Benutzereinstellungen

Neue Veranstaltungshinweise

Βόρεια Αμερική / Μεξικό

Es wurden keine neuen Veranstaltungshinweise in der letzten Woche veröffentlicht

Κόκκινος Νοέμβρης, Μαύρος Νοέμβρης

category Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Διάφορα | Ανακοίνωση Τύπου author Thursday November 17, 2016 19:29author by Dmitri - 1 of Anarkismo Editorial Group Report this post to the editors

Μια αναρχική απάντηση στις εκλογές

Η στρατηγική μας στηρίζεται στην ενότητα των εν λόγω άμεσων δράσεων, καθώς η κάλπη δεν αποτελεί άμυνα ενάντια στο φασισμό και το μίσος ούτε συνιστά κάτι τέτοιο το Δημοκρατικό Κόμμα. Βλέπουμε ότι οι νίκες που έχουμε κερδίσει μέσα από σκληρούς αγώνες θα μπορούσαν να αντιστραφούν. Η μόνη μας ευκαιρία είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που να στηρίζεται στην εξουσία των ανθρώπων. Μια στρατηγική για να υπερασπίσουμε τις κοινότητές μας και να αμφισβητήσουμε τον Τραμπ αρχίζει με και από εμάς, τους εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους. Μαζί κρατάμε τη λύση στο ζήτημα Τραμπ και στα μεγαλύτερα προβλήματα του καπιταλισμού, την πατριαρχία και τη λευκή υπεροχή.
la_1.jpg

Κόκκινος Νοέμβρης, Μαύρος Νοέμβρης - Μια αναρχική απάντηση στις εκλογές

ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη εκλεγεί ως ο τεσσαρακοστός πέμπτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως επαναστάτες, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει θέση για τους όμοιους του Τραμπ ή της Χίλαρι Κλίντον. Γνωρίζουμε ότι η Κλίντον αν εκλεγόταν θα εξακολουθούσε να δημιουργεί έναν κόσμο για την άρχουσα τάξη και θα ήταν πιθανόν να μην έχει κάνει τίποτα στην ουσία για τους κοινούς ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να αρνηθούμε ότι ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς, αντιπροσωπεύουν μια αρκετά βρώμικη και δηλητηριώδη δύναμη ρατσισμού, μισογυνισμού και αυταρχισμού στην οποία πρέπει να αντισταθούμε απολύτως. Μας έρχονται στη μνήμη οι δικτάτορες της διαμέσου της ιστορίας, ιδιαίτερα των Γερμανών και Ιταλών φασιστών, αφού η νίκη αυτή επιτευύχθηκε μέσω μιας ρατσιστικής προσέλευσης και ανασύνταξης στους τόπους ψηφοφορίας σε όλη τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι ζούμε εποχές δοκιμασιών, δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε σε απόγνωση και να διακατεχόμαστε από θλίψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να πολεμήσουμε τον φόβο που μας διακατέχει και τον φόβο ότι ο Τραμπ θα τον διαιωνίσει. Δεν υπαρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να οργανωθούμε.

Ο Τραμπ ήταν σαφής. Θα χρησιμοποιήσει το κίνημα αυτό που κλίνει προς το μέρος του για να προωθήσει μια λευκή ρατσιστική πλατφόρμα. Θα διαλύσει τις νίκες των εργαζόμενων και των καταπιεσμένων ανθρώπων. Ο ίδιος και ο Πενς είναι ορκισμένοι εχθροί των γυναικών, των έγχρωμων, των μεταναστών χωρίς χαρτιά, των queer, γενικά των αριστερών και των προοδευτικών. Δεν θα ανταποκρίνονται στις οικολογικές κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και της εξαφάνισης των ζωικων και άλλων ειδών, εκτός από την υιοθέτηση πολιτικών που θα τα κάνουν αυτά πολύ χειρότερα.

Παρ’ ότι η Κλίντον υποσχέθηκε βασικά συνέχιση των απελάσεων, επέκταση των πολέμων, αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, των αστυνομικών δολοφονιών, κλοπή της γης των ιθαγενών και επιδείνωση όλων των χρόνιων δεινών του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, πρέπει να αναμένουμε την εκδήλωση νέων και πιο μεγάλων κινδύνων από τον Τραμπ. Οι μετανάστες θα αντιμετωπίσουν κινδύνους σε όλα τα μέτωπα - ακόμα και αν ο Ομπάμα απέλασε περισσότερους μετανάστες από ό,τι το σύνολο των προέδρων των ΗΠΑ του 20ού αιώνα μαζί.

Υπάρχουν υποσχέσεις για μια μαζική βίαιη εκστρατεία κατά των μεταναστών, με στόχο ιδίως του Μεξικάνους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες μετανάστες. Ενώ ο νεοφιλελευθερισμός έχει σε μεγάλο βαθμό απαξιωθεί, μένει να δούμε αν ο Τραμπ θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει το σημερινό οικονομικό καθεστώς με την αντιδραστική ρατσιστική του ατζέντα ή αν η καπιταλιστική τάξη θα τον καταπολεμήσει.

Ωστόσο, μπορούμε να αναμένουμε ξεκάθαρα την αναίρεση ακόμα και αυτής της αδύνατης περιβαλλοντικής προστασίας που ισχύει, με αποτέλεσμα την ραγδαία αλλαγή του κλίματος, φέρνοντας περισσότερες εταιρείες ενέργειας να καταστρέφουν περαιτέρω τη γη των αυτόχθονων στο άμεσο μέλλον και επιταχύνοντας την πιθανή εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη μας σε βάθος μερικών δεκαετιών. Μπορούμε, επίσης, να αναμένουμε το δικαίωμα στην έκτρωση να ανατρέπεται. Μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερους φτωχούς ανθρώπους να πεθαίνουν από την έλλειψη επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης, με την κατάργηση του Obamacare. Μπορούμε να αναμένουμε την υιοθέτηση μιας σκληρότερης καταστολής εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης του Τραμπ εναντίον των κοινωνικών κινημάτων όπως οι Black Lives Matter. Μπορούμε να αναμένουμε την ενσωμάτωση και την άμεση συνεργασία του Τραμπ με τη διεθνή συμμαχία των αυταρχικών κρατιστών και ακροδεξιών λαϊκιστών -Βλαντιμίρ Πούτιν, Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, Marine Le Pen στη Γαλλία, Geert Wilders στην Ολλανδία- και την επιδείνωση της ισραηλινής καταπίεσης των Παλαιστινίων, τη συνεργασία με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη συντριβή των επαναστατών στη Συρία και την Rojava καθώς και την πρόκληση πολέμων χωρίς προηγούμενο, που μπορούν κάλλιστα να περάσουν το πυρηνικό κατώφλι.

Ίσως μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές θα είναι ότι υπό την προεδρία του Τραμπ, η ακροδεξιά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε ένα πιο οργανωμένο και ισχυρό κίνημα, έχοντας πλέον τον χώρο για να αναλάβει δράση. Η ρατσιστική, σεξιστική, τρανσφοβική, ομοφοβική και ξενόφοβη βία θα αυξηθεί, δεδομένου ότι η ακροδεξιά θα λαμβάνει κρατική βοήθεια. Με μεγάλο αριθμό λευκών να έχουν πλέον επενδύσει με έναν τρομακτικό τρόπο σε μια ισχυρή πίστη στη λευκή υπεροχή, υπάρχει γόνιμο έδαφος για τη φασιστική δεξιά να επεκταθεί περαιτέρω.

Ο πόλεμος δεν είναι μια επιλογή, όπως αυτό συμβαίνει σε εμάς τώρα που μιλάμε. Η μόνη επιλογή μας είναι το κατά πόσον ή όχι θα αντεπιτεθούμε.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η επανάσταση δεν μπορεί να είναι μια αφηρημένη ιδέα ή ένας μακρινός στόχος, έτσι όπως διαδίδεται από διανοούμενους που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Πρέπει να είναι ένα ζωντανό κίνημα που φέρνει ελπίδα και νίκες στις κοινότητές μας, τους χώρους εργασίας μας και τα σχολεία μας. Η επανάστασή μας δεν θα είναι ένα μεμονωμένο θεαματικό γεγονός, αλλά, αντίθετα, είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Κοινοτικές συνελεύσεις, πορείες, απεργίες, αποκλεισμοί, καταλήψεις, υπεράσπιση των κλινικών αμβλώσεων και φυσική αντίσταση σε ρατσιστές και νεοναζί, είναι μόνο μερικές από τις τακτικές που μπορούμε να αναπτύξουμε. Το σημαντικό είναι οι καθημερινοί άνθρωποι να έρθουν μαζί μας ώστε να δημιουργήσουμε μια εξουσία από τα κάτω που δεν θα στηρίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο οποιοδήποτε διεφθαρμένο κόμμα της Ουάσιγκτον.

Η στρατηγική μας στηρίζεται στην ενότητα των εν λόγω άμεσων δράσεων, καθώς η κάλπη δεν αποτελεί άμυνα ενάντια στο φασισμό και το μίσος ούτε συνιστά κάτι τέτοιο το Δημοκρατικό Κόμμα. Βλέπουμε ότι οι νίκες που έχουμε κερδίσει μέσα από σκληρούς αγώνες θα μπορούσαν να αντιστραφούν. Η μόνη μας ευκαιρία είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που να στηρίζεται στην εξουσία των ανθρώπων.

Μια στρατηγική για να υπερασπίσουμε τις κοινότητές μας και να αμφισβητήσουμε τον Τραμπ αρχίζει με και από εμάς, τους εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους. Μαζί κρατάμε τη λύση στο ζήτημα Τραμπ και στα μεγαλύτερα προβλήματα του καπιταλισμού, την πατριαρχία και τη λευκή υπεροχή.

Ορισμένα τμήματα της άρχουσας τάξης ίσως μοιραστούν την επιθυμία μας να απαλλαγούμε από τον Τραμπ αλλά μόνο μέχρι να τοπιθετήσουν έναν άλλο καπιταλιστή στον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια να μας οδηγήσουν εκ νέου στον ίδιο φαύλο κύκλο της κρίσης. Ενώ εμείς ίσως καταλήξουμε να διαδηλώνουμε με αυτούς τους ανθρώπους στους δρόμους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γνωρίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας είναι εκείνοι που εργάζονται επίσης για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κινήματος των εκμεταλλευόμενων τάξεων και όχι εκείνων που θέλουν να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στους εκάστοτε πολιτικούς υποψηφίους.

Πρέπει να πιέσουμε για μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ της εργατικής τάξης και των κοινωνικών κινημάτων. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με άλλους που επίσης οργανώνονται στις περιοχές μας και να τους μιλήσουμε για συνεργασία. Θα πρέπει να πιέσουμε για τις οργανώσεις του κοινωνικού κινήματος του οποίου είμαστε μέρος - όπως εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις του Black Lives Matter, οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών- να οργανώσουν συνόδους σε επίπεδο πόλεων ώστε να εξετάσουν το πώς θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον και πώς θα συντονίσουν την αντίσταση στον Τραμπ. Από τώρα και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου (μέρα ορκωμοσίας), πρέπει να οργανώσουμε έναν όσο το δυνατόν πλατύ διάλογο σε εθνικό επίπεδο καθώς και ένα συντονισμό μεταξύ όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών κινημάτων και επαναστατικών οργανώσεων.

Θα πρέπει να προγραμματίσουμε μαζικές διαδηλώσεις την ημέρα της ορκομωσίας του Τραμπ και θα πρέπει να δούμε αυτές τις διαδηλώσεις ως οργανωτικά εργαλεία για να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ενότητα και να προσελκύσουμε τους ανθρώπους μέσα σε μια καθημερινή οργάνωση των κοινοτήτων μας, κάτι που πραγματικά θα αποτελέσει μια αξιοποίηση σε μακροπρόθεσμη βάση ώστε να καταστεί απειλή για το κράτος.

Στα οργανωτικά μας σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνεται η οικοδόμηση χώρων όπου οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ανοικτές πολιτικές συζητήσεις, να αρχίζουν να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των ζωών τους και να δημιουργούν τα δικά τους δημοκρατικά κινήματα. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε κοινοτικές και συνελεύσεις γειτονιάς-βάσεις για τη συλλογική μας εξουσία ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά βία, αναζητώντας και κλείνοντας κάθε φασιστική οργάνωση οπουδήποτε. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα ώστε να αδυνατίσουμε κι να εξαλείψουμε την πολιτική βάση του Τραμπ και την ακροδεξιά, οργανώνοντας λευκούς εργαζόμενους προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους στη λευκή υπεροχή και να σταθούν υπέρ της ταξικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι οι λευκοί επαναστάτες πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην οργάνωση των λευκών καθώς και στην ανοικοδόμηση κοινωνικών κινημάτων στα οποία μπορούν να οργανωθούν λευκοί, όχι μόνο στη βάση των αναγκών που μοιράζονται με έγχρωμους ανθρώπους της εργατικής τάξης, αλλά και στη βάση των αιτημάτων των εγχρώμων για την ελευθερία. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από τους συντρόφους μας, συγκεντρώνονται σε φιλελεύθερα, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αστικά κέντρα.
Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη βάσεων για την άσκηση της επαναστατικής πολιτική στις αγροτικές περιοχές, στο νότο και τις μεσοδυτικές πολιτείες.
Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τη λαϊκή εξουσία από τα κάτω, για να αντισταθούμε κατευθείαν στις πολιτικές του Τραμπ, για να δημιουργήσουμε χώρους όπου δεν θα τηρούνται οι οδηγίες του. Αν μείνουμε σιωπηλοί, θα περιμένουμε την έλευση περαιτέρω γενεών ανθρώπων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ενόσω οργανωνόμαστε κατά του Τραμπ, θα πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε και την τάση εκείνη που θέλει να επιλύσει αυτό το ζήτημα μέσα από μια εκλογική πολιτική. Αν μη τι άλλο, αυτές οι εκλογές απέδειξαν ότι οι νεοφιλελεύθεροι Δημοκρατικοί είναι πλέον άνευ αντικειμένου, ότι ποτέ δεν μπορούν να μας δώσουν αυτά που χρειαζόμαστε. Ας τους παρακάμψουμε. Κοιτάζοντας μπροστά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρέφουμε περισσότερες ψεύτικες ελπίδες και δεν μπορούμε να δεχθούμε ποτέ ξανά το μικρότερο από τα δύο κακά - επειδή αυτό είναι που μας έχει επιβληθεί τώρα. Η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε είναι να στραφούμε στις κοινότητες, τα σχολεία και τους χώρους εργασίας μας και να αρχίσουμε την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας.

Η Black Rose / Rosa Negra Anarchist Federation (Αναρχική Ομοσπονδία Μαύρο Ρόδο) δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει όλο αυτό το κίνημα, αλλά μπορεί να είναι μέρος του. Την Τρίτη, ο Τραμπ μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά τώρα οι άνθρωποι πρέπει να επανακτήσουν την καρδιά τους και την ειρήνη στο μυαλό τους.

Με Αγάπη και Θυμό!

Μην θρηνείτε - Οργανωθείτε!

Όχι άλλοι πρόεδροι!

Black Rose Anarchist Federation/Federación Anarquista Rosa Negra (US/EE.UU)

*Το πρωτότυπο δημοσιεύτηκε εδώ: http://www.blackrosefed.org/election-statement-2016/ και εδώ: http://anarkismo.net/article/29767 Μετάφραση: “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, Μελβούρνη, Νοέμβρης 2016.

This page can be viewed in
English Italiano Deutsch

Βόρεια Αμερική / Μεξικό | Διάφορα | Ανακοίνωση Τύπου | gr

Fri 29 Mar, 04:20

browse text browse image

Sorry, no stories matched your search, maybe try again with different settings.

imageΜερικές σκέψεις γι&#... Nov 11 by Martin Smith και Tash Shifrin 0 comments

Η νίκη του Τραμπ θα δώσει ώθηση στις ακροδεξιές ρατσιστικές και φασιστικές οργανώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν είναι φασίστας – είναι ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, μέρος της ελίτ των ΗΠΑ. Όμως η νίκη του έδωσε αυτοπεποίθηση στις ομάδες του Tea Party και σε επικίνδυνες οργανώσεις όπως η Κου Κλουξ Κλαν.

textΕλπίδα, αλλαγή και ά... Oct 28 by Greg A. - Jeremy (Common Action) 0 comments

Κείμενο από το δελτίο “Intersections” (“Διασταυρώσεις”) της νέας αναρχοκομμουνιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ Common Action (Κοινή Δράση). [English]

Sorry, no press releases matched your search, maybe try again with different settings.
© 2005-2024 Anarkismo.net. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Anarkismo.net. [ Disclaimer | Privacy ]