user preferences

Εργασία την ημέρα “εθνικής ομοψυχίας”

category Ελλάδα / Τουρκία / Κύπρος | Εργατικοί Αγώνες | Ανακοίνωση Τύπου author Wednesday November 02, 2016 18:57author by ΕΣΕ Ιωαννίνωνauthor email ese.ioanninon at gmail dot com Report this post to the editors

Που πάνε όλοι αυτοί μετά τις παρελάσεις; Που γιορτάζουν την ¨εθνική εορτή¨ τους; Γεμίζουν τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Κι οι εργαζόμενοι παλεύουν να τους εξυπηρετήσουν. Σερβιτόροι, ντιλιβεράδες και ξενοδοχοϋπάλληλοι πνίγονται από την εντατικοποίηση. Πολλά αφεντικά περιμένουν πως και πως τέτοιες μέρες. Και δεν τους αρκούν όσα βγάζουν, δεν δίνουν συστηματικά στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται εκείνη την μέρα. Εθνική ενότητα σημαίνει να βάζεις πλάτες στα συμφέροντα των αφεντικών. Δεν σφάξανε….
croppedlogoese.jpg

Πόσο κοστίζει η εργασία την ημέρα της “εθνικής ομοψυχίας”;

Ήρθε κι αυτή η μέρα. Η 28η Οκτωβρίου. Το τι σημαίνει ιστορικά δεν θα μας απασχολήσει εδώ. Οι -φασιστικής προέλευσης- παρελάσεις έγιναν, οι μαθητές, οι αυριανοί εργαζόμενοι δηλαδή, πέρασαν μπροστά από τους συγκινημένους συγγενείς τους σε πλήρη πειθαρχία και στρατιωτικό σχηματισμό, σαν πρόβατα στη σφαγή. Οι ξεπουλημένοι αριστεροί που πριν τρία χρόνια διαδήλωναν τέτοια μέρα, ενάντια στα μνημόνια, τώρα στάθηκαν στις εξέδρες των επισήμων. Τα πολεμικά εμβατήρια ήχησαν στους δρόμους. Για μερικούς, χάριν της πατρίδας, ξεχνιούνται οι διαφορές, παραμερίζονται οι αντιθέσεις. Τέτοιες μέρες πρέπει να κυριαρχεί μόνο η Εθνική Ενότητα. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Aυτές τις μέρες δεν σβήνει ούτε η εκμετάλλευση των εργαζομένων ούτε τα συμφέροντα των αφεντικών. Η σύγκρουση των τάξεων δεν εξαφανίζεται. Υπάρχει δηλαδή ένας πόλεμος που ξεκίνησε πολύ πριν το 40 και κρατά ακόμη καθημερινά. Μια μάχη που διεξάγεται στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Που πάνε όλοι αυτοί μετά τις παρελάσεις; Που γιορτάζουν την ¨εθνική εορτή¨ τους; Γεμίζουν τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Κι οι εργαζόμενοι παλεύουν να τους εξυπηρετήσουν. Σερβιτόροι, ντιλιβεράδες και ξενοδοχοϋπάλληλοι πνίγονται από την εντατικοποίηση. Πολλά αφεντικά περιμένουν πως και πως τέτοιες μέρες. Και δεν τους αρκούν όσα βγάζουν, δεν δίνουν συστηματικά στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται εκείνη την μέρα. Εθνική ενότητα σημαίνει να βάζεις πλάτες στα συμφέροντα των αφεντικών. Δεν σφάξανε….

ΠΩΣ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΟΜΩΣ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ;

-Η μέρα αυτή θεωρείται για τον ιδιωτικό τομέα προαιρετική αργία. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να ανοίξει το μαγαζί του.

-Αν πληρώνεσαι με μηνιαίο μισθό και δουλεύεις σε επιχείρηση που λειτουργεί συνήθως την 28η Οκτωβρίου, η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, οφείλεται όμως η προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες έχεις δουλέψει κατά την ημέρα αυτή.

-Αν δουλεύεις σε επιχείρηση που παραμένει συνήθως κλειστή κατά την 28η Οκτωβρίου και αποφασίζεται εκτάκτως η λειτουργία της, τότε οφείλεται αμοιβή 1 επιπλέον καταβαλλόμενο ημερομίσθιο, αφού πρόκειται για εργασία σε μη εργάσιμη ημέρα που δεν έχει συμπεριληφθεί στον μηνιαίο μισθό) και προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες δουλέψεις κατά την ημέρα αυτή.

-Αν αμείβεσαι με ημερομίσθιο πρέπει να πάρεις το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και επιπλέον προσαύξηση 75% υπολογιζόμενη επί του νομίμου ωρομισθίου για όσες ώρες δουλέψεις κατά την ημέρα αυτή.

Τέλος, σε περίπτωση που δεν δουλέψεις κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται κανονικά ο συμφωνηθείς μισθός, ενώ στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

*Από το 4ο  τεύχος του έντυπου «Αναρχοσυνδικαλισμός»

Related Link: https://eseioanninon.squat.gr/

This page has not been translated into Română yet.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]