρίση, στάσεις, εξεγέρσεις) όσο και στην οργάνωση του πρώιμου εργατικού κινήματος. Μετά όμως τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως μετά την ισχυροποίηση του κομμουνιστικού κόμματος στα απόνερα της Οκτωβριανής Επανάστασης, το ελευθεριακό ρεύμα σταδιακά εγκαταλείπει το προσκήνιο. Όταν επανεμφανίζεται σχεδόν 50 χρόνια μετά, στο τέλος της δικτατορίας, είναι πια ξένο σώμα για την ελληνική κοινωνία.

Η παρέμβασή του στους μαζικούς χώρους είναι σχεδόν ανύπαρκτη με εξαίρεση, ίσως, το μεταδικτατορικό εργοστασιακό κίνημα. Παρά την αριθμητική του αύξηση, στις αρχές της δεκαετίας του 80, δεν καταφέρνει να οργανωθεί σε πολιτικές δομές και έτσι ξεφουσκώνει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Τη δεκαετία του 2000 δυο γεγονότα αλλάξουν σταδιακά αυτή την πορεία. Το πρώτο είναι το φοιτητικό κίνημα του 2006-07. Παρότι σε αυτό κυριαρχούν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι δεκάδες αναρχικές πρωτοβουλίες καταφέρνουν να χρωματίσουν αρκετά στοιχεία της αναμέτρησης. Μπορεί το ρεύμα να αποκάλυψε εκεί την οργανωτική και πολιτική του ανεπάρκεια, όμως η παρουσία του στους μαζικούς σπουδαστικούς χώρους είχε εδραιωθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αριθμητική του αύξηση αλλά κυρίως την ποιοτική του αναβάθμιση.

Το δεύτερο γεγονός ήταν η εξέγερση τού Δεκεμβρίου τού 2008. Το αναρχικό ρεύμα απέδειξε ότι μπορούσε να συντονιστεί με τα πιο αποκλεισμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, να δράσει επιθετικά σε βαθμό που να αποτελέσει κίνδυνο για το καθεστώς. Παρά το ότι η εξέγερση ανέδειξε σε κάποιο βαθμό τα όρια της πολιτικής του δράσης και η αντιεξεγερτική αντίδραση φαινομενικά επικράτησε, ο Δεκέμβρης άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική κοινωνία. Δεκάδες κοινωνικοί πειραματισμοί, με αντιεραρχικό και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, ξεπήδησαν σε γειτονίες και χώρους δουλειάς. Λαϊκές συνελεύσεις, εργατικές λέσχες, σωματεία βάσης, εργατικοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, ανταλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας κ.α. διέχυσαν τις αναρχικές πρακτικές σε πολλά επίπεδα.

Αυτοί οι θεσμοί αποτέλεσαν το πρόπλασμα των πλέον δυναμικών και μαζικών κινητοποιήσεων στα πρώτα χρόνια της μνημονιακής εποχής. Οι εργατικές ηγεσίες ξεπεράστηκαν από τους συντονισμούς των αυτόνομων σχημάτων, ενώ οι λαϊκές συνελεύσεις πλημμύρισαν το Σύνταγμα. Όμως, παρά την ουσιαστική συμβολή των ελευθεριακών πρακτικών στην ανάπτυξη αυτού του κινήματος, η πλήρης ανυπαρξία ενός πολιτικού σχεδίου την κρίσιμη στιγμή αποκάλυψε το πολιτικό του έλλειμμα. Η αδυναμία διατύπωσης ενός πειστικού και ρεαλιστικού επαναστατικού οδικού χάρτη περιόρισε ουσιαστικά τη δυναμική της πρώτης αντιμνημονιακής περιόδου, διοχετεύοντας το μεγάλο κύμα της λαϊκής οργής στην αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατικής υπόσχεσης.

Εκείνη την περίοδο ήταν που από αρκετές πλευρές τέθηκε ξεκάθαρα η αναγκαιότητα μιας οργανωτικής και πολιτικής αναβάθμισης. Οι συνθήκες ήταν πιο ώριμες από ποτέ ενώ τα όρια της δράσης των παραδοσιακών σχημάτων εμφανέστατα. Οι συζητήσεις κατέληξαν, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, στο ιδρυτικό συνέδριο της Αναρχικής Ομοσπονδίας, αλλά και σε άλλες αξιόλογες προσπάθειες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σκαριά. Επειδή το εγχείρημα βρίσκεται στην πρώτη του φάση δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Θα επικεντρωθώ μόνο σε ορισμένα σημεία αυτού που θεωρώ το σημαντικότερο επίδικο αυτής της προσπάθειας: τη σύνταξη ενός επαναστατικού προγράμματος. Ας δούμε ορισμένα βασικά του χαρακτηριστικά.

Ένα τέτοιο σχέδιο για να μην είναι μια εν τοις όροις αντίφαση θα πρέπει να διατυπώνεται αρνητικά. Αρνητικά όχι με τη φιλοσοφική αλλά με την πολιτική έννοια. Εξηγούμαι: κάθε πολιτικό πρόγραμμα προϋποθέτει έναν φορέα καθολικής νομιμοποίησης για να υλοποιηθεί και αυτός ο φορέας είναι συνήθως το κράτος. Για να έχει νόημα, όμως, ένα αναρχικό πρόγραμμα ως τέτοιο οφείλει να προϋποθέτει έναν φορέα υλοποίησης πέρα από το κράτος. Έναν κοινωνικό τόπο δομημένο πάνω στις αυτο-οργανωτικές δυνατότητες της κοινωνίας. Από μόνη της αυτή η προοπτική διαφοροποιεί τον χαρακτήρα αυτού του προγράμματος, καθώς ο φορέας που το διατυπώνει δεν ταυτίζεται με τον φορέα που δυνητικά το υλοποιεί.

Αυτό δεν μετατρέπει, άραγε, ένα τέτοιο πρόγραμμα σε ευχολόγιο; Όχι κατ’ ανάγκην. Θα πρέπει να προβλέπει μια πλατιά κοινωνική συμμαχία η οποία θα οικοδομήσει έναν καθολικό (μη κεντροποιημένο) θεσμό εναλλακτικής κοινωνικής οργάνωσης. Δεν έχω τον χώρο να επεκταθώ σε λεπτομέρειες αλλά θεωρώ πως αυτός ο φορέας δεν είναι σήμερα πολύ μακρυά, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τα συστατικά του μέρη υπάρχουν ήδη κατακερματισμένα μέσα στους δεκάδες πειραματικούς θεσμούς κοινωνικής αυτοθέσμισης. Χρειάζεται, όμως, μια ενοποιητική αφήγηση η οποία θα φέρει σε μια κοινή πλατφόρμα αυτές τις προσπάθειες δημιουργώντας ένα νέο συλλογικό παράδειγμα.

Από το προηγούμενο προκύπτει το δεύτερο χαρακτηριστικό που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έχει αυτό το πρόγραμμα: ο ολιστικός του χαρακτήρας. Αυτό προσδιορίζει αφενός την ενότητα θεωρίας και πράξης –καθώς κάθε πρόγραμμα που δεν απορρέει από μια επαναστατική πρακτική είναι μια θεωρητική κατασκευής άνευ νοήματος– και αφετέρου το γεγονός πως οφείλει να αγκαλιάζει οργανικά όλα τα επιμέρους πεδία της κοινωνική διάδρασης. Επειδή ακριβώς ένα πρόγραμμα επαναστατικού μετασχηματισμού έχει νόημα μόνο ως διαδικασία από τα κάτω προς τα πάνω, είναι οι επιμέρους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας[1] που, αναπτυσσόμενοι λεπτομερειακά, συνθέτουν την αρμονική ολότητα του σχεδίου.

Η οικοδόμηση μια πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας είναι, επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός προγράμματος επαναστατικής αλλαγής. Αυτό ο πρακτικός σκοπός προϋποθέτει, όμως, την κατάθεση ενός σαφούς οδικού χάρτη. Μια τέτοια πορεία θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να συγκροτήσει ένα πολιτικό μέτωπο στη βάση άμεσων αξόνων του προγράμματος που θα αποτελέσει σε όλους τους κοινωνικούς χώρους (εργατικούς, σπουδαστικούς, γειτονιές κ.α.) τον επαναστατικό τρίτο πόλο (έναντι της φιλελεύθερης δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας κάθε μορφής). Αυτό το μέτωπο θα πρέπει να επιχειρήσει την όσο μαζικότερη διάχυση ιδεών και πρακτικών μέσα στα κοινωνικά κινήματα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει, στις κρίσιμες στιγμές που έρχονται, να θέσει αυτό τα κεντρικά ερωτήματα.

Τέλος, θα ήθελα να θίξω ένα σχετικά δύσκολο ζήτημα που αφορά στη χρήση των μέσων και άπτεται της διαλεκτική μέσων και σκοπών· ένα θέμα πολύ γνωστό στην επαναστατική φιλολογία. Αν ένα επαναστατικό σχέδιο κατατίθεται με σκοπό να πραγματωθεί, οφείλει να επιλέξει μέσα μαζικής απεύθυνσης και ισχυρής αποτελεσματικότητας. Δεν έχω αυταπάτες λοιπόν πως ένα επαναστατικό πρόγραμμα οφείλει να χρησιμοποιήσει σύγχρονα μέσα προπαγάνδας και δράσης, ώστε το μήνυμα και οι στόχοι του να φτάσουν σε κάθε σπίτι. Ώστε οι ιδέες του να ακουστούν και να γίνουν κυρίαρχες σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Ώστε οι δομές του να αγκαλιαστούν και να θωρακιστούν από την πλατιά κοινωνικά κομμάτια.

Το ζητούμενο είναι εν τέλει να οργανωθεί δυναμικά, να αποφασίσει να νικήσει, να μην ηττηθεί ξανά ή να αυτοκτονήσει, όπως ο Τζούλιο στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

*Το κείμενο και η φωτογραφία (του Mark Rothko, Black on maroon mural) αναδημοσιεύονται από εδώ: http://stratigos-anemos.blogspot.com/2016/07/blog-post_....html

Related Link: http://stratigos-anemos.blogspot.com
This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Front page

Statement on the Schmidt Case and Proposed Commission of Inquiry

Aodhan Ó Ríordáin: Playing The Big Man in America

Nós anarquistas saudamos o 8 de março: dia internacional de luta e resistência das mulheres!

Özgürlüğümüz Mücadelemizdedir

IWD 2017: Celebrating a new revolution

Solidarité avec Théo et toutes les victimes des violences policières ! Non à la loi « Sécurité Publique » !

Solidaridad y Defensa de las Comunidades Frente al Avance del Paramilitarismo en el Cauca

A Conservative Threat Offers New Opportunities for Working Class Feminism

De las colectivizaciones al 15M: 80 años de lucha por la autogestión en España

False hope, broken promises: Obama’s belligerent legacy

Primer encuentro feminista Solidaridad – Federación Comunista Libertaria

Devrimci Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları Açlık Grevinin 39 Gününde

The Fall of Aleppo

Italia - Ricostruire opposizione sociale organizzata dal basso. Costruire un progetto collettivo per l’alternativa libertaria.

Recordando a César Roa, luchador de la caña

Prison Sentence to Managing Editor of Anarchist Meydan Newspaper in Turkey

Liberación de la Uma Kiwe, autonomía y territorio: una mirada libertaria para la comprensión de la lucha nasa

Misunderstanding syndicalism

American Anarchist and Wobbly killed by Turkey while fighting ISIS in Rojava

Devlet Tecavüzdür

Attaque fasciste sur la Croix Rousse et contre la librairie libertaire la Plume Noire

Red November, Black November – An Anarchist Response to the Election

Resistance at Standing Rock

1986-2016: 30° anniversario di Alternativa Libertaria/fdca

Διεθνή | Αναρχικό κίνημα | gr

Wed 29 Mar, 19:03

browse text browse image

300_0___20_0_0_0_0_0_crane_vampire.jpg imageAnarkismo εύχεται ένα 2016 αλλη... 06:05 Fri 01 Jan by Anarkismo Editorial Group 0 comments

Είμαστε σίγουροι ότι το 2016 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα μάθουμε και θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός νέου κόσμου στις καρδιές μας. Το Anarkismo ελπίζει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσει στην προώθηση αυτής της εναλλακτικής λύσης. Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας σε αυτή τη διαδικασία και περιμένουμε τη συμβολή τους. [English] [Castellano] [Italiano] [العَرَبِية] [Português] [中文] [Kurdî] [Türkçe]

images_1.jpg imageΣτην ατομιστική ασ&#... 18:23 Mon 22 Jul by Ερρίκο Μαλατέστα 0 comments

Ερρίκο Μαλατέστα, Όταν χτυπάμε την τωρινή κοινωνία, αντιπαραθέτουμε στην ατομιστική αστική ηθική την ηθική της αλληλεγγύης - Στη μνήμη του Ερρίκο Μαλατέστα ο οποίος πέθανε σαν σήμερα, 22 Ιουλίου, το 1932

460_0___30_0_0_0_0_0_beirut1_f.jpg imageEπιστολή από Συντρό&... 16:51 Tue 28 May by Filistina 0 comments

Η ομάδα μας είναι μια μικρή ομάδα, ριζοσπαστών, οικολόγων, αναρχικών και φεμινιστριών, και δεν έχουμε κάνει πολλά σε σχέση με τις μεγάλες θυσίες πολλών συντρόφων μας αλλού. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι εκπροσωπούμε πολλούς από τους συντρόφους μας στον αραβικό κόσμο, από το Μαρόκο έως τη Συρία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα όταν επικοινωνούν με τους δυτικούς συντρόφους τους. (Από το A - I n f o s, μετάφραση filistina - Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013)

485474_382909508491021_175925365_n.jpg imageΗ Εργατική Πρωτομα&#... 09:51 Mon 29 Apr by senza classi 0 comments

«Θα’ ρθει μια εποχή που η σιωπή μας θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα!» Αύγουστος Σπάιζ

affiche_rencontre_inter._st._imier_v.3.jpg imageΔιεθνής Αναρχική Σ&#... 19:13 Wed 15 Feb by Dmitri 0 comments

Όλοι οι ελευθεριακοί από τα διάφορα αναρχικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον αναρχισμό καλούνται να συγκεντρωθούν από τις 8 μέχρι τις 12 Αυγούστου 2012 στο St. Imier στην βουνά του Jura στην Ελβετία.

Ο χώρος του βιβλιοπωλείου και εκδόσεων Freedom όπυο συν imageΣυνέδριο των ευρωπ&#... 11:44 Thu 24 Mar by Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή 0 comments

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Φλεβάρη 2011, σύντροφοι που αντιπροσώπευαν αναρχικές οργανώσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, συναντήθηκαν στο Λονδίνο. [Deutsch] [English] [Italiano] [Dansk]

text-Οι εργαζόμενοι της ... 00:37 Sat 03 Jul by Salagos 0 comments

Αντιμέτωποι με τις απεργίες στο μετρό της Μαδρίτης, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που είναι συνδεδεμένοι με την Τοπική Ομοσπονδία των Συνδικάτων Μαδρίτης εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας...

textΝέο Αρχείο της Αναρ&... 20:50 Wed 23 Jun by AP Archive 0 comments

Το Αρχείο της Αναρχικής Πλατφόρμας είναι ένα αρχείο κειμένων που αφορούν τη δημοσίευση της Οργανωτικής Πλατφόρμας της Γενικής Ένωσης Αναρχικών (Προσχέδιο) από την Ομάδα Ρώσων Αναρχικών στο Εξωτερικό («Delo Truda» Group) το 1926.

anarkismobannersmall_4.jpg imageΣυνάντηση Οργανώσ ... 17:00 Thu 11 Feb by Ευρωπαϊκό συνέδριο 0 comments

Το περασμένο Σαββατοκύριακο εκπρόσωποι από 6 αναρχικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Anarkismo συναντήθηκαν στο Παρίσι για το ευρωπαϊκό συνέδριο του Anarkismo.net. [English] [Italiano] [Castellano] [Norsk] [Français] [Português]

300_0___20_0_0_0_0_0_mayday2009_1.jpg imageΑναρχική Κομμουνι ... 20:33 Fri 01 May by Αναρχικές κομμουνιστικές οργανώσεις 0 comments

Είναι καθήκον των αναρχικών κομμουνιστών και των επαναστατών [να προστατεύσουν αυτή τη μνήμη και να εξασφαλίσουν το ότι θα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος των σημερινών αγώνων ως ενεργός δύναμη η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εργατικού κινήματος, ενός κινήματος που πρέπει να γίνει μια πραγματικά επαναστατική δύναμη ικανή να καταστρέψει τον καπιταλισμό και να ανοίξει μια νέα εποχή ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

more >>

imageΗ πολεμική του Μπακ&... Jan 16 by Του Θάνου Αγγελόπουλου 0 comments

Κατά την περίοδο 1860-1870 μέσα από την συζήτηση και την πολεμική κριτική ανάμεσα στους Μαρξ και Μπακούνιν ήρθαν στην επιφάνεια του εργατικού κινήματος δύο διαφορετικές ερμηνείες του κοινωνικού μετασχηματισμού, του τι είναι πράγματι κυριαρχία και ποιες συνθήκες είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Η έντονη αντίθεση ανάμεσα στις δύο μεγάλες κινηματικές προσωπικότητες είχε τις βάσεις της σε θεμελιώδεις θεωρητικές διαφορές, που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να υφίστανται. Αυτός ο διαξιφισμός ήταν και η πρώτη αιτία για τη διάλυση της Πρώτης Διεθνούς και που αργότερα στιγμάτισε τις πιο ριζοσπαστικές τάσεις, αναρχικές και κομμουνιστικές, του διεθνούς εργατικού κινήματος.

imageΧρήσιμες βυζαντιν ... Jan 11 by Dmitri (republishing) 0 comments

Μολαταύτα, το αναρχικό κίνημα δεν μπορεί να είναι και να παραμένει εσωστρεφές και αυτοαναφορικό. Αν οι αναρχικοί δεν απέρριπταν για λόγους αρχής την συγκεντρωτική διακυβέρνηση, τότε δεν θα είχαν παρά να καταλάβουν την κρατική εξουσία και να αναμορφώσουν δια της βίας την κοινωνική ολότητα κατ’ εικόνα κι ομοίωση των ιδεολογικών τους φαντασιώσεων. Ούτε θα ήταν απαραίτητη η δημιουργική αλληλεπίδραση του προτάγματος τους με τα ετεροκαθοριζόμενα κοινωνικά στρώματα, μιας και θα μπορούσαν να επιβάλλουν μονομερώς το δικό τους έτοιμο από-τα-πριν θεωρητικό μοντέλο για τον ενδεδειγμένο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

imageΑυτονομία, δομική α&... Dec 15 by Dmitri (republishing) 0 comments

Το κείμενο που ακολουθεί διαβάστηκε στις 03-12 στον χώρο της κατάληψης Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, σαν εισαγωγή στην συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ ελευθεριακού βιβλίου με θέμα «Το πολιτικό ρεύμα του κοινωνικού αναρχισμού και η επικαιρότητα του σήμερα». Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους συντρόφους της αναρχικής συλλογικότητας «Οκτάνα», για τη ζεστή υποδοχή και την φιλοξενία τους.

imageΚοινωνικές τάξεις &#... Dec 04 by Felipe Correa 0 comments

Το άρθρο αυτό -που εξήχθη σχεδόν πλήρως από το βιβλίο μου Teoria Bakuniniana do Estado [Μπακουνική Θεωρία του Κράτους] (2)- έχει στόχο να παρουσιάσει μια σύντομη συζήτηση για τη θεωρία των κοινωνικών τάξεων και της γραφειοκρατίας έτσι όπως διατυπώθηκε από τον Μιχαήλ Μπακούνιν στην αναρχική περίοδο της ζωής του.
Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν τις κοινωνικές τάξεις; Ποιες είναι οι κοινωνικές τάξεις; Υπάρχουν κυρίαρχες και καταπιεσμένες τάξεις; Πώς μπορεί να οριστεί η ταξική πάλη; Τι είναι η γραφειοκρατία; Πώς σχετίζεται με άλλα κοινωνικά στρώματα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία το κείμενο προσπαθεί να απαντήσει.

imageΗ ζωή πρυτανεύει στ&... May 30 by Μιχαήλ Μπακούνιν 0 comments

Ο Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν γράφει σχετικά με τον Ταξικό Πόλεμο σε ένα απόσπασμα του 1870.

more >>

imageAnarkismo εύχεται ένα 2016 αλλη... Jan 01 Anarkismo 0 comments

Είμαστε σίγουροι ότι το 2016 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα μάθουμε και θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός νέου κόσμου στις καρδιές μας. Το Anarkismo ελπίζει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσει στην προώθηση αυτής της εναλλακτικής λύσης. Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας σε αυτή τη διαδικασία και περιμένουμε τη συμβολή τους. [English] [Castellano] [Italiano] [العَرَبِية] [Português] [中文] [Kurdî] [Türkçe]

imageΣτην ατομιστική ασ&#... Jul 22 0 comments

Ερρίκο Μαλατέστα, Όταν χτυπάμε την τωρινή κοινωνία, αντιπαραθέτουμε στην ατομιστική αστική ηθική την ηθική της αλληλεγγύης - Στη μνήμη του Ερρίκο Μαλατέστα ο οποίος πέθανε σαν σήμερα, 22 Ιουλίου, το 1932

imageEπιστολή από Συντρό&... May 28 0 comments

Η ομάδα μας είναι μια μικρή ομάδα, ριζοσπαστών, οικολόγων, αναρχικών και φεμινιστριών, και δεν έχουμε κάνει πολλά σε σχέση με τις μεγάλες θυσίες πολλών συντρόφων μας αλλού. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι εκπροσωπούμε πολλούς από τους συντρόφους μας στον αραβικό κόσμο, από το Μαρόκο έως τη Συρία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα όταν επικοινωνούν με τους δυτικούς συντρόφους τους. (Από το A - I n f o s, μετάφραση filistina - Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013)

imageΗ Εργατική Πρωτομα&#... Apr 29 0 comments

«Θα’ ρθει μια εποχή που η σιωπή μας θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα!» Αύγουστος Σπάιζ

imageΔιεθνής Αναρχική Σ&#... Feb 15 1 of Anarkismo Editorial Group 0 comments

Όλοι οι ελευθεριακοί από τα διάφορα αναρχικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον αναρχισμό καλούνται να συγκεντρωθούν από τις 8 μέχρι τις 12 Αυγούστου 2012 στο St. Imier στην βουνά του Jura στην Ελβετία.

more >>
© 2005-2017 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]